Lojze Peterle: O Bog, reši me prijateljev, sovražnikov se bom že sam!

8

Lojze Peterle: O Bog, reši me prijateljev, sovražnikov se bom že sam!Evropske volitve so mimo. Nekateri trdijo, da imajo volivci vedno prav. Izvolitev Hitlerja pred II. svetovno vojno in še marsikoga dokazuje, da temu ni tako. Brati in slišati je mnenja, da kdor ne voli, nima pravice kritizirati. Z njimi se lahko strinjamo, toda tudi slaba volilna udeležba ima svoje sporočilo.

Dragi sošolec, hvala ti za vse, kar si dobrega naredil

Zadnje evropske volitve so pokazale zaskrbljujočo politično kulturo Slovencev. Kot prvi primer bi omenili žaljiv obračun z Lojzetom Peterletom. In to ne s strani političnih nasprotnikov, ampak lastnih ljudi! Če je stranka ugotovila, da ga več ne potrebuje ali pa ji celo škodi, bi mu morala na tak ali drugačen način preprečiti kandidaturo. Bolj kot njega, se je umazala sama. Zgodovina kaže več razumevanja za žrtve kot pa one, ki nekoga izničijo. Dejstvo, da je moral računati na preferenčne glasove, kar je, glede na stalno gonjo proti njemu pot v politični umor, nedopustljivo. Nenazadnje je zgodovinska oseba, predsednik prve vlade samostojne in mednarodno priznane  Republike Slovenije.

Običajno s takimi ljudmi opravijo tako, da jih razglasijo za častne predsednike in podobno, ne pa da se norčujejo iz njega kot človeka, kamor sodi igranje ustne harmonike. Bile so del njegove identitete kot pri Churchillu viski in cigare in amatersko slikarstvo.

V Bruselj gre poslanec, ki ne obsoja povojnih pobojev

Ljudje so z preferenčnimi glasovi izvolili človeka, ki ne obsoja povojnih pobojev. Predstavljajo mu del naravnega prava. To je še posebno zastrašujoče, ker se je zgodilo v mesecu, »ko ”izstavljamo račun” najbolj krvavemu stoletju v človeški zgodovini, tj. v času po velikih političnih katastrofah, ki so mu botrovali totalitarni sistemi, kot so fašizem, nacionalsocializem in komunizem…« Številni naši državljani spregledujejo, da nekateri skrajno resno obžalujejo, da nekateri maja in junija 1945. niso dovolj temeljito izvedli pobojev. Opozarjajo tudi, da je v opuščenih rudnikih še dovolj prostora. Vas ni strah prihodnosti v Sloveniji?

Žaliti Slovenca kot Slovenca, je nezdružljivo s slovensko državo

Izjemno nizko in zaskrbljujočo politično kulturo pa so pokazali kritiki kandidature koroške Slovenke Angelike Mlinar. Nisem simpatizer stranke, na kateri listi je kandidirala. Še bolj tuj mi je liberalizem, ki kot socialni sploh ne more obstajati, ker sta si besedi v nepomirljivem vsebinskem nasprotju. Toda – gre koroško Slovenko. Očitki o njenem avstrijskem državljanstvu so v nasprotju z evropsko zakonodajo. Zmerjanje z vindišarstvom pa je umazanija, ki so jo bili sposobni le nekdanji pripadniki jugoslovanske vojaške protiobveščevalne službe. Ne mislim, da nam je avstrijska demokracija lahko vzor, čeprav je še milijonkrat pred našo, toda žaliti Slovenca kot Slovenca, je pa nezdružljivo s slovensko državo. Spominjam se, kako je bil na nož sprejet nadškof Šuštar, ki je »bil v tujini, ko smo se krvavo borili za našo svobodo, ki ni nikoli razumel naše stvarnosti«. Spomnim se tudi žalitev Andreja Bajuka in kardinala Franca Rodeta in še nekaterih drugih izseljencev, ki so se skušali uveljaviti v lastni domovini.

Zmerjanje človeka, ki živi v onem delu Slovenije, ki bi moral biti v državi Sloveniji, pa verjetno nikoli ne bo, je po svoji umazanosti še nad omenjenimi primeri. Združena Evropa nam daje možnost, da s svojimi slovenskimi brati, ki živijo v onem delu Slovenije, to je slovenskim jezikovnim prostorom, ki ni v naši državi, zaživimo kot en narod.

Brez koroških Slovencev nas verjetno nikoli ne bi bilo

Brižinski spomeniki, ustoličevanje v slovenskem jeziku do leta 1414, na Koroškem je nastala prva slovenska katoliška knjiga. Urban Jarnik je začel slovenstvo namesto dotedanjega windisch kot termin uveljavljati v mednarodnem prostoru. Korošec Matija Majar Ziljski je oče Združene Slovenije, ideje, ki leži v temeljih slovenske osamosvojitvene misli. Dr. Lambert Ehrlich je prvi zahteval mednarodno priznano samostojno slovensko državo in bil zato ubit … Človek bi še razumel, da bi se tako nizko spustili pripadniki nekdanje totalitarne ideologije in UDB-e. Ne, to so počeli oni, ki prisegajo na slovensko demokracijo in državo!

Sodobne tehnične možnosti izražanja svojega mnenja so nekaj čudovitega. Žal tudi za razgaljenje neskončne hudobije, nezrelosti in nedoraslosti … , vsega najslabšega, kar je lahko v človeku.

8 KOMENTARJI

 1. Novinar Nove 24 je bila obsojena zaradi baje žaljivega zapisa o fotkanju, tisti, ki povojne poboje razglašajo za normalno naravno pravo, pa so izvoljeni v evropski parlament, kjer bodo lahko širili naravno pobojno pravo.

  Pri tem pa so spregledali, da je bistvo naravnega prava pravičnost, ki temelji na ljubezni.

 2. Desnica naj izvede nujno medsebojno kulturno etično prenovo!

  Kulturno etično se prenovimo v svoji duši, torej v odnosu do samega sebe in v odnosu do drugih!

  Očistimo svoje misli in izrazoslovje vseh negativnosti!!!

  To je glavna naloga desnice! Vse ostale so za njo!!!

 3. To je svoboda človeka, ki jo je dal Bog Stvarnik. Odločamo se med dobrim in zlim. In kar precej je takih, ki se odločajo za zlo.

 4. Da, dr. Granda, res gre na žalost za zaskrbljujočo nizko politično kulturo Slovencev.
  Najprej zaradi sramotno nizke volilne udeležbe, ne samo na evropskih, ampak vsakršnih volitvah. Skoraj soglasno smo se ob izjemni udeležbi odločili za svojo lastno državo. Ko smo jo dobili, pa ne vemo, kaj bi z njo. Res je s tranzicijo dosti stvari šlo narobe, ampak z volilno abstinenco zadeve ne bomo popravili, kvečjemu nasprotno. Še kako je resničen rek, da, če se ne bomo mi ukvarjali s politiko, se bo ona z nami – in to se nam dogaja.
  Tole pljuvanje po kandidatih, ki tokrat niso uspeli na volitvah – še posebej pa s strani ideoloških somišljenikov – postaja odvratno. Ni druge razlage, kot da gre za našo tipično škodoželjnost in slaboumno privoščljivost – samo da gre drugim slabše, pa smo takoj srečni. Kakšna samoprevara!
  Tretji primerek političnega maloumja je izključevalnost. V demokraciji se res prepiramo, ampak ko gre za interes države, je treba stopiti skupaj. Antijanšizem, ki drži skupaj trenutno vladajočo levo koalicijo, je tipičen primerek političnega primitivizma.
  Nadaljnji primer naše politične nezrelosti se kaže v ponavljajočem se pristajanju na nove instantne stranke in obraze. Koliko jih je že končalo na političnem smetišču, pa še vedno naivno verjamemo, da bo tokrat drugače. Ne bo, ker so le-ti ustvarjeni in uporabljeni za prekrivanje, da lahko v ozadju vladajo realni centri moči. Tudi šarcizem bo šel po tej neslavni poti.

 5. Gospod Peterle naj napiše še kaj lepega in koristnega, kar je tudi njegova odlika.
  Prav tako naj ne pozabi na orglice, ki nas plemenitijo.

 6. Ob robu evropskih volitev bi se g. Peterletu v imenu svoje družine javno zahvalila za to, da je leta 2014, ko smo v nosečnosti zgubili hčerko in se borili za njen pokop, samoiniciativno navezal stik in ponudil pomoč ter izrazil podporo. Moj glas na zadnjih volitvah ni šel njemu samo zaradi tega, temveč tudi, ker je volilce nagovoril s ključno temo, s katero se sooča Evropa, namreč, da ne moremo imeti več Evrope z manj Evropejci. S svojo ženo je bil g. Peterle lep zgled, še posebej s tem, da je njegova žena bila mama doma, kar sama, ki imam ta privilegij, da smem biti ves čas v službi svoje družine, zelo cenim. Oba poudarka, namreč velike družine in poklic mame doma, zelo pogrešam tako pri cerkvenih voditeljih kot pri desnih politikih. Zato g. Lojze, hvala. Bodimo povezani v molitvi.

Comments are closed.