Letnar Černič: Škotska na prelomu

2

Ko se človek povzpne na hrib nad severnomorsko škotsko ribiško vasico Stonehaven, ki ga lahko v slovenskem prevodu upravičeno poimenujemo kamnita nebesa, se mu odpre pogled na čudovito panoramo skalnatih pečin raznolikih oblik in zelenih travnikov, polnih ovac. Na skrajnem horizontu tako opazi obris starodavnega grajskega poslopja Dunnottar, ki predstavlja enega od simbolov škotske samobitnosti in škotski narod opominja, da so potomci pogumnih ljudi.

Škotska se je po več kot tristo letih zopet našla na prelomu. Po tem ko je škotska nacionalna stranka na zadnjih parlamentanih volitvah prejela absolutno večino, so se obnovile razprave o večji avtonomiji ali celo o Škotski kot samostojni in nedovisni državi. V angleški in škotski javnosti se v zadnjem tednu znova pospešeno razpravlja o odločanju škotskega ljudstva na referendomu. Vlada Združenega kraljestva referendomu ne nasprotuje, če se bo odločalo le o vprašanju, ali ste za neodvisnost ali ne. Ne soglaša pa z podvprašanjem, ali ste za večjo avtonomijo v okviru Združenega kraljestva ali ne.

Voditelj škotske nacionalne stranke Alex Salmond poudarja predvsem neodtujljivo pravico škotskega naroda do samoodločbe in pravico do odločanje o prihodnji škotski ustavnopravni ureditvi. Razprave o škotski neodvisnosti potekajo vsaj že od zgodnjih sedemdesetih let. Škotska nacionalna stranka se je na začetku devetdesetih let predstavljala pod geslom »Scotland free by 93«. Kasneje so politično geslo zamenjali in zagovarjali neodvisnost do leta 2007.

Več: Ius kolumna

2 KOMENTARJI

  1. Samostojna Škotska? Mokre sanje. So preveč varčni, zato pa ves čas odlašajo z osamosvojitvijo. Pri nas je k sreči samo en del takšen, da rad varčuje. 😉 Tako da grem stavit, da se dežela moških kikel nikoli ne bo otresla britanske krone. Čeprav ni nič nemogoče – Črnogorci so samostojni, čeprav se je marsikdo sprašeal, kdo bo delal zanje. 😉

Comments are closed.