Lex Slovenia

8

Guverner Hrvaške narodne banke je ob sprejemanju Lex Agrokor povedal, da so odgovorni v državi že dalj časa vedeli za nepravilnosti v zvezi s poslovanjem Skupine Agrokor in kako resne so njihove težave, vendar ves ta čas prav nihče prav nikoli do aktualnega zloma Skupine Agrokor ni ukrepal. Na vprašanje, kako si razlaga takšno ravnanje odgovornih v državi, pa je preprosto odgovoril: »Podobno kot nihče ne ukrepa zaradi nevzdržnosti hrvaških javnih financ in se bodo ljudje nekega dne zopet spraševali, kako je lahko do zloma Hrvaške prišlo in pri tem prav nihče ni predhodno in pravočasno ukrepal ter preprečil katastrofe.«

S podobno miselnostjo in dejanskim stanjem se soočamo tudi v Sloveniji. V bistvu se vsi odgovorni v naši državi zelo dobro zavedajo, kaj je narobe pri nas in kako resne so zadeve, vendar nihče ne ukrepa, temveč zgolj manipulirajo z javnostmi ali pa tiščijo glavo v pesek.

Vztrajno samoprepričevanje, da pri nas ni težav in da je vse OK ter da je vse pod kontrolo, ne bo povzročilo, da bodo težave izginile, temveč ravno nasprotno, da se bodo kopičile in razraščale ter ob prvi resni globalni krizi sprožile podoben zlom države, kot se je pred kratkim zgodil Skupini Agrokor. Bistvo zloma je v tem, da se napetosti dolgo časa kopičijo in nato kar naenkrat nenadoma poči. Če bo v Sloveniji prišlo do zloma, nam ne bo pomagal noben »Lex Slovenia«, saj bo pri tem »Lex Slovenia« šlo za stečajni zakon v katerem bomo največjo škodo utrpeli mali državljani in naši potomci, ki bodo oropani normalne in varne prihodnosti.

Dejstvo je, da živimo v vse bolj nenormalni državi, kjer vlada sploh nima ambicije pripravljati strateških strukturnih reform, kaj šele, da bi jih izvajala. V sodobni demokraciji pa je izključno vlada tista, ki je sposobna kontrolirano sprožiti in udejaniti ključne spremembe v družbi. To pa pomeni, da brez spremembe sedanje vladajoče elite, v Sloveniji ne bo sprememb. Če pa ne bo sprememb, bo Slovenija kontinuirano postajala vse bolj nenormalna in vse bolj nenormalna država in družba. Dokler bomo jadrali z vetrovi globalno pogojene gospodarske rasti, zgodovinsko nizkih obrestnih mer, nizkih cen energije, surovin in hrane, se večina državljanov ne bo obremenjevala s stopnjujočo se nenormalnostjo naše države. Zavedati pa se morajo, da bodo prej ali slej zapihali tudi nasprotni vetrovi in tedaj se bo dobesedno preko noči razgalila vsa nenormalnost naše družbe, vse neizvedene reforme in se bo pokazala vsa naša kolektivna ter individualna ranljivost. Problem pa bo, ker tedaj več ne bo mogoče reševati teh problemov, temveč bomo lahko sprejeli zgolj stečajni zakon imenovan »Lex Slovenia« in imenovali stečajnega upravitelja, ki bo najbolj ostrigel nižji in srednji sloj, še posebej kruto pa bodo prizadeti upokojenci. Kot je rekel uvodoma citirani guverner Hrvaške narodne banke – vsi vemo, da je naš sedanji poslovni model nevzdržen, vendar nihče od odgovornih nič ne ukrene, nato pa se bodo ob zlomu vsi čudili, kako se je nam lahko kaj takega zgodilo. Politična elita mogoče resnično noče vedeti, kaj vse je narobe, se pa tega zavedamo volilci in mi bomo imeli naslednje leto pravico in odgovornost, da zamenjamo neodgovorno politično elito z bolj odgovornimi ljudmi.

Prihajajoče volitve še omogočajo spremembo na podlagi katere bo mogoče normalno in kontrolirano izvesti strateške strukturne reforme in obrniti trend nenormalnosti v katero tonemo. Zato je ključnega pomena za kakovost našega življenja v naslednjih nekaj desetletjih, da Slovenci ozavestimo, da postajamo vse bolj nenormalna družba in da takšen način vodenja države in družbe prej ali slej pripelje do brodoloma ter da je ta trend mogoče z udeležbo na volitvah spremeniti.

8 KOMENTARJI

 1. Zelo težko bo, da ne rečem nemogoče! Zakaj?
  1. Žal je pri nas več kot polovica prebivalcev in volilcev tesno povezanih in odvisnih od kontinuitetne levice in bodo vedno volili zanjo.
  2. Tudi če bi ne bilo tako in/ali bi se zgodil preobrat, je od vseh malverzacij, ki se dogajajo pri nas, še najlaže in najenostavneje nekoliko preurediti volilne rezultate.

 2. Berem: “… v katerem bomo največjo škodo utrpeli mali državljani in naši potomci …”

  Naši potomci? Saj jih nimamo! Saj ravno to je problem!
  Čez kakih pet let bo nujno prišl do zloma družbe, ko bodo maloštevilni mladi morali vzdrževati ogromno številčne upokojence. Malo se poigrajte s prebivalstveno piramido na http://www.stat.si/PopPiramida/Piramida2.asp !

 3. Če bi se to dalo spremeniti z udeležbo na volitvah, bi bilo to fantastično.
  Toda stvari so malo težje. Babilonsko suženjstvo se konča drugače. Lahko da bomo dočakali padec Babilona, lahko da ga bodo šele naši otroci. Naš greh je velik. Tudi desnica naklada, da je včasih težko poslušati.

 4. Stanje je precej slabo, če ne že kar katastrofalno.

  Samo za obresti na najete kredite gre letno cca 15% državnega proračuna. Pri tem se seveda javni dolg ne zniža niti za en sam evro. Torej cca 4,2% BDP samo za obresti, bedasti Cerar pa se hvali s cca 2% gospodarsko rastjo, ki torej ne zadošča niti za izplačilo obresti. Za primerjavo za vojsko gre letno 0,98% BDP, torej za obresti več kot 4 krat toliko kot za vojsko.
  To pa ne moti slovenskih socialistov, da ne bi povečevali zaposlovanja v javni upravi, torej v javnem sektorju in ustanavljala novi uradov za neka načela enakosti.
  Maso plač za javni sektor bi bilo nujno zmanjšati za 30%. To bi se lahko doseglo z zmanjševanjem števila zaposlenih, z ukinjanjem nepotrebnih institucij in preganjanjem korupcije in seveda tudi zmanjševanjem plač.

  Stanje je posledica socialističnih vlad, ki vladajo s pomočjo svojih dominantnih medijev (Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, tudi RTV),
  totalno pristranskega sodstva, šolstva, policije in javne uprave.
  Vse to zaradi neizvedene lustracije leta 1991

  • Ja, trenutna pot je pot v pogubo. Bo pa ta trend težko spremeniti. Tudi če bo na oblasti povsem desna oblast, bodo imeli proti sebi vse zgoraj naštete in še kakšne, ki so vajeni živeti na tuji račun.

   Verjetno Slovenijo lahko ozdravi samo globoka kriza, ki si jo nihče ne želi.

Comments are closed.