Žiga Turk: Ločitev kulture od države

80
presern
Foto: RTV SLO.

Kultura je vgrajena v temelje slovenske državnosti. To je hkrati blagoslov in prekletstvo. Za kulturo in za državo. Škoda, da v zadnjih 25 letih nismo uspeli kulture razbremeniti njene družbeno-politične vloge in ji omogočiti, da bi bila samo kultura – v najbolj žlahtnem pomenu te besede.

Nekaj takega sem povedal, ko so te dni zbirali mnenja bivših ministrov za kulturo o kulturi v zadnjih petindvajsetih letih. Modrejši od mene so se odgovoru izognili, kot tviteraš pa si domišljam, da se vendarle kaj bistvenega da povedati tudi na kratko. In se zavedam, da je tvite treba včasih pojasniti.

Temelj države

Da sta slovenski narod in slovenska država utemeljena na kulturi, je stavek, ki ga slišimo vsakič, ko beseda nanese na državo in kulturo. Še posebej pogosto jo slišimo okrog kulturnega praznika in pa takrat, ko je govora o proračunskih sredstvih za kulturo. Če ne bi bilo slovenske kulture, da ne bi bilo Slovenske države. Reči karkoli drugega je bogokletno. In je tudi zmotno, a zmotno je zato, ker je samoumevno. Ne vem, ali kje obstaja kakšna država, ki bi zase trdila, da nima svoje kulture. Ozemlje je hardver, kultura je softver države. Brez hardvera in softvera ni države.

Zanimivo vprašanje zato je, zakaj se tej samoumevnosti kar naprej zaklinjamo. Stalno poudarjanje te samoumevnosti je za nekaj dobro, za nekaj pa slabo, če uporabim blažje besede. Za državo in za kulturo.

Za državo se seveda lepo sliši, če je vzpostavljena na kulturi, ne pa npr. na truplih staroselcev, krvavih vojnah in krutih vladarjih. In za državo je slabo, če nima razen pesnikov in pisateljev pokazati ničesar drugega. Ni res, da Slovenci ne moremo pokazati svojega plemstva, vojskovodij, ki so Turke pometali v Kolpo, podjetnikov, ki so razvili kraje ob železnici Dunaj-Trst, znanstvenikov ipd.

Da vse te spuščamo in omenjamo samo kulturnike (mislimo pa umetnike), je morda zato, ker so bili pesniki in pisatelji še najmanj politično sporni za prejšnji režim. Kako naj bo Slovenija utemeljena na plemstvu, meščanstvu, trdnih kmetih in sposobnih podjetnikih, če pa so razredni sovražnik? V zadnjih petindvajsetih letih smo naredili premalo, da bi temelje države razširili še na kaj drugega in pustili kulturi nekaj svobodneje dihati, po tem, ko je dolgo igrala vlogo nadomestka državnosti.

Sled svetosti sveta

Da je nekaj tako tankočutnega in občutljivega, kot je umetnost, temelj države, mora biti naporno. Aleksander Zorn je nekje napisal, da sta filozofija in umetnost v laični družbi »sled izgubljene svetosti sveta«. Torej tistega sveta, ki se izogiba razumu, ki ga dojemamo na ravni občutkov, čustev in vrednost. Koliko to sled svetosti zapaca dejstvo, da se nanjo naslanja cela država s politiko vred?

Gradbeniki imamo do temeljev kar nekaj strahospoštovanja – to je tisto kar cela teža stavbe prenaša na zemljo. In če država celo svojo težo preko kulture prenaša na zemljo, to tudi za kulturo ne morebiti samo dobro.

No, včasih seveda je dobro. Ko je treba, kot sem rekel, zagovarjati več proračunskih sredstev za kulturo. Tudi gradbeniki se bodo strinjali, da je treba najbolje skrbeti za temelje. Če so temelji šibki, lepa fasada nič ne pomaga. In seveda temelji potrebujejo svoje ministrstvo, svoje uradništvo, svoje proračunske postavke, svoje nagrade, svoje zaslužne pokojnine, svoje državne štipendije ipd.

Bolj kot je kultura temelj države, bolje je to za materialno preživetje kulturnikov. Samozaposleni v kulturi imajo zato zagotovljen nekakšen univerzalni temeljni dohodek, ne pa tudi npr. samozaposleni znanstveniki, inovatorji, humanitarci ipd.

Ampak po drugi strani – ali si je res za želeti to odvisnost države od kulture in kulture od države. Kup posameznikov in dejavnosti je, ki bi si želeli biti čim dlje stran od države in politike, biti čim bolj odrasli, svobodni in neodvisni. Mar ni svobode za ustvarjanje več, če ni ministra, ki ima 24 ur časa na dan, da se vtika v kulturo, kulturne ustanove in kulturnike. Mar ne pomeni to večje neodvisnosti od politike?

Na nek način me zato čudi (na drug pa ne), da niso ustvarjalci takrat pozdravili, da (samostojnega) ministrstva za kulturo ni. Da so nekaj bolj svobodni in neodvisni od politike. Zakaj ta želja biti tam zaradi države, katere temelj menda si? Zakaj ne biti tam zaradi umetnosti, ustvarjanja, premišljevanja? Zakaj namesto stika z državo ne iskati stika s svetim?

Prekletstvo

Duša je stik mesa in krvi s svetim. Nekaj faustovskega je v tem našem paktu kulture in države. Kultura je prodala nekaj svoje duše za to, da je lahko državo-tvorna. Smola, da se država zdaj, kot je duša prodana, izogiba izstavljenim računom.

Zato je ta vloga, ki smo jo kulturi namenili dati v Sloveniji, tudi breme. Zakaj ne bi kultura mogla biti samo kultura, čisto nagovarjanje plemenitih občutkov v ljudeh. Zakaj bi morala še kar naprej podpirati zgradbo, ki ji pravimo država. Mar ne bi bila osvobojena tega svobodnejša, ustvarjalnejša in žlahtnejša?

Kaj pa če bi kulturi namesto simboličnih, državnih in poceni nagrad namenili več sredstev? Mar ne bi bila bogatejša, če bi davčno spodbudili, da bi več sredstev za kulturo prišlo od zasebnih donacij, manj pa bi jih razdelili uradniki skozi proračun. Mar ni to, da enkrat letno kulturo odkljukamo s simboličnimi priznanji ob prisotnosti državnega vrha in dela prostim dnevom odpustek, da je ne cenimo – simbolno in evrsko – vse leto?

