M. Avbelj, Iusinfo: Mesečniki in uničevanje mednarodne liberalne ureditve sveta

26

Pravkar končani blejski Strateški forum je med drugim razkril izjemno napete razmere na Balkanu. Med Hrvaško in Srbijo poteka prava, zaenkrat še besedna, vojna. Vodilni politiki sredi volilne kampanje niso pozabili povedati, da zanje Bosna sploh ni država, in da si eden od balkanskih narodov te oznake niti ne zasluži. Sosednja Grčija je na ekonomskih kolenih. Romunija in Bolgarija sta v limbu. Makedonija nima niti imena. Albanija je tam, kjer je bila. Turčija pa je postala glavni, po vrhu vsega še avtokratski, evropski vratar z Bližnjega Vzhoda. Evropska unija in njeni (mnenjski) voditelji pa se vedejo kot mesečniki.

Zares, razmere v naši bližnji soseščini, v geostrateško odločilnem delu Evrope so, žal, srhljivo podobne tistim, ki jih v svoji fantastični monografiji: The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914, opiše Chris Clark. Balkanske države se držijo v šahu, evropski voditelji v (ne)sodelovanju s Turčijo in Rusijo pa vlečejo poteze, ki vsaka zase nima večjih negativnih posledic, vzete skupaj pa Evropo – nezavedno, kot mesečnike v spanju – vodijo v prepad.

Tisto, kar je v teh zaostrenih razmerah najbolj razočaranja vredno, je, da se iz zgodovine ničesar ne naučimo. V primežu globalizacije, humanitarnih in varnostnih izzivov spet zmagujejo tisti, ki se zavzemajo za izolacionizem, protekcionizem, vsakršno čistost, homogenost in maksimizirajo parcialne, izključno nacional(istične) interese na škodo celote.

Tako početje je ne le obžalovanja vredno, je tudi logično sprto z dejanskimi izzivi. V globaliziranem svetu 21. stoletja nobena država sama, pa naj bo še tako velika, ne more več učinkovito rešiti nobenega problema. Rešitev je zgolj in samo v sodelovanju. Na nivoju med državami to prizmo sodelovanja ponuja liberalni mednarodnopravni red.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

26 KOMENTARJI

 1. Avbelj … “je, da se iz zgodovine ničesar ne naučimo” ..
  —–
  Kako je s tem učenjem, se lepo vidi prav zdaj pri nas v Sloveniji. Na primeru pokopa umorjenih nasprotnikov režima. Nič krivi so morali umret samo zato, ker se niso strinjali z idejo.
  V zavesti večine pa ti ostajajo izdajalci ???
  Kako je to možno, da se nam to dogaja ?
  ZAKAJ SE NE POGOVARJAMO DA BI SE KAJ NAUČILI ??

  • “Kako je to možno, da se nam to dogaja?”

   Vsaka diktatura potrebuje svojo ideologijo, ki je seveda zlagana in traja samo do konca diktature. Ko bomo postali država, kjer se med dobrim in zlom izbere ono prvo, bo konec te diktature in tudi te ideologije. Do takrat pa gospa Amelie uživajte v sajenju rožic in vas bosta vesela tako nadarjeni škof kot veliki vodja opozicije.

   • Tako niso bili krivi, kot niso bili krivi komunisti in njihova strankarska vojska partizani, ki so se borili za Stalina.

    Se še spominjamo udarnih partizanskih pesmic= Tu je ena:

    Na klic kominterne združite se v čete –
    v boj za svobodo, v boj za Sovjete.
    Rdeče smo fronte bojevniki mi,
    ker naše je geslo,
    Sovjeti sveta.

    Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
    z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

    Naglo puške smo zgrabili
    in v gozdove z doma šli,
    ko sovjetski so junaki
    skupen boj oklicali.

    Čez gore, polja
    po svetu naj doni,
    Slovenija svobodna
    sovjetska bodeš ti.

    Tovariš Stalin, hura ! In lep pozdrav.
    Odkod ? S slovenskih gmajn, vasi, iz host.
    Saj jih poznaš. Saj hodiš dobri gost,
    vsak dan med nas, iz Ruskih step daljav ….

    Razpnite čez ves svet vešala !
    Vaš boj so : rop, požig , umor !
    Divjajte ! Kri je zakričala !
    Glavo je dvignil v nas upor !

    Hura ! Rdeči pionirji !
    V temelje, oboke –
    bombe, ekrazit !

    Jutri – rdeči inženirji ,
    skozi slavoloke
    nov svet gradit !

