Avtogoli slovenske zunanje politike

21

Lynda Blanchard, ameriška veleposlanica doživela neprimerno dobrošlicoKončno smo s srcu Evrope in popku sveta učakali prihod nove ameriške veleposlanice in jadra slovenskega žurnalizma so se napela v močnem vetru, ki je zavel ob njenih prvih korakih na sončni stran Alp. Še z nobenim veleposlanikom doslej si ob njegovem prihodu nismo dali toliko opraviti. V komentarjih je moč zaznati vse, od podcenjevanja nove veleposlanice do užaljenosti zaradi nezanimanja ameriške zunanje politike za Slovenijo.

Veleposlanica Lynda Blanchard ni karierna diplomatka. Zato ji številni komentatorji očitajo, da si je veleposlaniško mesto kupila s težkimi milijoni, ki jih je darovala republikancem in Donaldu Trumpu v njegovi volilni kampanji. Je s tem kaj narobe? Nič; to je ameriški način financiranja politike. Slovenski žurnalisti, pometajte raje pred domačim pragom. Vendar ne pod preprogo! Pometajte raje na kup, ki ga bo lahko videl kdorkoli, tudi iz letala. Raziščite, kaj je z rdečimi številkami, v katerih je umirala LDS, kako krije izgubo parlamentarna stranka SD itd. Potrudili ste se le pri vprašljivem posojilu SDS-u, ki pa ga je stranka takoj poplačala in vrtoglavo drago preplačala.

Kako zgovorna naslova: ameriška ambasada na Prešernovi cesti, ruska pa na Tomšičevi

Povsem smo pozabili na Lyndinega soseda, veleposlanika Ruske federacije. Z njim postaja soseda, čeprav je ameriška ambasada na Prešernovi cesti, ruska pa na Tomšičevi. Kako zgovorna naslova: genialni Slovenec in svetovljan nasproti partijskemu sekretarju!

Skoraj bo že deset let, kar Doku Gapurovič Zavgajev zaseda mesto veleposlanika v Sloveniji. Putin in Medvedjev sta vedela koga, kam, zakaj in za kaj sta ga poslala v Ljubljano. Putin še predobro ve, zakaj je Zavgajev, kljub starosti (decembra bo dopolnil devetinsedemdeset let) nenadomestljiv. Zavgajev v Kremelj ni prinesel milijonov. V nahrbtniku je imel le bleščečo partijsko kariero ter problematična in nečastna dejanja v Čečeniji. Ne naši oblastniki ne žurnalisti provladnih medijev niso mogli in/ali si upali odločno ugovarjati temu, koga Rusi pošiljajo v Ljubljano. Zunanji minister Žbogar je bil ob ruski nameri celo naravnost navdušen. Pozdravil je dejstvo, da k nam prihaja za veleposlanika celo namestnik ruskega zunanjega ministra.

V kateri resnično demokratični državi bi Zavgajev užival gostoljubje? Ni problematičen samo njegov življenjepis ampak tudi njegove čudne predstave o delu veleposlanika. Na odprti sceni se je bratil s Turnškovimi borci, s podporo navezi Janković-Erjavec se je vtikal v zadnje državnozborske volitve. Z zaskrbljenostjo lahko ugibamo, kakšne poteze je vlekel v zaodrju. Njegovo nezaslišano početje pred volitvami je med drugimi močno razburilo Damirja Črnčeca. Prav zanimivo bi bilo današnje videnje predrznega veleposlanikovega ravnanja v očeh aktualnega vladnega sekretarja.

Slovenska zunanja politika je ena sama (ne)predvidljiva igra z avtogoli

Po Erjavčevi vroči ljubezni z Rusijo smo si od novega zunanjega ministra obetali bolj uravnoteženo zunanjo politiko. Žal je Cerar človek, za katerega ljudska modrost pravi, da kar z glavo naredi, z ritjo podre. Minister Cerar se je vendarle odpravil v ZDA in že prvi dan zabil Sloveniji avtogol. V Washingtonu se je srečal z demokratsko senatorko Klobucharjevo, ki jo nekateri omenjajo kot kandidatko z predsednico, torej Trumpovo izzivalko. Kaj sta govorila s političarko belokranjskih korenin, ali sta jedla potico ali belokranjsko pogačo, ni pomembno. Pomembna je usodna napaka, da je po dolgoletnem diplomatskem zatišju slovenski zunanji minister pohitel v Trumpu sovražni tabor.