Mar nam ne bi bila, če kultura ne bi bila tako državotvorna, prihranjena politizacija kulture. Morda bi bil kak Janez Janša manj, kakšna Prešernova nagrada niti podeljena niti vrnjena, kakšna umetniška inštalacija zgolj huliganstvo … če bi bila kultura »samo« kultura. Mar ni, če je kultura »samo« kultura, le ta bolj kulturna, kot če drži štango politiki oz., kot se temu lepše reče, je v temelju slovenske države. Če bi bila kultura samo kultura, bi bilo imenovanje knjižnice po Francetu Balantiču tak problem kot je, ko se nekateri bojijo, da nam bo to spridilo temelje slovenske države?

Kulturni boj

Ker je kultura v temeljih slovenske države, je kulturni boj boj za temelje slovenske države. In za temelje se velja boriti, zato je ta boj tako neizprosen. Če bi država imela še kak drug temelj, recimo,če bi bila utemeljena na svobodi in razumu, bi bil boj morda celo nepotreben.

Če je umetnost sled izgubljene svetosti sveta, potem ima kultura nekaj skupnega s Cerkvijo. Ta je ločena od države in za vero je to samo dobro. Kultura malček razbremenjena svoje državotvorne vloge je lahko bolj kulturna in njena umetnost bolj žlahtna.

PS. Odlična ilustracija te faustovske poroke med kulturo in državo, ter med politiko in umetnostjo v glavah umetnikov samih, je izjava avtorja Prešernove nagrade, ki smo jo gledali po koncu letošnje proslave.

80 KOMENTARJI

 1. Odlično!

  Država mora zagotavljati pogoje za ohranjanje in rast slovenske kulture.

  Se pa včasih preveč vtika v slovensko kulturo in jo omejuje v njeni svobodni rasti.

  Ko smo predlagali državnemu JSKD, da želimo organizirati prireditev
  ” Dišeči pušeljc slovenske kulture”, na kateri bi na medgeneracijski in celovit način predstavili slovensko kulturo, pri čemer bi aktivno sodelovali tudi gledalci oziroma poslušalci, smo dobili odgovor, da lahko, če bodo sodelovali tudi gostje iz Uragvaja.

  • Kultura vsakega naroda na tem svetu je samnoikla!Razlaga g.Turka mi nikakor ne sede,kultura je mnogo starejša od politike,ki jo g.Turk vnaša v svoj tekst in oznanja,da bi bilo nekaj Janezov manj,ki jih je kvečjemu premalo in ni nujno,da so Janše,prav med njimi bi morali biti tudi Jožeti,Franciji,Martini … in tako naprej!Nobenega smisla ne vidim v tem turkovem “odkritju”pa naj misli o tem kar hoče,tehnično obravnavanje kulture nikakor ni primerno!Morda bi bilo bolje,če bi ne bilo Zoranov in podobnih patronov,ki se permanentno pojavljajo v tako imenovanem slovenskem parlamentu in v njem delajo in nam zavestno vbijajo v glavo kvalitete pridobitev revolucije,ki je uničila slovensko kulturo in veliko slovencev po katerih bi tudi lahko poimenovali slovenski kulturni praznik.
   Gospod Turk se moti,če misli da država,ki bazira na razumu
   in svobodi ne potrebuje temeljev,kako da ne,saj sta vendar svoboda in razum
   temelj urejene države,pojem kulture je zelo obširen tudi dobra politika je ena od komponent kulture!Problem je v tem,da smo že petinsedemdeset let ločeni od razuma in svovbode in posledično tudi od države,ki smo jo prepustili nekulturnim
   rabotam tistih,ki uporabljajo naziv država zgolj formalno zaradi administrativnih
   potreb v širšem smislu,kar pomeni obdržati sistem,ki nima s kulturo nobene
   zveze,ohranimo kulturo v prvinskem pomenu besede!
   Kaj menite kako bi se počutil dr.France Prešeren,če bi včeraj sedel v Cankarjevem
   domu in bolj poslušal kot gledal,kako so prireditelji predstavili publiki Zdravljico,
   tekst naše državne himne!
   Gospod Turk,kultura je veliko starejša od politike in prav je tako,vzorci političnih kultur novejše dobe predvsem v nekdanjih sovjetskih “protektoratih”se še dolgo ne bomo otresli,morda celo nikoli,tudi to je kultura nekaterih!Kako kulturna je naša mladina,ki je zasvojena s slovensko subkulturo,ste se lahko prepričali sami na lastne oči in ušesa,tukaj se strinjam z vami,tako kulturo bi pač morali ločiti od države in to s primernim zakonom!

   • Ne razumeš. A kljub temu napadaš in daješ v nič.

    Si že slišal za tri luzerske umetnike, ki so se pred 10 leti preimenovali v JJ? Verjetno si, a ti ni potegnilo.

    Pri tem so od države dobili velike subvencije, za “umetniško inštalacijo”.
    Žiga Turk je duhovit, ti pa si kot komunist zadrt.

    • Ali nisi vesel Pavel,saj vendar iz tvojih prispevkov neprestano žari tvoje sovraštvo do Janeza Janše!Koliko je g.Turk duhovit in koliko ne,me niti ne zanima,niti nimam osebno nič proti njemu,edino kar je,me je kljub svojemu doktorskemu nazivu malo razočaral!
     Drži Pavel,da sem zadrt predvsem v moji korespondeci s teboj,ker imaš tisoč in eden obraz!Mislim,da se v moji krvi preliva kljub vsemu kri poštenih in zglednih slovencev in ponosen sem,da sem tak,kot sem!Da je človek zadrt ima za to svoj vzrok in jaz ga imam,še veliko večjega kot si ti,da te malo potolažim!Prosim,da v diskusiji z menoj na tem forumu ne omenjajš komunizma,nobenega razloga nimaš,da bi to lahko počel!

     • SDS bi bila odlična stranka, če bi bilo v njej več tako razmišljujočih in duhovitih ljudi kot je Turk in manj zadrtežev, ki svojo zaprtost vlečejo še iz komunističnih časov.

      Če je kdo kriv, da po negativni selekciji v njej proti vrhu plezajo samo zadrteži (antipol duhovitosti in ustvarjalnosti) in nerazmišljujoči “stari fotri”, je to vrh. Riba smrdi pri glavi.

   • Žal nisi dojel, v čem je poanta Turkovega razmišljanja. Razpravljati o tem, kaj je starejše, kultura ali politika, je čisti nesmisel.

  • Ja, pa saj to hočete, da se država v vse vtika:
   V gospodarstvo
   V šolstvo
   V zdravstvo
   V religijo
   V medije
   V družino
   V vzgojo.

   Pa še ne bi v kulturo. Ta, šele ta je par res čista politkomisarska stvaritev. Čisto ideološko trobilo in triumfiranje vladajoče mafijsko birokratske sekte, ki je edini skriti lastnik vsega državnega premoženja. Le tega je novi razred že v startu sprivatiziral po vojni. Po revoluciji.

   • Če je kdo kriv, da po negativni selekciji v njej proti vrhu plezajo samo zadrteži (antipol duhovitosti in ustvarjalnosti) in nerazmišljujoči “stari fotri”, je to vrh.

    To čemur praviš ti “antipol”,se pravilno in smiselno napiše ANTIPOD in mirno ti lahko,po vsem kar si napisal,napišem,da si ti antipod normalnega,umirjenega in če hočeš izkušenega človeka,ki bi rad živel v prijazni državi med prijaznimi ljudmi brez kompleksov,ki obremenjujejo tvojo malenkost,izgleda že od samega zčetka samostojne Slovenije! Ne izgovarjaj se na pomoto,kajti
    imam te v malem prstu!

    Mojo trditev potrjuje še ena mojstrovina izpod tvojih prstov,navajam:

    “Če je kdo kriv, da po negativni selekciji v njej proti vrhu plezajo samo zadrteži (antipol duhovitosti in ustvarjalnosti) in nerazmišljujoči “stari fotri”, je to vrh. Riba smrdi pri glavi”.

    Razmišljajoči očanci so prava stvar prepotentni Pavel,samo toliko!
    Menda ne misliš,da boš večno mlad,neprijeten in nadležen sogovornik,
    poln svojega ega!

 2. Slovenska država še ni zagotovila, da bi lahko slovenski kupci poslušali v trgovinah in gostinskih lokalih slovensko glasbo, ampak moramo poslušati le tujo.

  Ali ni to največja blamaža in posmeh slovenski kulturi.

  Podobno je z mnogimi radijskimi in TV mediji, kjer je slovenska pesem in glasba zastopana le simbolično.

  Zame je vse to zavesten genocid slovenske kulture, ki se izvaja pred našimi očmi, mi pa ne storimo ničesar.

 3. No, še Turk po svoje pojasni zakaj nas kulturniki in Demos niso bili nikoli sposobni potegniti iz hudobnega blata socializma.

  Ker so skorumpirani. Ker so subvencionirani. Zato so del problema. Celo najbolj socialistični v družbi.

   • Ves čas je govora o narodu, državi in državotvornosti. Demos je tudi zame simbol tega. Oni so državo Slovenijo postavili z našimi volilnimi glasovi in ne komunisti. Komunisti so samo ščitili prigrabljen kapital (državna podjetja).

    Sprašuješ kot komunist!

 4. Pomenljiv zapis avtorja članka:

  “Kultura je prodala nekaj svoje duše za to, da je lahko državo-tvorna. Smola, da se država zdaj, kot je duša prodana, izogiba izstavljenim računom.”

  Ta zapis kar kliče po zanimivih argumetih, katerih razkritje je pot do rasti slovenske kulture.

 5. Osebno menim, da slovensko kulturno dušo ni prodal Demos, ampak liberalna nevrednotna kulturna politika, ki je vladala Sloveniji skoraj 20 let.

  Tudi v naši občini se to pozna, saj zadnjih 15 let občina ne sodeluje več s slovenskimi zamejci, kjer je zibelka slovenstva in so se rajši preusmerili na Balkan.

 6. Janševo vlado je treba pohvaliti, da je ratificirala mednarodno Unescovo konvencijo o ohranjanju m nesnovne kulturne dediščine pod katero spada tudi slovenski jezik, pesem, glasba in šege ter navade.

  Včeraj smo poslušali slovensko ministrico za kulturo, da zaradi ohranjanja in negovanja slovenskega jezika naj več beremo.

  To ni dovolj, če bomo namesto slovenskih lepih besed, uporabljali tuje izraze.

  • Naj več beremo in si izposojamo knjige v balantičevi knjižnici na katero je gospa ministrica zelo “ponosna” ,močno se je namreč trudila,da bi preprečila poimenovanje po velikemu pesniku,ki sodi v vrh evropske poetike!Revolucija je žrla velike sinove slovenskega naroda,ki mirno prenaša globoke rane,ki se ne bodo nikoli zacelile,še dandanes jih potresajo s soljo in doživljajo orgazme!Toda v primeru Balantiča se je narod vendarle prebudil in uspel!
   Včeraj ko so v somraku bogov cankarjevega doma prepevali prešernovo Zdravljico v tujih jezikih,so tovariši očitno pozabili kaj je pravzaprav namen slavnosti, cinizem brez primere!Vprašanje za konec,ali niso prešernove nagrade namenjene eksplicitno slovenskim ustvarjalcem na različnih področjih znanosti in umetnosti?!Verjeli ali ne?Čakal sem samo še to,da bo zbrana druščina zapela za zaključek slovesnosti “Bandiero rosso”!Svitase v tem je problem!

   • “v tem je problem!”

    Se popolnoma strinjam. Edino le bi dodal, da je problem tudi naša pasivnost, ki to dovoljuje.

 7. Vidim, da ste vsi brez besed glede včerajšnje proslave. Takega viška snobovstva res še ni bilo. Proslava brez voditelja, brez ljudi pravzaprav, kjer so gledali predstavitve umetnikov na ekranu… Brez besed.
  Komaj da so imeli osebne podelitve, pri čemer umetnikom niso dali do besede. Niti zahvaliti se niso mogli.
  Prevodi himne so bili pa sploh nekaj še ne videnega.
  Noro.

