Ljudmila Novak in Ivan Oman za zakon o dostojnem pokopu

2

oman novakDanes je Ljudmila Novak predstavila zaključek pogajanj NSi s parlamentarnimi strankami glede predloga zakona o dostojnem pokopu. Na tiskovni konferenci se ji je pridružil tudi Ivan Oman, ki zakon podpira kot tehnični zakon, v katerem ni prostora za ideologijo ter majhen korak na poti sprave, medtem ko nas čakajo še večji koraki. Ljudmila Novak je poudarila, da je namen zakona izpolnitev civilizacijske norme, medtem ko je potrebno vzporedno reševati še druga odprta vprašanja.

Po pogovorih Novakove s parlamentarnimi strankami se ni še nobena stranka dokončno opredelila glede podpore predlogu zakonu, do konca meseca januarja so napovedale posredovanje pripomb k predlogu. Večina strank je bila sicer mnenja, da področje dobro ureja obstoječi zakon o vojnih grobiščih, a se ga ne izvaja.

Ljudmila Novak je kratko prestavila nastajanje zakona, ki ne odpravlja zakona o vojnih grobiščih, saj po njihovem mnenju po obstoječem zakonu ni mogoče urejati prikritih grobišč in izvesti dostojen pokop. Prav Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je svetovala stranki, da je potreba po novem zakonu. Predlog zakona razmejuje pristojnosti med ministrstvi, daje več kompetenc vladni komisiji, ki predlaga letni program dejavnosti, katera za izvajanje programa zagotovi sredstva. V NSi predvidevajo letna sredstva v višini milijona evrov. Komisija bi po novem zakonu narekovala naj bi delovanje ministrstev na tem področju, dobila pa tudi omejen mandat.

Od okrog 600 prikritih grobišč v Sloveniji je v register vpisano samo eno, namreč grobišče v Kamniški Bistrici, kjer naj bi ležali pobiti Črnogorci. Med 3000 partizanskimi grobišči naj bi bilo tudi le 70 vpisanih v register. Ljudmila Novak vidi zato v predlogu zakona o dostojnem pokopu začetek spravnega procesa, ki bi ji sledila širša razprava o drugih razsežnostih.

Ivan Oman se je strinjal, da je zakon tehničnega značaja, medtem ko si v prihodnosti želi resolucijo, ki bi zaključila latentno državljansko vojno. Veseli ga, da je v letošnjem govoru na proslavi v Dražgošah slišal besede “Sezimo si v roke …”, kar v zadnjih letih ni bilo slišati in kar Oman razume kot namig, da se lahko napravi korak naprej.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Vsako zamisel za pokop človeških ostankov iz morišč po Sloveniji pozdravljam, vendar to ne sme biti solistična in politikantska. Samo soglasna in spoštljiva do vseh žrtev državljanske vojne in svojcev je to dobro.Pravo pot vidim v vseposvojitvi. Tu se velja združiti !

  S zahvalo pozdravljam pietetno in sočutno spominjanje na žrtve državljanske vojne med Slovenci.

  Spominjanje je vrednota, ki osrečuje prizadetega in ohranja življenje, ki je večno ravno v spominjanju. Plečnik je zapisal ” minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin”. To še toliko bolj, če gre za nedolžno pobite iz ideoloških razlogov brez grobov in izbrisane kot človeška bitja.

  Kot posvojitelj dveh žrtev, Srečka Vodnika in Matevža Grablerja ,spremljam današnjo radijsko oddajo.

  Opozoril bi rad na dopolnitev uvodnega apela za vseposvojitev , z opozorilom na nedokončan veličasten spomenik Teharskim žrtvam, ki bi naj služil tudi kot pokopališče vsem žrtvam iz morišč po Sloveniji.

  V molitev velja vključiti spodbudo za razumno odločitev odgovornih za tako ureditev. Za spodbudo prilagam pesem Teharska legija, ki jo poje oktet 10.brat.

  Mogoče jo lahko vključite v program.

  Hvala za oživitev spomina, ki je edino kar ostane in edina luč, ki ne ugasne. Zbogom ! Franc Zabukošek,

Comments are closed.