M. Avbelj, iusinfo.si: Zaščita vladavine prava v EU

12

Po Madžarski se je Evropski uniji zgodila še Poljska. Zadeva je tlela že kar nekaj časa. Sedanja poljska oblast se je že v svojem opozicijskem času navduševala nad Orbanovimi domislicami o ne-liberalni demokraciji, z veliko žlico je zajemala njegov nadvse zadržan odnos do Bruslja in komaj čakala, da na podoben način po volitvah vse možne institucije napolni s svojimi lojalnimi kadri. Medtem ko se pri Madžarski Unija ni zganila, pa se v primeru Poljske očitno obeta drugačen scenarij.

Tako je tudi prav, a najbrž že prepozno. S svojim neravnanjem v primeru madžarske ustavne ugrabitve države je EU dopustila razvoj državnega modela, ki ni skladen s temeljnimi vrednotami EU, in ki je, ker ni utrpel nikakršnih sankcij, postal vzor za druge države. Te se sicer zaenkrat nahajajo le v polju Srednje Evrope, a ne gre izključiti, da se bo avtoritarni trend kaj kmalu selil tudi na zahod.

V primeru odkrite ustavne in politične ugrabitve države, kot smo ji lahko priča na Madžarskem in na Poljskem, namreč ne gre za nikakršne visoke ideale, ki bi se apostolsko stekli v odstranjevanje posledic totalitarnega komunističnega sistema v teh državah. To je še posebej jasno na Poljskem, kjer levice, in z njimi komunistov, v parlamentu sploh ni, saj je ta v celoti bolj ali manj desno sredinsko obarvan. Levica na Poljskem dobesedno ne obstaja.

V obeh primerih gre torej za avtoritarne impulze, podčrtane z brezkompromisnim bojem za oblast, ki se izteče v nastavljanje »naših« ljudi v vse pore državnega, gospodarskega in družbenega življenja, v katere lahko vsaj pojmovno seže politika. Oblast pa je, jasno, povezana z denarjem. Z davkoplačevalskim, da ne bo pomote.

Pri tem plenjenju po državi, seveda, ni prostora za vladavino prava in za demokracijo. Opozicija, največkrat tudi po svoji lastni krivdi, je v inferiornem političnem položaju, zato je nujna intervencija od zunaj. Nujna zato, če naj vrednote Unije, zapisane v 2. členu PEU, ostanejo vsaj približna realnost in ne le mrtva črka na papirju. Pri čemer velja poudariti, da EU sploh ni zunaj, ampak je del nas, kot smo tudi mi del nje.

V primeru Poljske je Evropska Komisija tako prvič zagnala svoj Okvir za zaščito vladavine prava v EU. Okvir se izvaja v treh, stopnjujočih se korakih. Njegov namen je preventivni: preprečiti, da bi država članica zdrsnila v sistemsko kršitev vrednot EU. Komisija v tesnem dialogu z državo članico stanje oceni, izda priporočila in sprejme ustrezne ukrepe. Če vse to ne zadošča, pride do uvedbe sankcijskega mehanizma iz 7. člena PEU, ki lahko, slednjič, rezultira tudi v zamrznitvi nekaterih pravic države članice.

Opisano dogajanje v Evropski uniji bi moralo biti v poduk tudi vsem institucionalnim in političnim akterjem v Sloveniji. Slovenija zaenkrat resda ni na radarskem zaslonu vladavine prava v EU. A temu je tako le iz dveh razlogov. Radar je nov in se je začel komaj uporabljati, in drugič: slovenski primer je specifičen.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, da avtor sedaj uporablja izraz vladavina prava. Še pred kratkim je na omizju vsaj 10x uporabil izraz “pravna država”, ki je izredno ljub komunistom in fašistom, ki množijo zakone in akte in predpise v milijone in milijarde in hočejo v družbi, družini, podjetju in v osebi VSE (totalitarizem) nadzorovati, predpisati, voditi. Človek postane samo še velik dojenček, država pa njegova varuška. Mafija pa pleni velik del državnega denarja in živi skrito “aristokratsko” življenje.

  Intervencija Avblja kot desničarji je nujna. Ni naš malo, ki občudujemo vzpon desnice na Poljskem in Madžarskem ali vsaj določena dejanja te desnice. Ti konzervativci, ti desničarji sploh niso desničarji.

  Avbelj je pokazal, da med sodobnimi konzervativci in socialisti ni razlike. Za socialistično oblast, monopol in totalitarnost jim gre. Med njimi so tako majhne razlike kot med komunisti in fašisti.

  Predvsem se zavedajo, da je danes največ denarja in varne oblasti v socialni in socialistični državi, ki z davki pobere največ denarja in je glavni in monopolni kapitalist v državi.

  To so mokre sanje naše socialistične, demosove, “desnice”, ki si resnih reform nikoli ni resnično želela. Želela je le odstraniti moteče komunajzerfašiste in v institucije nabasati čimveč svojih fašistov. Torej večina prebivalstva ni neumna. Dobro jim je jasno, da delajo samo za svoje sebične birokratsko mafijske interese v imenu domovine toda proti dobrobitu večine tlačansko zatiranega prebivalstva, temveč zgolj v interes svoje mafije, ki trajno pleni davkoplačevalski denar. Najbolj pa so v tej mafijski državi nastradali mlajši od 40 let.

 2. Nekje sem bral, da so bile besede kralja Aleksandra v stari Jugi: “Ne prekinjajte prava”. Kakorkoli sodite, ne prekinjajte prava. S temi besedami je kralj Aleksander sam svetilnik pravičnosti v naši bedni zgodovini. Te besede bi nam danes še kako prišle prav, če jih sploh še kdo razume. Tako daleč smo zabredli.
  In takrat ni bilo niti deklaracije o človekovih pravicah…
  Vladavina prava je od začetkov krščanske civilizacije, od vekomaj. Nobena deklaracija niti ni potrebna. Dokler so ljudje po duši rojalisti. Brez tega ni niti demokracije.

  • To pomeni pošteno in pravično sojenje. Barabe lahko pridejo na oblast le s prevaro, revolucijo in revolucionarnim “sodišči”. Lovro Šturm je dejal, da so bile v stari Jugoslaviji človekove pravice pravno na visoki ravni (Pitamic).

  • Pravo je zelo širok pojem. Pravo je na primer tud šeriatsko pravo. Resda je zahodno pravo dediščina cesarja Justiniana ampak ne pozabit, da je bilo takrat in še kasneje razširjeno suženjstvo. Hkrati bi blo dobr imet v mislih, da so bila v antiki prav slovanska plemena najbolj številčno zastopana v vrstah sužnjev.

  • Med tistimi, ki so na zadnjem referendumu glasovali za LGTB pravo, se menda šušlja, da pri nas v Sloveniji pa živimo v diktaturi podpovprečnih.

Comments are closed.