Miselne sheme z desne

13
Tomaž Erzar: Miselne sheme na desnici
Tomaž Erzar, Prebudimo Slovenijo, Miselne sheme na desnici

Ljudje dojemamo realnost skozi ti. miselne sheme, s katerimi si pojasnimo, zakaj na primer gredo cene bencina navzgor, zakaj so zime decembra blage, februarja pa hladnejše kot običajno, zakaj si sosed ne uredi vrta in zakaj se pri nas politika vrti tako kot se. Miselne sheme torej niso prave razlage in nimajo nobene preverjene podlage, včasih so v popolnem nasprotju s podatki oziroma s tem, kar ljudje vidijo in doživljajo.

Taka na primer je shema, ki v nekem našem zgodovinskem učbeniku za osnovno šolo postavi v poglavje z naslovom »Prizadevanje za narodno samostojnost« kar celo komunistično vladavino po drugi vojni, čeprav se vsi dobro spominjamo, kako je bilo poudarjanje narodnega v tistem času preganjano in črtano iz političnega obzorja. Ampak shem to ne moti, ker povsem dobro živijo v iluzornem svetu lastnih »razlag«, katerih glavni cilj ni ujemanje z dejstvi, ampak opravičevanje, branjenje, zanikanje ali prikrajanje.

Sheme torej slonijo na čustvenih temeljih, so kot braniki krhkega občutka o sebi in temeljne negotovosti glede tega, da bi se izkazalo to, kar je res. Zato seveda napadi na sheme ne obrodijo sadov, pač pa rodijo, kot vidimo na vseh straneh, samo še več branjenja in napadanja. Pravi izziv za sodobno družbo je zato v tem, da svoje miselne sheme nenehno preverja v interakciji z drugimi sogovorniki, kar med drugim pomeni, da izza interpretacij razbira prave podatke in iz novic izlušči njihov pomen za svoje vsakdanje življenje. Tega tako ali tako ni veliko.

Miselne sheme desnega pola na temo prizadevanj za narodno samostojnost

Bolj konkretno nas zanima, ali se lahko v doživljanju obeh naših političnih polov najdejo sheme, ki bi jih bilo treba najprej razumeti, nato pa spraviti v obtok in tako preveriti njihovo veljavnost. Naj samo navržem nekaj teh shem na desnem polu:

 • da med drugo vojno ni bilo mogoče ravnati drugače, kot se je ravnalo; kar pomeni, da se ni treba spraševati, kako so se v resnici odločali ljudje v tistih zahtevnih časih, ampak lahko še naprej ponavljamo poenostavljene črno-bele sheme v stilu »mi smo imeli bolj prav kot oni«, no, to vižo dobro poznate. Izza te sheme se odpirajo pomembna vprašanja v zvezi z vodenjem protikomunistične strani, sposobnostjo razumevanja dogodkov, sposobnostjo sodelovanja z nasprotno stranjo in še kaj;
 • druga pogubna shema na desni je ti. »čakanje na storilce«, za katere se pričakuje, da se bodo skesali, vse priznali in nam dali prav; ta shema v bistvu daje prav storilcem, povzdiguje jih v osebe, ki so zmožne nositi odgovornost in imajo jasen občutek za resnico in stisko ljudi okoli sebe, medtem ko desnico utrjuje v podrejenem položaju večno nesposobne in nebogljene žrtve;
 • nadaljnja shema na desnici je, da desnica ni bila poražena in se ji ni treba soočiti s nelagodjem, napakami in sramoto, ki gre vsakomur v vlogi poraženega; toda biti poražen še ne pomeni nujno biti žrtev. Gotovo so bili številni ljudje nedolžne žrtve zločinov, toda kot posamezniki, kot del neke vsiljene formacije, ali ideološkega konstrukta, medtem ko je bila desnica poraženec. Če ne ločimo poraza od ponižanja in trpljenja, se zgodi, da ne vemo, kaj bi morali premisliti in vzeti nase, kaj je odgovornost drugih in po kateri poti lahko postanemo zmagovalci. Priznati poraz pomeni iskati pot naprej, ostati v igri, kjer lahko tudi zmagaš, ostati žrtev pa je brezizhodno.