 8. Jaz teh proslav že leta dolgo niti ne gledam, kaj šele, da bi se jih udeležil. Že pred leti sem presodil, da je škoda mojih živcev in mojih misli, škoda vsake možganske celice! Ni namreč minilo in ne mine leto, da se ne bi dogajale kretenije tako v zvezi z nagrajenci kot v zvezi s scenarijem proslave. Če me ni presenetila Svetlana Makarovič, me ni presenetila tudi zdravljica v arabščini in cenzuriranje proslave. Ubogi Prešeren, narod, ki mu je napisal tako lepe pesmi, ga vsako leto znova sili, da se obrača v grobu!

 9. Pol pa neka punčka, plesalka, okoli 25 let stara, članica upravnega odbora Prešernovega sklada!!! Pa to je smešno.

  • Promotor kranjske klobase dr,J.Bogataj,ki je tudi predsednik sklada za podeljevanje prešernovih nagrad,je prava oseba in dobro ve kaj je to cenzura,nagrado je pač treba izročiti v prave roke in ceremonijo,ki smeši veličino dr.Franceta Prešerna primerno zašpiliti!

 10. Problem slovenske kulture je, da je premalo na trgu in preveč odvisna od države. Je pač premalo kakovostna, da bi lahko uspevala v evropskem in svetovnem merilu. Razen kakšnih izjem, ki vladajočim niso prav pri srcu.

  V gospodarstvu je drugače. Če ni dela doma, ga je treba poiskati drugod, v kolikor obstaja kakovost, ki je konkurenčna na svetovnem trgu. Kdor te sposobnosti nima, pač propade.

  Kultura je ena izmed temeljev vseh narodov in držav. Vendar ne edini, kot tudi pri nas v resnici ne. Pretirano poudarjanje tega temelja je večinoma v funkciji utemeljevnja upravičenosti do državnih sredstev povprečnih in podpovprečnih kulturnikov.

 11. Vsi problemi izhajajo iz nelustracije, zanikanja komunističnega Zločina in nekaznovanja komunističnih zločincev.

  Poglejmo samo, kako se obnašajo tako imenovani kulturniki, v resnici pa prvorazredni provokatorji, kot Svetlana Makarovič, Slavoj Žižek, Tine in Spomenka, Taufer in podobni. Parazitstvo jim je sedlo na dno želodca in možganov, tako da so popolnoma prežeti z anarhizmom in sovraštvom.

  Do lani sploh nisem vedel, da je Svetlana sicer zavrnila Prešernovo nagrado (to sem vedel), po denar pa je vseeno šla! Ta primer je najlepši vzorec, v kakšni groteski živimo in s kom imamo opravka.

  V članku Turka, ki se mi zdi na splošno dober in iskren, nekako manjka jasna razmejitev politikov in političnih strank na to, za kaj se kdo zavzema. SDS in nekatere druge stranke oziroma politiki ves čas poudarjajo slovenstvo in se z vsemi napori trudijo za revizijo zgodovine, odpiranje arhivov, kaznovanje zločincev; ob ustrezni podpori drugih strank pri glasovanju bi takoj uveljavili lustrascijsko zakonodajo ipd.

  Tu je potrebno brez vsakega slepomišenja pokazati na Kučana in njegove somišljenike in podpornike kot na povzročitelje vseh problemov (tudi) v kulturi. Najprej sem mislil, da gre pri the ljudeh samo za pohlep in pogoltnost. Toda v zadnjih letih je ob vseh izpadih in s sovraštvom prestreljenih izjavah povsem jasno, da gre za brezumni fanatizem.

  • “odpiranje arhivov”
   Khk … khk tu bi pa treba biti bolj precizen khk, khk!
   😉

   Katere druge stranke?

   • Glede arhivov: Popolno odprtje arhivov, kar jih je.
    Glede strank: Slovenstvo poudarjajo razni politiki, ki bi jih lahko imeli za glasnike svojih strank (npr. Hojs, Mozetič, Peterle ipd.). Tem verjamem. Ne verjamem pa kakšnemu Jelinčiču, ki nič nič drugega kot blefer in kozer.

  • Res me čudi ta komunistična retorika:
   “SDS in nekatere druge stranke oziroma politiki ves čas poudarjajo slovenstvo in se z vsemi napori trudijo za REVIZIJO zgodovine, odpiranje arhivov, kaznovanje zločincev;”

   Zgodovina je živa. Ves čas ljudje najdevajo nove informacije o starih časih (odpiranje arhivov, dokumenti) in te informacije nam rišejo mozaik zgodovine. Razni komunisti tipa repe pa bevskajo nad revizijo, ker se jim niti to ne sanja kaj je zgodovina, pa doktorat imajo in so uni profesorji.

   Ne verjamem SDS mitologiji, da je nezmožnost narediti lustracijo edina kriva za stanje bede v kateri smo. Pa takoj dam svoj podpis na javno peticijo. A potem bo tudi JJ moral oditi iz politike in večino njegovega CK.

   Glavni krivci smo prebivalci Slovenije, ker smo zadrgnjeni verniki v socializem. Vsi intelektualci, kulturniki, novinarji, politiki, kristjani, slovenska Cerkev.. . Ni da ni. Dokler ne bo vsak pri sebi ostro obsodil to malikovanje socializma, bodo v parlamentu same socialistične stranke, kot so zadnjih 25 let.

   • Zakaj pa bi JJ moral oditi iz politike? In kaj ima to zvezo s Turkovim odličnim razmišljanjem o podržavljeni kulturi?

    • Komunistična retorika? Komunistično retoriko uporabljaš ti, Pavel. Demokracija pomeni med drugim imenovati stvari s pravim imenom. Prebral sem program SDS. Držijo se ga po svojih najboljših močeh. Zakaj kot volivec, ki izbira med političnimi programi, ne bi prepoznal SDS kot načelno stranko in to tako tudi poimenoval? Ti si tisti, ki imaš tipičen udbovski pristop (zaradi internet modern). Nekoga brez veze obtožiš komunistične retorike, pa naj se brani kot ve in zna. Jaz sem poimenoval stvari tako kot se imenujejo oziroma kot jih vidim in dojemam. Kako je to lahko komunistični pristop? Malo si zglajzal iz objektivnosti.

