Liberalci pokvarili triumf Merklovi?

3
232

MerkelPrvi izidi vzporednih volitev ne obetajo samo napetega volilnega večera, ampak morda celo senzacijo. Na eni strani je CDU z 42 ali 42,5 odstotka doseženih glasov tako rekoč na pragu absolutne večine (na ZDF so ji naračunali 302 od 608 sedežev), po drugi strani pa, kot zdaj kaže, ne bo mogla nadaljevati črno-rumene koalicije z liberalci (FDP). Slednje je odnesel ravno cunami, imenovan Angela Merkel. Meščanski volivci so očitno kalkulirali narobe in v želji po čim boljšem rezultatu za kanclerkino stranko spregledali, da je bazen njihovih glasov omejen. Tako ne samo ni bilo nič s posojanjem glasov liberalcem, marveč so jim jih nekateri v zadnjem trenutku celo odtegnili. Za razburjenje skrbi tudi možnost vstopa evroskeptikov iz Alternative za Nemčijo v zvezni parlament. Trenutno so s 4,8 odstotka pred liberalci s 4,5 odstotka glasov.

Angela Merkel je torej bleščeče zmagala. Socialdemokrati, zeleni in levičarji celo v primeru, da bi imeli minimalno absolutno večino sedežev, skoraj nimajo podlage za to, da bi ji oporekali kanclerski položaj. V tem trenutku je najverjetnejša opcija velika koalicija, tretja v nemški povojni zgodovini.

3 KOMENTARJI

 1. Ob osamosvojitvi Slovenije smo imeli dnevnik Slovenec. V njem so najkvalitetnejši bili članki prepisani iz en dan starega Dela. Časnik očitno ne namerava po tej poti. 🙂

 2. “Za razburjenje skrbi tudi možnost vstopa evroskeptikov iz Alternative za Nemčijo v zvezni parlament. Trenutno so s 4,8 odstotka pred liberalci s 4,5 odstotka glasov”.

  Alternativci za Nemcijo (AfD) se tudi stejejo k liberalcem, kjer so se natepli skupaj penzionisti vseh barv in svetovnih nazorov. Zdruzuje jih pa predvsem skrb za njihove penzijone. Na drugem mestu sele skrb za Nemcijo. Nekaj podobnega kot nas ZARES, od katerega ni nobene drzavnotvorne koristi. Oboji gledajo kratkorocno samo na svoje riti, svoje vnuke pa prepuscajo njihovimi neizbezni usodi. Ce bodo dobili celih 5 odstotkov, bo Merklova verjetno sla z njimi v koalicijo, pa se ne bo nic spremenilo.
  Naj omenim, da Merklova prihaja iz vzhodne Nemcije (DDR) in pozna komunizem.
  No v Nemciji je politicna scena v primeri s slovensko skoraj idealna. To je mozno, ker imajo pametne politicne glave, ceprav folk ni nic posebnega.

  Kaj se bo zgodilo v Sloveniji v bliznji bodocnosti? Volitve bodo, spremenilo pa se verjetno ne bo nic, ker so se rdeci paraziti, tako globoko zajedli v narodovo telo. Mislim, da je nas Lojze Peterle ze dovolj casa igral malo pomembno vlogo politicnega penzionista ali kot nekega izgnanca v Bruslju in bi se zadnja leta pred penzijonom lahko vrnil na slovensko politicno sceno. Ce bi z JJ malo liberalizirala svoje politicne besednjake in se med sabo pobotala, bi sle ure takoj drugace.

 3. Treba je vedeti, da se LDP ali nemški liberalci zavzemajo za klasični liberalizem: to je svobodni trg, čim manj birokracije, čim manj podržavljanja.
  Medtem pa so se v LDS, Zares, PS in tudi v “liberalni” Virantovi DS kot lažni liberalci zavzemali pretežno za nasprotne (SOCIALISTIČNE) stvari: dviganje vseh davkov, večanje obdavčitev plač ( slovenski delavec je najbolj obdavčen delavec, zato podjetniki vedno manj zaposlujejo), večanje zaposlovanja v državni upravi in državnem gospodarstvu, večanje birokracije, uničevanju kmetov, obrtnikov, podjetnikov, zdravstva in šolstva…

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite