Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ne zdi se ji najbolj primeren za premiera

18
Bo Ljudmila Novak še kdaj kandidirala za predsednico države? Foto: Igor Gošte

Ljudmila Novak, ki je bila naša gostja v oddaji V zakulisju, je kot nekdanja predsednica stranke vodenje NSi prevzela od nekdanjega predsednika vlade in finančnega ministra dr. Andreja Bajuka. Zanj med drugim pravi: 

„Občudovanja vredno je, da se je kot svetovljan in uspešen svetovni in evropski finančnik odločil priti v Slovenijo in nam s svojim znanjem pomagati. Bil je odličen strokovnjak, velik domoljub in predvsem pošten. Žal je premalo poznal slovenske razmere in je težko razumel naše zapleteno politično dogajanje … Kot odličen finančni minister ni znal niti ni smel tega promovirati v javnosti. Ministri NSi so imeli zahtevne resorje, vendar kar je bilo dobro, sta si pripisala vlada in predsednik vlade, medtem ko se posamezni ministri niso smeli pohvaliti s svojimi dosežki … Nekaterim je bil dr. Bajuk zaradi transparentnega dela na finančnem ministrstvu tudi trn v peti.“

Ko Janša zaradi korupcijskih očitkov pade, Zoran Janković kljub podobnim očitkom ostaja

V nadaljevanju je spregovorila o tem, kako so takrat NSi „rezali kot salamo“ tako člani stranke kot politiki od zunaj. Ljudmila Novak je stranko po neuspešnih volitvah in izpadu iz parlamenta leta 2008 na naslednjih predčasnih parlamentarnih volitvah 2011 vrnila v Državni zbor. Predstavila je tudi zakulisno dogajanje v času, ko je zmagovalec volitev Zoran Janković neuspešno sestavljal vlado in jo potem prepustil Janezu Janši.

Dotaknila se je tudi te druge Janševe vlade, ko je bila ministrica za Slovence po svetu, in predstavila razmere in razloge za njen padec. Takrat je ravno njena stranka predsedniku vlade Janezu Janši ostala ves čas v oporo, medtem ko so SLS, DL in DeSUS vlado zaradi očitkov korupcije, katerih je bil deležen Janša, zapustili in povzročili njen padec. „Tu se je izkazala tudi neenakost v slovenski družbi. Medtem ko je predsednik vlade Janša zaradi korupcijskih očitkov padel, je Zoran Janković kljub podobnim očitkom ostal ljubljanski župan,“ še pove.

Ljudmila Novak do Janše ostaja nezaupljiva, ministri NSi pa dobro delajo

Pod njenim vodstvom je šla stranka uspešno tudi na naslednje volitve, potem pa se je umaknila in na predsedniškem mestu jo je zamenjal Matej Tonin, aktualni obrambni minister.

Predstavila je tudi delovanje aktualne vlade in ravnanje predsednika vlade Janeza Janše.

„Ima največ političnih izkušenj, po drugi strani pa je človek, ki težko upošteva svoje partnerje ali pa vleče poteze, ki zelo razburjajo ljudi in jih delijo. Zato se mi ne zdi najbolj primeren za predsednika vlade. Ker se je potem zgodila pandemija, pa se mi je zdelo dobro, da imamo operativno vlado in da nismo šli na predčasne volitve.“

Meni tudi, da ministri NSi svoje delo opravljajo dobro.

Bo Ljudmila Novak še kdaj kandidirala za predsednico države?

V drugem delu oddaje je spregovorila o delovanju Evropskega parlamenta, kjer se nepopustljivo zavzema za vladavino prava. Zaradi tega je ves čas tarča nesramnih zapisov na socialnih omrežjih in v nekaterih medijih. Ob koncu oddaje je odgovorila tudi na vprašanje, ali je pripravljena še drugič kandidirati za predsednico Slovenije. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

18 KOMENTARJI

 1. Bi ji bajuk izročil danes še svoje mesto predsednika in ustanovitelja stranke. Samo mediji so jo vrnili nazaj, da je lahko naredila iz nje nekaj drugega…, kot je bil namen ob ustanovitvi.

 2. Ni tako hudo. Janković je samo župan. Levica ni toliko neumna, da bi si na vrh tovorila kandidata za premierja s korupcijskimi očitki.

  • Amelie, ne živim v Ljubljani. Njihov problem.

