M. Avbelj, iusinfo.si: Interes države

11

Ko je leta 1861 v ZDA divjala državljanska vojna, se je predsednik Abraham Lincoln nanjo odzval tudi z začasno zamrznitvijo pravice do sodnega varstva v primeru odvzema prostosti (habeas corpus). Potem ko je Vrhovno sodišče njegov ukrep označilo za neustavnega, je Lincoln izrekel naslednje zgodovinske besede: »Ali naj vsi zakoni, razen enega, ostanejo neizvršeni, oblast pa naj se razleti na koščke, da le ne bi bil kršen ta zakon [habeas corpus]?« Z drugimi besedami, interes države, ameriške zveze, je postavil pred ustavnost in zakonitost.

Tako je pretekli teden ravnal tudi predsednik vlade Republike Slovenije. Potem ko se je po večtedenski medijski obravnavi izkazalo, da je finančni minister v svoji pretekli akademski funkciji ravnal nezakonito, je le-ta zaradi pritiska javnosti ugotovil, da ne uživa več potrebnega zaupanja, zato je ponudil odstop.

Predsednik vlade je ponujeni odstop zavrnil s povsem nezgodovinskimi besedami: »Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Republike Slovenije.«

V tej kolumni ne želim izpostavljati dejstva, da je trenutna vlada, še posebej pa njen predsednik, prišla na oblast, ker je nam državljankam in državljanom zagotavljala moralno in etično prenovo javnega prostora. Želim pa izpostaviti, da je predsednik vlade pravni teoretik in ugledni ustavni pravnik, ki brez sence dvoma pozna tole Radbruchovo misel:

»Ne, ne smemo reči: vse, kar koristi ljudstvu, je pravo, temveč je treba reči ravno narobe: samo to, kar je pravo, koristi ljudstvu.«

Sklicevanje na interes države, še posebej s položaja voditelja izvršilne veje oblasti, je, iz zgodovinskih razlogov, tako vselej suspektno in mora biti podvrženo najstrožji javnomnenjski presoji. To ne pomeni, da naloga vlade ni zagotavljati interesov države. Nasprotno, prav to je njena temeljna naloga, ki pa mora biti izvrševana na pravni način.

V izjemnih okoliščinah, ki jih predvideva tudi slovenska ustava, interes države, kot skupno dobro, omogoča, a le začasno, suspenz nekaterih ustavnih kavtel. Temu ustreza Lincolnov primer. Cerarjevo ravnanje v ta kontekst, očitno, ne spada.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. “interes države”

  Čim slišite ta pojem, potem vedite, da nekdo manipulira. Država nima svojega interesa, ker ni človek. Je le interes ljudi in ta je različen. V Sloveniji je skupina ljudi, ki ima interes s pomočjo države čim več nagrabiti …

  Ni pa skupnega interesa ljudi, zakaj bi Slovenija kot država sploh obstajala.

 2. A je Cerar-Mramorjeva banda kaj boljša od Kardelja – Kidričeve roparske bande (razen v kriteriju serijskih umorov)?

  Klasični liberalec Thomas Sowell:

  “The ruling elites of the Soviet Union, called the “nomenklatura,” had their own separate and superior stores where ordinary citizens were not allowed to shop, their own separate and superior medical facilities, as well as their own separate and superior living quarters, all off-limits to the masses.

  Everyone in communist societies addressed one another with the egalitarian term “comrade.” But some comrades had the arbitrary power of life and death over other comrades.

  Soviet communism is now history but people who talk equality and practice elitism, who wrap their own selfishness in the mantle of idealism, and who sacrifice others on the altar to their own vision without a moment’s hesitation are not only still with us but have become the norm on the left.”

  http://capitalismmagazine.com/2016/01/new-nomenklatura-californias-progressive-exclusionary-housing-market/

   • Ja. Sedaj hodijo v elitne trgovine v tujino (kot Kresal). Le denarnice (cevi iz korita, skupne sklede) imajo nevidne, elitne, skrite.

 3. Mnogo drugih bi moralo prej odstopiti kot minister Mramor, ki je res napravil pozitiven premik v slovenskih financah, kar pa ni dišalo skrajni levici in so ga zato morali ustaviti.

  On bo svojo napako lahko popravil z vračilom denarja.

  Mnogi drugi pa ničesar ne povrnejo, saj je mnogo negativnih posledic takšnih, da se jih sploh ne da popraviti.

 4. Interes države tudi ni, da sindikalni funkcionarji na področju šolstva solidarazirajo z ministri in drugimi, ki so se neupravičeno okoristili.

  Sindikalni funkcionarji v šolstvu so vedeli, kaj se dogaja, pa so bili tiho.

  In še danes so na svoji sindikalni funkciji!

 5. Protislovje med zasebnimi interesi politikov in javnimi interesi je bilo seveda vselej prisotno, vendar ga je bistveno zaostrilo dandanes prevladujoce stališce, ki uspeh, izrazen v denarju, postavlja pred pristne vrednote, kakršna je recimo poštenost (G.SOROS – Kriza gl. kapitalizma).

Comments are closed.