M. Avbelj, Ius-info: Kaj pa zdaj?

31

Vsaka kriza, znova in znova, pokaže pravi obraz Republike Slovenije. Naj gre za ekonomijo, žled ali humanitarni izziv, vse nas preseneti, vselej po istem vzorcu. Tudi tokrat je tako. Kolaps vladanja; medsebojno politično obtoževanje; krepitev vzajemnih populističnih nestrpnežev: provincialnih zadrgnjencev in humanističnih utopistov. Teren pa prepuščen samemu sebi in kar se da dobri improvizaciji. O pravi meri ne duha ne sluha.

Pred časom sem podpisal poziv k veliki koaliciji. To sem storil, ne zato ker bi verjel, da je kaj takega mogoče zdaj ali v preveč bližnji prihodnosti, temveč ker sem prepričan, da Slovenija lahko postane kolikor toliko normalna država le, če se bodo stranke z največjo podporo med ljudmi zgostile tam, kjer je največ volivcev, največ normalnosti, to pa je na sredini in nikdar na ekstremih.

V sredini, po naravi stvari, stvari težijo k pravi meri, k iskanju ravnotežja med radikalno levico in radikalno desnico. V sredini stvari niso samo črno bele, niso le naši in vaši, temveč so argumenti, prepričevanja, kompromisi in nenehen trud za iskanje skupne poti, maksimizacijo skupnih ciljev ob jasno vselej prisotnih divergentnih interesih. V sredini ni prostora za nevtralnost, temveč za trd, idejni dialoški boj, v skladu s standardi neke politične kulture, ki bi v politiko znova privabila ne vsakogar, temveč tiste, ki imajo res kaj prispevati.

Dokler temu ne bo tako, pa bomo imeli to, kar imamo sedaj. Vsesplošno krizo upravljanja te države, za katero sta odgovorni tako koalicija kot opozicija. Obe, vsaka v mejah svojih pristojnosti, imata ustavno dolžnost vzdrževati ustavne temelje države. Ta dolžnost je toliko večja v času krize. Še posebej tako kompleksne, kot je begunsko-migrantska, s katero imamo opravka te dni.

V skladu s črno-belo prizmo se tudi tokrat javni prostor z veliko pomočjo medijev trudi razmere, ki so izjemno kompleksne, prikazati zelo poenostavljeno in zato precej popačeno. Za ene je to samo begunska kriza, ki terja vse naše sočutje in resurse. Za druge je to samo migrantska kriza, ki zaradi svojih številk ogroža v biti varnost, če že ne obstoj te države. Seveda sta obe stališči, vsako zase, le deloma utemeljeni. Najboljši približek resnici je zgolj na preseku obeh.

Tega si ne uspejo priznati niti mediji. Trobila ob stran, vsaj od resnih medijev bi pričakovali, da o razmerah poročajo kar se da inkluzivno, da osvetlijo vse plati medalje, da gledalce in poslušalce soočijo z vsem, kar se na terenu dogaja. Grozljivo je, kar te množice, še posebej najbolj ranljivi, trpijo; toda prav tako je nesprejemljivo, kadar deli teh množic ravnajo protipravno ali celo kaznivo. V resnih medijih je predvsem prvo, kar je prav; pretežno pa ni drugega, kar je narobe.

V ilustracijo, vsi vodilni slovenski mediji so poročali, da je v Brežicah namestitveni center pogorel, oz. da je zagorelo. Pasiv in brezosebni glagol. Toda zagorelo ni samo od sebe. Javnost ima, domnevam, pravico vedeti, kdo je zažgal in zakaj. Če so bili to migranti, ki so s tem želeli izsiliti pot naprej, je prav, da javnost to ve in je potrebno, da policija to procesira. Vsaka kritika prišlekov še ni sovražni govor. Vnaprejšnje filtriranje sporočil ni v skladu s svobodo izražanja, ki pa hkrati, jasno, ne dopušča ksenofobnih izpadov. Potrebna je prava mera, a te ni in je ne more biti brez civilizacije. V nas samih.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


31 KOMENTARJI

 1. Zelo se strinjam s celotnim tu predstavljenim Avbljevim zapisom. Bi pa na zadnji odstavek, v zvezi s požarom v brežiškem namestitvenem centru dodal nekaj reči:

  1. v presojanje ravnanj kot je bil ta eksces je nujno vključiti znanje iz psihologije množice. Dodaten faktor je enormno število in zgoščenost te množice ( po domače gužva), prevladovanje mlajših moških med njimi, izjemna utrujenost in neprespanost migrantov, premraženost, izstradanost, slaba možnost skrbi za higienske potrebe itd.

  2. nadalje je pri presojanju bistveno razumeti hudo frustracijo, ko je želja te množice čimprej oditi naprej tako velika, pa vse poteka tako počasi. Da se čaka več ur ali več dni. Mnogi sami poznamo podobne občutke, ko se nam kam mudi, pa obtičimo v prometnih zamaških, kjer imamo občutek, da vse, od semaforjev do drugih voznikov dela proti nam. V nekaj minutah smo lahko prepoteni od frustracije in nam pulz in tlak narasteta vsaj za 30%.

  In kaj iz teh, tudi psiholoških ugotovitev, spoznanj izhaja? Blokiranje, zaviranje, zaustavljanje te reke beguncev, ko enkrat krene, ne služi ničemur dobremu. Mnogi, posebej na desnici navajajo, kako je madžarska visoka žična ograja rešila problem. Ga je figo rešila. Rešila ga je samo za madžarsko državo in ga prestavila drugam.

  Nasprotno, blokiranje begunske reke stopnjuje probleme. In tu smo pri uradni politike slovenske vlade pred enim tednom, da bomo dnevno sprejemali 2.500 migrantov in so Slovenijo pripravili na te razmere. Takrat sem poudarjal, vedno bom poudarjal, kako idiotski koncept je bil to. Ki nas je v veliki meri pahnil v sedanje probleme.

  Iz temeljev fizike in logike je lahko jasno, kaj dosežeš, če na neki reki s stalnim prilivom, recimo 200 kubičnih metrov v sekundi narediš zožitev, ki zmanjša priliv na pol, na 100 kubičnih metrov/ sekundi. Dosežeš samo to, da pred oviro reka naredi akumulacijo ( konkretno strahoviti humanitarni problem, nemogoče razmere za migrante in tiste, ki se z njimi ukvarjajo) in ko akumulacijo enkrat, kmalu, napolni, se začne prelivati čez oviro s pretokom, ki je isti začetnemu – torej spet 200 kubičnih metrov. S to logiko ovir in zaviranja pretoka beguncev nisi torej dosegel ničesar pametnega, samo povzročil nepotrebne probleme in trpljenje.

  Odločenost slovenske vlade, da omeji prehode migrantov čez mejo na 2.500 dnevno ( ob tem, ko vemo, da ta reka že mesece poteka od grških otokov naprej s povprečnimi pretoki med 5.000 in 10.000 dnevno) je bila torej, ponavljam, velika bebarija in izvirni greh vseh nadaljnih slovenskih problemov.

  Hrvaško ravnanje in njihov način pošiljanja na slovensko zeleno mejo v nočnih urah je resda nesprejemljiv ( poudarjam, način in ne število; kritizirati število, ki ga pošiljajo Hrvati je spet idiotsko) in obsodbe vreden, je pa očitno izzvan prav z začetno nepripravljenostjo Slovenije, da bi preko meje spuščala toliko migrantov, kolikor jih iz Srbije dobiva sosednja Hrvaška. To nesprejemljivo ravnanje sosedov se je začelo takrat, ko so pri njih razmere zaradi zaviranja ( spodbujenega s slovensko “strategijo”) na srbski meji in v zbirnem centru Tovarnik začele uhajati ispod kontrole, ko so se tam začeli kopičiti tisoči v blatu. Kaj pa je Hrvaški ostalo drugega, kot da skuša to lastno preobremenjenost z migranti in kritične razmere reševati s hitrim pošiljanjem naprej. Kot da Slovenija kaj drugega počne. Ali niso poznane kritične razmere na avstrijski strani Šentilja?

