M. Crnkovič, Požarreport: Musso in Slovenci, on nam o spravi, …

5

… mi njemu o Sadamu

Slovenska ksenofobija ni to, da grejo nekaterim na živce Neslovenci, ampak da gre vsem na živce Mussomeli

Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji, je državni sovražnik številka ena – vsaj zunanji sovražnik številka ena. Ta sloves si je prislužil s tem, da si je drznil Slovencem že nekajkrat povedati, kar jim gre. Nazadnje je sodu izbil dno s spravo.

Mussomeli ni nikoli povedal nič takega, česar ne bi povedal že kdo drug. Simbolika odkritja spominske plošče žrtvam vseh vojn in režimov na ograji veleposlaništva ni nič novega. Nič novega niso na plošči zapisane in ob tem izrečene besede. Mussomeli nam govori o stvareh, ki jih neradi slišimo, ker smo nanje alergični.
Kako preprosto je preslišati rojake, kajneda?

Posebna zamera do Mussomelijevega pametovanja o Slovencih izvira iz dejstva, da je tujec – in za nameček še Američan – in za nameček še diplomat.

Sprava je v Sloveniji vsesplošni, a brezpredmetni konsenz. Strinjamo se, da bi morali preseči ideološke delitve in se pokloniti žrtvam. To bi po mnenju vseh blagodejno vplivalo na duševni mir naroda in stanje duha v državi.

S tem pa se že vse konča. Več ko o spravi govorimo, manj je možnosti, da bomo do nje prišli. Desnica se v svojem legitimnem zavzemanju za spravo ne poslužuje vedno najbolj prepričljivih argumentov, niti ponavadi ne ponuja sprejemljivih alternativ za psevdopartizansko simboliko arogantnih ali brezbrižnih levičarjev.

Ti pa po svoji strani prizadevanja nasprotnikov tretirajo kot poskuse revidiranja zgodovine. Nekateri so celo prepričani, da spravo že imamo in da jo kot politično orodje samo forsirajo desničarji, ker ne morejo preboleti, da so bili njihovi ideološki predniki v vojni na napačni strani zgodovine.

In pri vsem tem ni še nihče pomislil, da bi outsider lahko odigral pomembno ali celo odrešilno vlogo mediatorja?

Tujce radi poslušamo, če občudujejo slovenske naravne lepote in športne uspehe. Če nas začnejo magari dobronamerno kritizirati, pa jim zamerimo ali jih vsaj poskušamo utišati s pripombami, da ne razumejo, ker se ne morejo vživeti v našo kožo.

Več lahko preberete na portalu Požar report.

5 KOMENTARJI

 1. Reakcija levice na izjave in ravnanja Mussomelija kažejo, da levica vedno slabše razume diplomacijo, še najmanj pa tisto, malo pametnejšo. Mussomeli je samo nastavil ogledala. Nikomur jih ni nastavil pred obraz, samo postavil jih je.
  Naši levičarji pa, užaljeni nad sliko, ki jo sami vidijo, ko se postavijo pred ogledalo, reagirajo nespametno! Povedo, kako se vidijo! In vidijo se takšne, kot resnično so!
  Menda, kot to razlaga sodobna znanost, ideologija pušča po nekaj letih na možganih kemične posledice, ki so zelo podobne tistim, ki jih puščajo druge oblike odvisnosti. Pri kemiji razum odpove in prav to se dogaja slovenski levici! Kemija dopušča samo čudne reakcije na normalnost!
  Prav to pa jim je z diplomatskim jezikom povedal Mussomeli. In ujeli so se v past! Na Mussomelija in njegovo ravnanje so reagirali v maniri, ki jim jo dopuščajo kemične posledice totalitarnega razmišljanja.

 2. V bistvu nas ameriški veleposlanik spodbuja k zdravi samozavesti.

  Zdrava samozavest je potrebna pri ozaveščanju kaj je potrebno spremeniti, da se pospeši duhovni in materialni razvoj slovenske skupnosti.

  Tega ne moremo storiti, če le kritiziramo ali le jamramo nič ne ne da storiti.

  Zdrava samozavest tudi terja, da spoštujemo naše naravne lepote in nasploh slovensko skupnost in slovensko državo, zlasti še, ker je nismo ustvarili s krvoločnimi boji, ampak z ljubeznijo.

 3. Veleposlanik nas tudi ozavešča, da naj prebudimo splošno znano evropsko identiteto slovenske skupnosti, ki je bila po vestnem delu in poštenju vedno vzgled vsej Evropi in svetu.

  O tem pišeta v svojih delih tudi Valvasor in Slomšek.

  Prebudimo se iz spanja, v katerega smo zapadli v 20. stoletju.

  Pred tem pa smo imeli pred balkanom 200 letni razkorak, saj je bila v slovenski skupnosti 200 let prej ukinjena smrtna kazen kot pa na Balkanu, kar izpričuje civilizacijski nivo slovenske skupnosti v tedanjem času.

 4. Za spravo sta vedno potrebni obe strani.

  Komunistične strukture, ki obvladujejo Slovenijo vse od njenega nastanka, ravno s pomočjo vzpostavljene razklanosti Slovencev, ne bodo nikoli privolile v spravo.

  Nasprotno, razklanost celo podžigajo s pomočjo medijev, v katerih so uspeli ohraniti vse svoje kadre in si tako prilastili nadzor nad javno informacijo.
  Državo Slovenijo jemljejo le kot priložnost za lastno okoriščanje, kjer postane lastnost pripadnosti lastnemu narodu le še nesmisel.

  Prvi korak reševanja naše države bi bil možen z lustracijo socialističnih kadrov v vseh javnih službah, še zlasti v vzgoji in sodstvu, ob hkratnem sodnem preganjanju odgovornih za zločine in kriminal v sedanjem in preteklem obdobju.
  Ker pa smo to možnost že zamudili, je naslednja samo še popolna in pregledna odprodaja državne lastnine, iz katere se finančno napajajo nelustrirane strukture iz socializma.

  • Prizadevanja g. Mussomelija zelo cenim, še posebno to njegovo zadnjo spravno gesto, ko poskuša rešiti Slovenijo iz preteklosti zla. Že zdavnaj si je zaslužil naziv častnega državljana Slovenije.
   Seveda,le pod pogojem, če bi želel to postati.

Comments are closed.