M. Avbelj, Ius-info: Zastarana pravna država

6

V Sloveniji obstajata v grobem dva diskurza v zvezi s stanjem vladavine prave. Eden je tisti, ki trdi, da je z našim pravosodjem vse v redu in da so določeni nenavadni primeri le izjeme, ki potrjujejo pravilo. Drugi pa je tisti, ki opozarja na groba, sistemska, strukturna odstopanja od tega, kar naj bi se od uveljavljene pravne in demokratične države pričakovalo.

Prvi diskurz je glasnejši, ne pa tudi nujno prepričljivejši, ker je institucionalno (oblastno) podprt in medijsko sponzoriran. To se je in se bo pokazalo vedno znova in zato ni prav nič novega. To pa ne pomeni, da ničesar novega ni mogoče več poskusiti.

Tisto, kar manjka v slovenskih pravosodnih zgodbah, je zmožnost samorefleksije, in/ali pa pogled od zunaj. Slovenski mediji, v prvi vrsti nacionalna televizija, bi morala za začetek organizirati resno pogovorno oddajo, v kateri bi gostila vrhunske tuje strokovnjake, ki bi predstavili svoje videnje slovenske pravne države. To bi bil pogled od zunaj, neangažiran in zato najbrž zelo koristen.

V kontekstu tega razmisleka se, seveda, ni mogoče izogniti razpravi o Patrii ter o njenem zastaranju. O tej zadevi sem v zadnjih letih veliko objavljal, tudi v tujini, predaval na tujih univerzah in se pogovarjal s svojimi univerzitetnimi kolegi iz drugih držav.

Izplen teh pogovorov je pomemben, še posebej v luči dejstva, da se je že pričel splošni trend zmanjševanja pomena zadeve Patria in da se ta v teh dneh, v odsotnosti vsakršnega zgodovinskega spomina, celo skuša prikazati kot nekaj normalnega, kot običajen primer.

Odziv mojih tujih pravniških kolegov je bil intuitiven, a pomenljiv. Ko sem jim predstavil vsa dejstva, so nemudoma razumeli. Najprej so me sicer poslušali z nejevero, potem pa se je v očeh tistih, ki prihajajo z Zahoda, prikradlo pomilovanje, češ: pa ne tudi ti Slovenija. O vas smo imeli vendar povsem drugačno mnenje. No tisti z Vzhoda so bili bolj prizanesljivi in so, sicer v zagrenjenem tonu, izrekli dobrodošlico: Welcome to the club. V klub iznakaženih pravnih držav in podhranjenih demokracij.

Tudi ko bi bila zadeva Patria običajna zadeva, pa to ni, je ni mogoče enačiti z nobeno od drugih visoko javno eksponiranih zadev, ki v teh dneh (pro)padajo na sodiščih. Patria se od vseh teh zadev v bistvenem razlikuje.

Nobena druga sodna zadeva v zgodovini Slovenije še ni imela tako negativnega, zares razdiralnega učinka na ustavno demokracijo. Deset let preganjati nekoga, ki je bil večinoma vodja opozicije, in pri tem ne biti niti zmožen konkretizirati vseh znakov kaznivega dejanja, je po mojem skromnem mnenju in po mnenju vsakogar, ki da nekaj nase v tujih akademskih vodah, ki jih sam poznam, vse prej kot normalno.

Nasprotno: gre za škandal.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Avtor, dr. Avbelj, upravičeno in argumentirano opozarja na alarmantno negativen odnos do demokratične pravne države Slovenije.

  Pri tem imajo odločilno vlogo pravniki ( sodniki in tožilci), ki nimajo vrednotne drže in pravne hrbtenice in se prepuščajo negativnim vplivom nevrednotne politike.

  Gre za protiustavno delovanje dela slovenske politike in dela pravosodja, kateremu bi morali napraviti konec.

  Kako se lahko bohoti v Sloveniji protiustavno nedemokratično in nečlovekoljubno delovanje na različnih področjih, ko pa Ustav Slovenije nalaga in zagotavlja normalno civilizirano delovanje.

  Kako je mogoče, da so močnejši tisti, ki delujejo neustavno, nečlovekoljubno s pomočjo zla in na njegovi podlagi?

  Zakaj se dobro ne prebudi z dovolj močnim žarom, da osreči slovensko skupnost in njeno pozitivno prihodnost?!

 2. … pogovorno oddajo, v kateri bi gostila vrhunske tuje strokovnjake…
  =================
  Mislite, da sodniki ne vedo? Vedo.
  To je že kultura sodstva. Naše sodnice nimajo poguma več niti prebrati sodbo, ampak le izrek (ali pa niti to) in potem zaključijo obravnavo z besedami “sodbo boste dobili po pošti”. Tam bo obrazložitev, ki se je ne upam povedati.
  Je to pošteno sojenje?

 3. Da,resnično smo “iznakažena pravna država”,popolnoma skažena kvazi demokracija ali celo samo kvazi država na žalost. Vse življenje že živim v ničvrednih državah-s tem mislim predvsem na vse vrste in oblike različno pokvarjenega človeškega vladarstva-a kaj,ko se zavedam.da lahko tovrstno skaženost lahko poskušam popravljati edinole pri sebi ali pa se sprijazniti z njo,s seboj in z vsemi bližnjimi.

 4. Interes oblasti je, da bi kritizirali našo državo, ne pa oblast.

  Ni kriva država Slovenija, da imamo takšno pravosodje in še kaj drugega, ampak je kriva oblast, ki takšno pravosodje ščiti in ohranja.

  Slovenija si zasluži pošteno in vrednotno oblast.

  Cerar je volivce pridobil, ker jim je obljubil vrednotno oblast. Resnica sedanje oblasti pa je nevrednotna usmeritev, kar dokazuje odnos do pravosodja.

  Cerar je pravnik in bi zaradi tega moral narediti red najprej v pravosodju, saj je to njegovo profesionalno področje.

  .

 5. Jaz bi rekel, da je bil razplet pričakovan, ker dejansko celotno redno sodstvo tega primera ni bilo sposobno postaviti v pravi kontekst, tako da očitno so še vedno mnenja, da je bilo vse ok in se jim je zdelo za malo pisati obrazložitev, s katero se dejansko ne strinjajo.

Comments are closed.