Ljubljana grobar Slovenije, slovenstva, demokracije

19

To je naše mesto! Pejte nazaj v vaše vasice …,so poslušali vzdrževalci reda in miru na nedavnem “festivalu” ne samo ljubljanskih nasilnikov v slovenski prestolnici. Težko je razumeti, kaj hočejo dopovedati razni “strokovnjaki” s psihologiziranjem in sociologiziranjem, ko so pa zadeve jasne. Težko je razumeti tudi neuspešne napore policije pri iskanju organizatorjev brutalnega obračunavanja z njenimi pripadniki, ko je jasno, da je temeljni namen nemirov rušenje obstoječe vlade, še zlasti, ko znani poslanec s partizanskim imenom “tovariš HIT” že napoveduje dan in uro novih.

“To je naše mesto! Pejte nazaj v vaše vasice …”

Ko so pred leti v Šiški ustanavljali Center urbane kulture, so nekateri znani slovenski kulturniki opozarjali, da to nima nobene zveze z urbanim, ampak suburbanim prebivalstvom in njihovo kulturo. Gre za ljudi, ki so bili še do včeraj aktivni pripadniki najbolj primitivne turbozabavne folklore, naenkrat, kar čez noč, pa bi bili radi meščani. Verjetno bi bilo skrajno neodgovorno to pripisovati vsem, ki stojijo za urbano kulturo, gotovo pa so s svojo nestrpnostjo do splošne slovenske prispevali k temu. Namesto da bi postala ena izmed oblik in vsebin kulture širšega okolja, se ni začela samo iz njega izločati, ampak jo gledati zviška.

Kulturna razlika je postala vrednostna. Urbana kultura je postala vrednostno merilo in celo sovražna splošni, ki jo je razglasila za ruralno. Z njo se laže identificirajo številni socialni in drugačni prišleki, ki nimajo odnosa do slovenske duhovne in materialne tradicije. Da je z razumevanjem njihovih pogledov nekaj narobe, bi lahko dojeli ob dejstvu, da jih je podprl ljubljanski župan, katerega zastrašujoča kulturna raven je vidna na vsakem koraku. Priznati jim je treba, da so uspešni. Ne samo, da so pritegnili številne mlade, ampak so v precejšni meri dosegli celo spremembo programske politike I. radijskega programa RTVS, ki si skoraj ne upa več vrteti narodno-zabavne glasbe. Izgubil je identiteto in postal slaba kopija II. programa. Izjemni posnetki džezovske in moderniziranih priredb narodne glasbe tega ne morejo prikriti.

Ljubljana grobar Slovenije, slovenstva, demokracije

Da imajo mnogi še vedno probleme z razpadom Jugoslavije in novimi kulturnopolitičnimi razmerami v Sloveniji, ni skrivnost. Koliko časa ljubljanski župan, ljubljenec in največji podpornik Titovih borcev, na ljubljanskem gradu ni dovolil izobesiti slovenske zastave. Njegovo nedavno javno obračunavanje z ministrom za kulturo, mirno bi to označili za javno sramotenje, to samo potrjuje. Ni se težko z ministrom ne strinjati, ni pa ga mogoče obravnavati mimo njegovega znanstvenega in kulturnega dela, ki bo župana in številne druge trajno preživelo.

Lahko samo čakamo, kdaj bo župan dosegel, da bodo na osrednji slovenski kulturni prireditvi za Prešernov praznik glavni nastopajoči znani balkanski trubači. S tem ne problematiziramo gospoda župana slovenske prestolnice, saj je tak vedno bil. Sprašujemo se samo o kulturi tistih, ki stojijo za njim:

 To je naše mesto! Pejte nazaj v vaše vasice …

Ob dogajanju v sodobni Sloveniji in Ljubljani posebej se mi v spomin pogosto vrača slovenski pisatelj in zgodovinar Vlado Habjan (1919–2003); mimogrede: partizan od 1941, ki je zagovarjal mnenje, da bi moralo biti glavno mesto samostojne Slovenije Celje. Če ga takrat nisem razumel, ampak sem ga dojemal kot pretiranega lokalpatriota – nikoli nisem gojil kulta grofov Celjskih –, imam danes grenak občutek. Mož je preveč poznal ljubljansko mentaliteto, da bi videl v njenih prebivalcih narodnopolitični potencial slovenskega glavnega mesta. Kot zgodovinar je vedel, da je to postalo, ne da bi za to s prstom mignilo. Če so danes tovrstna razmišljanja kot spomini na neuresničene mladostne ljubezni, zaslužijo vsaj, da se nanje spomnimo. Rim, Pariz, London, Dunaj, Berlin … so simboli svojih držav in državnosti, Ljubljana grobar Slovenije, slovenstva, demokracije. „Urbana kultura“ je poglavitno sredstvo.

Bo vlada ostala modra in trdna, da ne bodo spet polnili rudniških jaškov s trupli?

Petkovi protestniki zatrjujejo, da nimajo nikakršne zveze z nedavnim obračunavanjem z državnimi organi. Tako kot trdijo komunisti, da nimajo zveze z medvojnimi in povojnimi poboji. Mimogrede, veliki „kulturni strpnež“ ljubljanski župan še sedaj ne dovoli pokopa ižanskih Romov. Da je nepovezanost petkovih demonstracij in nedavnega nasilja tipična laž, potrjujejo ugotovitve o nedvoumnih povezavah z letom 2012, nesrečni Ivan Gale, ki v pozabljenosti in neupoštevanju še vedno ne dojema, da so ga grdo zlorabili, nekaj „petkovskih“ dam, ki so vreščale nad policaji in jih hotele ponižati z odvzemom uradne opreme … Se spomnite, kdo in kdaj je pred nedavnim žalil pripadnike gardne enote slovenske vojske? Vse je ne samo povezano, ampak del političnega načrta z jasnim ciljem, ki določa uporabo sredstev in metod, ne glede na neposredne in zaradi epidemije zlasti posredne žrtve.

Urbana kultura nekaterih prebivalcev predvsem ljubljanskih predmestij ima več dimenzij. Tudi: “To je naše mesto! Pejte nazaj v vaše vasice …,pa tudi, naj stari pocrkajo zaradi korone, saj “oni” se morajo zabavati … Očitno je prav zabava glavna platforma tistih, ki se hočejo po vsej sili vrniti na oblast. Pravzaprav niso originalni: ”ustanovijo OF“ (75 akademikov in vse, kar je iz njih izšlo), “organizirajo vstajo” (petkove demonstracije), “napadajo okupatorja” (žalitev gardne enote, policistov, vseh tistih, ki si prizadevajo zmanjšati tragične posledice epidemije …) organizirajo in vključijo VOS (nedavno nasilje). Njihova skrajnost, nestrpnost, antidemokratičnost, zagovarjanje “ljudske vstaje in ljudske demokracije”, predvsem pa ideološka “antifašistična stališča” táko, na videz absurdno primerjavo dovoljujejo.

Se zavedamo resnosti trenutka? Ogroženi smo od zunaj in od znotraj.

Do oblasti hočejo priti na kakršenkoli način, ozirov in obzirnosti ne poznajo, sicer ne bi zlorabljali epidemije. Kot njihovih vzornikov tudi njih ne brigajo državljani. Žrtve morajo biti! Slovenska demokracija doživlja usodne trenutke. Samo od modrosti in trdnosti vlade je odvisno, ali nam bo zapel navček.

“V rudniških jaških je še dovolj prostora!” Nedavnim nasilnežem je njihovo polnjenje minimum, česar so sposobni.

Ogroženi smo od zunaj in od znotraj. Vodstvo RTVS, ki vse bolj dobiva značaj in vlogo največje, izrazito ideološke politične stranke, nam z načrtnim in sistematičnim problematiziranjem protikoronskih ukrepov ter razpihovanjem trumpovske problematike, ki sta še edini vsebini njenega obveščanja prebivalcev Slovenije, dejansko prikriva sistematično spodkopavanje slovenske države. Se zavedamo resnosti trenutka?

19 KOMENTARJI

 1. Ne morem vam dati tokrat prav, niti priblizno, gospod Granda, v vasi oceni, mestoma zaljivi. Ljudje, o katerih govorite, v veliki vecini niso resnicni Ljubljancani, ampak so prisleki v Ljubljano. Tako Anis Licina, kot Zoran Jankovic kot tudi Vlado Habjan so prisleki. Prisleki, slovenski in neslovenski (= balkanski) so Ljubljano nam Ljubljancanom ze zdavnaj ugrabili, zacensi s komunisticnimi revolucionarji, ki so sistematicno unicili tradicionalno mescanstvo in mesto bolj ali manj urejajo po svoje.

  Boga molite, da v Novem mestu ne docakate dne, ko se vam bo zgodilo isto. In ne, ne bom vam tedaj ocital, da ste Novomescani narkokriminalci, ki unicujejo slovenstvo in demokracijo.

 2. Žalostno je, da je takšna slovenska prestolnica. Pa se tako rada baha s tem prestolovanjem.

  Še bolj žalostno pa je, da to grobarjenje slovenske kulture v Ljubljani skorajda vsa ljubljanska elita tolerira in praktično ne stori nič, da bi se te negativnosti odpravile.

  Še več, SAZU je objavila izjavo s katero ne obsoja takšno razdiralno ravnanje za premagovanje epidemije in državotvorno delovanje, obsoja pa smiselno stroge ukrepe in pomanjkanje svoboščin.

   • Tudi Zore je del ljubljanske elite in tako mora biti! Tudi Cerkev ima svojo elito, čistka
    “ljubljanske rdeče elite”, ki dela škodo na vseh področjih, laži in prevare so njihova vrlina, oprostite pozabil sem na krajo in sprenevedanje !

    • Ljubljanska “elita” so dandanašnji razgrajači in razbijači vsega kar še spominja na red in spodoben odnos do vsega, kar so nam zapustili veliki možje in Veliki utvarjalci takratne slovenske prestolnice! Uničuje se nekdanji obraz in izraz prestolnice, načrtno po direktivah debilnih kolesarjev, sklicateljev in organizatorjev kaosa in ignorance vsega kar ni po okusu plačanih razgrajačev in tujcev, ki uživajo podporo od iztirjene elite in se tako na vse načine trudi obnoviti stara in uhojena pota komunizma in socializma! Na pohodu je razkroj družbe in uničevanje kulturnih dobrin naših prednikov in redkih sodobnikov,
     ki se borijo z mlini na veter z vzhoda!!!

   • Res,tudi mene je zanimalo,kdo je še “Ljubljanska elita”. Kajti tista elita,ki jo jaz poznam ne poskuša manipulativno vzbujati pozornosti.

 3. ..SAZU ne obsoja takšno nedržavotvorno delovanje….

  Res pa je, da vsi na SAZU ne razmišljajo tako nedržavotvorno. Si pa očitno v manjšini.
  SAZU je s takšno izjavo negirala svojo plemenito strokovno poslanstvo in se očrnila kot politična organizacija z razdiralnim nedržavotvornim delovanjem, zlasti glede oviranja enotnega nastopa do premagovanja epidemije.

  • Če je tistale izjava SAZU res dobeseden citat, pomeni, da pod vplivom srbščine tudi na SAZU-ju nimajo več pojma o slovenski slovnici.

 4. Slovar slovenskega knjižnega jezika razlikuje med pojmoma: vrednoten in vrednosten.
  Prvi zadeva življenjske vrednote, drugi pa materialno finančno področje.

 5. Ne mislim na vodstvo slovenske cerkve, ampak na župana Jankoviča in njegove somišljenike. Pa tudi druge, ki ne storijo nič in le tiščijo glavo v pesek.

 6. Če ne v Celje, pa prestavimo prestolnico Slovenije v Koper. S tem bo Slovenija pridobila tisto, kar je izgubila s Trstom: pomorsko orientacijo države. Ljubljana pa je praktično že prestolnica vsaj Šumadije, če ne Srbije.

  • Oh, pa prav Koper ste izbrali. Bil je povsem italijanski do druge vojne. Potem so se tja preselili nekaj malega lokalni Savrini in pa juznejsi Istrijani ( npr komunisticna familija Juri) in pa prebivalstvo iz drugih delov Slovenije, v nadpovprecni meri po partijski in udbovski direktivi ( ali pa privilegiju). In pa priseljenci z Balkana v visokem delezu kot le redkokje v drzavi.

  • In sedaj naj se Glavno mesto Slovenije umakne zaradi navlečene sod….ge iz vseh koncev zavožene Evrope in
   ostalih kontinentov, NIKOLI IN NIKDAR se to ne sme zgoditi, Ljubljana oziroma Slovenija je za obstanek še
   kako pomembna in njena prva dolžnost je ohraniti našo deželo, ki so jo in jo še uničujejo in ropajo “nasilno
   naseljeni “tujci” in špekulanti, da o distrojerjih ne govorim! Naredimo Ljubljano zopet kulturno in politično
   neodvisno glavno mesto, ki ga bodo vodili plemeniti in pošteni slovenski očanci, ki so marsikaj preživeli in
   ostali vredni časti in ponosa – SLOVENSKEGA !

 7. To kar nas uničuje je, da takoj po odhodu JA nismo odstranili ideološke okupacije kot totalitarizma globoke države. Tukaj je bilo omogočeno vse to. Kar se tiče “prišlekov”, so ti vedno prihgajali in še bolj bodo. Poglejmo sesednje države, ki so talilnica “prišlekov” (tudi atohtone so označili kot prišleke iz nekih vzhodnih močvirji… To je zgodovina “zmagovalcev”, ki se ponavlja v glavah lahkoverno izobraženih na FDV itd.
  Toda, hotel sem povedati, da v teh državah se v vseh stoletjih ponudi recimo, da si Avstrijec, Italijan…, Francoz. Z ržavljanstvom te povabi njihsistem nacionalne države, ki se ga “atohtoni in drugi , ki so to postali” zavedajo, da je mir v hiši, polovijo pa “…..”.
  Če ne bi delali tako, , bi bilo tako, kot lahko bo kmalu v Sloveniji. Skrtka, imajo tradicijo upravljanja z državo.
  Poglejmo dalje; v zgodovini smo imeli veliko imenitnih ljudi, ki so bili po mami zavedni Slovenci, celo meceni kulture, znanosti…
  Ranjenost iz časo, ko nismo imeli svoje države in je vsak, ki je prestopil v drugo “službo”, zaradi kariere, groženj družini, groženj z internacijo, konfinacijo…smrtjo…, ni več. zato smo vsi bratje, ki v srcu dobro mislimo vsak po svoje.
  Kdor je prišel z družino, je njegova stvar, kako se bo vključil v družbo, predvsem pa ne ga odbiti že vnaprej. On ostane to, kar je, toda se lahko zaljubi v novo domovimo kruha ali drugih ambicij, celo vrhunsko-športnih, če je uvožen vrhunski športnik ali iz mešanega zakona.
  Torej, bodimo realni in človeško pametni, preudarni in imejmo strategijo integracije kakovostnega bivanja pri nas.
  Star vic pravi: “Ne grajaj sosedovih otrok, ker ne več, čigavi so!” Torej, ne grajaj soseda, ker ne več, čigavi so otroci, ki se skupaj igrajo na dvorišču.
  Čez to zemljico, tako drago, je šlo nešteto ljudi, ljudstev in ostalo tudi nekaj tukaj in vsi ti potomci so ustvarili današnji slovenski jezik in kulturo, tudi gene, ki so pri nadpovprečnem številu mladine izjemni. Poglejmo športnike, znanstvenike, duhovnike, učitlje… Žal, imamo tudi nadarjene ljudi, ki jih je obsedel nek duh razdora in so “hudičevo uspešni”!
  Bodimo dobri. Hvala.

 8. Pomenljivo dejstvo je tudi, da so se v času prejšnje države ljudje iz Balkana integrirali s Slovenci v Sloveniji in govorili na ulici in doma z otroki slovensko.
  Danes pa ni več te integracije in govorijo doma in celo na ulici v svojem jeziku. S tem se celo ponašajo, saj so agresivno gromoglasni.

 9. To, da bodo danes v DZ neuspešni, jih bo še bolj spravilo ob pamet in ekstreme… Tonejo … Ali ni škoda ljudi, ki jih zavedejo v ples s hudičevim repom.

Comments are closed.