M. Avbelj, Ius-info: Iz Pariza v Bruselj

15

Ta teden smo bili ponovno prežeti s tragičnimi občutki, ki sem jih na teh straneh že opisoval v kolumni Nič. Po Parizu se nam je zgodil še Bruselj. Intenziteta terorističnih napadov na Evropsko unijo se torej stopnjuje. Nedolžnih žrtev z vsega sveta, ki jim ta barbarska ravnanja preprečijo pisanje njihovih življenjskih zgod in ki v osami pustijo vse tiste, ki te zgodbe na najbolj čustven način delijo z žrtvami, je vedno več. Vprašanje, ki se nujno zastavlja, je: ali je tokratni val terorizma zgolj okrepitev, jačanje že poznanega, ali pa imamo opravka z novo kvaliteto teroristične grožnje, ki našo zahodno civilizacijo ogroža bolj kot kadarkoli prej?

Preden pa poiščemo odgovor na to vprašanje, moramo vsaj na kratko postati pri tistih, neomajnih v slovenskem diskurzu, ki v bistvu vztrajajo, da se nas pravkar opisano pravzaprav ne tiče. Logika je naslednja: ko se je ZDA zgodil 11. september, je bilo to čez lužo, in zgodilo se je državi, ki je pač dobila tisto, kar je kot svetovni policaj iskala. Slabi dve desetletji pozneje se podobni dogodki odvijajo resda teritorialno bliže nam, v Parizu in Bruslju, toda tudi to nima nič opraviti z nami.

Vzroki so še vedno isti: neoliberalni, hegemonistični, kapitalistični, imperialistični, izkoriščevalski Zahod pač sedaj žanje tisto, kar je leta sejal, in to ne le v državah tretjega sveta, temveč tudi doma, kjer je v geta strpal revne priseljence, ki so se, jasno – kdo se pa nebi – radikalizirali. V skladu s tem razmišljanjem so teroristična ravnanja sicer zavržna, a je treba tiste, ki jih izvajajo, v vsej njihovi grenkobi, tudi vsaj poskušati razumeti. In nenazadnje, terorizma na Zahodu tudi ne gre preveč napihovati, taki dogodki se vendar dogajajo malodane vsakodnevno v tretjem svetu, pa kamere zahodnih medijev tega niti ne pokažejo.

Neumno. Brezčutno. Nihilistično. Za terorizem nikoli in nikdar ni mogoče najti nikakršnega opravičila. Debata o nepopolnosti Zahoda je tako lahko le sekundarna, razprava o njegovi lastni odgovornosti za terorizem, ki se mu dogaja, pa naravnost sprijena. Slovenija je del zahodnega sveta. Ne le v dobrem, ampak tudi v slabem. Kdor, prežet s propadlim miselnim horizontom neuvrščenosti, meni drugače, se pač moti. In kot sem že zapisal v Nič, relativizacija naših žrtev v osrčju EU, češ da so vsak dan povsod še druge podobne, pove vse o tistem, ki tako pretanjeno zmore sočustvovati le: sam s seboj.

V glavah in srcih tistih, ki razmišljajo na opisan način, najbrž ne bo nikdar drugače. Čeprav terorizem, ki Evropsko unijo razžira danes, ni le kvantitativno drugačen od tistega, ki smo ga poznali v preteklosti. Razlika je kvalitativna. Opravka imamo z dobro organiziranimi, po medijskih poročilih sodeč, po vsej Evropi razpršeni celicami, katerih namen ni zgolj doseči nek jasno opredeljeni politični cilj, ki ga ni mogoče doseči z mirnimi sredstvi znotraj obstoječega civilizacijskega ustroja. Ne, tokrat gre za vse ali nič: cilj je uničiti zahodno civilizacijo kot tako.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. Odkrito rečeno, od ne le univerzitetnega profesorja, ampak celo dekana fakultete za evropske študije bi pričakoval več miselne discipline, hladne razsodnosti in občutka za mero. Tu se mi pa zdi, da napihuje zgodbo s šibkimi argumenti.

  Piše recimo o številnih, po vsej Evropi razpršenih, med seboj povezanih terorističnih celicah ( islamskih teroristov). Morda ima dokaze Avbelj, ampak širša javnost nima nobenenega dokaza za to. Ob tem, ko je očitno, da sta tako napad v Parizu lani kot v Bruslju pred dnevi delo ene in iste teroristične celice. S središčem v nekem perifernem, varnostno zanemarjenem okrožju Bruslja.

