Ljubljana – Rim iz obvoznice na avtocesto

2

 

Avtor: Laris Gaiser. Vir: Siol. Ker sem samo en skromen kolumnist neke spletne strani, lahko včasih le kot aktiven člen slovenske civilne družbe ponižno podarim kakšno idejo v razmislek tako naši vladi kot družbi.

 

Upam, da bodo potem temu sledile poglobljene analize in potencialni scenarij kvalificiranih, bolj pripravljenih uradnikov države Republike Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša se pripravlja na potovanje v Rim, kjer se bo sestal s predstavnikom tamkajšnje vlade gospodom Montijem. Imenitno bi bilo, če bi naša vlada izkoristila trenutek za kvantni preskok v bilateralnem odnosu z Rimom in za vzpostavitev višje ravni bilateralnih odnosov. Že dolga leta, seveda popolnoma donkihotsko, izražam prepričanje, da je naša zunanja politika z zahodno sosedo, ki je, mimogrede, takoj za Nemčijo naša druga trgovska partnerica, talka “tržaškega izsiljevanja”.

Obe prestolnici do danes nista razumeli, kako pomembno bi bilo, da bi se začeli pogovarjati neposredno, brez ovinkov na obvoznici pri Trstu. Tako Rim kot Ljubljana sta predolgo ujeta v začarani krog, ki je svetovalcem iz obmejnega, zgodovinsko obremenjenega prostora vedno prepustil načrtovati bilateralno komuniciranje. Takšna kratkovidnost nam ni omogočila razvoja strateškega pristopa, še manj pa resnično rešiti vseh težav naše manjšine v Furlaniji. Na območju, kjer danes teče meja med Italijo in Slovenijo, je bilo veliko trpljenja. Če so Italijani delali napake, mi nismo ostali brez greha. Kakršnokoli razglabljanje o krivicah in prilagajanju zgodovinskih dogodkov, povezanih z medetničnim in meddržavnim vprašanjem, je danes odveč. Prestolnici ne smeta biti krivi in zaostrovati odnosov zaradi lokalnih izračunov in tamkajšnje politične razklanosti.

Vladi Janeze Janše in Maria Montija imata neverjetno priložnost, da presekata gordijski vozel, vzpostavita strateško sodelovanje in se znotraj novih okvirov medsebojnega zaupanja dogovorita za stabilne rešitve pri financiranju naše manjšine, celo znotraj italijanskega ustavnega okvira.

Takšno potezo svetujem tudi zato, ker bo v kratkem francoski predsednik Hollande obiskal Rim. Zagotovo bo predlagal novo zavezništvo oziroma preoblikovanje ravnovesja moči znotraj Unije, da bi se lahko uresničile določene potrebne reforme. Slovenijo bi vedno raje videl med pobudniki kot v vlogi zasledovalca. Naši državi je pomembno vrniti mednarodni ugled aktivnega, verodostojnega igralca!

2 KOMENTARJI

  1. Italija ne zanemarja svojih geopolitičnih interesov, ne glede kdo ji vlada. Podobno velja za Francijo. In Balkan je bil za obe vseskozi eden od osrednjih geopolitičnih interesov. Zgodovina priča, da večinoma v našo škodo. Banaliziranje te zgodovine na primerjavo s tržaško obvoznico bi bilo kratkovidno.

    Želimo si dobrososedskih odnosov in vsakršnega sodelovanja. Glede strateškega povezovanja pa sta na mestu previdnost in skepsa.

  2. Noben narod tega ne zanemarja, razen slovenci. Mi mislimo da je edino važno da smo narisani na zemljevidu. Vedno znova mi politika zveni kot občudovanje zemljevida. Narod kot da sploh ne razume, da je zemljevid samo narisan!

Comments are closed.