Iskreno razmišljanje o shemah je nujno za bolj sproščeno vzdušje na desnem polu

Zdaj bi se seveda lahko hitro lotili še shem na levi, toda to ne bi bilo v skladu s temeljnim spoznanjem o shemah. Sheme, ki jih tako jasno vidimo na drugi strani, še niso nujno tudi sheme, ki resnično držijo levico v oblasti in ji spodnašajo tla pod nogami. Nauk razmišljanja o shemah je, da lahko svoje sheme premaga in razgradi vsak sam, nihče tega dela ne bo opravil namesto nas. Resno in iskreno razmišljanje o shemah na desni je nujno za vzpostavitev boljšega in bolj sproščenega vzdušja na desnem polu, ki bo privlačno za vse.

13 KOMENTARJI

 1. Posameznik, ki je zasidran v svoji “shemi”, je nikoli ne bo razgradil, če ga okoliščine v to ne bodo prisilile.

 2. Smisel spominjanja zgodovine je ta, da nas poučuje za današnji in prihodnji čas.

  Če ta poduk vzamemo brez olepševanja, potem bomo danes in v bodoče ravnali drugače.

 3. Članek je nedokončan in nepopoln. Te tri miselne sheme v zvezi z dogodki med ww2 so v redu, kaj pa ostale? Kaj pa miselne s heme desnice po osamosvojitvi n dandanes? Zelo so pomembne in delno odgovorne za stanje duha v Sloveniji!

 4. Še pomembnejši pa je poduk iz celotnega 25 letnega obdobja samostojne Slovenije.

  Ali svojo miselno shemo prilagajamo izkušnjam, ki smo jih doživeli na desnici in ki so jih doživeli na levici?

  Kdo je tu spretnejši in sposobnejši?

  To se bo pokazalo na volitvah.

 5. Saj se je v teh letih že dovolj pokazalo, kdo ima spretnost in sposobnost za zmago ?!
  Odvisno kakšen cilj

 6. Za uspeh na volitvah je odločilna tista miselna shema, ki zna nagovoriti in prepričati volivce, da dajo za njo svoj glas.

  Svoje pa doda tudi prikupnost politika.

 7. Tudi prikupnost si je treba znati pridobiti.

  Dovolj je izkušenj, kako so si politiki pridobili ali zmanjšali prikupnost.

  Najpomembnejši pa je sedanji čas. Vsak si lahko prikupnost izboljša.

 8. Zanimivo je, da je za prikupnost pomembnejše kako pove kot pa kaj pove.

  Zakaj? Zato, ker se večina ne spozna na vsebino politike, ampak se odloča bolj na oči in po občutku.

 9. Prav glede prikupnosti je desnica na slabšem, ker se osredotoča predvsem na vsebino, ne pa tudi na prikupen način kako se ta predstavi volivcem.

  Skratka, morala bi biti prijaznejša v besedah in načinu svojega nastopa.

 10. Dokler del desnice ne loči dokazljivih dejstev od komunističnih indokrinarnih shem, ki seveda niso naključne, temveč z namernim zavajanjem hočejo ohranjati monopolni status quo, smo še daleč od resnice. In le resnica nas lahko osvobodi okov manipulativne preteklosti.

  Ena izmed temeljnih nalog desnice je prav iskanje in oznanjanje resnice, ki temelji na vseh dejstvih. Zdrav razvoj lahko temelji le na zdravih temeljih, očiščenih vseh zločinov in laži. Za to so potrebne osebnosti, ki to zmorejo spoznati in oznaniti brez čustvenih nabojev. Ne le v politiki, ampak v vseh segmentih družbe, zlasti pa v medijih, šolstvu in pravosodju.

 11. Gospod Požar in gospod Dobovšek sta v sinočnjem predvolilnem soočenju strank odlično razgalila kardinalne napake vodenja države Slovenije, kar počne levica, ki je na oblasti.

Comments are closed.