Licemernost slovenske levice: Afera Weinstein pri nas brez odmevov

12
Ljubljanski župan Zoran Janković je podprl Parado ponosa 2014. (Foto: Govori.se)
Ljubljanski župan Zoran Janković je podprl Parado ponosa 2014. (Foto: Govori.se)

Nedavno razkritje, da naj bi ameriški režiser Harvey Weinstein v svoji filmski karieri spolno nadlegoval in tako ali drugače v spolne odnose prisilil vrsto igralk (v zameno za boljšo obravnavo pri vlogah), ni sprožilo samo ogorčenja javnosti, ampak tudi val razkritij o podobnih ravnanjih moških na vplivnih položajih v svetu filma, med njimi npr. (gejevskega) igralca Kevina Spaceya, posebej znanega kot igralca v “Hiši kart”. Hollywood se je odpovedal Weinsteinu, Netflix Spaceyu. Val razkritij se širi po zahodnem svetu, v Evropski parlament, v nacionalne institucije: britanski obrambni minister Michael Fallon, ki naj bi si privoščil “le” dotikanje kolena novinarke je odstopil. Valižanskega ministra so obtožbe o spolnem nadlegovanju žal potisnile v samomor. Oxfordska univerza je na dopust poslala znanega islamologa Tariqua Ramadana, ki so ga prav tako doletele obtožbe o posilstvih.

Sodobna, sekularna družba, ki na področju seksualnosti pozna le eno rdečo črto, črto verbalnega ali fizičnega nasilja oz. nekonsenzualnega stika, se je morda odločila, da se spoprime z nasiljem oz. poniževanjem žensk, za katerega smo vedeli, da je v zgoraj omenjenih področjih življenja družbe pogost pojav. Bili bi krivični, če bi ta val pripisali le novi obliki politične korektnosti ali celo modi, ali ga imeli le za dodaten dokaz napredujočega feminizma; ali pa da bi razkritja zavračali samo zato, ker gre verjetno vsaj v nekaterih primerih za maščevanja in iskanje publicitete. Ne glede na vse to, bi moral vsak kristjan tako razkrinkavanje pozdraviti, četudi gre le za del spoprijemanja s problemi seksualnosti v sodobni družbi, ki pa ne obstaja le v nasilju in mačizmu.

Iz slovenske perspektive je zanimivo, da ta val razkrinkavanj seksualnega nasilja še ni pljusknil k nam in ga domača levo-liberalna politika in civilna družba še nista objeli. Nič še nismo slišali o spolnem izkoriščanju v slovenskem svetu filma, politike, novinarstva. Je Slovenija glede tega imuna? Je levo-liberalna dominacija v filmu, politiki in novinarstvu pri nas pač že zdavnaj pometla z mačistnim obnašanjem, ki naj bi ga bili sposobni le sluzasti, zavrti konzervativni moški?

In še ena razlika: britanski obrambni minister Fallon je odstopil ob prvih javnih obtožbah na svoj račun, še preden je na njegova vrata potrkala policija. Pri nas pa pomemben, vsem dobro znan politik, v primeru, ki je – sodeč po medijskih navedbah – veliko hujši od dotikanja kolena, svojega domnevnega spolnega delikta, kolikor vem, doslej niti še ni utegnil zanikati, svojo ost pa usmerja v domnevne proceduralne napake preiskovalnih organov, ki na primeru delajo že lep čas. Drugače kot na Zahodu, naši mediji ob takšnem ravnanju molčijo. Morda zato, ker se je omenjeni politik v preteklosti prikazoval kot branitelj nove liberalne seksualne politične korektnosti oz. kot podpornik gejevske scene? Licemernost na liberalni levici.

12 KOMENTARJI

 1. V Ameriki letijo glave in še marsikje drugje po svetu , pri nas pa seksualni manjaki s polnimi žepi nakradenega denarja veselo svinjajo in si tako pridobivajo simpatje večinoma zavoženih “veljakov” in družbe ! Mediji režima jim držijo “štango” , problematični pa so ljudje , ki bi radi živeli povprečno življenje izpostavljeni šikaniranju s strani ustanov , ki naj bi ščitile njihove osnovne pravice in jim stopile v bran ! Korupcijo podpira celo oblast na kar opozarjajo tudi dogodki na minstrsvu za obrambo , mar je tudi tam prisotno nadlegovanje odgovornih visokih uradnikov ženskega spola , ali je morda obratno !