  Skratka, stvari niso črno – bele. Države na poti, tako Slovenija kot Hrvaška in druge, so v temelju žrtve in ne krivci težavnih humanitarnih in varnostnih razmer. Z neracionalnim ravnanjem in blokadami in konflikti v sodelovanju med sosedi na poti ne počnemo nič, popolnoma nič koristnega. Nič ne koristi recimo zganjanje protihrvaške histerije v medijih ( Steinbuch recimo hrvaškega ministra Ostojića postavlja v Pavelićevo ustaško vlado). Maslo pri delu težav ima na glavi tako Hrvaška kot Slovenija. Pozabiti skratka na medsosedsko folkloro zbadanja in poniževanja ( v kateri se posebno odlikujejo mediji na obeh straneh) in od vladnih vrst navzdol začeti sodelovati v dobro reševanja problema na način kot se spodobi za dve racionalni državi zrelih, uravnovešenih ljudi.

  In naslednje, to racionalnost vzpostaviti doma. Slovenska vlada bi bila zrela za odstop glede na to, kako slabo se sooča s situacijo. Ker se to ne bo zgodilo kar tako, bi lahko vsaj Cerar zamenjal absolutne šibke točke kot je notranja ministrica. Gyerkeš je v posmeh racionalnosti. To, kako je Avstriji že prve dni javno pripisovala, da zapira mejo in so jo morali demantirati na avstrijski strani tako s policijske kot z vladne instance je bilo sramotno in praktično moteče v obravnavi beguncev, saj je s tem ministrstvo upravičevalo počasno obravnavo migrantov. Ampak da pride ista ministrica čez nekaj dni na Odmeve in kljub večkratnim vztrajanjem voditelja Berganta v smislu, naj se zbere, prične ponavljati isto izmišljijo, za katero je bila že pred dnevi demantirana, pa presega vse meje razuma. Pod vprašanje postavlja celo razum tistih, ki so to žensko postavili na tak položaj.

  Podobna racionalnost je potrebna pri javnem, torej medijskem pokrivanju problema. Kot pravi Avbelj, da se stvari ne skriva in da se jih osvetljuje z vseh plati. Angažirano, a ne pristransko. Resnicoljubnost in kompetentnost. Ne smejo se dogajati ob obisku avstrijske notranje ministrice v dnevniku nacionalke taki prevodi, kot so si jih privoščili včeraj, ki še za gimnazijski nivo drugega tujega jezika ne bi bili dovolj za pozitivno oceno. Staat in Stadt recimo pač ni isto, avstrijska ministrica ni govorila o mestih, pač pa o državah.

  Prav tako avstrijska ministrica ni okrcala Hrvaške, kot so si izmislili novinarka Ana Bučar in voditelji poročil ( ker ali ne razumejo nemško ali nočejo razumeti), ampak je kritizirala slabo sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško. Podobno ob obisku tudi pristojni minister evropske komisije.

  Skratka, brez resnice in resnicoljubnosti ter osnovne kompetentnosti na vseh nivojih ne bomo prišli nikamor, razen v probleme, blokade in konflikte.

  • IF: “… Mnogi, posebej na desnici navajajo, kako je madžarska visoka žična ograja rešila problem. Ga je figo rešila. Rešila ga je samo za madžarsko državo in ga prestavila drugam.”
   ===================

   Rešila ga je samo za Madžarsko praviš. Torej ga je rešila!!! (za državo, ki ga jo je postavila) Pa ja ne meniš, da bi morala Madžarska graditi ograjo za npr. Slovenijo, Hrvatsko, Srbijo, Makedonijo, …???

 2. “Blokiranje, zaviranje, zaustavljanje te reke beguncev, ko enkrat krene, ne služi ničemur dobremu.”

  No,Madžari so s popolno blokado kar dobro ustavili te vojščake islamske države. Res pa je, da ta blokada mora biti resnično popolna.

  Hrvati so pa postopali popolnoma drugače … po hitrem postopku na zahodno mejo. Podobno bi morali tudi mi. Vse, kar pride čez mejo, takoj poslati na mejne prehode z Avstrijo pa naj se oni ukvarjajo z njimi.

