Lepo je praznovati, če le veš, zakaj praznuješ

60

Lipica_PrimorskaVčasih prideš v zgodovino, če pravočasno odideš. (Žarko Petan)

Danes Primorci praznujemo v spomin na 15. september 1947, ko se je Primorska v skladu z določili Pariške mirovne pogodbe vrnila k matici. No ja, ne čisto vsa, pač pa njen večji del. Po trpki izkušnji fašističnega preganjanja, podprtega z načrtovanim genocidom nad slovensko manjšino, je zavladalo olajšanje ob združitvi s slovenskimi rojaki.

V prelepem okolju kraške Lipice so se v soboto očitno imeli lepo. Morda so bili zraven tudi konji, ne vem. Pravzaprav niti ni pomembno. So pa visoko vihrale zastave iz nekih drugih časov z nekimi čudnimi simboli. V prvi vrsti sami “odličniki”. Demagogije na pretek, prav brezsramno. Kaj točno so govorili, ne vem. Po spletnih portalih sodeč pa ne prav dosti zgodovinskega. Šlo je bolj za mobilizacijo v podporo stricem in tetam, tistim na oblasti in tistim pri koritu.

Aja, praznoval je tudi nekdanji predsednik RS. Hvalevredno! V ozadju se je slišala italijanska pesem množice, ki je praznovala. Pred tednom dni je praznovala tudi raja, takrat na Okroglici na Goriškem. Isti simboli, ista retorika, ista sprevržena logika. Torej, praznovati nekaj, česar ni bilo, vsaj ne v taki obliki, kot jo danes prikazujejo dušebrižniki našega naroda. Ampak danes vemo, zakaj praznovati. Da se vedno znova ve, kdo so narodni sovražniki in izdajalci. Per semper. Nič novega torej!

Ljudje so se zmeraj radi sestajali in praznovali, tudi na Primorskem. Lepo sončno vreme jih je baje v Lipico pritegnilo kar 10.000, hvalabogu da ni deževalo. Bi bila spet Janša ali Rode kriva. Pardon, slednji morda ne, glede na aktualne razmere in vlogo RKC v družbi. Ampak, ni bilo vedno tako. Včasih so bili duhovniki prav povsod, ali skoraj povsod.

Znani primorski duhovnik dr. Rudolf Klinec (1912-1977) je iz cerkvenega prava doktoriral v Rimu. Med drugo svetovno vojno je bil župnik v majhni vasi Velike Žablje v Vipavski dolini. Zanimivi so njegovi trije dnevniki iz medvojnega obdobja. V njih dr. Klinec pronicljivo opisuje dogajanje s poudarkom na Vipavski dolini med junijem leta 1943, ko je zaradi vojne polomije fašistični režim začel doživljati svojo krizo, in avgustom leta 1945, ko je avtor preživljal zadnje dni v begunskem taborišču v Riccioneju v pričakovanju na skorajšnjo vrnitev v Gorico. Izšli so pod imenom »Dnevniški zapisi 1943-1945« pri Goriški Mohorjevi družbi leta 2010.

Iz njegovih zapiskov sem subjektivno izbral tri odlomke, ki so tudi ob današnjem praznovanju in “praznovanju” še kako aktualni…

