Lepota Spremenjenja

0

gora spremenjenja cerkevHomilija na 2. postno nedeljo

Nedvomno ste že vsi kdaj bili na poroki in se čudili nevestini lepoti, saj se vam prej ni zdela tako čudovita. Celo najbolj običajno dekle na dan svoje poroke kar žari od lepote. Spremenjenje torej ni tako redki pojav. Kakšen cinik bi sicer lahko pripomnil, da je ta lepota rezultat zunanjih dejavnikov, naprimer sposojene obleke in gore ličil, vendar bi se motil. Lepota neveste ni nekaj zunanjega ali sposojenega; prihaja namreč od znotraj, je koncentracija radosti, ki se razširi, ki spreminja. Starejše žene na poroki, kot zaspane po mnogih letih zakona, se nenadoma prebudijo in se pričakujoče zazrejo proti cerkvenim vratom: »Prihaja!« Skupaj z nevesto zanje prihaja tudi pomirjujoča zavest, da je lepota še vedno nekaj živega, da blišč popolnoma ne zbledi. Oče in mati pospremita nevesto s ponosnimi pogledi – ona je tista, ki je izpolnitev njunih življenj. Navzven je njihova komunikacija zelo hrupna: veliko je živčnih nasmeškov, glasnih šal in spodbud. V sebi pa starša in ta otrok, ki odhaja pred oltar, nemo govorijo o darovanju, o žrtvi, ki je potrebna – o umiranju sebi, da se dve življenji lahko združita v sreči.

Resničnost spoznanja Božjega Sina vzcveti v svoji lepoti. To je bistvo Spremenjenja. Tako kot pri nevesti, tudi pri njem ni sposojene lepote. Prihaja od znotraj. Pri njej je ta lepota izraz notranje sreče, pri njem pa nenaden izbruh skrite božanskosti. Kristusa večinoma srečujemo v običajnih oblačilih, včasih skorajda razcapanih. Danes pa si moramo zasenčiti oči pred bliščem njegovega božanstva. Jezus iz Nazareta je Bog. Ta resnica zasveti na višinah gore Tabor. Zaspane starejše žene so tokrat trije apostoli, ki jih pojav popolnoma prevzame, očitno še najbolj Petra. Ti trije so bili najbolj potrebni tega razodetja o Kristusovi božanski naravi. Bili so potrebni zagotovila, da Kristusova slava ni minljiva, saj se bodo kmalu prebudili iz spanca in se soočili s strašnim krvavim mrkom tega božanstva v vrtu Getsemani. Spomin na ta veličastni trenutek jim bo pomagal prestati grozo, ki jo bodo gledale njihove oči. Kristusovo spremenjenje jih bo okrepilo in potolažilo, da bodo mogli vzdržati pod bremenom njegovega križa. Mojzes in Elija, vzvišeni priči postave in prerokov, sta ob Jezusu, ponosna kot starša. On je resnični Mesija, izpolnitev njunih življenj. »Ne razveljavit, ampak dopolnit sem prišel…« (prim. Mt 5,17) Vzpostavljena je kontinuiteta; Staro se izpolnjuje v Novem. Ti trije, starša in otrok, so spet v medsebojnem pogovoru. Smrt je zanje le temna stran zmage. Spremenjenje je le anticipacija večne slave, ki se razodeva onkraj križa.

Paralele niso vedno najboljše, saj so lahko zelo netočne ali siromašne. A mislim, da nam tale, ki smo jo uporabili, lahko pomaga razumeti nekaj o spremenjenju, na katerega lahko pogledamo z več vidikov. Marsikdo lahko zanemari v Kristusovo božanstvo ter kot sveto vzame samo njegovo besedo, ne pa tudi osebo. Vsi humanisti in socialni reformatorji, ki se sklicujejo na Kristusa, pač niso pripravljeni na to, da bi pred njim upognili koleno, kaj šele, da bi bili pripravljeni zaužiti njegovo telo in kri. Kakšna škoda, da tako »razbožanstvijo« Kristusa! To se danes rado dogaja predvsem med mladimi. A Kristus za nas ne sme biti samo vir navdiha, temveč tudi in predvsem nekdo, ki ga častimo, pred katerim umolknemo, namesto da bi govorili.

Nenazadnje lahko v Kristusovem spremenjenju vidimo razodetje naše prihodnje slave v nebesih, ki jo je za nas pridobil. Če je Kristus proslavljen, ni proslavljen sam. Ima človeško družbo: »V tej skrivnosti je Božja previdnost položila trden temelj za upanje Cerkve, da se tako celostno Kristusovo telo lahko zaveda, da ji je zagotovljeno spremenjenje in da se vsi lahko nadejajo slave, ki je zasijala na glavi Cerkve« (sv. Leon Veliki). Jezus je to povedal še bolj nedvoumno: »Pravični bodo svetili kakor sonce v kraljestvu svojega Očeta« (Mt 13,43). Pomirjeni in vzradoščeni smo lahko skupaj s starejšimi ženami. Vsi smo povabljeni na poroko, kjer ne bo dolgočasnih govorov in kjer bo vsakdo lahko nevesta!