  Andrej Briški

 2. V Ameriki letijo glave in še marsi kje drugje po svetu , pri nas pa seksualni manjaki s polnimi žepi nakradenega denarja veselo svinjajo in si tako pridobivajo simpatje večinoma zavoženih “veljakov” in družbe ! Mediji režima jim držijo “štango” , problematični pa so ljudje , ki bi radi živeli povprečno življenje izpostavljeni šikaniranju s strani ustanov , ki naj bi ščitile njihove osnovne pravice in jim stopile v bran ! Korupcijo podpira celo oblast na kar opozarjajo tudi dogodki na minstrsvu za obrambo , mar je tudi tam prisotno nadlegovanje odgovornih visokih uradnikov ženskega spola , ali je morda obratno !

  Andrej Briški

 3. V celoti podpišem avtorjev članek. Res, veliko licemerje slovenske liberalne levice. Levega medijskega in političnega sveta. In feministk, ki molčijo, mogoče na prvem mestu.

  Nenazadnje slovenskega javnega mnenja, kjer se, če ankete ne lažejo in niso zavestno potvorjene, Janković celo vzpenja na lestvici priljubljenosti.

  Ob tem ne pozabimo, da ne gre za županovo edino afero. Klientelizem in nepotizem in sume ter obtožbe velikih premoženjskih okoriščanj lahko dodamo k aferi farmacevtka.

  Ampak v našem pravosodju nobena njegova zadeva ne pride do epiloga. Več kot možno, da je politično zaščiten. Celo sam je na to direktno namigoval, ko je javno prostodušno zatrdil, da on, kot politični nasprotnik Janeza Janše, vendarle nikoli ne bo obsojen.

  Komaj verjetno, a v Sloveniji očitno mogoče. O mizerni realnosti povsem nestrokovnega in politično zlorabljenega slovenskega pravosodja je tudi nedavno prepričljivo znova pričal bivši ustavni sodnik Jan Zobec. Slovenija ne bo normalna, dokler se to v temelju ne spremeni.

  ps. Dejstvo, da je kot župan Janković precej učinkovit in da je mesto v mnogih pogledih pod njim napredovalo in predvsem v središču olepšalo svojo podobo, ga seveda ne opravičuje, ne pred Božjimi, ne pred človeškimi zakoni oz. pravom.

  • “če ankete ne lažejo in niso zavestno potvorjene”

   Pa če je celo ustavno sodišče zavestno potvorjeno!

 4. Ubogo stanje politične higiene širše javnosti pa v Ljubljani nenazadnje kaže odlična obiskanost lokalov obtoženega slovenskega kolovodje kokainske narkomafijske mreže ( kar dokazujejo tako prisluhi, kot pričanja članov te mreže, že obsojenih v tujini) . Skoraj nihče se očitno ne ženira obiskovati njegove lokale.

  Mislim, da celo v Neaplju ali na Siciliji, v samem Corleone-u, stanje ni takšno in danes spodobni ljudje gotovo dvakrat premislijo, preden bi se pojavili v nekem lokalu v mafijski lasti. Ali celo v narkomafijski.

  Slovenci se očitno večinsko niti ne zavedajo, da je to, kar s takim obiskovanjem aktivno počenjajo, sramotno in nečastno.

  • Vsi so radi na strani zmagovalca, kaj hočemo, tako pač je.

   Seveda se na dolgi rok, recimo glede na večnost, zadeve popolnoma spremenijo. Ampak! Večnost?! Ali sploh je? Tista zemlja na grobu zgleda večna, kajne?

  • IF: “… Skoraj nihče se očitno ne ženira obiskovati njegove lokale.”
   ================================

   Kako se pa prepozna kateri lokali so pod mafijsko “pokrovko”?

  • Redko sem v Ljubljani, a si vseeno ne želim delati promet restavracijam v lasti mafije, zato me zanima, o katerih lokalih kateri člani katere mreže tako poročajo.
   Prijazen pozdrav, igor đukanović

 5. Licemernost je očitno tudi na desnici. In ta je še mnogo hujša. Zato se ne čudim, da se levici nič ne zgodi in še kar naprej skoraj vehementno vlada. Kaj pa drugega? Takšne privoščljivosti, škodoželjnosti na desnici bi se morali sramovati.

  • Gospod Zdravko,
   vaši komentarji postajajo vse bolj podobni komentarjem nekega Zdravka, ki je prav tako videl vzrok tiranije levice v pokvarjeni desnici.

   Kaj hočemo, takšno desnico imamo!

Comments are closed.