  Ne vem niti, kje bi bila taka posebnost zdajšnjih teroristov v tem, da ” hočejo uničiti zahodno civilizacijo”. Ja, kaj drugega so pa Rdeče brigade na dolgi rok hotele ali pa neonacistični ekstremisti?

  V 70. letih je zaradi teroristov po velikem delu Evrope pokalo, tudi mnogo bližje nas ( predvsem v Italiji) in celo z več žrtvami. Vsaj za zdaj. Naš jugoslovanski režim je pa nudil zatočišče nekaterim teroristom, recimo palestinskim ugrabiteljem križarke Achille Lauro.

  Torej trditve, da je to danes pa nekaj povsem drugega, problem čisto drugih dimenzij, mi delujejo nekako napihnjeno. Ali vsaj preuranjeno. Se bo šele pokazalo, kako bo. Zgodovina terorizma se ni začela z nami in se z nami ne bo zaključila. Panika nikoli ni idealen vodič.

  Razen tega se zdi razumno za soočanje s terorizmom čimbolj odprto diskutirati o vseh aspektih. Res ne dojamem, zakaj bi bila “sprijena”, kot trdi Avbelj, razprava o lastni odgovornosti Zahoda za vzpon islamskega fundamentalizma in terorizma. Nasprotno, ta razprava je očitno še kako na mestu. Kdor ne vidi, ali celo ne dopušča ( preko moralnih obsodb) možnost diskusije o povezavi med posegi Zahoda v Irak, Siriji ali v Libijo in vzponom ISISa, ter o povezavi med vzponom ISISa in okrepitvijo islamskega ekstremizma v Evropi, ta po mojem vidi malo. Komaj razumem, da do te povezave ne bi segel Avbljev mentalni domet.

  Torej, o marsičem je brez tabujev v zvezi s tem terorizmom smiselno diskutirat in študirat. Teroristi so v glavnem iz druge in tretje generacije v Evropi živečih priseljencev. Psihološka, socialna, teološka znanja in zmožnost njihovega integriranja bi nam morda lahko dale pametne odgovore na osrednjo vprašanje: zakaj. Dokler ne vemo zakaj, lahko samo gasimo požare. Novi bojo pa vzplametevali mogoče še pogosteje kot do zdaj.

   • Teroristi ne predstavljajo nobene civilizacije! To je toliko trk civilizacij kot je trk civilizacij komunistična revolucija.

 2. Prav imate dr. Avbelj, ko pišete iz Pariza v Bruselj:
  “Neumno. Brezčutno. Nihilistično.”

  Kaj pa je v Ljubljani?

  Vlada RS kot Poncij Pilat?
  “Vlada RS se dobro zaveda izpostavljene problematike in sporno ravnanje z delavci najostreje obsoja”, je torej odgovor vlade na vprašanje, kako namerava vlada ukrepati glede izkoriščanja delavcev.
  Takšen odgovor vlade RS je enak izmikanju odgovornosti rimskega guvernerja Judeje, vzvišenega Poncije Pilata, ki si je pred več kot 2000 leti, tudi pred javnostjo, umil roke nad krivično obsodbo Jezusa Kristusa, katerega so obsodili veliki duhovniki, farizeji.
  Guverner Poncij Pilat, ki sicer ni videl njegove krivde, pa je tako kljub temu dopustil križanje in smrt Jezusa Kristusa!
  Kakšna je razlika v ravnanju vlade in guvernerja Poncije Pilata?
  Vlada RS očitno še naprej dopušča, da lahko brezvestni kriminalni slovenski delodajalci pričo pravne države še naprej goljufajo in izkoriščajo slovenske delojemalce, delavce?
  Kaj meni opozicija in javnost je odločilno vprašanje?!

  • Komu služite poslanci DZ RS, ljudstvu ali predsedniku svoje stranke?

   Poslanci, vi ste prvi v državi odgovorni, če oblast ne služi ljudstvu!

   Kdaj boste kaj storili?

   Poslanci ali veste svoj dolg do državljanov, davkoplačevalcev, volivcev?

   Kako delujete, ali ste v službi ljudstva?

   Ali ste samo v službi stranke in njenega predsednika, ki vam je omogočil izvolitev, ko vas je razvrstil na volilnem listu-glasovnici?

   Državni zbor RS, -torej vsi poslanci-, je zakonodajalec in je »proizvajalec« zakonov.

   Poslanci ste dolžni in odgovorni, da spremljate kvaliteto in uporabnost svoji »proizvodov«, to je sprejetih zakonov, ki so plod vašega zaznavanja problemov državljanov, države.

