M. Cepin, blog: Tudi vas zavira neodločnost?

1

Zgodilo se je na skavtskem taboru – tam okoli leta 2000 je moralo biti. S splavi smo drveli po deroči Savinji. V trenutku nepazljivosti sem padel v reko in tok me je začel nositi. Bil sem v šoku in popolnoma nepripravljen. Z nogami, koleni in občasno tudi z boki sem močno udarjal ob skale. Bolelo je in v glavi sem že videl najhujše scenarije.

V nekem trenutku pa sem se odločil. Z močjo, za katero prej sploh nisem vedel, da jo imam, sem se vrgel v levo in plaval proti bregu. Po še nekaj dodatnih udarcih ob skale mi ga je uspelo doseči.

Morda bi se lahko odločil že prej, morda tudi kasneje ali nikoli. A pomembno je, da sem si v nekem trenutku rekel:

»Ne želim več naprej s tem tokom!«

Iti s tokom ali po svoji poti?
Če se tega zavedamo ali ne – življenje je na vsakem koraku polno izbir. Tudi ko se ne odločimo – izbiro vedno naredimo.

Vsakokrat, ko imamo n možnosti in izberemo eno, jih n-1 opustimo. Zato se mi zdi besedo »odločitev« zanimivo in provokativno razstaviti na dve: od + ločitev. Vsaka izbira ene možnosti je namreč obenem tudi ločitev od vseh n-1 ostalih možnosti.

Morda so popravni izpiti kdaj celo možni, a zelo pogosto – tudi pri najenostavnejših izbirah kot so pozdraviti soseda ali ne, vzeti v službo dežnik ali ne, katero vrsto kruha kupiti, niso možni ali pa so povezani z dodatnimi zapleti.

Izbir je vse več

Svet se globalizira. Nenehne in vse hitrejše spremembe doživljamo na tehnološkem, socialnem, ekonomskem, političnem in še katerem drugem področju. Dunaj in London, ki sta bila včasih zelo daleč, se danes zdita za vogalom. Naročilo tekaških copat iz Nemčije je od nas oddaljeno le nekaj minut. Tudi kakšno je vreme v La Pazu, lahko izvem v minuti.

Soočeni smo z vedno večjim številom različnih možnosti. Če je bilo pred 20 leti za Ljubljančana normalno, da po maturi študij nadaljuje na domači univerzi, je to danes stvar zavestne odločitve in izbire. Če je bilo pred 30 leti normalno kupiti fička ali stoenko, je danes nakup avtomobila stvar izbire med nekaj sto modeli. Če je bilo normalno poročiti se in ustvariti družino, je danes to …

Več lahko preberete na blogu Linkedin.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Odločnost in vztrajnost sta nujni. Še bolj pa prava odločitev.

    Temeljno problem je kako najti pravo odločitev.

    Prave odločitve ni težko najti, ko poznamo dokaj zanesljivo pot do nje.

Comments are closed.