17. september 1943

Ob 10h smo dospeli v Ajdovščino. Gor so se pomikale vrste ljudi z zastavami, pevajoči, radostni. Dol pa so hodile gruče italijanskih vojakov, raztrganih, utrujenih, žalostnih. Kako so jim jokala srca, ko so tako ponižani gledali veselje onih, katerim so včeraj tiransko ukazovali. Na trgu oder, z napisom: “Živela združena Slovenija”. Zadaj številni vzkliki in živijo. Formacije so se uredile v Šturjah. Prikorakali so na trg. Tudi nas so vtaknili na oder, od zadaj. Prvi je govoril dr. Vilfan (Joža Vilfan, član vodstva OF na Primorskem – op. RP): “V l. 1918. ni naše ljudstvo doseglo svobode, ker ni bilo organizirano. Po razsulu Jugoslavije l. 1941 se je otvorila OF, ki je organizirala narodne sile. Tako danes, 17. septembra 1943 proglašamo te kraje končno in večno vključene v Združeno Slovenijo in v veliko Jugoslavijo. Obsojamo pa belo gardo, Kralja, Kemperla in Brumata, tu tudi sredino, ki moti ljudstvo, češ da ni še čas”. – Nato je govoril pisatelj Bevk, ki je v izbrani besedi govoril o 25 letnem križevem potu Primorcev: trpeli so vse ponižanje, ječe, konfine. Mi smo čakali, da nas bo rešila Jugoslavija. A bili smo razočarani: Jugoslavija sama je nečastno propala. Tedaj je pa narod sam segel po orožju. Svoboda se ukupi le za ceno krvi. Lastne. Ne mislimo, da bodo drugi umirali za nas! Mi hočemo se osvoboditi z lastnim delom in ne bomo čakali milodarov, od nobene mize… Nato je spregovoril zastopnik komunistične partije, tov. Ahac. (Dušan Pirjevec, politkomisar Primorske operatine cone – op. RP) o delu, žrtvah in trudu komunistov. Kriški je namignil, da bi spregovoril o delu slovenske duhovščine v tem petindvajsetletju. Rekli so, da le pogojno: ako izrecno obsodi belo gardo in sredino. Pripoznali pa so, da je naša duhovščina velezaslužna za naš narodni obstoj. Ker je bilo že pozno, smo pustili. Petrič (Jože Petrič, župnik na Colu – op. RP) pa se je koj ponudil, da gre kot vojni kaplan na fronto. Sprejeli so. Dali mu bodo motor. Ker so Vilfan, Bevk in Bebler imeli kosilo pri Alpini, smo odšli… Tako se je izvršila proglasitev vključitve Primorske v Veliko novo Jugoslavijo… Ako bo na božji podlagi, bo srečna. Ako bo Bog temelj, bo blagoslovljena. Bog bodi z našim narodom, z našo novo državo! Bog pomagi!

7. februar 1944:

V šoli je bilo sinoči pa takole. Dr. Vilfan je izvajal te misli: Slovenski narod je ponovno izdan. Prvič ga je izdala bivša jugoslovanska vlada, ki ga je zavlekla v vojno in nato sramotno zbežala v tujino; nato so ga izdali jugoslovanski oficirji, ki so položili orožje, češ da ni izida na zmago; nato Rupnik, ki je prodal načrte okupatorju, nato Natlačen (Marko Natlačen, nekdanji ban Dravske banovine, umorjen 1942 – op. RP), ki je klečeplazil v Rimu, nato bela garda in domobranstvo, ki se je vezalo s tujcem. Narod je pometel z njimi. Edina OF mu je pokazala pot časti in osvobojenja, tako da se danes ves svet divi našim borcem. A zdaj je treba, da zadamo sovražniku še zadnji udar. Zatorej: splošna mobilizacija: vsi pod orožje. Žene in dekleta naj delajo polje…

29. april 1944

Če pa čitaš partizansko literaturo, je njihova končna zmaga na pragu. Narod je že pometel z vsemi izdajalci. Zdaj bomo na Primorskem obračunali še s sredino. Ves svet občuduje OF, živela svoboda! … Če pa stopiš v Gorico, te gleda vsakdo prestrašen: “Si še živ? Ja, pa to je strašno. Kaj vse Nemci zganjajo! In partizani ne mirujejo! Nori so, zločinci, ki ženejo narod v samomor in iztrebljenje. In brezverci: vse karte so pokazali. In izdali so nas: Trst in Gorica sta prodana Lahom. Vse naše žrtve in trpljenje bodo zaman. In še moške nam vodijo v smrt, da ko bo ura, ne bo imel kdo nastopiti… “Zdaj pa, ljubi moj, veruj komur hočeš, a ne povej nobenemu, kaj misliš.”

Foto: Reporter (Bobo) 


60 KOMENTARJI

 1. “Kaj točno so govorili, ne vem.”
  Kako potem lahko sploh komentirate?

  “Včasih so bili duhovniki prav povsod, ali skoraj povsod.”
  Če pravilno razumem je glavna kritika na tem, da ni bilo na praznovanju nobenega duhovnika?

  Če so ti odlomki res aktualni za te čase potem lahko sklepam da govorite o tem kako se borimo za obstoj svoje države, kjer nam jo bodo oblastniki vso prodali, opozicija se je pa spečala z tujci ter nam s tem še otežuje težave.

  Kaj se lahko naučimo iz te zgodbe ki jo opisujejo odlomeki. Jaz vidim samo to da ne bo dobrega izida če se ne bomo borili skupaj.

