Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore: Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost

12
Maketa Plečnikovega parlamenta, foto: mgml.si.

Predsedniške volitve v nedeljo, 22. oktobra 2017, bodo za vse državljane Republike Slovenije priložnost, da izvolijo predsednico oziroma predsednika republike.

Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora. Vse državljane in še posebej katoličane vabimo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas. Od predsednika upravičeno pričakujemo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode. Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost, kajti gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije. Zato vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas.

msgr. Stanislav Zore OFM

ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofoski konferenci

12 KOMENTARJI

 1. Jaz še vedno ne grem volit. Te volitve se mi ne zdijo dovolj pomembne. En velik cirkus zato, da bo en dobil lepo službico. Kadar se gre za kakšno pomembnejšo reč se je pa vsem pretežko odločit.

  • Pongre 20.10.2017 ob 13:14 “Jaz še vedno ne grem volit.”

   Matematika cvek, kajne? 😉

   Če pa ni, potem pa formulo preoblikujte tako, da boste v njej videli svoj glas, ki ni šel volit.

    • Ah! Ni problem slovnica, problem je logika, ki zadeva matematiko. V tem primeru boste pač podprli zmagovalca. Namreč! Ni nevtralnega stališča.

     • Ja tako sem razmišljal (in izjavil) preden sem se odločil, da ne grem volit. Tokrat namreč ne volim iz dveh razlogov. Prvič, iz protesta, ker se večini ni zdelo vredno volit na referendumu. Drugič, ker menim, da so volitve zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Celo še enkrat več denarja bomo zapravili kot na referendumu saj bo še drugi krog. Kateri princ bo vladal v predsedniški rezidenci se mi ne zdi vprašanje vredno volilnega premisleka. Zato bi sam tudi omejil predsednikovanje na en mandat. Če že moramo imeti predsednika države naj se vsaj zamenja vsakih pet let.

 2. Spoštovani nadškof,dovoliti nam boste morali,da bomo o udeležbi in glasovanju na svobodnih volitvah odločali po svoji vesti volilci sami,kajti celo naš Edini pravi Vladar,Gospod in Bog nam dopušča,da se svobodno odločamo in kot grešniki tvegano izbiramo med dobrim in slabim-pa čeprav želi,da bi izbirali življenje in ne smrti.Lahko nam seveda poveste svoje osebno mnenje in predlagate udeležbo,a nič več kot to.Katoličani in kristjani bomo izbirali v skladu z naukom Kristusovega Evangelija.Če menite,da ga preslabo poznamo,nam ga mora Slovenska Cerkev z vami na čelu ponovno oznaniti. Kolikor ga poznam jaz, ne oznanja-niti v prenesenem pomenu besed ne-da je voliti-še posebno v dvomljivih in sumljivih političnih razmerah v državi-“krščanska dolžnost”.

  • Je to blizu krščanski dolžnosti. Vsekakor ni takšna svoboda, kot se te da razumeti. V naših sumljivih in dvomljivih okoliščinah pa sploh najbrž res ni več prava dolžnost.

  • Gospod Baubau! Ste popolnoma svobodni, da se odločite za Boga ali proti Bogu. Samo v zadnjem primeru, ker gre za javno borbo proti Zlu, se ne morete več imenovati kristjan. Oziroma ste kristjan s smrtnim grehom, če vam to kaj lažje pade.

   Zato vam pravim: Vsak greh in vsaka kletev bosta ljudem odpuščena, kletev zoper Duha pa ne bo odpuščena. (Mt 12,31)

   Jezus jim je dejal: »Če bi bili slepi, bi ne imeli greha. Ker pa pravite: ›Vidimo,‹ vaš greh ostane.« (Jn 9,41)

 3. Jaz temu ne bi rekel kar “lepa službica”.
  To je največ kar premore Republika Slovenija!
  Seveda, cirkus pa kaže na to, kakšna je ta Republika Slovenija…

 4. “Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore: Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost”

  Uf! Kakšna mlačnost! Če bi nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore bil vsaj malo podoben svetemu Stanislavu iz Krakowa, bi zagrozil s smrtnim grehom vsakemu kristjanu, ki da svoj glas komunistom ali njihovim mladičem. Tudi posredno, z neudeležbo volitev.

  Ker pa nisi ne vroč ne mrzel, ampak mlačen, sem pred tem, da te izpljunem iz svojih ust. (Raz 3, 16)

 5. izjava gospoda nadškofa je največ kar si lahko privošči ne da bi izgubil svoje najboljše službice v ljubljanski metropoliji….

Comments are closed.