Lepi križi lepo gorijo

16
Avtor: Boris Šuligoj. Vir: Delo. Dean Verzel »To ni napad na krščansko religijo. To je bil le privid.«

Po desetih letih si je kipar Dean Verzel ponovno omislil umetniški projekt Sveti križ 2. V naravnem rezervatu krajinskega parka Strunjan je s pomočniki zažgal strunjanski kamniti votivni križ, ki so ga po zaobljubi na tem mestu prvič postavili mornarji in ribiči že leta 1600, da bi jih varoval na morju.

Provokativna umetniška instalacija je ponovno ustvarila velik medijski učinek in odziv javnosti. Najbolj ogorčeni so Strunjančani, ki so lani kamniti križ obnovili, ga obdali s kamnitimi stranicami, letos pa je občina poskrbela za osvetlitev poti do križa. Vse to zaradi praznovanja domnevnega prikazanja Marije, od katerega bo avgusta minilo natanko petsto let.

Dean Verzel in fotograf Goran Bertok sta podobno akcijo izpeljala pred desetimi leti in bila zaradi tedanjega dejanja kazensko ovadena, vendar sta bila kasneje na sodišču oproščena. Letos je z Deanom Verzelom sodeloval pesnik in filozof Andrej Medved, ki je ob gorečem križu recitiral svojo pesem. »Križ ni spontanost in svoboda, ampak hierarhija, podrejanje, topost. Zato je znamenje, ki mora pasti. In z njim vsak bog, ki je skamenitev ognja …« pravi Medvedova pesem in še: »Zažig križa in ogenj sta dejavna anarhija, kot uresničena dejavna poezija. In tisti, ki obudi nevarno anarhijo, je vedno tudi njena prva žrtev.«

Dean Verzel je umetniško instalacijo pripravljal več kot mesec dni. Morda tudi zaradi velikega odziva, ki ga je ta doživela pred desetimi leti. »Upam, da mi bodo verjeli, da moj namen ni bil žaliti verska čustva ljudi, ampak čisto umetniško sublimno dejanje. Ta kraj je izredno lep, fascinanten in križ tudi. Ne želim si prikazovati uničenega križa, ampak križ v ognju, ker je tak lep. Ne vem, zakaj bi bil goreči križ moteč. Koga lahko to žali, če je tako izredno lep? Ne razumem. Ta kraj in križ spoštujem. S tem dejanjem ustvarim privid, ki mine, ko obloga na križu zgori. Želel bi si, da mi verjamejo, da to ni bil napad na krščansko religijo. Vsaka religija bi lahko razumela moja dejanja,« je po dogodku Verzel dejal novinarjem.

Kamniti križ so ovili z aluminijasto folijo in posebno zaščito iz steklene volne. Čez to je postavil snov, ki jo je potem zanetil. Križ je gorel manj kot pol minute, in to kakih deset minut pred šesto zjutraj. Na njem je ostalo le nekaj sajastih madežev in kot kaže ni poškodovan. V bližini so bili somišljeniki z gasilskimi aparati. Gasilci so bili obveščeni dobre pol ure kasneje in niso imeli česa gasiti. Policisti so Deana Vrzela popisali in so se včeraj še odločali, ali ga bodo prijavili za prekršek ali za kaznivo dejanje. Marko Starman, direktor Krajinskega parka Strunjan, je povedal, da je tako dejanje v parku z uredbo prepovedano. Naredili so zapisnik, za prekršek je predvidena globa 125,19 evra. Župnik pater Niko Žvokelj je kmalu po dejanju prišel h križu, vendar dejanja ni hotel komentirati. Tudi uradni predstavniki koprske škofije so se vzdržali komentarjev.

Božo Rustja je povedal, da o vsakem takšnem dejanju proti Cerkvi mediji množično in obširno poročajo, ko pa Cerkev pripravi dogodek ali prireditev, se ne zgodi nič. »To je diskriminacija,« je dejal. Kolikor smo izvedeli, sta zemljišče in križ last občine Piran. Ko smo včeraj o tem spraševali uradne predstavnike občine, nam o dejanju niso mogli povedati nič. Niti o tem, kako je z lastništvom. Križ nima statusa spomenika, je pa kot etnološka in kulturna dediščina sestavni del kulturne krajine in krajinskega parka.

