Ljubljanski maraton: Veselje tekačev in tudi nov rekord (FOTO)

3

lm24Zmagovalci …

Oboje, preteči 21 km ali 42 km je veliko za človeka. Zmagovalci so tako nekako vsi, ki so vložili kar precej truda na treningih, da so se lahko spopadli s progo. Zmagovalci so torej oboji, še bolje vsi, ki so pritekli v cilj. Zanimivo, da je prav maraton šport, kjer lahko vsakdo, ki se potrudi potrenirati, lahko nastopi z vrhunskimi tekmovalci.

Na prireditvi so se še pred tekači podali na progo tudi tekmovalci na rolerjih in na takoimenovanih “handbikih” (ročnih kolesih prirejenih za hendikapirane).

… na 42 km

Vrhunski maratonci običajno prihajajo iz afriških držav. Tako je med moškimi slavil Limenih Getachew iz Etiopije, ki je 42,195 km pretekel v 2:08:22, kar je zadostovalo za rekord Ljubljanskega maratona (za samo 3 sekunde!). Med dekleti je zmagala prav tako tekmovalka iz Etiopije Melkam Gizaw, ki je progo zmogla v 2:25:42. Med Slovenci sta pa zmagala Mitja Kosovelj in Neža Mravlje.

… na 21 km …

Na pol krajši progi je bil najhitrejši Rok Puhar, ki je tako s časom 1:07:40 postal državni prvak na tej polmaratonski razdalji. Med dekleti pa je zmagala Tina Čačilo s časom 1:20:07.

… in na 10 km.

Destekilometerski tek je sicer rekreativne narave, a tudi tu objavijo zmagovalce. Med moškimi je zmagal Jan Petrač  s časom 31:21, med ženskami pa Sonja Roman s časom 33:32.

Preko 24.000 tekačev 

Skupaj s sobotnimi prireditvami je na 20. Ljubljanskem maratonu nastopilo preko 24.000 tekačev. Veliko za Ljubljano. Izgube tako tudi letos ne bo.

Foto: Aleš Čerin

3 KOMENTARJI

 1. Tvegam, da si utrdim status nergača, ampak naj vendar omenim, sicer tega najbrž nihče ne bo: ljubljanski maraton je zaradi pretiranega ozvočenja in hreščanja zvočnikov z glasbenim štancom in predvsem z glasom napovedovalca grdo motil nedeljske maše v vsaj eni od ljubljanskih cerkva.

  Omenjam zato, ker dogodek v LJ ni izjema, ker tega dejavnika vsaj nekaj zadnjih oblasti oz. županov sploh ni upoštevalo. V velikem tednu so neredko v času obredov na Kongresnem trgu glasne zabavno-glasbene prireditve ( ki so recimo v Nemčiji v teh dneh celo absolutno zakonsko prepovedane, se pravi kjerkoli), pred nadškofijskim dvorcem na Pogačarjevem trgu zadnje čase vsake toliko dni organizirajo glasne nočne zabave ob hrani in pijači ( me zanima, kje v nam sorodnih deželah dovoljujejo javne glasen nočne zabave pod oknom, kjer naj ponoči spal nadškof, tisti, ki zjutraj v nedeljo mašuje, ne pa z mačkom prespi vse do popoldanskih ur). O stanju na Prešernovem trgu pred Marijino cerkvijo in samostanom frančiškanov pa sploh ni, da bi govoril. Tam imajo šunder skoraj vsak večer, razlika je samo v decibelih ( če jih je samo 70, so frančiškani lahko že blaženi).

  To niso evropske manire. Mogoče rabimo mošejo tudi zato, da nas muslimani naučijo, kaj se ne dela. Oni že ne bojo česa podobnega, take norenja v okolici svojih svetih obredov, dopustili.

  • Dragi IF, imate popolnoma prav. V prav vsem se strinjam z vami. A za decibele na maratonu so še najmanj krivi tekači. Udarjanje copatov ob asfalt je skoraj neslišno. Ne vem sicer zakaj mora biti vse dogajanje okoli maratona tako hrupno. Ni nobene potrebe. Sam prav zaradi tega nimam tako rad takih “masovk”. Raje imam tek po gozdovih, še bolje orientacijski tek, namesto “samo” tek. Hvala, da ste opozoril na to dejstvo.

   • Saj sem ga tudi jaz enkrat tekel. Polmaraton. Moje nerganje seveda ni bilo namenjeno njim (vam) in v smislu kritike prireditve kot take. Malo organizatorjem, predvsem pa mestnim oblastnikom, da pretiran hrušč pomeni onesnaževanje in nasilje. In v ozaveščenje meščanom, da bi jim morda začeli malo “težiti”. Kar je seveda grandomanska ambicija za nek forumski komentar. Ampak, kapljica na kapljico …

    ( Prav zdaj enkrat naj bi mestni svet odločal o uredbi, ki naj bi zvišala, ne zniževala dovoljene obremenitve s hrupom v mnogih delih mesta. Upam proti upanju, da bo zavrnjeno)

Comments are closed.