  • Kakšne neumnosti so pa to? Izgubiš lahko nekaj, kar imaš. A vi sploh veste, da je bila takrat slovenska zahodna politična meja pri Logatcu? Ne reče se izgubili so Trst, ampak žal so uspeli osvoboditi Slovensko ozemlje samo do Trsta in Gorice.

   Če bi pomagali domobranci, bi pa morda šlo še dlje.

   • Neumnost je pričakovati pomoč od nekoga, ki si ga poprej napadel in hotel ubiti. No, pri rdečih je tudi to normalno.

   • Saj nisem mislil, da bi pomagali partizanom, ampak da bi pomagali domovini.
    Ob rotenju kraljeve vlade v izgnanstvu in zaveznikiv, to tudi ne bilo povsem nemogoče.

 2. Ko sem kot maturant s sošolci imel priložnost se srečati z nekaterimi duhovniki v zamejstvu(v Avstriji in Italiji), sem v pogovorih spoznal upanje, ki žene Slovence, da imajo voljo vztrajati biti to kar so: Slovenci, predani Bogu in domovini. Oni s svojimi žulji živijo sebe in še tiste, ki jim počasi a vztrajno pijejo kri: fašisti z zahoda, nacisti s severa in komunisti z jugovzhoda. Vsi trije so jih življenjsko ogrožali in jih še danes. In kdo so ti trije? To so tisti, ki so odpadli od Boga in postali njegovi preganjalci in preganjalci tistih, ki jih spominjajo Nanj. To je na kratko povedana vsa resnica:
  “Vse ti dam če predme padeš in me moliš.” Je Satanovo vabilo in program za tiste, ki se odločijo zanj. A je le laž in toliko jih je, ki tej laži nasedejo in se ne zavedajo da postajajo v njegovih rokah orodje laži, nasilja, smrti.
  In se ne zavedajo da so nasedli lažni obljubi, pogodbi, vezani samo na to minljivo življenje. Že tu razen nekateri bogastva in moči, mnogi ne dobijo ničesar. Za srečo in notranji mir so prikrajšani vsi, ki so se mu odločili služiti. Po smrti pa so svoje življenje obsodili na padec v brezno skupaj z gospodarjem, ki mu sedaj vneto služijo. (Kaj ni tako, Herod, Stalin, Tito, Hitler,… Kidrič, Kradelj_ops!, Kardelj
  O, tudi v Cerkvi se najdejo odpadniki, izdajalci, samo da ti pravi izdajalci ponavadi vneto sodelujejo z zgoraj omenjenim hudičevim trojčkom(fašisti, nacisti, komunisti).
  Zato, ljubi moj narod, tvoji pravi junaki so prelivali lastno kri po rokah trojnega rablja, ki mu ni bilo mar ne tvojega napredka, ne tvoje sreče, temveč te je v imenu napredka žalil, izkoriščal, zatiral in nihče toliko kot zadnji omenjen, iztrebljal in te še danes. Hoče ti oprati možgane in poteptati vse, ki pogumno razmišljajo z lastno glavo, da bi ti dvignili samozavest in samospoštovanje, temelječe na zdravih krščanskih temeljih.
  Sedaj je čas za delovanje, sedaj je čas za streznitev, sedaj je čas za upor brezbožnim temnim silam: z molitvijo in zvestobo človečnosti, z obrambo pravic teptanega, z zaščito nerojenega življenja, s podpiranjem omagujočih, obupanih, mladini s trdno krščansko vzgojo iz katere bodo rasle zdrave in od življenja prekipevajoče družine.
  Tega vam niso dali fašisti, ne nacisti in še manj komunisti, ki so slepi vodniki in če slepec slepca vodi…, ga vodi v smrt. To smo izkusili v zadostni meri, da bi se še dali zavesti tej izprijeni zverinski drhali pod rdečimi zastavami s srpi in kladivi, ki so na krvavo rdeči zastavi in poznani preteklosti zgolj znamenja bede in nasilja.
  Zato vas vabim vse k radikalni odločitvi za življenje. K obrambi lastnega doma pred to zastrupljeno, kužno miselnostjo ideologije, s katero prihaja v naše kraje novo in še krutejše tiranstvo.
  Danes je nedelja svetniških kandidatov, Žiovimo in izprosimo od Boga, da bomo vredni potomci svetih in ponos prihodnjim rodovom.
  V filmu Pogumno srce imamo v Gibsonovem filmu podan zgled, kako se junaško umre; v pomenljivi misli: “Vsi bomo umrli, a malo jih je, ki resnično živijo”

  Dragi moji rojaki, resnično življenje je v Bogu, darovanem za pravo srečo bližnjega in prihodnjih rodov.
  Jezus je rekel da, kdordor izgubi svoje življenje zaradi Njega, in vere vanj, ga bo našel. Kdor ga bo namreč ljubosumno čuval zase, ga bo za vedno izgubil.

   • Komunisti te osvobodijo samo premoženja, če ga imaš kaj, ali pa celo življenja.
    Drugače pa so komunisti vedno in povsod OKUPATORJI, tako kot vsi socialisti oz. vsi paraziti.

   • Našo domovino so šele leta 1991 osvobodili Janez Janša in Demos in desnica.

    Komunajzerji pri tem niso imeli nič.

    • Spoštovano soimenjak,
     reciva rajši, da smo takrat mogoče resnično začeli bitko, ki naj bi nas osvobodila. Toda … ker ni bilo lustracije, smo jo gladko izgubili in smo še naprej okupirali od preoblečenih komunistov. In JJ je izbojeval pomembno zmago za … rdečo stran.Žal!
     🙁

 3. Tako je g. Podberšič kot ste napisali.
  Iz enega totalitarizma smo Primorci padli
  v drugega. Komunistična elita, ki je nadomestila
  fašiste pa sedaj trobi in manipulira z zgodovino.
  Ja, zaradi njihove boljševistične taktike smo
  izgubili Gorico, iz Trsta pa so zavezniki nagnali
  partizane kot drhal. Sramota.

  • Samo, namenjeno vam in tudi vsej ostali desničarski bratovščini.
   Ne pričakujem nobenega razumevanja za drugačne od vas. Niste ga zmožni, četudi ga zahtevate zase. Na ta način se nikoli ne bomo razumeli med seboj, a kot vse kaže, to niti ni vaš namen. Vi vsi imate občutek, da je sedaj čas za vaše maščevanje in zato ves čas pozivate k njem, trpljenje preteklih generacij pa le izrabljate v ta namen, četudi vam za trpljenje ljudi danes popolnoma nič ni mar. Vam prav nič ne manjka in vam nihče nič noče. Vse kar počnete, pa je neiskreno iskanje koristi in privilegijev zase. Niso vse žrtve enake, vaše so pomebnejše … Vsak, ki se ne strinja z vami je “komunist” in v to oznako strpate vse svoje težave, ki jih imate s svetom okoli sebe. Vaša agresija je brezmejna in sovraštvo slepo. Na tem forumu nisem niti enkrat zasledil ene same besede sprave, obžalovanja, dobre volje ali sočutja, da bi nam šlo kaj bolje in da bi se bolje razumeli. Vi zahtevate maščevanje, kri!

   • Ja, ja, vi dragi tov. Sandi ste pa čista dobrota, sprava in sočutje… Živa personifikacija vsega tega. 😛

    • Čista dobrota, sprava – do tistih, ki razmišljajo kot on.

     In neizmerno sovraštvo do tistih, ki si drznemo misliti drugače.

     Zato pa zdaj poskuša moralizirati, ne vidi pa, da je neverostojen, saj povsod drugje počne to, kar očita drugim.

 4. ..komunistična maškerada, ki pač slavi to, da je eno področje in ljudstvo izpod enega totalirizma oz. dveh in nesvobode, prešlo v drug totalitarizem in nesvobodo..iz fašističnega z vmesno fazo nacističnega v komunistični totalitarizem..

  ..razlika, je bila v tem, da je bil slednji totalitarizem in nesvododa vodena in upravljana po ljudeh iz istega ali sorodnih plemen..

 5. Proslavo sem na TV preletel in se ‘divil’ vsem patriotskim slovenskim zastavam, ki so tam vihrale. Tudi glasbeni program je bil zelo patriotski, same slovenske ljudske pesmi.

  Ampak res zanimivo, ta praznik je razglasila za državni praznik prva Janševa vlada, potem pa si jo je uzurpirala revolucionarna stran. Tako kot vse drugo.

  Bi pa rad postavil provokativno vprašanje: zakaj smo mi tako zelo prepričani, da bi moral biti Trst naš? Resda so tam živeli Slovenci, toda tam so živeli tudi Hrvati, Judje, Srbi, predvsem pa Italijani. Zakaj bi moral biti ravno slovenski? Za Gorco razumem, ampak Trst?

 6. Ne vem, zakaj si ob teh proslavah Primorci, in tudi ostali Slovenci seveda, tako močno zatiskajo oči in ušesa pred dejstvom, zakaj smo pravzaprav v resnici izgubili Trst, Gorico in še dobršen del njunega zahodnega zaledja. Strah pred komunizmom je bil v tistem času za zahodnjake močnejši, kot pa prepotrebna lustracija in obsodba fašizma takoj po vojni. Titu se je pa fučkalo za Trst in Koroško, glavno zanj in njegove somišljenike je bilo, da so lahko med NOB-jem s prevaro in nasiljem izvedli svojo krvavo komunistično revolucijo. Materialno in mentalno avtohtoni državljani Slovenije še danes čutimo posledice tega perverznega dejanja, a nekateri ga še kar povzdigujejo v nebo. Že vedo zakaj.

  • Rak, ob tem se sprašujem na kakšni podlagi smo pa potem dobili Istro? Vsa mesta so bila namreč večinsko poseljena z italijani. Po drugi svetovni vojni se je namreč iz istre izselilo okoli 200 000 italijanov.

   Poročilo slovensko italijanske zgodovinske kulturne komisije si lahko preberete tukaj:
   http://www.mzz.gov.si/si/porocilo_slovensko_italijanske_zgodovinsko_kulturne_komisije_koper_25_julij_2000/obdobje_1945_1956/

   Podlaga za pogajanje je bilo ljudsko štetje leta 1910.

   • Izselilo? Tita in komunistov se je balo vse živo, kar se jim ni do tal uklonilo. Vsi so bežali. Pol milijona slovencev je došlo v tujino! Kaj šele italijani.

   • M.O. – hvala za link, sem prebral vsa poglavja. To poročilo sem že dolgo iskal, verjetno premalo intenzivno.
    Ja, tako pač je na tem svetu, enkrat izgubi eden drugič drugi, v bistvu pa izgubljamo vsi. Ob prebiranju vsebine poročila sem se spomnil na delo Martina Bavčerja, o zgodovini Norika in Furlanije (Historia rerum Noricarum et Foroiuliensium), v slovenskem prevodu Zdravka Jelinčiča. Že daleč daleč nazaj v zgodovini so nam bile na tem širšem področju tlakovane poti za vsa te verske, nacionalne in državne konflikte, takrat še med cerkvijo in posvetno oblastjo, v novejšem času pa seveda med nacionalizmi in ideologijami samimi.

    P.S. – nisem ravno poznavalec zgodovine, a zdaj v svojih “resnih” poznih letih poskušam z branjem tovrstne literature nadoknaditi vsaj malo tega manjka, tako da si do zgodovinskih dogodkov in njihovih posledic lahko ustvarjam in ohranjam svoje lastno stališče.

 7. Res ne razumem več, da ne vidimo podobnosti med Htlerjem, Stalinom, Titom… In k temu ne dodamo še Kardelja, Kidriča, Ribičiča,… in še nekatere. Ter končamo s to polpreteklo zgodovino, častno in pokončno. In predvsem, tudi velikodušno. Pustimo tem starčkom umreti. Njihova zmaga je v prahu berlinskega zidu. Njihovo trpljenje je bilo zaman. Na njihovih rokah je krvi še za milijone, ki so jih potegnili za seboj. Ni jim lahko v njihovi koži.

 8. Kot Primorcu mi je pomembno predvsem to, da žrtve mojih prednikov niso bile zaman in da smo že 66 let tam, kjer spadamo. Zato vsaka čast tigrovcem, partizanom ter prekomorcem.

  Osrednjeslovensko zdraharstvo si pa le nekam vtaknite, medtem ko mi praznujemo svoj praznik.

  • Praznovali smo tudi ko uradnega praznika še ni bilo, in v tem primeru me resnično ne zanima, katere barve vlada ga je uvedla.

   • Ah Alojz, če si ti zafrustriran, moraš razčistiti pri sebi. Jaz ostajam ponosen, da sem potomec ljudi, ki so s potom in krvjo plačali za priključitev Primorske k domovini.