  • Ravnokar sem pisal o kranjskih klobasah,ki imajo pri podeljevanju veliko vlogo!
   Po taki svečanosti občinstvu zelo teknejo,stvar mora biti preprosta in primerno začinjena,resnici na ljubo je bilo kljub prisotnosti strokovnjakov začimb le malo preveč!

   • Temelj slovenske kulture so očitno kranjske klobase,tem se pa država ne bo odpovedala!Pravzaprav pa je naša država neke vrste zašpiljen mesni izdelek!
    Kaj mislite zakaj?

   • Brezveze. Sploh ne razumeš. Pri proslavi ni šlo, zato, da so dali v Kranjsko klobaso preveč tujih začimb. Ampak so namenoma zaničevali “Kranjsko klobaso” in so zato ponujali multi kulti in arabsko hrano.

 12. Ni toliko problematično, če je slovenska državnost utemeljena tudi na kulturi. Problem so interpretacije, ki državnost utemeljujejo izključno na kulturi. In še tu delajo selekcijo, na kateri kulturi.

  Slovenska kultura se za njih začenja s Trubarjem. Kljub temu da imamo več kot 500 let prej dokumentirano besedilo v slovenščini, Brižinske spomenike. Od slovenske kulture izrazito preferirajo besedno umetnost, kot da glasbena, upodabljajoče umetnosti, arhitektura itd. ne bi imele nobene teže. In še pri književnikih delajo tako razliko, da so kot v komunizmu še vedno preferirani tisti, ki so levo idejno orientirani.

  Drugi viri državnosti so prezrti. Namerno je prezrta zgodovinska Karantanija. Čeprav je ta svoj odmev preko Jeffersona dobila celo v preko oceana oddaljeni demokraciji z največjo tradicijo, ji pri nas odrekajo kontinuiteto s slovenstvom. Najbrž, ker ne gre v levi subverzivni koncept “naroda proletarca”. Odrekamo se vsemu plemstvu, tudi slovensko govorečemu, celo konkurentom Habsburžanov grofom Celjskim. Odrekamo se meščanski dobi in nosilcem znanstvenega in tehnološkega napredka naših krajev. Odrekamo se veliki zgodovini Katoliške cerkve na Slovenskem kot odločujočega kulturno-formirajočega dejavnika.

  In četudi sam ne spadam med tiste, ki se norca delajo iz psihološkega profila Prešerna ali Cankarja, ampak ju nasprotno, izjemno cenim, sem podobno kot Žiga Turk nasprotnik koncepta podržavljene kulture. Predvsem je obupno, kako so mnogi ljudje iz “kulturne ustvarjalnosti” prepričani, da naj bi bili oni na račun imena Trubarja, Prešerna ali Cankarja od države upravičeni vleči dosmrtne rente, ne glede na to, kaj počnejo in kaj ne počnejo.

  Država ima določeno vlogo pri ohranjanju kulturne dediščine in pri vzdrževanju pomembnih kulturnih institucij za omiko naroda in vzgojo prihodnjih rodov. In to na državnem nivoju ( Filharmonija, Opera in balet, Drama, Narodna galerija, muzeji) in na lokalnem nivoju. Večina ostale kulture naj bi bile bolj dinamične in odvisne od trga, donacij in sponzorstev.

  Državne kulturne proslave in po mojem sploh proslave, vsaj večina njih, so povsem izgubile nek racionalni smisel. Pravzaprav s svojo absurdno vsebino kar kličejo po ukinitvi. Verjetno tudi Prešernove nagrade.

  • To si pa odlično napisal.
   Če bi jaz imel opozicijsko stranko, bi kot odziv na to bedno komunistično politkomisarsko proslavo dal izjavo:
   Da bo naša stranka, ko bo na oblasti, ukinila vse rente kulturnikov, vse subvencije in vse nagrade ter tudi kulturno ministrstvo. Bo pa ljudem dalo možnost, da 5% dohodnine lahko namenijo umetnikom in kulturnikom po svoji izbiri.

   V tej togosti, neidejnosti, pasivnosti, brezprogramskosti (tako v kulturi kot kjerkoli drugje) šele vidimo kako daleč od desnih oz. nesocialističnih strank sta SDS in NSI.

 13. Včerajšnja proslava je pokazala, da bi jo lahko mirno ukinili in še posebej, da bi bilo nujno kulturo ločiti od proračunskega denarja davkoplačevalcev.
  Farsa je, da se za simbol slovenske kulture uporablja človeka, Prešerna, ki ni bil nikdar financiran iz državnega proračuna, slavijo pa ga razni t.i. kulturniki, ki jim je glavni cilj, da se dokopljejo do kakšnega t.i. “projekta” financiranega s strani države.

    • Ne razumem te, da z liberalnimi vrednotami voliš to stranko in ne pritisneš na njih (poslanec) naj bodo vsaj malenkost manj socialistični.

     • pavel: “Ne razumem te, da z liberalnimi vrednotami voliš to stranko in ne pritisneš na njih (poslanec) …”
      ==================

      Sem ti že trikrat povedal, da nikdar nisem bil v nobeni stranki. Sedaj dodajam, da pri SDS osebno poznam samo enega njenega člana, ki nima pomebne funkcije, no mogoče še kakšnega pa da ne vem zanj.
      In še enkrat dodajam še to kar sem že povedal:
      Politika je iskanje mogočega in ne iskanje pravljic. Volim med tistimi ki jih imam na izbiro in ne med tistimi, ki jih nimam.
      Enako počneš ti, ko daš glas NSi-ju, tudi sam sem jih že volil, da bi prišli nazaj v parlament, mojega glasu nimajo več.

    • mali martin: “In zakaj tega ni nikoli naredila nsi ?”
     =========================

     … mogoče zato, ker je pavel premalo pritiskal na njih. 🙂

     • Točno tako. Koliko pa so poslanci in stranke sploh odprte za mnenja razmišljujočih volivcev. Tu je regulacijska zanka prerezala in zato se politiki samovšečno in leno obnašajo. Izgubijo stik z bazo in stik z realnostjo.