    Naš smeh se razvihra v domovih !
    S čim bomo prali kri ? S krvjo !
    Prisluhnite ! Pri nas v gozdovih
    tesarji novih dni pojo !

   • Vsak po svoje,nihče se ni postavil na stran okupatorja,zelo dobro so sodelovali z njim
    partizani,tudi s fašisti so bili v dobrih odnosih,predvsem takrat ko je padel Turjak so
    bili makaronarji zelo dejavni!Marsikaj se je dogajalo med revolucijo,ki so jo vodili
    partizani,alias komunistični revolucionarji!Tito je na vsakem mitingu vpil o tekovinah
    revolucije,česar ti ne moreš vedeti,ker si po vsej verjetnosti indoktriniran mladenič,
    naphan z rdečimi zrnji,ki so jih neumorno trosili med šolarji in morda celo njihovim
    staršem!Pojma nimaš,kaj se je dogajalo,povojnih pobojev ne bodo izbrisali s svojih
    nočnih mor,predvsem tistih par,ki še živijo in spijo pri prižgani luči!

  • Se opravičujem … spet bom izpadel ubijalski, vem … ampak taki pogovori so redki. Zelo redki. Navadno imajo pogovori nek drug namen. Smo pač ljudje, kaj hočemo!?

   • … “Smo pač ljudje,kaj hočemo!?” …
    ——
    Ja smo, da bi se pa iz zgodovine kaj naučili, je pa sploh iluzija !
    Zakaj le ?

  • Človek gre vedno v pogovor, da doseže svoj interes, da uresniči svojo željo. Če pa uspe z drugim doseči nek skupni imenovalec (win-win) je pa to največ.

 2. Nori socialistični populisti blatijo svobodni trg, vladavino prava, mednarodni trg, ki niso ideal, ampak so v zgodovini pripeljali do 200x povečanja standarda, blaginje in miru na Zahodu. Ravno uničevanje tržnih sporazumov in širjenje histerij nas vodi v roke mafijcev, revolucij in vojn. Komunizem in fašizem sta se razvila iz mafijskega klana, ki je zavladal državi.

 3. V Sloveniji ni svobode. Vlada nam mafija. Na vseh možnih fevdih. Če so tlačani (birokrati, državni in občinski uslužbenci, policaji, vojaki, učitelji, zdravniki, snažilke, delavci v Luki in na cestah, železnici,..) pridni, ubogljivo, potuhnjeno sklonjenih glav, jim gre materialno “kar dobro”, “nič jim ne manjka”.

 4. Če pa niso naši, ali da se zavzemajo za več svobode in več pravičnosti in enakosti pred zakonom, pa so v vlogi sužnjev. Ker vsaka socialistična država hitro drsi v vsesplošni prepad in propad, je vedno več klanovskih bojev v mafiji in tudi polikani birokrat bo primoran mafijsko ubijati, postati suženj, v obliki male barabe ali Eichmana.

 5. Proti TTIP se je v Sloveniji najbolj brutalno boril vnuk največjega slovenskega terorista iz največje mafije v Sloveniji.
  Da so temu pritrdili tudi številni tepci iz “desnice”, Cerkve in celo škofje (celo evropski škofje in papež) , potem lahko jasno sklepamo, da Cerkev in desnico v Sloveniji vodijo lažni preroki, ki se ovcam dobrikajo, ker jih vodijo v zakol. Pravijo, da 3+2 ni =5, ker ni pravično in humano.

 6. Še en primer črne mafije, ki je 25 let odlično po podjetjih sodelovala z Udbovci. Rdeča mafija je imela pol svojih direktorjev v firmi in glavnega direktorja. Črna mafija pa je imela direktorja financ, direktorja razvoja in direktorja servisov. Iz te firme je visok funkcionar SDS in visok funkcionar NSI. Da je ta firma že 15 let na poti propadanja, čeprav je bila dvorni dobavitelj državnega monopolista, ni nič čudnega.

  • Pavel,veliko prispevkov malo vsebine,ali si vzel v zakup Časnik,ali si plačan po številu
   prispevkov!Tudi portal Časnika bo propadel,kaj boš potem,ko boš brez fevda,komu
   boš potem paral živce in skakal v besedo?Čudim se g.?Amelie,da se ukvarja s teboj!

   • Točno tako je kot pravite, saj me je minilo ! Ker se pač ne da nič spremenit !
    Lahko pa adminu predlagam, da bi komentiranje omejil na določeno število komentarjev na dan, morda tri in naj vsak pri sebi razmišlja kaj bo dal naprej !

Comments are closed.