 3. Hrvati so spet prebrisani, ker vedo, da bo Evropa vračala begunce v državo, kjer so bili najprej registrirani oziroma popisani. Zato so Hrvati uredili, da to namesto njih počnejo v Srbiji in v Sloveniji. Sami pa so le zgolj prevozniki.

  • Tega vračanja v Slovenijo seveda ne bo smelo biti. Nemci sami pravijo, da bojo nazaj pošiljali z vojaškimi transportnimi letali. V Turčijo, če prav razumem.

   Prevozniki smo, podobno kot Hrvati, tudi Slovenci. Mislim, da popišemo trenutno le okoli eno tretjino migrantskega vala. Nihče ne more vseh. Niti Avstrijci pri prehodu meje, niti Nemci.

   Kdor hoče na meji popisovati vse te množice, je lunatik. To je neizvedljivo. S tem ustvarja kaos in humanitarno katastrofo. Sicer nam hrvaška vlada ponuja, da grejo naši policisti na srbsko mejo v vlake, skupaj z njihovimi policisti, na tej dolgi večurni vožnji do Slovenije popisovati migrante.

   Meni se zdi povsem konstruktiven predlog, a so naši gladko dali košarico. Ne vem, kaj sploh hočejo, namreč naša vlada in predvsem Gyerkeš in Šefic. Očitno pričakujeta vnebovzetje večine migrantov na Hrvaškem, da bi dobila onih do 2.500/ dan, kolikor sta si zamislila.

   • IF: “… Ne vem, kaj sploh hočejo, …”
    ====================

    V bistvu nič drugega kot to, da Hrvati povejo KAM in koliko migrantov bodo dostavili. Ne pa da se gredo skrivalnice in načrtno in nenajavljeno “dostavljajo” migrante na zeleno mejo kjer pričakujejo, da ni slovenskih policistov. Ne pa, da jih npr. pošljejo čez Sotlo, da so premočeni in se tako načrtno ustvarja še večji kaos na slovenski strani.
    Hrvati ravnajo podobno kot so leta 1991.

 4. Mediji tudi ne poročajo, da gre za premišljeno muslimansko invazijo na Evropo. Kar je ja očitno. Verjetno je večina migrantov zmanipulirana in res na Zahodu pričakuje boljše življene. Toda manipulatorji so po vsej verjetnosti ostali tam, kjer so bili. In verjamem, da oni dobro vedo kaj delajo.

  Po drugi strani jim je Evropa s svojim načinom življenja, ki med drugim vkjučuje tudi vse nižjo rodnost, sama ponudila ta prostor.

 5. Ja, res je. Evropejci smo na poti izumiranja. Kot kaže, nas bodo še pri “živem telesu” nasledili in zamenjali drugi.

 6. Oh, ne toliko jamrati o izumiranju! V EU živi vendar 500 milijonov ljudi. Preden bodo ti v miru izumrli bodo minila stoletja! Razen če pride do katastrofe, kot je atomska vojna, padec asteroida, akutna ledena doba ali kaj podobnega. Pa EU še ni vsa Evropa, kaj pa Rusija ali celo Črna gora. Črnogorci so včasih trdili da je njih in Rusov 200 milijonov.
  Drug problem je pa premišljena in načrtovana invazija muslimanov, kdo stoji za tem bo kmalu postalo jasno. Če tega ne bodo odkrile infantilne in retardirane evropske službe, bodo pa ameriške! Bodo že našli rešitev, saj imajo denar, ki je sveta vladar. Če lahko zmečejo stotine milijard v subvencije kmetom, da ne proizvajajo hrane, ali pa v Grčijo, da lahko goljufa dalje, ali pa v kvantitativno sproščanje, da ne bo deflacije, jih bodo pa zmetali še Arabcem, da bodo ostali doma.

  • “zmetali še Arabcem”
   Jaz pa mislim, da imajo Arabci toliko denarja, da so financirali eksodus vojščakov v EU.

  • 5 milijonov jih čaka zaradi vojne doma. Ponavljam, zaradi vojne. In zato ker trenutno živijo v sosednjih državah v razmerah, v kakršnih ne bi hotel živeti nihče od nas.