Nikakor ni zanemarljivo dejstvo, da je Klobucharjeva v senatu glasovala proti imenovanju Lynde Blanchard za veleposlanico, glasovala je proti prijateljici in zaupnici Melanije Trump. In potem jokamo, da Melanija ničesar ne postori za Slovenijo. Naj gre v slovenski gol in brani domovino svoje mladosti pred avtogoli? Naj občuduje grobo obtesano plavo skulpturo nad Sevnico, s katero se ji posmehujejo »umetnik« in slovenski amerikanofobi?

Kaj Slovenci v teh dneh sporočamo urbi et orbi? Večina nebrzdano vpije, da v slovensko postmoderno, z levičarstvom omreženo, družbo prihaja skrajno starokopitna oseba, tako rekoč iz časa ameriške državljanske vojne: kristjanka, mati sedmih otrok, humanitarna aktivistka. Hudo! Je premožna in nekoruptivna. Še huje!

Prijateljuje z družino Trump. Najhuje!

21 KOMENTARJI

 1. Odlična analiza izvedenih in skrbno načrtovanih korakov bebcev, ki pridejo na oblast in vpijejo kakor jesihar npr. na AGRA sejmu. Da se mora taka kultura nadaljevati naj vsak razmisli pri sebi in predvsem s seboj!
  Kakor da bivši jugo diplomati ali sedanji diplomati niso kupovali svoja mesta za umazana politična dejanja v domači republiki pardon državi.
  Ali začnemo naštevati:
  predaja stranke potem pa odhod na veleposlaništvo in tam onegavljenje po parkih : gospe, ki kljub bogastvu razume, kaj je duša človeka in pri tem ve, da je potrebno obdržati v sebi človeka.
  Ali ni to odličen dokaz kako sfižena oseba (naši zunanji ministri) lahko izvaja samo taka dejanja, ki so v njenem miselnem dometu. Pa še bi lahko naštevali!

 2. Dober, nikoli odveč komentar, čeprav je pravzaprav transparentno jasno vsakemu, ki to spremlja, ampak podpora razmišljanju je tudi dragocena, če že brodimo po kupljeni medijski gnojici in prihodo na oblast.
  Vsekakor gospa veleposlanica ne more spregledati, da jo pozdravlja z vsem spoštovanjem tisti del večine “Slovenije” z velikim upanjem, da ne bo na tem veleposlaništvu le nekdo, ki nas pusti na cedilu. Pozdravlja jo tisti del zatiranih in obuboženih ljudi, prav tistih in takšnih ljudi, ki jim skuša ona humano pomagati. To je razvidno že iz njene prakse- dejanj, da ne deluje na obljubah, ampak na podlagi dejanj.
  Gospa veleposlanica Lynda Blanchard, Slovenija Vas pozdravlja! Pozdravlja vas tista Slovenija, ki ima rada takšne politike – ljudi. Ne se ozirati na tiste, ki delujejo potom zamaskirane ukradene oblasti in države, ki so ustvarili iz Slovenije lutkovno gledališče!
  Hvala Vam, ker prinašate upanje, ker prihajate kot prijeteljica – človek za ljudi.

  • In še naše blagohotno priporočilo: Nadaljujte delo vašega predhodnika, nepozabnega gospoda Mussomelija.

 3. Zelo tendencioznonapisan članek. Dejstvo je, da je še Trump opisal Blanchardovo kot bogataško gospodinjo. S tem je pokazal, koliko ga zanima Slovenija. Melania pa revica nič ne more storiti za Slovenijo. Če bi želela in hotela bi lahko naredila kaj pozitivnega, ne glede na to, da ji morda politična opcija v Slo ne odgovarja. Če bi vsi delali po njenem kopitu, bi danšnja opozicija v Slo morala biti tiho in neaktivna. Taka je Melania. Njo boli k… za Slovenijo. Ni potrebe, da bi hvalila obstoječi režim. Lahko bi samo govorila o naravnih lepotah Slovenije, povabila slovenske športnike v ZDA na sprejem, povedala,, kako je lep Bled in Piran in Postojnska jama. Ima na tisoče načinov, da kaj stori za Slovenijo. Pa nič. Najbolj neumna je trditev, da ne stori nič zaradi režima. Pisec tega ćlanka tudi navaja kje je ZDA ambasada in kje ruska ambasada. Zelo relevanten podatek a ne? Čista beda. In povrh še opisuje ruskega veleposlanika. Kaj ima s tem opraviti gospa Blanchard, ve samo avtor članka. Kakor koli že. Blanchardova je goreča katoličanka in bogataška gospodinja in verjetno tudi dobrodelna ženska. In to je vse. Trump je v Slovenijo poslal gospodinjo.

