M. Avbelj, Ius-info: Usodna vseprisotnost Zahodnega Balkana

24

Suverenost države je sestavljena iz dveh dimenzij: notranje in zunanje. Država je notranje suverena, če na svojem ozemlju in ljudmi izvaja učinkovito oblast. Zunanja suverenost države pa je odvisna od pripoznanja notranje suverenosti s strani drugih suverenih držav, ki tvorijo mednarodno skupnost. Zdi se, da je enako tudi z identiteto države.

Skupina ljudi, zbrana pod imenom Evropska Slovenija, že kar nekaj časa opozarja na restavracijo družbenega sistema, ki ga označuje klima provincialne samozadostnosti, domačijske zaprtosti, duhovne ozkosti in svetohlinstva. Z zaskrbljenostjo zremo v vse večje ekonomske, politične in pravne primanjkljaje, ki se nam dogajajo. In slednjič, skorajda brezmočno opazujemo, kako iz tako želene evropske, počasi a vztrajno, nastaja balkanska Slovenija.

Ta brezmoč pri oblikovanju, ali vsaj vzdrževanju notranje evropske identitete države, ki se meri v odnosu do prevladujočega domačega narativa in praks, se žal vse bolj potrjuje tudi v zunanji dimenziji slovenske identitete. To je v načinu, kot nas vidijo in geo-strateško, zavezniško, slednjič pa tudi vrednostno, uvrščajo drugi.

S tega vidika ni skrivnost, da je Slovenija v zadnjem desetletju naredila popoln krog in se slednjič spet, kot pes, ugriznila v svoj rep. Začeli smo kot anonimna tvorba, ki jo je le malokdo znal postaviti na svetovni zemljevid. Pripotovali smo do najvišje točke vzorne učenke, vodilne nove države članice EU, in se po lastnih zaslugah od leta 2008 strmo spuščamo po poti navzdol.

Prišli smo nazaj na Zahodni Balkan. Tja so nas kot prijazni gostitelji na včerajšnji vse-jugoslovansko-albanski konferenci z udeležbo institucij EU prizemljili Nemci. Najbrž so zgolj sledili korakom slovenske diplomacije, ki, kot vemo, raje potuje v Bosno, kot pa na vrhunsko državniško srečanje z ameriškim predsednikom na 25.-obletnico svobodne Poljske.

Več lahko preberete na Ius-info.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


24 KOMENTARJI

 1. Zanimivo je, da tiste, ki so pristaši vrednotnega navezovanja na Balkan sploh ne moti, da to pomeni tudi nižanje življenjskega standarda, ki je na Balkanu dosti nižji.

  Dobro se še spomnim, kako je Pahorjeva vlada začela s primerjavami z Balkanom ne pa z Evropo in nas tolažila, da imamo še vedno višje indekse kot na Balkanu.

  In tudi zadnja vlada je nadaljevala s še večjim približevanjem Balkanu. To je še posebej izpostavila s skupno sejo vlade v Beogradu, kar je po mojem huda kršitev slovenske ustave.

 2. Prav tako pristaše navezovanja na balkanske vrednote ne moti duh Srebrenice, ki še vedno tli in nima resničnega obžalovanja in katarze.

 3. Zopet si moramo pomagati z družino.

  Če naša družina dosega višji nivo vrednot, zakaj bi se morala primerjati in izenačiti s tisto, ki tega še ne dosega.

  Zakaj bi morali več kot tisočletno slovensko tradicijo, ki je bila vzorna in vzgledna za vso Evropo, prekiniti in se utiriti na povsem drugačen tir, s katerim izgubljamo svojo narodno in kulturno identiteto.

 4. Kaj pa drugega? Za napuh v družbi, v stilu “Evropa zdaj” in Slovenija “pro”-zahodna, a noter pa Kardelj in kompanija… Kakšna Evropa neki? Zgolj napuh in nadutost hlapcev preveva slovensko družbo. Prav je, da so nas Nemci postavili na svoje mesto, če sami ne vemo kje je naše mesto. Boli pa, seveda. Wannabe germani je prezira vredno in ta prezir vedno znova fašemo.

 5. Ironično je odraz provincialne samozadostnosti, domačijske zaprtosti, duhovne ozkosti in svetohlinstva tudi ta povsem čustven, vrednostno pogojen in neracionalen odnos do pojma Balkana. V geopolitičnem smislu je Slovenija kot nek državnotvoren pojem od vsega začetka geostrateško in politično balkanska država in bo to vedno tudi bila. Že ko smo se osamosvajali, nas je večina držav, še posebej pa to velja za američane, na vse načine skušala obdržati v okviru te geostrateške politične tvorbe, kar seveda ni imelo nobene zveze s tem, da spadamo skupaj zato, ker smo vsi enatko zaostali in primitivni, torej “balkanski”, ampak ker so takšne povezave ključne ne le za razvoj v regionalnem, ampak tudi širšem evropskem ter svetovnem smislu.