   Ne prihajajo sem zato, da bi islamizirali Evropo. Če bi bilo po njihovem, bi njih 99.99% raje lepo v miru živeli doma, kot je to najbolj normalno hotenje. Vsekakor so pred vojno doma živeli mnogo bolje, kot se jim gode trenutno, posebej še, če se ta hip gibljejo čez naše kraje.

   • Gospod IF,
    verjamem, da vi verjamete v to, kar pišete. Sicer pa je zelo pogosta reakcija ljudi v težavah: zanikanje.

 7. Tudi jaz mislim,kot g AlFe, da je stvar zrežirana oz.da gre za zaroto. Njihove številne kolone izgledajo kot invazijska armada. Za kuliso imajo nekaj žena in otrok, oboji so zanje manjvredna roba in je vseeno če trpijo. Sočutnežem priporočam, da pazljivo preberejo Iršičev blog o islamskem načinu razmišljanja in življenja. Begunec pred vojno se umakne v prvo varno nevojno okolje, naj bo to za hribom ali pa za državno po možnosti bratsko mejo in čaka na konec ujme.Ne mašira v kolonah naravnost v Nemčijo 2000 km daleč, namesto da bi prebegnil v bratsko Savdijo ali Iran, kjer na enak način dvigujejo riti proti Meki in mlatijo žene in otroke, v posebno slast jim pa gredo nedozorele punčke, ki pogosto izkrvavijo na poročno noč.

  • 🙂 Ste podlegli Alfejevim fatamorganam. 🙂
   Invazija golih ni bosih z iPhoni?! Verski obračun civilizacij brez orožja, samo s tiči? 🙂

   • Bog je blagoslovil Noeta in njegove sinove in jim rekel: »Bodite rodovitni in se množite ter napolnite zemljo! (1 Mz 9,1)

    Prostaški postajate, gospod Zdravko. Prostaški.

    • Bejži, bejži. Same žalitve so te. Ti sam insinuiraš na invazijo s tiči, v “izpraznjeni nerodovitni prostor” Evrope. Ok, si pač neumen, ali kaj?!

  • Saj so se umaknili najprej v neposredno bližino Sirije. Nekateri so v teh množičnih taboriščih že 4 leta. Ob tem pa vojna v Siriji kar traja in traja in nič ne kaže, da bi šlo na bolje. Še več: na Asadovi strani se je zdaj polno angažirala Rusija, ZDA in VB ne odstopata od podpore upornikov, čeprav se je ob tej podpori okrepila ISIS, Evropa pa samo gleda in je tiho, namesto da bi udarila po mizi, zahtevala mirovna pogajanja ali karkoli.

   Skratka, leta in leta čakajo, da bi se zadeve doma obrnile na bolje. Čakajo v obupnih razmerah, ker drugačne ob teh milijonih beguncev in relativno revnih sosednjih državah, ki so jih sprejele, niti ne morejo biti. Ne čudim se jim, da so obupali in iščejo alternativo v severni Evropi.

   Sicer bi pa, Sarkazem, od tebe pričakoval, da si malo bolj spoštljiv do ljudi druge vere in kulture, ker sam veš, da tu ekstremne primere opisuješ kot splošno prakso, s tem pa manipuliraš.

 8. IF, bil sem spoštljiv in sem še do drugih ver do izbruha terorizma, ki ima versko podlago. Natančno sem se dal poučiti o razmišljanju vseh muslimanov, ki ni drugačno od “ekstremnih”. Vem, kaj se dogaja v Iranu ali Savdiji ali Pakistanu brez vojne in natančno vem, kaj piše v Koranu. Vem, kaj se dogaja s kristjani na teh področjih in kakšne pravice imajo, medtem ko jih mi sprejemamo odprtih rok in jim gradimo džamije in mošeje. Da vam skrajšam čas študija vam priporočam dva članka iz Iršičevega bloga. Jaz bi za začetek sodelovanja obeh civilizacij zahteval samo enake pravice za kristjane na muslimanskih področjih, kot jih imajo muslimani v Evropi pa nič drugega. Če to ni mogoče pa konec pomoči, sprejemanja in gostoljubja. Begunci imajo dovolj prostora v bližnjih bratskih bogatih državah iste vere in kulture.

Comments are closed.