   • Brezvezna primerjava. Gospodinja je lahko dobra atletka, ne more pa biti dobra, recimo finančna ministrica. In bogataška gospodinja (to je opis na Trumpovem spisku donatorjev) je lahko dobra gospodinja, ne more pa biti dobra diplomatka.

    • Primerjava koga ali česa s čim????
     Nisem delal nobene primerjave, pač pa sem odzval na primitiven in omalovažujoč odnos do statusa gospodinje.

     • Zakaj omalovažujoč?? Bom pa zdaj omalovažujoč do diplomatke. Dobra diplomatka, ne more biti dobra gospodinja. Dobra predsednica kakšnega velikega podjetja, ne more biti dobra gospodinja. Njen poklic ji vzame preveč časa, da bi bila lahko dobra gospodinja.

  • Predsodki, predsodki. Počakajmo na njene rezultate. Vsekakor so njene reference boljše od tistih iz kumrovske šole.

   Dobili smo to, kar si zaslužimo. Tudi Melanija da to, kar si zaslužimo. Za slovenske zunanjepolitične avtogole smo odgovorni mi, niti Melanija niti ameriška vlada niti nova veleposlanica.

 4. Kakšen hlapčevski komentar, hahaha. “Pomladni” “demokrati” so pač venomer mnenja, da moramo Slovenci tekmovati v tem, komu na zahodu bi se klanjali. Od “rdečih” “demokratov” se tako razlikujejo le po smeri klanjanja, hlapčevska mentaliteta pa je nespremenjena. Potem pa hrakti na casnik.si beremo kilometre člankov o tem, zakaj “pomlad” komaj napraska skupaj toliko poslancev, ta nasprotnikom preprečijo ustavno večino.

  Fuj in fej.

  • Tako imenovana Zivo in L. Erzen, me prav zanima, koliko prejmeta od vajinih naredbodajalcev (denar je tako in tako naš, davkoplačevalski), da smetita (milo rečeno) po tem uglednem portalu?

   • Pravi rek: ”Kdor ga zvoha, ta ga spoha.” Prevedeno zate, če ti dobivaš plačilo, to ne pomeni, da ga mi drugi drugače misleči. Če ta ”ugledni” portal misli, da smetim, mi bo preprečil komentarje, tako kot mi jih je Nova24TV, ki je goreča zagovornica ”svobode govora”. Ja, ona zagovarja tsamo zisto svobodo, ki jim ustreza. Če bi ti imel to moč, bi se enako obnašal.

 5. Trdno upam, da se naslednje leto ne bo vec zgodila neslanost kot letos ob paradi ponosa, ko je ob odsotnosti ambasadorja na poslopju ameriske ambasade nnva Presernovi v nedogled visela LGBTjevska zastava. Upam, da je nova ambasadorica o tem obvescena in da bo ustrezno reagirala proti odgovornim.

  Sicer se strinjam s clankom, razen v tem, da srecanju s slovensko senatorko ne bi pripisoval takih negativnih posledic v odnosu aktualne administracije. V veliki vecini evropskih drzav je sicer vecina prebivalstva proamerisko usmerjena, ne glede na taksnega ali drugacnega predsednika. In ne prosovjetsko. Antiamerikanizem in prokremeljstvo je kuriozum rdece tople grede slovenskega druzboslovja in politikov a la Erjavec, katerega sledilci dejansko smesijo svoje inteligencne zmoznosti.

 6. No nič narobe, da je v članku več ali manj povzet moj kak teden star komentar na Portal plus, ki je nastal kot odziv na negativne komentarje prihoda nove veleposlanice Ga. Blanchardove in poanta katerega je predvsem v tem, da je Slovenija kar se tiče njenega mednarodnega položaja prišla praktično do dna. Lahko gre sicer še dlje in pripravi Američane, da stavbo na Prešernovi spremenijo v konzulat dokler ne izženemo še zadnjega Američana iz Slovenije.

 7. Doborhotnost dela tiho in predvsem ne bahavo. Veliko je možnosti, tam kjer je volja, je tudi pot in blgoslov.

 8. Slovenski državljani, zakaj bi mi bež<li iz drugorazrednosti v "Ameriko"? Naj pride "Amerika" sem in naj ostane križarka v Koprskem zalivu in rabi še primerno (večje) vojaško letališče na naših tleh!

Comments are closed.