 

16 KOMENTARJI

 1. Berem: “»Upam, da mi bodo verjeli, da moj namen ni bil žaliti verska čustva ljudi, ampak čisto umetniško sublimno dejanje. Ta kraj je izredno lep, fascinanten in križ tudi. Ne želim si prikazovati uničenega križa, ampak križ v ognju, ker je tak lep. Ne vem, zakaj bi bil goreči križ moteč. Koga lahko to žali, če je tako izredno lep? Ne razumem. Ta kraj in križ spoštujem. S tem dejanjem ustvarim privid, ki mine, ko obloga na križu zgori. Želel bi si, da mi verjamejo, da to ni bil napad na krščansko religijo. Vsaka religija bi lahko razumela moja dejanja,« je po dogodku Verzel dejal novinarjem.”

  Gospod Dean, verjeli ti bomo, ko boš isto naredil z muslimanskimi verskimi simboli.

  • Bravo Alfe!

   ne samo požik križa pred desetimi leti, naj spomnim tudi na Brezjansko Marijo s podgano v naročju namesto jezuščka!?
   To, kar je storil Dean, ni bil umetniški preblisk ali neko hipno kulturno doživetje ali neka globoko notranja izpoved velikega umetnika pomembna za celotni slovenski narod, ampak navadno norčevanje iz osnovnega krščanskega simbola, ki je in bo – križ! To njegovo dejanje, ki ga kristjani obsojamo in obžalujemo je bilo premišljeno in načrtovano, zato terja odgovornost. Kje so sedaj visoke besede levičarjev, ki se tako zavzemajo za drugačnost in toleranco?! Na področju homoseksualnosti to velja, na religiološkem področju pa po Miloševičevo:”Ne čuje se dobro!” DVOJNA MERILA, ni kaj.
   Sicer pa se globoko strinjam z Alfejem – Če bi se spoštovani umetniki in pesniki poigrali na primer z zažigom muslimanske svete knjige Koranom (Kur – an), bi bila zgodba tudi v Sloveniji precej drugačna, drugod po svetu pa bi ta gospoda doživela FATMO!!!

   Franci Koncilija

 2. Jaz g. Verzelu verjamem, da njegov namen ni žaliti verska čustva. Njegov namen je povsem preprost – opozoriti nase, to je edina priložnost, ko širša javnost sliši zanj.

  Umetniško dejanje? Gimme a break! Tistim, ki to verjamejo, priporočam branje izvoda Alan Forda z naslovom “Pop-Art”

 3. Naj gre umetnik povprašat temnopolte Američane, če jih kaj moti goreč križ…

  2. korak bi pa seveda bil, da gre recimo v Iran skurit kak muslimanski verski simbol. Bi mu lahko še na letališču rekli, da naj počiva v miru.

  Seveda, če se bo taka “umetnost” tolerirala, lahko kaj kmalu pričakujemo tudi zažgane cerkvice, župnišča, duhovnike, škofe (uf, nekam znano), potem pa seveda tudi vernike od starih babic z rožnimi venci, do malih nadobudnih veroukarjev… …samo vprašanje časa je, kdaj bodo kakemu “umetniku” predstavljali »ne-spontanost in nesvobodo, ampak hierarhijo, podrejanje, topost. Zato znamenje, ki mora pasti.” – oziroma zagoreti.

 4. @Uroš
  “Naj gre umetnik povprašat temnopolte Američane, če jih kaj moti goreč križ…!
  Ni treba v Ameriko. Čisto blizu Strunjana je občina, katere župan je črnec. Zanimivo je kako tiho je ob tem dejanju. Celo njegovo populacijo so najprej ustrahovali z gorečim križem, nato pa so jih pobili ali zverinsko mučili. In ta osebek je ob gorečem križu na pragu njegove občine tiho. Morda čaka, da mu ga prižgejo pred vrati njegovega doma?

  “2. korak bi pa seveda bil, da gre recimo v Iran skurit kak muslimanski verski simbol.”
  Dragi Uroš, ni treba v Iran. Zamisli si, kaj bi storila tolpa 571, če bi si nekdo iz umetniških navdihov dovolil javno sežgati rdečo petokrako, ki je simbol zločina.

  • “Seveda, če se bo taka “umetnost” tolerirala, lahko kaj kmalu pričakujemo tudi zažgane cerkvice, župnišča, duhovnike, škofe (uf, nekam znano), potem pa seveda tudi vernike od starih babic z rožnimi venci, do malih nadobudnih veroukarjev…”

   … (neprimerna vsebina) …..

