Lukšič: Velika koalicija? Težko bo.

2

SD je bila znana po demokraciji znotraj stranke, morda najbolj med slovenskimi strankami. Zdaj se zdi, da je enotnost takšna kot v svinčenih partijskih časih. Kako to?

To ne pomeni, da ni demokracije. Še vedno se pogovarjamo o odprtih možnostih. Predsednik na vsakem sestanku, po mojem mnenju celo prepogosto, na nek način vrača mandat, ko pravi: če sem jaz problem, potem takoj končam zgodbo.

Ni to samo igra, ker zanj nimate zamenjave?

Ne, razprava teče tudi o tem. A v urejeni stranki so volitve takrat, ko je kongres. Nisem pristaš tega, da ko se zadeva malo zgosti, ko razmere postanejo zahtevnejše, takoj začnemo iskati novega človeka zaradi pogledov ali izjav koga drugega.

Predsednik države Danilo Türk recimo nikoli ni živel izrazitega strankarskega življenja. Ne ve, kako potekajo procesi v demokratični stranki, ki ima tradicijo in ljudi, ki imajo svojo presojo in jih ni treba poučevati o tem, kaj naj naredijo v določenem trenutku.

Stranka tega ne potrebuje. Zase in za svoje kolege lahko rečem, da bomo že znali oceniti, kdaj bo nekaj slabo za Slovenijo in za stranko. V tem primeru je naša dolžnost predvsem to, da ne destabiliziramo Slovenije. Tistim, ki želijo destabilizirati vlado in večino v parlamentu, lahko zaželimo samo čim več nesreče.

/ … /

Na kongresu SD leta 2009 ste dejali, da je zmagala generacija, lačna uspeha, in da SD intelektualce izrinja. Ali ni ena od današnjih težav prav to, da se ta lačna generacijo oklepa oblasti?

Mislim, da sem imel precej prav. Če pogledate enega od teh, ki je danes zelo vehementen, kolega Sebastjana Jeretiča, je pravzaprav najglasnejši glasnik tega sporočila. Tudi nekateri mlajši poslanski kolegi so šli po samosvoji poti. Za moj okus je za politika neprimerno, da ima zasebno podjetje, medtem ko je poslanec v službi države. To se mi zdi absolutno nesprejemljivo.

/ … /

Vi nimate pomislekov do velike koalicije? V SD je vedno obstajal odpor do SDS.

SDS ima za seboj dejanja, ki jih je težko ignorirati. Imamo tudi neko zgodovino odnosov med konkretnimi poslanci z ene in druge strani. SDS ima tradicijo metod dela, ki so zame in za marsikoga iz SD absolutno nesprejemljiva. V takšnih razmerah si veliko koalicijo zelo težko predstavljam.

Res pa je, to sem govoril tudi pred prejšnjimi volitvami, da mora imeti Slovenija močno vlado. To bo še posebej pomembno za prihodnjo vlado. Potrebovali bomo vlado z ljudmi, ki si bodo med seboj zaupali, in ki bo imela tudi podporo v parlamentu. A ne takšno, kot jo ima ta vlada, da takoj, ko začne treskati, ključni ljudje zbežijo s prizorišča in začnejo vpiti, ne, tega pa mi nismo hoteli.

Več: Siol

2 KOMENTARJI

  1. Kdaj pa so še socialisti marali podjetništvo? Oni so skupnoskledarsko naravnani: državljani mečejo v skledo, oni pa si potem s tistim trpajo žepe, ostanek dohodka (OD) pa vržejo raji.

Comments are closed.