 14. Salonskim desničarjem seveda ni do tega, da bi sami kaj naredili, to raje pričakujejo od drugih. Zato, da bi sami kaj naredili, je treba imati sposobnosti, ki je nimajo in pogum, ki ga prav tako nimajo, saj je to povezano s tveganjem.

  Manj ko je kdo sposoben sam narediti, več pričakuje od drugih. To velja tako za podpovprečne kulturnike kot nekatere tukajšnje komentatorje.

  • JJ se je sam javil, da bo Slovenijo izpeljal iz rdečega močvirja. To se ni zgodilo in sedaj je čas, da to prepusti komu drugemu oziroma da svojim bevskačem prepove lajati na vsakogar na desni, ki drugače misli. Če bi JJ bil resnično za svobodno in demokratično Slovenijo … AMPAK!

   Peterle je to že naredil. Pa brata Podobnik tudi.

   • Samo je žalostno, da so ti prihajajo, izrazito slabše kvalitete kot imenovani- torej kot Janša, Peterle in brata Podobnik.

    Tudi v parlamentu je pomladno-demokratični blok Demos evidentno imel najmočnejšo ekipo leta 1990. Potem pa iz volitev v volitve šibkejšo, mislim kvalitetno gledano, ne le številčno…

   • AlFe: “Peterle je to že naredil. Pa brata Podobnik tudi.”
    ====================

    SKD je propadla (Peterle), SLS pa tudi (Podobnik).

    Peterle si je na račun političnega kapitala privoščil skoraj dveletno predsedniško predvolilno kampanjo, ko ni uspel pa se inštaliral na EU kjer ima udobno življenje brez odgovornosti, z lepo plačo.
    Podobnik se je poskusil z živilskimi farmami in tudi tam propadel.

    • Potem pa z enakimi vatli sodi Milana Zvera, drugo ime v SDSu, ki ima identično politično pot in volitve za sabo kot Peterle. Prepričljiv poraz na predsedniških in instalacija v Bruselj.

     Nikoli ni SKD, niti N.Si dosegla istega uspeha na volitvah kot takrat, ko si je pripela na svojo zastavo Peterleta. Tudi SLS je bila daleč najbolj uspešna pod Podobniki; odkar sta odšla, stalno drsi navzdol.

     Lahko da je tebi v interesu propad tih dveh opcij, da bi ves prostor zasedla SDS. Samo ne se potem delat, da si zmožen verodostojnih analiz, če uporabljaš za različne opcije tako različne vatle.

     • IF: “Potem pa z enakimi vatli sodi Milana Zvera …”
      =====================

      O kakšnih vatlih ti to? Kje je tvoja sposobnost logičnega razmišljanja na podlagi tega kar je napisal Alfe in mojega odgovora njemu?

      Alfe je pozval JJ-ja naj se umakne enako kot sta to naredila Peterle in Podobnik.
      Je tako? Je!

      Alfe je ta umik utemeljil z: “Če bi JJ bil resnično za svobodno in demokratično Slovenijo … AMPAK!”

      Je tako? Je!

      Zato sem navedel, da sta po umiku Peterleta in Podobnika njuni stranki propadli.

      Je tako? je!

      Torej Alfe v bistvu predlaga, da se JJ umakne tako kot sta se Peterle in Podobnik in je to proglasil za svobodno in demokratično Slovenijo.
      Ergo: Za Alfeta je propad SDS pogoj za demokratično in svobodno Slovenijo. 🙂

     • Podobno kot AlFe stalno daje v nič JJja in SDS, daješ ti v nič Peterleta in brata Podobnik, čeprav sta bili stranki, ko so ju vodili imenovani, vsaj nekaj časa politično uspešni in so ju pod parlamentarni prag spravili šele nasledniki. Jaz sem trdno prepričan v večji politični potencial Peterleta od Novakove in “njenih fantov” ali večji potencial bratov Podobnik od Zidanška ali Bogoviča.

     • IF: “Podobno kot AlFe stalno daje v nič JJja in SDS, daješ ti v nič Peterleta in brata Podobnik, …”
      =========================

      Ne mi podtikat! Zato še enkrat:
      Stranki SKD in SLS sta po odhodu Peterleta in Podobnikov propadli. Alfe ju je dal za zgled, češ naj enako ravna še JJ. To je v bistvu vse kar sem povedal.
      Alfe si želi, da bi SDS propadla, verjetno zato, ker računa, da bi potem NSi dobila kakšnega poslanca več. Alfe je hinavec.

   • AlFe: “… sedaj je čas, da to prepusti komu drugemu oziroma da svojim bevskačem prepove lajati na vsakogar na desni, ki drugače misli.”
    =========================

    Pa ne, da si vi gos. Alfe domišljate, da ste sposobni misliti?

    • Nobeden ni bil kaj prida voditelj. Morda je bil še najboljši Pučnik.

     Desno volilno telo je najprej dalo glas krščanskim demokratom, predvsem zaradi povezav z Nemčijo in Avstrijo in želje priti ven iz balkanske beznice v Zahodno – BOGATO Evropo.

     Glede na to kako slabi voditelji so bili še kaže v tem kako bedne in kriminalne sodelavce so imeli (imajo) in kako niso imeli za sabo vzgojenih politikov, ki bi znali voz naprej vleči, ker so jih z negativno (stalinistično) socialistično selekcijo spodsekali.

     Samo poglejte kako so se 25 let norčevali iz zvestega desnega telesa. Ta je z 25 procentov za SKD preskočil na SLS, ki je obljubljal poštenost, mladostno energijo in boj proti privatizaciji. Niti pod razno niso volili negativca Janše. Po Podobnikovem potopu fevdalne SLS, ki je isto kot SKD kolaborirala s komunisti in zato lahko dobila fevde, jasno da večina ne bo več volila SLS. Nikoli.

     A je prišel Bajuk in spet potegnil večino. Janši seveda ni bilo všeč in je počasi pridobival ta Folk na pozicijah in hkrati tudi vedno bolj obupane volilne, ki smo začeli v krizi muhe žret in smo ga 2004 končno volili. Pa 4 leta 1/4 manj. Danes je v trendu padanja in ima tistih 100.000 starcev, ki hitro umirajo. Ima največ fevdalne ga kapitala in najboljšo vohunsko službo. Nima pa duha, karizme, nima povezovalnosti, nima okrog sebe svobodnih in kreativnih ljudi, temveč klečeplazne lizune, norce in neumne birokrate. Obsojen je na dokaj hitro politično umiranje. Najbolj tragično je, da je pravi magnet za socialiste, kar 400.000 jih privabi. 100.000 domovinskih socialistov in 300.000 rdečih socialistov. Dejansko SDS pade v prah kot SLS, če se umakne. Ker v njej ni ene avtoritete. Je avtoritarec vse uničil ali izgnal.

     Peterle je kmalu izgubil

     • Pavel, zakaj ti, vsaj delček energije, ki jo porabiš za pljuvanje po Janši ne uporabiš za poravljanje napak in prosperiteto nsi ? Samo lajanje po drugih, ne bo prineslo spremembe in napredka.

     • pavel: “A je prišel Bajuk in spet potegnil večino. Janši seveda ni bilo všeč …”
      ==========================

      Bajuk je dobil cca 9%. Če je to večina???

      Kot se spomnim so Bajuka rušili znotraj NSi-ja. To se je lepo videlo tudi na njihovem forumu, ki ga je včasih imela stranka na svoji spletni strani. Nek tip z vzdevkom “Amon Raa”, član stranke NSi, ki je tudi napovedoval zaprtje foruma, kar se je potem kmalu zgodilo, je bil pri tem zelo aktiven. Stalno poudarjal, da Bajuk mora iti, da je edino to dobro za NSi in, da bodo kmalu zaprli forum, ki naj bi bil po njegovo samo propaganda za SDS. Skratka tudi že takrat so krivili SDS, da so oni krivi za njihove neuspehe. Spomnim se tudi nekega Vovka (z Dolenjske, le kje je sedaj?), ki je bil protikandidat tistih, ki so skušali rušiti Bajuka na kongresu. Po porazu ga ni bilo več.

     • Gospod Pavel, kaj se vam je hudega v življenju zgodilo, da sovražite vse po vrsti, najbolj pa verjetno samega sebe? Vaše patološko ukvarjanje z Janšo pa je že na meji blaznosti. V vaše osebno dobro bo, če prenehati s tem (samo)uničevalnim polemiziranjem. Saj je res, da se je komunizem že premnogim vsidral v podzavest in da ga kritično presojate. Zato pa ni treba, da svoj žolč zlivate še po liderjih takoimenovanih desničarskih strank. Saj bi lahko kakšno stvar speljali bolje, to drži. Ampak upoštevajte vsaj to, da so v sorazmerno kratkem obdobju prevzema samo formalne oblasti imeli proti sebi domala ves državni aparat, celotno pravosodje, represivne organe, šolski sistem, državno gospodarstvo, dominantne medije. In vendar je vlada JJ v obdobju 2004-2008 delovala daleč najbolje v vsem poosamosvojitvenem obdobju. To dokazujejo vse statistike. Gospod Pavel, manj jeze in sovraštva do vseh in vsakogar ter malo več analitičnega razmišljanja.

    • Ste začeli smetiti po spletu, gospod Riki? In postajati nesramni? Značilno za SDSovce in potem se čudijo, da se jim 50+ odmika v sanje.

     • Dajati Janši za zgled Peterleta in brata Podobnika, da naj tudi on tako uniči svojo stranko kot sta jo omenjena, je pa res smetenje, ki je značilno za NSi-jevce.

      AlFe: “… in potem se čudijo, da se jim 50+ odmika v sanje.”
      ===================

      Skrb hinavca Alfeta za druge.
      In, “50+” se ni nanašalo na SDS, itak je vsakomur jasno da v SLO ne more nobena stranka dobiti toliko, ampak na celo desnico.

   • AlFe: “JJ se je sam javil, da bo Slovenijo izpeljal iz rdečega močvirja.”
    =====================

    Že ta stavek je skrajno debilen. Ne zato, ker gre za laž, pač pa zato, ker v bistvu politiku očita, da hoče na volitvah zmagati in to zaničljivo proglaša za “sam se je javil”.
    Kot bi očital kamijonarju, da vozi kamion.

 15. Včasih so bili naročniki plemstvo, Cerkev. Danes plemstva ni, Cerkev malo še naroča, pa najbrž ne veliko. Kar bi ljudje kupili, so komunisti seveda zatrli.
  Ker so pa sami brez duha, brez smisla, so snobovsko podpirali umetnike, da bi se hvalili in ponašali.
  Partljič je danes imel odlične misli.
  Tile z bodečo žico pa so me prijetno presentili. Škoda, ker ne smejo prevzeti odgovornosti, ker bi sigurno najebali v tej deželi. (če bi zažgali križ, …)

 16. Gospod Alfe, ali niste opazili, da se je pred 25. leti spremenil dužbeno politični sistem? Od tedaj naprej vam ni treba več voliti tistega, ki ga je določil režim.

  Sprostite se in volite tistega, kogar hočete. Tistega, ki je po vašem prepričanju najbolj primeren. In to dopustite tudi drugim.

 17. Da se vrnem za hip k zgodovinski interpretaciji, kaj je formiralo slovensko državnost. V okviru slovenstva so nedvomno pomembne osebnosti, ki jih levo-liberalni kulturni krog, včasih tudi z nekaj upravičenja, izrazito zavračal, pa so vendar za razvoj slovenske nacionalne zavesti in kasneje državnosti izrazito odločujoči. Npr. Janez Bleiweis in Anton Martin Slomšek v 19. stoletju, Anton B. Jeglič v dvajsetem.

  Skratka, zgodovino naj pišejo čim bolj objektivni zgodovinarji, ne kulturniki ( že izraz “kulturnik” je trapast, po svetu govorijo o umetnikih). In tudi politiko niso poklicani kreirati kulturniki, vsaj nič bolj kot katerikoli drugi zainteresirani državljan.

  • Vse poti vodijo k spodrezavanju korenin. Od tega, da je Triglav simbol slovenstva, do neke kulture, ki je simbol državnosti. Kako le.
   In potem politiko slavimo, namesto umetnikov. Kakšna samopromocija danes je bilo državniško polaganje venca na Prešernov spomenik?! Kako lahko sploh gledamo to svetohlinstvo. Človeku se obrača, kako gospoda uzurpira vse kar je možno v svojo promocijo. Čisti snobizem.