  Če bi v Evropi glede podobnih zadev veljala enako primitivna ozkolgedna mentaliteta, potem do širitev EU, predvsem tiste na vzhod, ne bi nikoli prišlo. Tako da dejstvo, da smo bili vključeni v omenjeno konferenco bi nas moralo dokončno prebuditi iz našega provincialno ignorantskega odnosa do naših geopolitičnih strateških prednosti in perspektiv. Žalostno je namreč ravno to, da nas mora EU silit v to, da se ukvarjam s tem, kar nam dejansko predstavlja nek potencial za razvoj. Ker očitno veliko slovencem ni jasno, da Slovenija bolj kot neko zahodno Evropo potrebuje razvit Balkan.

  Tako da bi bil skrajni čas, da nehamo živeti v preteklosti in na dejstvo, da smo pač balkanska država prenehamo gledati kot na neko kazen in dokaz naše nesposobnosti in nerazvitosti, kar je skrajno neumno, ampak da to dejstvo prepoznamo kot neko potencialno ravzojno perpsektivo. Ker tudi Balkan ne bo vedno “Balkan” in takrat bo zelo pomembno, ali smo bili pri tej spremembi zraven ali pač ne. Ker za razliko od nas slovencev ostale evropske države, s katerimi bi se radi primerjali, do Balkana zagotovo ne gojijo podobnih predsodkov, s katerimi se potem še tipično opleta za potrebe dnevne politike. Očitno še en dokaz več, da smo res “balkanci”.

  Praktični primeri te ignorance so pa tudi zelo poučni. Vse od osamosvojitve je slovenska diplomacija dajala podarek nekim simbolnim zadevam, ki dejansko Sloveniji niso posebej koristili, hkrati pa je zanemarjala vprašanja povezana z razpadom Jugoslavije, ker pač šlo za “Balkan”, ki se nas slovencev itak ne tiče. Raje kot s tem, smo se pač ukvarjali z raznimi predsedovanji in članstvi v tej ali oni mednarodni organizaciji, na koncu pa nam danes izstavljajo račune kot npr. v primeru hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke. Skratka, od junaka do bedaka. Tako da je res skrajni čas, da se namesto nekim obletnicam in podobno nesmiselnim simbolikam začnemo posvečati realnim vprašanjem, ker od praznovanja takšnih in drugačnih obletnic res ne bo kruha. Upam, da nam je vsaj to jasno.

 6. Lenko Primc – strinjam se z Vašim stavkom, da namesto nekim obletnicam in nesmiselnim simbolikam (Dražgoše, Pohorski bataljon, “prva” slovenska vlada v Ajdovščini, Titova smrt itd.) začnemo posvečati trud realnim vprašanjem (odsotnost pravne države, nekonkirančno gospodarstvo, drakonski davčni sistem, odsotnost pluralne politične kulture, dekadentni trendi v kulturi in umetnosti itd.).

  • Seveda, če zadeve zastaviš na ta način, ker v mojem primeru je šlo seveda za delovanje dimplomacije, ki z zadevami, ki jih omenjaš, nimajo nobene zveze.

   Vprašanje pa je tudi, zakaj je tvoj seznam tako pristrankso selektiven. Enako seveda velja za obletnice in nesmiselne simbolike z domobransko ali pa krščansko tematiko.

   • Škoda ker ti ne vzdržiš v debati niti dveh komentarjev. Ravno ko sem hotel sam pripisati, da si nekaj pametnega povedal, ti v naslednjem komentarju sam sebe spljuvaš in poteptaš.
    “Delovanje diplomacije” izhaja iz splošne in siceršnje politične kulture, tako da to kar Rokc omenja nikakor ni da “nimajo nobene zveze”, kot mu ti tu odgovarjaš. Torej si si vse izmislil, leporečno in politično korektno. Cel traktat, ki pa ga zavržeš že po prvem komentarju.

    • Z razgaljanjem pristranskosti nekega komentarja se pa res nisem mogel ne popljuvati in niti poteptati.

     Diplomacija pa pomeni dejavnost, ki se ukvarja z zunanjo, mednarodno politiko. Kakšno zvezo naj bi to imelo z našim dnevnopolitičnim cirkusom mi pa res ni jasno.

  • Tisti del o katerem lahko sam pričujem in nekaj več, je res bolj nekako 1945.
   Tisto o čemer se učimo v šoli je zelo malo zgodovine. Odličen prostor za izmišljanja in natolcevanja o zgodovini Slovencev.