   Še vedno moramo ločiti med osebo, ki je podkupila carinika, a še vedno ima potni list in podjetnikom, ki se posluži korupcije. Podobno ni isto, če ima koruptiranega mestnega svetnika, ali je korumpiran kar župan osebno.

   Na čelu države imajo človeka, ki ga tujina ne mara, Rusi. To se jim zdi ustrezen dokaz, da je res patriot. Ste desnica v Sloveniji “rusi”?

 3. Ne moreš postati premier, če ne dobiš dovolj glasov na volitvah. Takšna je abeceda demokracije.

  Tudi gospa Ljudmila jo mora spoštovati.

  • V Sloveniji nimamo predsedniškega ampak parlamentarni politični sistem. Skratka ne more oseba na volitvah dobiti mandata. Kvečjemu lahko večino zbere stranka, a to se zaenkrat še ni zgodilo.

   • Je pa v našem sistemu kljub temu razvidno,kdo dobi-in jih je tudi dobil-največ glasov volilcev. To je brez vsakega dvoma očitno.

  • Govorim seveda o premierskem mandatu, ki bi ga naj načeloma “podpisal” še Predsednik Republike.

   • V urejenih demokracijah je predsednik zmagovalne stranke praviloma tudi predsednik vlade. Ker je tudi on dobil največ glasov. Temu se pravi spoštovanje volje ljudstva. Kar je bistvo demokracije. V zrelih demokracijah se to ne zgodi le izjemoma, v posebnih okoliščinah.

    V poltotalitarnem sistemu, v kakršnem je Slovenija, je pa vse mogoče. Tudi goljufanje na voliščih ali pri štetju glasov.

   • Tine, v urejenih demokracijah največ glasov dobita stranki, ki sta na levi in desni vsaka s svoje strani najbližje sredini. Pri nas ni vedno tako …

    • Ti se pa res trudiš, da bi nekaj povedal, pa ti ne gre. A pri matematiki tut učiš, da je dva in dva šššt….
     Da se ne boš pretegnil, pazi nase.

    • Pri “matematiki” učim recimo tudi teorijo iger. Sestavljanje koalicije je tipična “igra”. Pozicija SDS-a: lahko gre na predčasne volitve ali samo v desno vlado. Pozicija Desus-a: lahko gre na predčasne volitve in po njih v levo ali desno vlado, raje gre v desno vlado kot po Šarčevem odstopu v obnovo leve ali kakršnokoli telovadbo z vlado nacioanalne enotnosti ali čem tretjim. Očitno ima v takšni situaciji Desus neprimerno večjo težo od s številom poslancev dane. Normalno da dirigira pravila igre. Pri tem lahko poseže vse do imenovanja premierja.

     O tem razlagam. Ne, nimam nikakršnih skritih povezav z Desus-om. Razlagam “matematiko”.

     Moč stranki daje število poslancev (ker je velikih strank v koaliciji potrebno manj) in nekonfliktnost oz. bližina politični sredini.

     • Kot običajno torej, nima nobene veze s Tinetovim komentarjem, na katerega si skušal odgovoriti. Vedno neka intelektualna eksplozija je pri tebi. Ki se vedno konča z žalitvijo inteligence.
      Janševa vlada je legitimna in demokratična. Ne glede na vse špekulacije, ki jih navajaš.
      Proti Janši ni ničesar razen izmišljenih in žaljivih očitkov o korupciji. Ničesar nimate. Razen vaših izmišljotin in lažnivih obtožb.
      Ki jih imate tudi osebno na vesti. Kot provokator ste se nalezli slovenske kulture še predobro. Na svojo podlago.

 4. Takšna sodba političarke o politiku partnerske stranke je znamenje avtoritarnosti takega politika.
  Politik mora zaupljivost preveriti, ne pa z njo nepreverjeno opletati in tako žaliti drugega politika.
  Vsak človek, zlasti politik je lahko nezaupljiv, toda to je lahko le vrednostna sodba, ki jo mora vsak raziskati ne pa nepreverjeno ustvarjati tako sodbo. To je žalitev in diskvalifikacija.
  Take poteze niso demokratične in ne vodijo v demokracijo.

 5. S kakšno pravico Desusovi poslanci nasilno rušijo svojo predsednico brez dokazane krivde. To je v stilu nedemokracije in nasilja, ki hoče uveljavljati ideološki princip ukazovanja in doseganja samosvoje veljave za ohranjanje svojih privilegijev.

Comments are closed.