M. Berlec, Demokracija: Napačne geostrateške karte vladajočega režima

5

V preteklih dneh sem bil ob arbitražni farsi, hrvaškem izživljanju nad našo državo in ob »rdeči orgiji« na Vršiču prav besen, da Slovenijo zastopajo ljudje, ki niso niti približno dorasli funkciji, ki jo opravljajo. Popolni geopolitični in državniški amaterji. Postkomunistični internacionalisti. Brez strateškega razmisleka in ljubezni do domovine. Samo z mislijo, kako bodo politično preživeli in ohranili svojo solidno plačano službo.

Naši državi s svojimi nekonsistentnimi in zbeganimi dejanji delajo sramoto ne samo doma, ampak znotraj Evropske unije in širše po svetu. Le kaj bi bilo, če bi imeli v času osamosvajanja na oblasti klovne, kot je Karl Erjavec, ali neodločne cincarje, kot je Miro Cerar. Tanki jugoslovanske armade nas bi dobesedno pregazili in od slovenske osamosvojitve ne bi bilo nič. Pravzaprav taki ljudje brez vizije in poguma niti do odločitve, da bi se Slovenija osamosvojila, ne bi nikoli prišli. Res smo lahko hvaležni zgodovinskim okoliščinam in božji previdnosti, da je v času preloma nastala Demokratična opozicija Slovenije – Demos, ki je spomladi 1990 zmagala na volitvah ter s pokončnimi in pogumnimi ljudmi leta 1991 izpeljala osamosvojitev.

Namesto demokratičnega Zahoda bi sedanji oblastniki v času osamosvajanja klicali na pomoč Sovjetsko zvezo, ki pa je prav takrat razpadala in je tudi Beograd pustila na cedilu. In obrisali bi se pod nosom. Podobno, kot je ob koncu druge svetovne vojne na pomoč SZ v boju za Trst računal jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito. A se je obrisal pod nosom. V odločilnem trenutku ga je Stalin pustil na cedilu. Kot piše Jože Pirjevec v knjigi Trst je naš!, je Tito v odločilnem trenutku vso noč v svoji pisarni »hodil gor in dol ter čakal na telefonski pogovor s Stalinom. Tega pa ni dočakal«. In jugoslovanske enote so se morale umakniti iz Gorice in Trsta. Stalinu je bilo figo mar za jugoslovanske (slovenske) interese. Za slovensko zemljo. Podobno je bilo že v času prve svetovne vojne. Kot piše Uroš Lipušček v svoji knjigi Ave Wilson, je carska Rusija prek svojega agenta sporočala Slovencem v Trstu, da so žrtve neizogibno potrebne, zato naj »Jugoslovani premislijo, kakšne koncesije lahko dajo Italiji, da bi Rusiji olajšali njeno nalogo, ščititi njihove najbistvenejše koristi«. Carski zunanji minister Sergej Sazonov je aprila 1915 dvema srbskima poslancema celo dejal, da če bi bilo potrebno, »da se ruski narod samo pol dneva bori z orožjem, da bi osvobodili Slovence, na to ne bi pristal«. Tako malo so slovansko »pravoslavno« Rusijo takrat zanimali »katoliški« Slovenci, medtem ko so na drugi strani Američani ob koncu prve svetovne vojne v pripravah na versajsko mirovno pogodbo že preigravali možnost nastanka samostojne slovenske države in je ameriški predsednik Woodrow Wilson govoril o samoodločbi narodov. Kasneje je klonil pod pritiski evropskih velesil, ki so po svoje krojile slovenske meje.

Več lahko preberete na strani tednika Demokracija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Da niso dorasli svojim funkcijam in da so amaterji, se ne bi strinjal. Z vsem ostalim se popolnoma strinjam. Žal jim gre vse kot po maslu. Restavrirali so prejšnji režim, paralizirali opozicijo, razkristjanili Slovenijo, razkradli milijarde evrov, okrivili in obglavili Cerkev, izognili so se trojki, šli v Vatikan na obisk pred nadškofom, se ljubčkali z Junckerjem, napolnili parlament s komikontinuitetnimi strankami po vzorcu SZDL, preusmerili volilce v komikontinuiteto za več desetletij, zabetonirali medijsko in pravosodno sceno, preusmerili zunanjo politiko v nedomoljubni komiinternacinalizem. Skratka, uspeva jim vse in ne mi praviti, da so amaterji!

 2. Je že res, da je zunanja politika a la Ejavec katastrofa od katastrofe in ne morem razumeti, da tega človeka v imenu “višjih interesov” nekateri kar še podpirajo, celo v desni opoziciji se bratijo z njim ( recimo predsednik odbora Horvat). Nekateri komentatorji hočejo krivdo za arbitražni fiasko prenesti kar na Pahorja, češ avtorja arbitražnega sporazuma. Kot da bi bil problem arbitražni sporazum …

  Stika z realnostjo pa ne ne vidim ne pri desnih, ne pri levih. Konkretno, skoraj vsi Slovenci očitno še vedno stavijo na kretensko titoistično geslo ” Trst je naš!”

  Trst seveda nikoli ni bil naš. In to trdim kot nekdo, ki ima v sebi 50% tržaško-slovenske krvi. Naj grejo ti pametnjakoviči v mesto Trst in pokažejo, kje so v mestu, ne okolici, ta znamenja slovenstva in slovenske stavbe in palače, ki bi jih Slovenci gradili ali imeli Slovenci v lasti. Od stotin tržaških palač je bila v lasti Slovencev morda ena, Narodni dom in še ta z nemilo usodo.

  Kdaj enkrat se bo nehalo s tem bolnim nacionalističnim kretenizmom a la Trst je naš!?

  • Tu te podpiram.

   Slovenska bedna zunanja politika je obraz slovenske “politike”. Vprašanje je koliko je ta sad dialoga pozicije in opozicije, kar je v osnovi politika. Bolj mislim, da je to interes vladajoče oligarhija F21,ki je bila najprej podkupovana od ZDA, nato zadnjih 25 let črpala denar EU in sedaj ko se pikice zapirajo išče denar pri postsovjetskihv komunističnih diktaturah.

   Je pa še globlja stvar, ki jo vidva z Zdravkom ugotavljata: narcisistična in nacionalistična (bolan pogled na narod, nezdrav patriotizem) usmerjenost ljudi:
   1.najbolj uspešni v Jugi
   2.najbolj odprti v sovjetskem koncentracijskem lagerju
   3.najboljši športniki na milijon
   4.s pomočjo Tita smo vodili napredno politiko neuvrščenih
   5.delavsko soupravljanje in samoupravljanje
   6.slovenija zgodba o uspehu (naj se javi tisti, ki ni histerično verjel v Firerjevo obljubo)
   7.nacionalni interes (ne bomo spustili tujega kapitala, ohranili bomo državna podjetja, pokupili bomo vsa dobra podjetja na Balkanu
   8.drzava bo gradila uspešno velike prohekte: ceste, letališča, železnice, stožice, bolnice, šole, državne stavbe

   V vsem tem stanju je 90% Slovencev in vse politične stranke SRAMOTNO držalo štango komunistični Mafiji brez najmanjše sposobnosti kritične distance, samostojnega mišljenja, razlikovanja, ponujanja drugačnih poti in ostrega kritiziranja pravega slovenskega fašizma (ko se združita komunist in avtoritarni, gospodovalni kmetavzar in postaneta eno)

 3. Članek je brezveze komentirati. Še en hlapčič, ki pisunsko zna samo glancati podobo svojega gospodovalca.

  Spada pa pod ta naslov odličen prispevek Vilija Kovačiča. Naj povem, da sem ga med prvimi podpisal in k podpisu nagovarjal številne inženirske in tehniške kolege.

  Zavedati se moramo, da je vse kar je državno, že 70 let od komunajzer-fašistične mafije sprivatizirane in fevdalizirajo. Kot oddelek bolnice ali ambulanta, kot elektroaktiv ali zbornica. Ni levih in desnih. Ni strokovnih in ne strokovnih. So samo gospodovalci, njih dvorjani in velik del zelo prestrašenih delavcev. Srhljiv je ta fašizem v Sloveniji s komplet medijsko zločinsko podporo.
  http://www.portalplus.si/mobile/1046/slovenske-tezave-z-alternativami-in-medijska-indoktrinacija-davkoplacevalcev/

  Naučil sem se, da so tisti, ki v javnosti najbolj kričijo proti fašistom, največji fašisti. Da tisti, ki v medijih najbolj histerično vpijejo čez komuniste pa so največji komunisti.

  Odlično, Vili.

Comments are closed.