 5. Ne podpiram sovraštva, a cerkev ga je skozi zgodovino (kar se vsi učimo v šolah in na fakultetah – temni srednji vek, inkvizicija, odpustki, križarske vojne) in ga še danes, ko tepta človekove pravice istospolno usmerjenim, pa še marsi komu drugemu. Poglejte, kaj je naredila iz malih delničarjev zaposlenih v svojih super holdingih z aureolo … Ljudje, prebudite se!

  Če sem to, kar smo se učili v šolah, povedal naglas in doživel cenzuro, vam ne more biti v ponos, moderator.

  • 1. Prosim, ne posplošujte posameznih dejanj (četudi so krivična) na vso RKC.

   2. Ste prepričani, da je vse, o čemer ste se učili v šoli in na fakulteti (domnevam, da ste se šolali v SFRJ oz. SRS), zlata, edina in popolna resnica??

   • 1. ne gre za posloševanje dejanj posameznikov, ker je šlo za institucionalizirane zločine. zločini proti človeštvu, ki jih je izvajala RKC, so bili uzakonjeni ali propagirani s samega, posamezniki pa so jim le slepo sledili!

    tu se bomo težko strinjali. le glede problema pedofilije in drugih spolnih deliktov bi se deloma strinjal, da gre za dejanja posameznikov (pa še te je ponekod cerkev prikrivala, kar je neizpodbitno – odstavljeni verski veljaki, iztožene ali celo prostovoljno izplačane odškodnine). jaz sem mnenja, da bo cerkev težko popravila škodo, ki jo je prizadejala. zato bi morala biti še bolj uvidevna in previdna!

    2. nisem se šolal v času skupne države, temveč v novi. tudi do pretekle države nimam preveč naklonjenega mnenja. absolutno pa zagovarjam človekove pravice in svoboščine v največji meri.

   • 1. ne gre za posloševanje dejanj posameznikov, ker je šlo za institucionalizirane zločine. zločini proti človeštvu, ki jih je izvajala RKC, so bili uzakonjeni ali propagirani s samega, posamezniki pa so jim le slepo sledili!

    tu se bomo težko strinjali. le glede problema pedofilije in drugih spolnih deliktov bi se deloma strinjal, da gre za dejanja posameznikov (pa še te je ponekod cerkev prikrivala, kar je neizpodbitno – odstavljeni verski veljaki, iztožene ali celo prostovoljno izplačane odškodnine). jaz sem mnenja, da bo cerkev težko popravila škodo, ki jo je prizadejala. zato bi morala biti še bolj uvidevna in previdna!

    2. nisem se šolal v času skupne države, temveč v novi. tudi do pretekle države nimam preveč naklonjenega mnenja. absolutno pa zagovarjam človekove pravice in svoboščine v največji meri.

 6. Bodite korektni in odklenite moj prvi prispevek med komentarji. S svojimi nazadnjaškim vedenjem le dajete vodo mlinu, da ste verniki slepi. Človek ne potrebuje pastirja, saj ni drobnica. Razum in veliko srce pa, kar cerkev kot institucija zanika in tepta! Takšen je moj pogled, kje je pluralnost, strpnost?

 7. @haha
  Bodi komunist ali pa samo ateist. Vendar, vljudno te prosim, da najprej počistiš svoj prag. Če ti bo (zaradi gromozanskega kupa) v življenju ostalo še kaj časa pa pojdi čistit še drugam (tudi pred RKC). Hvaležni ti bomo.

 8. Nobenega kurjenja muslimanskih simbolov!
  Ta zažig je zame vsekakor žalitev. Če bi rad kaj zažgal, naj si
  naredi svoj križ, lahko na svojem dvorišču in naj ga kuri kolikor hoče.

 9. Vsakega od vas spostujem in se mu upam pogledati v oci. Veliko prijateljev imam vernih. Ce hocete, tudi sam verjamem vase, srecnejsi, predvsem pa mirnejsi, jutri. Ne spostujem pa institucije, ki NIMA svetle preteklosti, na katero bi bila lahko ponosna. Kar pa se zdalec ne pomeni, da morate moje razmisljanje sprejeti zdravo za gotovo. Strpno pa bi bilo, da mi pustite povedati, ker ne spodbujam sovrastva, kaj sele nasilja … Cenim voljo moderatorja, ki si je premislil in moj komentar objavil!

Comments are closed.