Le boj ali tudi mesarsko klanje za primat na levici?

4
16

MnenjeMeter. Vir: Siol. Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je v ponedeljek sklical sestanek strank, ki se uvršajo na levo sredino. Dobil je košarico Socialnih demokratov in SMS – Zelenih.

Je bilo v odpovedi SD, ki se vzpenja na javnomnenjskih lestvicah in na nekaterih že prehiteva PS, skrito sporočilo, da Janković ne more biti vodja levice? Je to povezano tudi z načrti Boruta Pahorja, da kandidira na predsedniških volitvah? Je SD res edina resna leva parlamentarna stranka? Bomo torej priča častnemu boju ali pa morda mesarskemu klanju, ki bo potopilo levo sredino?

Spomenka Hribar:

Neudeležba Socialnih demokratov na srečanju levosredinskih strank v Cankarjevem domu je bila zelo neodgovorna poteza. Namesto da bi se resno ukvarjali z opozicijskim delovanjem, se gredo neke igrice. To nikamor ne pelje. Pobudo za srečanje predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića razumem kot pobudo za koordinacijo med strankami, ki so v opoziciji. Ne razumem je kot neko novo homogeniziranje, ker bi temu tudi sama nasprotovala, naj si bo na levici ali na desnici.

Glede vprašanja nastopa Boruta Pahorja na volitvah predsednika republike ter boja znotraj levice med njim in zdajšnjim predsednikom Danilom Türkom bi dejala le, da Pahor že dolgo ne hodi samo po zemlji, ampak tudi malo po “luftu”. Ne vem, ali lahko v prihodnjih mesecih na levici pričakujemo samo boj ali pa tudi mesarsko klanje. To bomo še videli, mogoče bo koga srečala pamet. Pustimo času čas.

Igor Pribac:

Glede na izjave predstavnikov SD je prezgodaj sklepati, da se takih srečanj v prihodnje ne bodo udeleževali, je pa mogoče tudi to. Odkar se je Janković pojavil na političnem prizorišču, še posebej, ko se je pokazalo, da bo pri tem uspešen, to Pahorju nikakor ne gre v račun. Morda je neudeležba Pahorjeva strategija, ker je SD napredovala v javnomnenjskih anketah. A tega porasta ne bo mogel materializirati, dokler ne bo predčasnih volitev. Te v kriznih razmerah, ko mora vlada sprejemati nepriljubljene ukrepe, niso izključene, a tudi niso verjetne.

Morda Pahor razmišlja o predsedniških volitvah, a tudi v tem primeru neudeležba na omenjenem srečanju ni imela pravega smisla, saj zadeva razmerja med strankami. Dogajanje lahko vodi v razkol, ko bi imeli na eni strani SD, na drugi pa PS z veliko večino neparlamentarnih levosredinskih grupacij. Dvomim, da je to scenarij, s katerim bi bila SD zadovoljna. Stik, ki ga je PS vzpostavila z zunajparlamentarnimi strankami, gotovo krepi njeno moč. Za levo sredino ni ugodno, da bi tekmovalnost, ki je nekaj pozitivnega, prerasla v medsebojno zamerljivost ali celo v prekinitev komunikacije. A to bi škodilo predvsem SD.

4 KOMENTARJI

 1. Glede na Jankovićeve osebne lastnosti in glede na njegovo ” poslovanje” , je razpravljanje o njem, še bolj pa njega podpiranje iz ozadja, odsev slovenske zarukanosti.
  Dopuščanje pojavljanja Jankovića v politiki je strahovito žaljenje Slovencev.
  Po osamosvojitvi je edini “politik”, ki nikoli ne bi bil smel nastopati v politiki.

 2. Pričakujem, da se bo slovenska salonska levica zlepa ali zgrda prej ali slej otresla Jankovića.

  Mislim celo, da se nekaterim že svita.

 3. Vsi veliki moralizatorji z leve, so zdaj dokončno pokazali, da so ene pokvarjene barabe, in da moralo zgolj zlorabljajo za svoje namene.

  Podprejo najbolj pokvarjeno barabo na politični sceni – Jankoviča.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite