Levica požela vihar

3
242

Študenti in dijaki so se na protestih zoper zakon o malem delu in za ukinitev brezplačne malice za vse, 19. maja vandalsko znesli nad poslopjem Državnega zbora. Policijske enote so nemočne gledale početje demonstrantov in se – kakor so povedali njeni predstavniki –  niso odločile za aktiven poseg. Početje so ostro obsodile vse politične sile, vladne in opozicijske, slednje pa ravnanje pripisale tudi domnevnemu pomanjkanju socialnega dialoga.

Vlada premiera Pahorja je pokazala izrazito pomanjkanje dialoga, ko je šlo za vprašanje arbitražnega sporazuma s Hrvaško in vprašanje novega družinskega zakonika, toda za sindikate, študente in dijake si je glede na ti temi vendarle našla veliko časa, včasih se zdi, da preveč.

Demonstracije je (še pred izgredi) podprl tudi ZZZS, tisti sindikat, ki tudi po dvigu minimalne plače ne spregleda, da bodo njegove nadaljnje zahteve – npr. glede pokojninske reforme –  ogrozile možnosti, da se Slovenija izogne resnim javnofinančnim težavam, kaj šele, da bi se prebila v zgornjo tretjino najuspešnejših EU držav.

Levica v socialnem dialogu žanje, kar je sejala. Zgodila se ji je ulica, veliko nasilnejša od one, h kateri domnevno poziva Janez Janša, pa mu je taista levica to toliko očitala – minister Golobič celo še v Odmevih na večer po nasilnih študentskih demonstracijah. Zgodila se ji je ulica, h kateri je ta levica sama pozivala v času Janševe vlade (takrat so bili ti pozivi očitno legitimni) in jo 17. novembra 2007 tudi doklicala: takratnih delavskih demonstracij se je udeležil celo novoizvoljeni predsednik Türk. (Od takrat se položaj delavcev zagotovo ni izboljšal, pa vendarle ni čutil potrebe, da gre zopet na ulico…)

Levica je požela, kar je sejala: veter iluzij o državi zgolj pravic, veter, ki se prijemlje tudi mladih, veter, ki te države ne more potegniti v družbo najboljših, o kateri govori premier Pahor.  Večer po demonstracijah zagotovo ni čas za privoščljivo zadovoljstvo v opozicijskih vrstah, vsekakor pa je čas za globok razmislek na levici.

3 KOMENTARJI

 1. Zelo dober prispevek.

  Vsako nasilje je seveda neopravičljivo in ga obsojam. Je pa vlada dobila lekcijo, da protesti v Sloveniji ne bodo več podobni “čajankam”, ampak se včerajšnji prizori lahko še ponovijo….

 2. Ljudje vidijo, kako potekajo protesti v Grciji.
  Vsi vemo, da so pred stavbo DZ-ja na pakiriscu na Trgu republike kocke, s katerimi lahko razbijes steklo.
  Vsi vemo, da razdalja od policijskih ograj do oken ni noben problem.
  Ve se, da je pri protestih mladine najvecja verjetnost izgredov.

  In vsa policijska stroka in predvidevanja so padla na izpitu.
  In seveda oni ne bodo krivi.

  V bistvu si je levica tudi zelela izgrede, zato jih je tudi dopustila.
  V kampanji za arbitrazni sporazum bodo to uporabili, kot kako krivicno je do njih,
  ki s skrajnimi napori obvladujejo krizo in delajo vse, da bi blazili stisko naroda.

  Slo bo se za eno od epizod tokrat v slovenski različici mehiških nanizank.
  Ali drugace za se eno izvedbo »verbalne driske« nase vlade.

 3. Bojim se, da so si študentje naredili medvedjo uslugo. Najlažje je pobrati študente po faksih, organizirati avtobuse, postreči s pijačo (ki je na tovrstnih študentskih eskapadah vedno prisotna) in potem shod prodati kot demonstracije (pri čemer večina sploh ni vedela za kaj demonstrira). Dobro pa tudi vemo, katerim akterjem na trgu dela bi spremembe najmanj koristile (in to niso študentje).
  Zato se z avtorjevimi navedbami o neki spontani ulici ni mogoče strinjati. Sicer pa je študentsko delo želela urejati že Janševa reformna skupina vendar se je slednji po navedbah Miće Mrkaića v knjigi To so bile svete krave, zadeve seveda ustrašil (tudi to je razlika med obema vladama). Zato je seveda za opozicijo bolje, da je tiho.

  Policija bi lahko ukrepala tudi ostreje vendar bi potem verjetno poslušali pripombe o policijski državi.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite