Levi in desni fundamentalisti

12

Odgovor na nobeno krizo v zgodovini ni prišel od ekstremistov, kar fundamentalisti so. Če bi bilo tako, bi namesto Jezusa, vsaj kristjani, morali častiti pismouke in farizeje in jim slediti: ti so bili verski in politični fundamentalisti hkrati. Zato pa so z verskim fanatizmom in politično igro Jezusa spravili na križ.

Pod pojmom fundamentalizem razumemo versko ali politično prepričanje, ki temelji na eni sami ekskluzivni ideji, ki jo zagovorniki branijo na absoluten način. Fundamentalisti niso sposobni vstopiti v dialog z drugače mislečimi niti z argumenti, ki postavljajo pod vprašaj njihovo edino zveličavno resnico. Ta pa ni bistvenega pomena za vero v Boga niti ni edini možen pogled na družbo in njeno politično dimenzijo.

Nekateri protestanti v ZDA so konec 19. stoletja s fundamentalizmom agrarno kulturo branili pred industrializacijo

Začetki fundamentalizma segajo v konec 19. stoletja v ZDA, kjer so ga zagovarjali protestanti, ki so tako svojo agrarno kulturo branili pred industrializacijo. Pri tem pa so Sveto pismo razlagali dobesedno, brez kulturnega in zgodovinskega konteksta, v katerem so nastajala svetopisemska besedila. Posledično to pomeni, da so zavračali razvoj in znanstvena spoznanja sodobne družbe. Znotraj Katoliške cerkve so fundamentalisti stopili v ospredje po drugem Vatikanskem koncilu, še posebej škof Lefebvre, ki je nasprotoval dekretu o verski svobodi. Njegova bratovščina Pija X. je leta 1988, pod papežem Janezom Pavlom II., doživela ekskomunikacijo, kar pomeni avtomatično samoizključitev iz cerkvenega občestva, ker so na svojo roko posvečevali duhovnike in škofe.

Leta 2009 je papež Benedikt XVI. to skupnost pod določenimi pogoji vrnil pod okrilje Cerkve. Na uradni strani te bratovščine lahko preberemo njihovo stališče do drugega Vatikanskega koncila, kjer je rečeno: »V ozadju cerkvenopravnega položaja duhovniške bratovščine se dejansko skriva resničen problem današnje Cerkve. Po drugem vatikanskem koncilu veje v Cerkvi revolucionarni veter, ki uničuje vero, kulturo in moralo. Samo vrnitev cerkvenih mož nazaj k dvatisočletnemu nauku in k maši vseh časov, lahko razpiha »hudičev dim«, ki se je ugnezdil v svetost Cerkve.«

Levi politični fundamentalisti, pripadniki Scutum Fidei in jugonostalgiki skupaj na protestih

V Sloveniji je v zadnjem času stopilo v ospredje gibanje Scutum Fidei (Ščit vere), ki se je pojavilo na anticepilskih protestih in v Stični mladih postavilo stojnico zunaj dovoljenega območja, ker jih organizator ni sprejel v svoj okvir. Imajo tudi spletno stran, na kateri komentirajo aktualna verska in politična vprašanja in zavzemajo stališča do njih. Na enem od ljubljanskih protestov se je njihov novinar zapletel v agresiven spor z varnostniki. Vodstvo Cerkve na Slovenskem se bo prej ali slej moralo javno opredeliti do tega gibanja, njegovi zagovorniki in podporniki pa se bodo morali odločiti, ali so sekta ali pa del katoliške skupnosti.

V aktualni politični situaciji je posebej zanimivo dejstvo, da so se na protivladnih anticepilskih protestih znašli predstavniki levega političnega fundamentalizma in desnega katoliškega verskega fundamentalizma. Njihov skupni imenovalec je odklanjanje medicinsko-farmacevtske znanosti in njenih produktov, kot je cepivo.

Interes javnosti ob epidemiji je dobra informiranost ljudi, da ne nasedajo samooklicanim strokovnjakom

Politični fundamentalisti v veliki meri izkoriščajo vprašanje boja proti virusu za svoje siceršnje nasprotovanje Janševi vladi. Mnogi verniki, tudi praktični katoličani, ne prepoznajo njihove radikalnosti in so prepričani, da sedanja oblast namerno in ciljano omejuje našo svobodo. V tem prepričanju jih potrjuje tudi slovensko Ustavno sodišče, ki po tekočem traku odloča politično, ne pravno strokovno. Da ne govorimo o medijih, še posebej RTV Slovenija, ki načrtno promovira protestnike, namesto da bi se jih v interesu javnosti lotili s kritičnimi vprašanji in razgaljali njihove resnične namere.

Kaj je interes javnosti v epidemioloških razmerah? To da so ljudje dobro informirani, da so z argumenti ovrženi razni FB-šarlatani in samooklicani strokovnjaki, da so razkrinkani politični radikalci, ki vsako zmedo in nezadovoljstvo ljudi izkoriščajo za svojo promocijo in iščejo priložnost, kako bi se zavihteli v oblastne strukture. Nacionalni medij pa namesto tega interesa javnosti sledi agendi rušenja legitimne oblasti in ustvarjanja pogojev, da se njihovi vrnejo na oblast.

Številni anticepilski naivneži tega ne vidijo ali nočejo videti, ker so med njimi mnogi, ki trdijo, da jih politika ne zanima, hkrati pa nasprotujejo ukrepom politike in aktivno protestirajo v imenu svoje svobode, ki je ne vidijo ali nočejo videti v kontekstu globalne epidemiološke situacije, ki za nikogar ni prijetna in udobna.

Da se štirje tipi fundamentalistov znajdejo na istem protestu, je dokaz nizke politične kulture pri nas

Tako imamo opravka s fundamentalisti anticepilskega tipa, s fundamentalisti radikalne politične levice, ki bi parlament preselila na ulice in trge, s fundamentalisti kriminalnega podzemlja jugonostalgičnega in prokomunističnega tipa in s katoliškimi fundamentalisti, ki ne razlikujejo med zgodovinsko in kulturno pogojeno tradicijo in tradicionalizmom, ki prisega na tradicijo določenega zgodovinskega obdobja kot edino veljavno. Da se vsa ta druščina znajde skupaj na protestih, je zgolj dokaz nizke politične kulture, v katero sta nas pripeljala izobraževalni sistem in neprofesionalno novinarstvo v zadnjih tridesetih letih. Politična scena je samo posledica kulturne formacije ljudi.

Demokratična družba stoji in pade na odprtem, poštenem in razumnem dialogu, za katerega imamo izdelane strukture, v te spada tudi miroljubno protestiranje in demonstriranje, ki mora biti legalno, kot je bil Pohod za življenje, ki so ga mediji razvodenili z nelegalnim antipohodom dobesedno satanističnega tipa.

Cilj vsake družbe naj bi bila zrela demokracija

Eden največjih poznavalcev družbenih razmer v dvajsetem stoletju, jezuit Bartolomeo Sorge je v razmišljanju o vlogi Cerkve v sodobni družbi med drugim uporabil besedno zvezo »zrela demokracija«. Pod tem pojmom razume pozorno teološko branje znamenj časa, na podlagi katerih bomo dojeli, da zrela demokracija ni le vprašanje boljše ekonomske ali pravne ureditve, marveč »zahteva določene nravno-verske vrednote, pa tudi spremembo mišljenja, vedenja in struktur«, kot je o tem zapisal Janez Pavel II. v okrožnici Ob stoletnici. Vsi tipi fundamentalizma so posledica odsotnosti razumnega in teološkega branja znamenj časa ali dogodkov, ki nas nepripravljene doletijo, kot nas je doletela epidemija. Odgovor na nobeno krizo v zgodovini ni prišel od ekstremistov, kar fundamentalisti so. Če bi bilo tako, bi namesto Jezusa, vsaj kristjani, morali častiti pismouke in farizeje in jim slediti: ti so bili verski in politični fundamentalisti hkrati. Zato pa so z verskim fanatizmom in politično igro Jezusa spravili na križ.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

12 KOMENTARJI

 1. G. Štuhec ne ve kaj sploh piše. Fundamentalizem je stvar protestantizma in s katolištvom nima ničesar. Če že govori o t.i. po njegovem ekstremnih katolikih bi moral uporabljati izraz integralni in nikakor fundamentalistični.
  In ni res, da je Jezus obsojal farizeje, ker bi ti bile preveč ekstremni v svoji veri, ampak zato, ker so spreminjali in izkrivljali pravi starozavezni nauk ( iz česar kasneje sledi Talmud in moderno judovstvo, katerih prijatelji so prav modernisti, kamor je definitivno potrebno uvrstiti tudi g. Štuheca, torej je on prijatelj farizejev in ne oni drugi, kot on to trdi v tem članku ), kar je nekaj povsem drugega kot, da bi bili ekstremni verniki.
  Kdo pa so bili pravi verski ekstremisti, če ne svetniki in sam naš Gospod Jezus Kristus, ki je prav zaradi Resnice ( čemur gospodje tipa g. Štuhec pravijo ekstremizem ) šel na križ. Kaj pa je večji ekstremizem kot križ, norost za Jude in pogane.

 2. Dragi Ivan
  Vse si pomešal. Žal. Brez fundamenta/temelja ni nič! Zagnal si se v stvari, ki jih ne razumeš. Ali pa si zaradi preteklih grehov tako pritisnjen v kot, da to moraš pisati. No, tega ne vem.

 3. Pa glih štuhec pametuje. On ljubitelj bivšega komunista JJ je zamenjal Jezusa Kristusa za sds in JJ. Koman je res vsekan ampak vsaj polovico prav pove. Resnica pa boli kajne konjenik štuhec.

 4. Cilj protestnikov je bil rušenje vlade. V tem so si bili enotni, to jih je združilo. Nihče izmed njih pa nima nobenega jasnega programa za dobrobit Slovenije, kar jim jemlje verodostojnost. Njihovo obnašanje tudi kaže, da jih noben bolnik ne zanima, kar je še večji problem. Kje je rešitev oz. odgovor na tako obnašanje? Z obsojanjem ne rešimo ničesar. Edina rešitev je v tem, da se vsak izmed nas vsaj nekoliko spreobrne.

 5. Ojojoj, tako zmedenega članka pa že dolgo ne. Meni rečejo “človek s širokimi asociacijami”, a sem še sam tukaj komaj sledil.

  Dajmo torej malenkost bolj razumsko. Obstaja politična levica in obstaja politična desnica. Obstajajo Španci in obstajajo Katalonci. Obe prepričanji sta praktično pravokotni eno na drugo. Z drugimi besedami levičarje imamo tako v Kataloniji kot v Španiji.

  Sam sem upal, da se bo v Sloveniji namesto tradicionalne delitve na “leve” in “desne” politične stranke (v narekovajih, da mi ni treba direktno pisati na levake in desnake), razvila delitev na korumpirane in nekorumpirane. A se je namesto tega razvila na pro- in proti- cepilce. Obstajajo zagovorniki cepljenja tako na politični levici kot na desnici. Med seboj se “nadmodrujejo”, kateri ukrepi so premalo domišljeni, a jih enako odločno podpirajo. Podobno je med nasprotniki vsesplošne obsedenosti s korono. Tudi tu smo z vseh vetrov, tako da ne gre za nenačelno koalicijo, pač pa nas druži strinjanje glede trenutno najbolj pereče zadeve.

 6. Hehe, Igor, kaj pa, če so ti prav široke asociacije v napoto, da ne razbereš bistva? In če ga ne razbereš, seveda opaziš le zmedo.

 7. Štuhec laže, da ustavno sodišče razsoja politično.

  Ustavno sodišče odloča strokovno. Omejevanje človekovih pravic je dovoljeno samo z zakonom, nikakor pa ne z vladnimi odloki brez zakonske podlage.

  Vlada je šla s tem PCTjem predaleč. Tega marsikateri JJ zaslepljenec ne prizna – razen tisti, ki so na lastni koži občutili stranske učinke cepljenja.

  • Ta komentar je nesmisel. PCT se v zahodnih demokracijah uvelja povsod in to v mnogo lazji epidemioloski sliki kot jo ima Slovenija. Se vec, uveljavljajo jo striktno in rigorozno, povsem drugače kot pri nas. Ocitno se niste zapeljali v sosednjo Avstrijo, ne v Italijo v zadnjem casu.

   Se vec, za razliko od Slovenije cela vrsta zahodnih držav uvaja obvezno cepljenje, bodisi sektorsko zlasti za zdravstvo, domove za ostarele, šolstvo, vojsko in policijo, bodisi za celoten javni sektor. Italija, Francija, ZDA, Kanada, Nova Zelandija. Vse ob boljši epidemioloski sliki in bolj robustnem zdravstvu od slovenskega.

   Ljudje, ki se ne bodo cepili, ne morejo v službo in so na neplačanem dopustu. Ce bojo vztrajali, bodo ob sluzbe. Testiranje na covid19 pa v mnogih državah postaja plačljivo za uporabnika, ne njegovo podjetje. Švica, Nemčija itd

   V mnogih najuglednejših firmah zahtevajo, da so vsi zaposleni, ki prihajajo v službo, precepljeni. Med drugimi CNN, Google, Facebook itd. Najuglednejše svetovne univerze, med prvimi je bil Harvard, zahtevajo od vseh zaposlenih in študentov, da so precepljeni.

   Tako je to drugod, dragi Alojz. Bi bilo dobro, da ne klatite bedarij. Slovenski ukrepi so se preblagi in popuščanje zanikovalcem in saboterjem preveliko. Za vse bi bilo mnogo bolje, da bi se izvajalo, kar je prav striktno in rigorozno in brez potuhe balkanizmu in anarhizmu narcisoidnih razvajencev in ignorantov stroke.

  • In da, Alojz, ustavno sodisce ni stroka! Pojma nimajo ti ljudje in niso usposobljeni za presojanje, kateri ukrepi, kdaj in kako striktno so primerni in upravičeni za zaustavljanje epidemije. To ve in jasno večkrat pove doktor Oxforda in Harvarda Jaklič, a ostaja osamljen in tega ne prizna levičarska večina sodišča s Ceferinom na čelu in si drzne odločati o stvareh, ki jih ne pozna, na način, da se naokoli širi smrtonosni virus. To je ceferinovstvo, rezultat vzgoje mentalitete sinov komunističnih priviligirancev. Sebe polni narcisi, ki jim za nikogar drugega ni mar, najmanj za najšibkejše med nami.

 8. Kako, da vam to ni jasno in na oči vidno?
  Slovenija je okupirana država že od 1. 12 .1918 naprej. V času te okupacije pa je bilo največje zatiranje slovenskega naroda v dobi, ki so jo zaznamovali rdeči verski blazneži, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 MORIŠČIH po slovenski zemlji
  in
  po koncu vojne so kot kvislingi privlekli v Slovenijo nove okupatorje in še več kot 45 let odkrito sodelovali z njimi in zadnjih 30 let to delajo tajno, ker Svobodna Slovenija ni njihova opcija.

  Rdeča okupatorska golazen golazen le škodi slovenskemu narodu in v času njene
  prisotnosti na Slovenskem, Slovencem še niso naredili pozitivnega dejanja,poneverjanja, ropanja in zatiranja Slovencev so se dogajala in se še dogajajo. Divjanje idiotskih rdečih klerikalcev nad patrioti se dogaja zaradi tega, ker jih stebri okupacijskih oblasti ščitijo, da bi z zastraševanjem omogočili svojo DIKTATURO v imeni “delavskega razreda” oziroma ,kot se po novem reče “ljudstva”, kot se je to dogajalo nekaj let nazaj.

  Stebri okupacijskih oblasti so razen redkih izjem sodstvo, tožilstvo,policija, vodstva sindikatov in javnega sektorja ter usmerjeno izobraževanje in main stream mediji in de ne pozabim tudi “napredne” stranke od ponosnih naslednikov rdečih verskih blaznežev (SD) preko SAB, LMŠ Levice in krtov v strankajh DESUS, SMC,NSI, SDS in večine NVO.

  Kdaj boste doumeli kako nas okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, kot so razni “umetniki” “filantropi” , zatirajo in ropajo.
  Kolikokrat vam bom moral to še povedati?

Comments are closed.