   Vidim pa, kam nas je pripeljala ta naša zgodovina. Ni mogla biti tako zelo slavna, kajti “po sadovih jih boste spoznali”. Torej nikar ne flancaj o nekem ugledu Slovencev v zgodovini, ker ga nikoli nismo imeli. Ja, seveda, več ga imamo od Ciganov. Pa še to morda. Kajti naziva “ščavi” si niti cigani niso prislužili. In ko sem živel nekaj časa ob italijanski meji, pri Novi Gorici, je bilo prav očitno, kako se nas zamejski Slovenci sramujejo. Mislim, da enako velja za koroške Slovence.
   Ti pa kar naprej govoriš o nekem “ugledu” Slovencev o katerem ni ne duha ne sluha. Mižiš pred Kardeljem in kompanijo, bentiš čez Srbe, da so oni vsega krivi. A ti je tu pred nosom živeči Pahor, predsednik Slovenije, Srbin?
   Pa koliko ti še rabiš, da se zaveš, kje živiš?
   Če smo mi imeli kdaj kak ugled, ga že dolgo nimamo več. Tako dolgo da sploh ne vemo, da bi ga kdaj imeli.

   Če bi ti zgodovino pisal, bi bila spet izmišljena! Zato da bi bila “pozitivna”?!

  • Zgodovina Slovencev ne, o zgodovini slovenske državnotvornosti pa lahko kvečjemu konkretno govorimo šele po propadu Avstro-Ogrske, torej od leta 1918 dalje.

 7. Prav zaradi tega je zadnji čas, da se ozavestimo in si priznamo vzorno civilizirano preteklost, če odvzamemo obdobje po 1. svetovni vojni ( čas oktroirane ustave), zlasti pa po II. svetovni vojni, to je čas totalitarizma, ki pa ga ne bi doživljali, če bi se že po razpadu Avstroogrske opredelili za samostojno državo.

  To bi bili dolžni storiti, ker življenjska logika in zgodovinske izkušnje učijo, da narodi z različno kulturo in razvojno stopnjo, ne morejo živeti skupaj.

  Vsekakor pa je zaželeno, da ti narodi v okviru svojih samostojnih držav sodelujejo.

  Nekateri priznavajo le balkansko državotvornost, ne pa tudi karantansko in še kakšno.

  • Vprašanje je, kakšne so bile takrat sploh možnosti, da bi si Slovenci izborili neko samostojno državo. Sam ne verjamem, da je slovensko politiko v povezovanje z drugimi narodi na Balkanu silila neka posebna želja po tem, ampak sile razmer. V tistem trenutku Slovenci dejansko nismo imeli nobene realne državnotvorne osnove, na katero bi se lahko oprli, medtem ko je tako pri Srbih kot Hrvatih ta obstajala, tako da je bila povezava z drugimi narodi na Balkanu bolj kot ne edina rešitev, da si kot narod vendarle izborimo tudi neko politično, torej državno identiteto.

   Karantanijo pa je nesmiselno povezovati s Slovenci. Šlo se je zagotovo za neko slovansko državno tvorbo, ki je obstajala vsaj deloma na ozemlju, ki ga pokriva tudi današnja Slovenija, ampak zgodovina Karantanije kot neke državne tvorbe je omejena na dejansko manj kot 200 letno obdobje, še bolj bistveno je pa seveda to, da gre za obdobje med 7. in 9. stoletjem. Med 9. stoletjem in 20. stoletjem pa je seveda več kot 1000 let državnotvornega vakuma. Tako da opirati se na Karantanijo je utopično in poetično, ne pa zgodovinsko pravno realno.

 8. Zakaj bi bili Slovenci tako črnogledi, malodušni in nesamozavestni, ko pa imamo briljantno 1000 letno civilizirano zgodovino.

  Zakaj bi imeli v primeru s sosednjimi narodi manjvrednostni kompleks.

  Ustrezen civiliziran odnos do samega sebe pomeni že odnos do slovenske pesmi in glasbe.

  Vsi sosednji narodi radijski mediji vrtijo pretežno svojo glasbo in pesem.

  Pri nas pa se izvaja kulturno nasilje in kulturni genocid, ko radijski mediji vsiljujejo tujo glasbo.

  Enako nasilje se dogaja v trgovinskih centrih.

  Zaradi tega se počutim kot tujec v svojem domu.

  Tudi to je kršitev človekovih pravic in osebnega dostojanstva.

  Tudi to je nerazumljivo hlapčestvo in zaniklanje samega sebe.

  • Pa kdo govori o manjvrednostnem kompleksu? Spoznati sebe in biti tisto kar si ni noben manjvrednostni kompleks.
   Nadutost na drugi strani pa ni nobena vrlina.

   Ti si hujši nostalgik od teh jugo-nostalgikov. Ti žaluješ za nečem kar sploh nikoli ni obstajalo. In občuduješ nekar česar ni.
   Kraljevina SHS je bila kolikor jaz poznam stvari, dokaj zaželjena, in smo precej prostovoljno vstopili vanjo. Brez trikov, volilnih prevar, in kaj vem česa. Če smo imeli svoj S v nazivu, potem mi ne govorit o nekem srbskem hegemonizmu in kaj vem čem. Oktroirana ustava? Mislim da sploh ne vemo kaj in zakaj je do nje prišlo. Komunistična zgodovina nam prikazuje “grdega kralja”, ti pa grde srbe. O vsebini in razlogih pa nič.

   Kakorkoli, kraljevina SHS je vsaj zgodovinska tvorba. Ravno tako tudi stara Jugoslavija, kot vem ni bila nič napačna. Tudi tam smo imeli slovenci dravsko banovino, to ni mala stvar. In stvari so šle dobro, dokler ni komunistični plamen zajel teh naših krajev iz katerih se nismo nikoli uspeli rešiti.

   Glede druge briljantnosti naše zgodovine, pa ne vem. Zakaj pa italijani nimajo briljantne zgodovine? Noben narod je nima. Ne da bi jaz vedel. Samo Slovenci?!

 9. Slovenija spada pod alpsko regijo, ker je alpska država.

  Tudi zaradi tega ne more biti balkanska država, pa čeprav bi si to nekateri hegemoni želeli.

 10. Ne vem za hegemone, ampak meni se zdi ta karta pravilna:

  https://www.google.si/search?q=balkan+map&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=fflb&gws_rd=cr&ei=YCgDVL2jGuGl0QXg24FY

  Čeprav gor SLovenija sploh ne piše, ker ni prostora.
  Res je da nas omenjajo tudi v Alpski regiji, vendar zgolj po imenu, brez drugih značilnosti.
  V vsakem primeru nismo svetlobna leta deleč, kot bi ti rad prikazal. In še to: to sploh ni tako strašno, saj tudi Balkan ima svojo identiteto, ki je mi nimamo ravno zaradi tega, ker mislimo da smo Švicarji.

 11. Res je, da nismo bili del Otomanskega cesarstva. Tako da bi lahko bili šteti v Alpsko regijo. Če ne bi v 25 letih zapravili toliko. Iz tisočletnih sanj, kaj smo naredili?! Trenutno imamo veliko večje probleme. Državo smo spravili na dno. Če to spreobrnemo, se bomo morda spet lahko imeli za Alpsko državo.
  Za časa Jugoslavije je poslovni center za nas bil Dunaj. Nihče si ni upal investirati južneje. Od osamosvojitve dalje, pa je še vedno Dunaj. Ne Ljubljana. In zdaj, ko je Hrvaška v EU, se utegne biznis za južno Evropo seliti v Zagreb. Ni mi jasno to. Tuji investitorji bodo šli raje v Zagreb, kot v Ljubljano. Vsaka podobnost z Balkanom je zgolj naključna.

 12. Da nas še kdo pomotoma uvršča med balkanske države je posledica tega, ker smo bili sestavni del nekdanje Jugoslavije, ki je bila po večini ozemlja res balkanska država.

  Danes pa, ko imamo Slovenci samostojno državo, ki je na 2. mestu, takoj za Švico, po svojem alpskem ozemlju glede na površino ozemlja celotne države.

  Zato je naša dolžnost in dolžnost naših politikov, da upoštevamo dejstvo, da smo alpska država , kar tudi dokazujemo z uspehi v smučanju in kamor nas je sicer Evropa umestila, vendar očitno včasih spregleda, kar pa je zavajojoče.

 13. Kako nas lahko nekdo na pamet uvršča pod Balkan, ko pa vsa dejstva in dokazi dokazujejo, da smo alpska država:

  – smo po površini alpskega ozemlja na velikost celotne države na 2. mestu med alpskimi državami in sicer takoj za Švico
  – imamo 1300 letno alpsko kulturno tradicijo
  – gojimo pristno alpsko kulturo, ki jo priznava in občuduje ves alpski svet
  – v smučarskih športih dosegamo najboljše rezultate

  Kdo skuša storiti nad nami kulturni genocid in nas uvrstiti pod Balkan?!!!

  Tega ne smemo dopustiti!!!

  Gre za vprašanje naše narodne in kulturne identite.

 14. Ker smo alpska država, je povsem logično, da imamo v svojem grbu in zastavi svoj alpski simbol- Triglav!

 15. Vsako slabo je za nekaj dobro!

  To življenjsko pravilo pomaga človeku, da iz vsakega slabega naredi dobro.

  Tudi v primeru poskusa slovenskega kulturnega genocida, je naša življenjska dolžnost in priložnost, da to preprečimo in stvari postavimo na zdrave temelje kot se to spodobi za kulturno omikan narod!

Comments are closed.