    Komunajzarje si pa nariši na dildo in si z njim stimuliraj prostato.

    • Primorci se razlikujemo od ostalih Slovencev zaradi 25 let trajajočega fašizma in njegovega nasilja, ki jih je z nečloveško brezobzirnostjo potujčeval. To lahko ve in občuti le tisti, ki je to potujčevanje doživljal neposredno ali pa posredno.
     Zato so Tigrovci bili in bodo primorski in slovenski junaki.
     Vendar pa so po vojni (1945) Tigrovce izrinili v pozabo komunisti in si prisvojili njihov boj in žrtve. Zamolčali so dejstvo, da so se v okupirani Sloveniji prvi uprli fašizmu ravno Tigrovci na Mali gori, ko so komunisti še podpirali Stalina in Hitlerja, proti koncu vojne pa so jih pod krinko sodelavcev s tajno angleško obveščevalno službo, fizično odstranjevali – pobijali.
     In to naj bi zdaj, mi Primorci, kar pozabili in dovolili da nam komunistična izprijenost še kar naprej maha pred nosom s simboli komunizma, s katerimi je Primorce in ves ostali del slovenskega naroda, zasužnjeval po propadu fašizma in nacizma ?
     Če to storimo, nismo več vredni lastne svobode !
     Tisto o izgubi Nabrežine in še precejšnjega dela Furlanije z Gorico, zato, da so se lahko komunisti zavihteli na oblast, pa je podobna nedavnemu prevzemu oblasti z odstranitvijo Janše, čeprav sta s Šušteršičem pokazala luč v tunelu krize.
     Komunisti, za oblast in denar, žrtvujejo tudi lastno mater.

     • točno tako, ko ste napisal. Pa še nekaj, na Hrvaškem ne boste videli proslave, kjer bi mahali z zastavo, kjer bi bila rdeča zvezda, pa je prav tako bila osvobojena od partizanov a oni vedo, kaj je bilo od 1991 dalje in tudi prej. Je pa res, kot je rekel nekdo, da če bi J(L)A 1991 vrgla na Ljubljano par bomb, bi danes bilo precej drugače, ne bi bilo toliko priseljencev, izbrisanih in Srbi bi bilo lepo tiho..in hudičevo prav ima!

     • Grmačansky, bombe ne poznajo nacionalnosti in političnega prepričanja. Sicer je pa Janez Janša točno to hotel narediti, ko je izdal ukaz za napad na ljubljanske vojašnice (no ja, skril se je za Slaparjem), pa so prisebni poveljniki ljubljanskih enot ta ukaz odklonili. Drugače se pa zamisli nad svojimi izjavami, seveda, če se imaš z čem !

    • Pancer, ti dejansko opisuješ sebe in projiciraš svoje frustracije name.

     Zato pa tudi žališ. 50 let komunizma, ki nas je pahnil v zaostalost in posredno tudi v to krizo, je naredilo toliko škode, da je primorska ne more odtehtati.

     • Prav nobenih. Jaz ne krivim za vse slabo v državi bivši sistem in politike določene opcije.

      Žalim pa ravno toliko, kot sogovorniki. Dokler boš zmerjal ti, bom tudi jaz. Oko za oko, po biblijsko.

     • Bivšega sistema res ne kriviš, saj ga častiš in mu pripisuješ le dobre stvari.

      Tudi ne kriviš politike določene opcije, saj desnici res ne moreš očitati veliko, levice pa nočeš okriviti.

      Prvi si začel zmerjati ti, zato ti jaz le vračam.

      Ti žališ zato, ker si obupan, ker nimaš argumentov, ker veš, da so moji argumenti preveč trdni in logični.

     • Ti sploh ne razumeš kaj je problem z bivšim sistemom. Zate je Stalin eden izmed velikih voditeljev sveta, ki smo mu bili pridruženi po Titu. To je tebi nekaj takega kot Churchill in Roosvelt. In sploh ne ločiš.

     • Kako lepo je, ko Alojz in Zdravko drugim razlagata, kako vidijo svet.

      Alojz, ti vsakega, čigar mnenje se razlikuje od tvoje partijske linije, označiš za komunajzarja in lažnivca. Tako da pometi pred svojim pragom.

      Argumente navajam vedno. Ti si mi pa med drugim dolžan še odgovore v debati o ekonomiji tretjega rajha. Tam sem ti jih navedel cel kup, pa mi jih še nisi ovrgel.

      Zdaj pa prosim, da oba z Zdravkom navedeta, iz česa je razvidno da častim bivši sistem ter da imam nekritično stališče do Stalina.

     • Pancer, tebe boli, ker sem te tako dobro prebral – kot odprto knjigo, zato se pa repenčiš zdaj.

      Pancer, pa nehaj lagati in mi svojih lastnosti podtikati. Ti vsakega, ki se razlikuje od tvoje partijske linije, označiš za domobranca, janšista itd…

      Jaz pa za komunajzerja označim le tistega, ki to je – in ti to si. Enako velja za lažnivca.

      Ti pancer, nikoli ne navajaš argumente, jaz pa tebi nisem dolžan ničesar.

      Ti o tretjem rajhu nisi navedel niti enega samega argumenta, samo tupiš in tušpiš.

      Nacizem je bil socializem, pa, če ti je to všeč ali ne.

      Iz tvojega pisanja je razvidno, da častiš bivši režim.

     • Kako si patetičen. Navedel sem ti cel kup citatov in argumentov, ki kažejo na razlike med ekonomskim sistemom v nacistični Nemčiji in Sovjetski zvezi, ti pa še kar vztrajaš na svojih pavšalnih enačenjih. Sicer pa nisem zanikal, da nacizem ni bil socializem. Kar ga pa seveda še zdaleč ne dela istega komunizmu. Preveri, kaj je Hitler govoril o Marksizmu.

      Ampak tvoj problem je itak, da ti lahko človek navaja študije in izvirne citate, ti jih boš pa ignoriral, ker se ne skladajo s tvojo poenostavitvijo sveta.

      Zahtevaš argumente, ko jih dobiš, jih diskvaliciraš in greš naprej.

      Prav tako si jemlješ monopol nad resnico in posledično žališ ljudi, čigar prepričanja so drugačna, češ da so lažnivci, komunajzarji in nestrpneži.

      Ni res, da nisem kritiziral prejšnjega režima, kajti med drugim sem večkrat obsodil povojne poboje ter problematiziral dejstvo, da se je večina komunističnih držav razvila v policijske, kar je daleč od izvirnega ideala.

      Izvoli pa mi navesti komentar, v katerem sem v tvojem duhu pod pisanja nekoga napisal, da je “še en janševik” ali “še en krščajnar”.

      Takih tvojih komentar je namreč malo morje.

     • Pancer, patetičen si ti, saj dejansko nisi navedel ničesar.

      Flancaš nekaj v smislu, češ, da so nacisti imeli v zastavi kljukast križ, naši pa zvezdo, zato je to dokaz, da so naši bili boljši od njih…

      In v isti sapi trdiš, da nisi trdil, da Hitler ni bil socialist, potem pa to hočeš zanikati.

      Tvoje komunajzerske flance, niso nobene študije. Če ti lahko diskvalificiram argument, pomeni, da so tvoji argumenti zanič.

      Poleg tega ne žalim nikogar, ki se zgolj ne strinja z mano, niti si ne jemljem monopola nad resnico. To počneš ti, zato spet opisuješ sebe.

      Dejstvo pa je, da ti lažeš – kar je pa dokazano.

      Res je. Nikoli nisi kritiziral prejšnjega režima, to o povojnih pobojih je le flanca, kjer vedno dodaš zraven “ampak”.

      Svoje trditve lahko dokažeš le tako, da rečeš:

      Jugoslovanski komunistični režim je bil totalitaren in zločinski, ki nam je prinesel revščino in zatiranje.

      Komunizem je zlo že kot ideologija.

      Tako, da se ne izmikaj in ne laži.

     • Moje “komunzajzarske flance” sem podkrepil z viri ter povezavami nanje. Ti svojih nisi.

      Če si hodil na fakulteto bi moral vedeti, da je sklicevanje na vire osnova vsake resne raziskave ter debate. Potem ostane zgolj vprašanje kredibilnosti slednje.

      Seveda si jemlješ monopol nad resnico. Sicer ne bi drugih označeval za lažnivce ter nestrpneže. Obnašaš se, kot da si avtoriteta na tem področju.

      Pokveka si, in tak boš ostal do smrti. Prav taki levi in desni bedaki kot ti so krivi, da smo Slovenci na smrt sprti.

Comments are closed.