   • Ta socialistično-komunistična ritualnost nacepljena na sekularizirano katoliško ritualno tradicijo je nenazadnje veliko nerazumno zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

    Vse te proslave brez konca in kraja, ob borčevske, 27.aprilne, prvomajske so zdaj dodali še osvajanja Prekmurja, Primorske, Spodnještajerske, pa 25. junij in 26. december, ki jima niti 10% Slovencev ne ve imena, ne razlike. Semenj kiča, brezvsebinskosti in zapravljivosti.

    Večina resnih držav Zahoda ima eno državno proslavo na leto ali pa še te ne. Bogatih držav. Mi, reveži, smo pa na 10 komunističnih državnih proslav letno dodali še 10 novih, večinoma nacionalističnih. Bože mili, kako racionalno. 🙁

    Imamo enega najnižjih vojaških proračunov v Evropi. Ampak še ta denar Cerarjeva vlada v novem proračunu preusmerja za partizanske maškarade. 700.000 iz vojaškega proračuna bo od redne vojske menda dodatno šlo za veteranske organizacije, ki so vse, razen ene, trdno v rokah komunistov.

    Bolje, da neham. 🙁

    • Dobro si to povedal.

     Sej pravim, da komunisti niso zmožni kreativnosti. Oni kradejo ideje herezijam v krščanstvu. Vsem zablodam Katoliške Cerkve dajo novo in lepo obleko. Tako dobijo na svojo stran vsaj polovico šibkih (praznovernih, malikovalskih) vernikov Cerkve in pa večino odpuljene in korumpirane družbe.

  • Izraz kulturnik je komunistična spakedranka, podobno kot gospodarstvenik. Pa lahko normalni vzamemo, da pomeni ravno obratno kot hoče z imenom zavajati.

   • Za gospodarstvenike vemo, da
    1.niso managerji
    2.niso dobri lastniki
    3.niso dobri gospodarji, saj ne znajo gospodariti
    4.so pa kriminalci in politično nastavljeni birokrati.

    Gospodarstveniki uničujejo gospodarstvo.
    Kulturniki uničujejo umetnost in kulturo.

 18. Zdaj ob t.i. kulturnem prazniku imamo “zanimivo” stanje, ki čudovito odraža konfuznost te družbe:

  Na eni strani policija išče storilce, ki so krajevne table ovili z bodečo žico, na drugi strani pa imamo režiserja državne proslave, ki se razburja, da so ga cenzurirali, ker mu niso dovolili oder oviti z bodečo žico.
  A bi tudi po njega prišla policija?

 19. Proslava vsebinsko res ni bila kaj prida. Če pa bi jo začinili še z bodečo žico, bi bila to prava katastrofa.Vsa čast Bogataju, da je vsaj to preprečil. In tisto nažiranje s hrano in pijačo po proslavi – ali je to res potrebno? In to vedno na državnih proslavah in vedno samo v Ljubljani!

 20. Kulturnik je drugo ime za odvisnika od Ministrstva za kulturo. Torej za človeka, ki sam ni sposoben preživeti.

  Koga predstavlja gospodarstvenik je sploh težko določiti. Nekajkrat je bil za najboljšega gospodarstvenika izbran Janković, ki pa z gospodarstvom nikoli ni imel nič, saj v gospodarstvu nikoli ni bil. On je bil vedno le mešetar.

  Komunistična latovščina se še kar ohranja, in žal ne le latovščina. To kaže tudi proslava, kjer vse bolj dominirajo levičarski skrajneži s svojimi nasilnostmi.

 21. Škoda, da intervjuja z Dejanom Valentičičem ni več mogoče komentirati. Šele zdaj sem ga prebral. In videl tudi ne precej neumesten oz. žaljiv komentar pod njim.

  Naj tu zapišem, da je ta mlajši gospod zame odkritje. Nobenega nacionalizma ne vidim v njegovem iskrenem in dejavnem zanimanju za slovenstvo v zamejstvu in izseljeništvu. Hvala Bogu, da obstaja človek in to mlad človek, ki ga to veseli in je v tem zelo dober.

  Tudi njegovim političnim nazorom, kolikor so v intervjuju izraženi, lahko le pritrdim.

 22. No, tole je še en primer kjer sta država in t.i. kultura zlizani:

  “V počastitev naziva zelena prestolnica Evrope, ki ga je dobila Ljubljana, so v Bruslju koncertirali skupina Laibach s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. A brez zapletov ni šlo.
  =================

  http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/koncert-laibachov-s-simfoniki-ni-smel-biti-del-razglasitve-ljubljane-za-zeleno-prestolnico/385470

  Za svoj izlet v S. Korejo so prejeli nekaj denarja od države. Le zakaj, še posebej če se poudarja kako naj bi bili uspešni?

  Za neuspešne se ne splača dajat denarja, uspešni pa naj se sami preživijo.

 23. Sem mislil, da je tale odlični Turkov komentar nastal danes, tako aktualen je. Torej se v treh letih ni nič bistveno spremenilo. Uredništvo portala bi rad opozoril, da že na začetku navedejo, da gre za ponatis starega prispevka. Že po dolgem prebiranju komentarjev sem opazil, da le-ti nosijo datum izpred treh let. Pa še sam sem sodeloval pri komentiranju! Čas res hitro teče. No, tematika pa še danes ni prav nič zastarela – torej glede kulturte vse po starem. Pa Möderndorferjevo levičarsko nabijanje; kot da bi poslušal soimenjaka Janija. Ja, namesto enega oklepnika bi lahko imeli 15 slovenskih filmov, in povrh takih, ki jih nihče ne gleda – da ne bo pomote, nekaj pa jih je vendarle dobrih. Kako prav je imel Žiga Turk, ko je pred tremi leti razgaljal (para)državno (para)kulturo.

 24. Po vsem povedanem,zaigranem in zapisanem včeraj in danes sodim,da je skrajni čas ,da t.i.”Slovenski kulturni praznik” preprosto ukinemo-v zadnjih letih je namreč postal-milo rečeno-zares popolnoma neokusen oz.nekulturen.

Comments are closed.