   Zato imamo plačane parlamentarne politične stranke na terenu in tudi poslanske pisarne, da lahko opravljajo nadzor nad zadovoljstvom državljanov in problemi v državi.

   DZ RS, – vse stranke in poslanci- je tudi nadzornik nad kvaliteto izvajanja zakonov oz. nadzornik kvalitete dela inštitucij, ki uporabljajo te zakone v korist državljanov.

   Poslanci ste torej odgovorni za nadzor uporabnosti vaših “proizvodov”, to je zakonov in njihovih učinkov.

   Poslanci ste odgovorni za nadzor izvršne oblasti in njenih inštitucij, od tožilstva, agencij, inšpekcij itd., nadzirate kvaliteto njihovega dela in jih tudi lahko pozovete na odgovornost, ko ugotovite ne učinkovanje vaših zakonov v vsakdanjem življenju!!!

   Ali ste pri 20 letnem obče znanem izkoriščanju delojemalcev (na primer Steklarna Rogaška, SŽ, Vegrad i.p.), pri javno znanih goljufijah delavcev, ko so jim del zaslužka za prispevke ukradli, -kar je po sklepu ustavnega sodišča kratenje lastninskih pravic delojemalcev-, ste poslanci do sedaj sploh kdaj kaj storili?

   Kdaj in kaj boste storili, da bomo volivci dobili ustavno pravico do demokratičnega volilnega sistema, saj čisti “partijski” proporcionalen volilni sistem ni ustrezen ustavi, ker odreka volivcu pravico izbire kandidata, kateremu bi volivec podelil svoj mandat za oblast?

   Kdaj boste poslanci poskrbeli za ustrezno zakonodajo in nadzor, da delodajalcem ne bodo več kršene ustavne lastninske in druge pravice, da bomo pred zakonom vsi enaki?

   Kdaj boste poslanci s pomočjo pravne države sanirali in sankcionirali “divjo privatizacijo in tajkunizacijo”, ker smo običajni državljani ravno zaradi vaših zakonov oz. Državnega zbora RS, zopet postali drugo razredni državljani, saj pri lastninjenju skupne družbene lastnine po zakonu nismo bili enakopravni in nam je kratena pravica do enakopravne ekonomske svobode?

   Poslanci, vi ste prvi v državi odgovorni, če oblast ne služi ljudstvu!
   Kdaj boste poslanci DZ RS kaj storili tudi za izkoriščane in opeharjene državljane?

 3. Povsem se strinjam z avtorjem. Za kakršnikoli terorizem ni opravičila.

  Glavni vzrok islamskega terorizma seveda ni Zahod, kot menijo levi ekstremisti, ki te pojave zlorabljajo za svoje protizahodne in protikrščanske boje. Levi ekstremisti ta terorizem v glavnem pozdravljajo, saj teroristi počnejo to, o čemer oni sanjajo. Uničujejo zahodno civilizacijo oz. ogrožajo zahodni ali krščanski način življenja. Naivneži jim pa nasedajo.

  • tine: “… Za kakršnikoli terorizem ni opravičila.”
   =============================

   IF meni drugače.

    • Ne ne podtikam, tvoje besede govorijo same zase:

     IF: “… Kdor ne vidi, … o povezavi med posegi Zahoda v Irak, Siriji ali v Libijo in vzponom ISISa, ter o povezavi med vzponom ISISa in okrepitvijo islamskega ekstremizma v Evropi, ta po mojem vidi malo.”
     =====================================

 4. Drži, da je treba tudi na ravni Evrope urejati probleme, ki se kopičijo.

  Vendar v kakšnem smislu?
  Tako kot želi Merklova ali tako kot višegrajska skupina, Francija in Velika Britanija?

  To je poglaviten problem. In tega se marsikdo boji danes in v bodoče.

  Zdrave pameti na evropski ravni.

 5. Potrebna je poučna analiza o stopnji zdrave pameti na evropski ravni.

  In kje, kdaj in zakaj, jo je najbolj primanjkovalo.

  In kateri so delovali proti zdravi pameti.

  in kateri še danes delujejo proti njej.

  Brez čistega in dobrega vina, ne bo dobrega počutja in uspešnega razvoja.

  Ne na evropski ravni, ne pri nas doma.

 6. Od Evropske vlade se pričakuje resnost in odgovornost, ne pa opolzko in neresno objemanje ter poljubljanje!

Comments are closed.