Lažni car Aleksander Mali

20

Ni nepričakovano, da je dogajanje ob rusko- in belorusko-ukrajinski meji tudi v Sloveniji podobno kot pred osmimi leti naplavilo precej različna stališča o tem, kaj je na kocki in kakšna je pri vsem skupaj vloga Rusije in Putinovega režima. Če se nekateri, s podpisanim vred, morda pretirano oklepamo evroatlantskih sanjarij iz minulih desetletij, drugi glasovi prepoznavajo v ruskem predsedniku Vladimirju Putinu nič manj in nič več kot obnovitelja “ravnotežja sil” iz časa po dunajskem kongresu. Prikazuje se jim kot novi car Aleksander I. ali, ker na zahodu menda sploh nima enakovrednega sogovornika, kar kot knez Metternich osebno.

Spomin na Njegoša 

Ob tem si nisem mogel kaj, da se ne bi spomnil črnogorskega vladike Radeta in njegove dramske pesnitve Lažni car Šćepan Mali o samozvancu, ki se je Črnogorcem predstavljal kot ubiti ruski car Peter III.

Seveda je res, da v sedanjem gospodarju Kremlja mnogi vidijo geopolitičnega genija, ki svoje poteze vleče iz čiste skrbi za novi ustroj mednarodnih odnosov, menda po meri vseh. Takšen vtis prizadevno gojijo tudi njegovi dvorjani, poosebljeni v rasputinovski figuri evrazijskega guruja Aleksandra Dugina.  Hkrati je res, da je največji srednjeročni izziv za Rusijo in Evropo Kitajska in da se njeni interesi v tej perspektivi nikakor ne ujemajo s tistimi največje svetovne države. Njena umestitev v sistem evropskih držav je torej prejkone nujnost za obe strani. Mogoče je res Putinova zasluga, da smo zaljubljenci v evroatlantski okvir s konca hladne vojne sploh pomislili na kaj tako bogokletnega. Vendar ali je omenjeno hkrati že dovolj, da okronamo ruskega samodržca za novega carja Aleksandra? Je on tisti, ki bo s svojo domnevno geopolitično genialnostjo izpeljal za soočenje z velesilo z Daljnega vzhoda nujno zbližanje Rusije in Evrope, ali pa je za ta proces velika, morda poglavitna cokla?

Noli tangere Iosephum meum

Pri svojem odgovoru na to spraševanje bom še enkrat posegel po tistih izhodiščih, s katerimi sem tukajšnje občestvo utrujal že pred osmimi leti, nato pa tu in tam vedno znova. Mislim, da je za presojo o “aleksandrovstvu” Vladimirja Putina ključno domisliti, kakšni so temelji njegovega sistema v Rusiji.

Nikoli nisem skrival svojega mnenja, da vsi tisti, ki Putinu pripisujejo neposredno navezavo na carsko Rusijo, močno podcenjujejo globino kulturnega in civilizacijskega padca, nastalega kot posledica oktobrske revolucije in sedemdesetletne boljševiške oblasti. Dediščina stare Rusije je bila po njej približno v takem stanju kot mogočne pravoslavne cerkve, ki so jih v Sovjetski zvezi kot po tekočem traku spuščali v zrak ali jih, če so imele srečo, spreminjali v skladišča ali muzeje ateizma. Verjeti, da bo lahko kagebejevec iz tretje lige to popravil, je, milo rečeno, dokaj drzno in optimistično. Morda bi bil v boljšem položaju kdo, ki bi se v začetku zavestno odločil za prelom s sovjetsko dediščino.

Pri Putinu kaj takega nikoli ni bilo realno. Res je veliko žongliral s predvrevolucionarnimi vsebinami, toda danes je povsem jasno, da je najprej Sovjet(oid) in šele nato predstavnik Rusije. Povedano drugače, usoda njegove osebne oblasti je zanj bistveno pomembnejša kot usoda Rusije kot pomembne sile ali prizadevanje za njeno uveljavitev v mednarodni politiki. Edino idejno stalnico njegovega režima bi bilo moč opisati s predelavo Arhimedu pripisanih zadnjih besed, Noli tangere Iosephum meum, Ne dotikaj se mojega Josifa (kajpak Džugašvilija). Kakršno koli pravoslavje je ob tem velikem svetilniku lahko zgolj statist.

Nenaravna avtokratska internacionala

Opisana načelna odločitev je dosegla simbolno izpolnitev s prepovedjo z legendarnim Andrejem Saharovom povezane organizacije Memorial ob koncu lanskega leta. Njen vpliv v Rusiji res ni bil tako velik, da bi morala predsednika skrbeti. Toda Putin je želel z utemeljitvijo, češ da skuša organizacija “prikazati Sovjetsko zvezo kot državo terorja” poudariti svojo željo po odmiku od zadnjih pridobitev obdobja demokratične odjuge v Rusiji in Sovjetski zvezi ob koncu osemdesetih let. K temu sta ga dodatno spodbudila sodobno demokratično gibanje v sosednji Belorusiji in “nespoštljivo početje” Alekseja Navalnega, ki je sicer popolnoma narobe ocenil, da bi bilo moč beloruskega duha (že?) prenesti v Rusijo.

Z odločitvijo za sovjetoidnost namesto ruskih predrevolucionarnih izročil si je predsednik morda podaljšal mandat, hkrati pa je zožil manevrski prostor svoje države. Po eni strani se je znašla v nekakšnem prisilnem jopiču avtokratske internacionale, kjer je Putin trenutno resda eden glavnih zvezdnikov in vzornikov, a se mora zanašati na srednjeročno le malo smiselno zavezništvo s Kitajsko.

Neprožnost kot načelo 

Po drugi strani kult sovjetoidnega osebnega režima pomeni tudi za Sovjetsko zvezo značilen neprožni odnos do “podanikov”. Ne Sovjeti ne Putin jim drugače kot Američani na eni in arhitekti zunanje politike carske Rusije na drugi strani ne puščajo nikakršne možnosti izbire niti navznoter. Sovjeti so to dokazali na Poljskem (prvič pravzaprav že leta 1957), na Madžarskem, na Češkoslovaškem in drugod. Strah, da bi kakršna koli notranja demokracija preskočila na satelitski sistem v celoti, je povsod narekovala vsiljevanje enakega monolitnega družbenega modela.

Enak strah je Putina pograbil vsaj že konec leta 2004, ko je s svojo povsem nepotrebno enostransko podporo Viktorju Janukoviču prispeval pomemben kamenček k tako imenovani oranžni revoluciji. Njegove nadaljnje poteze, za katere je bila značilna nerodna brutalnost v vsiljevanju nedemokratičnih rešitev, so od Rusije za rodove odbile Ukrajince, Gruzijce, menim, da nazadnje tudi Beloruse, čeprav bo Putinu po vsej verjetnosti s pomočjo večnih “vojaških vaj” in Lukašenkove obsedenosti  z oblastjo, ki ni manjša od Putinove, uspelo vsaj trenutno zatreti že tako šibko belorusko nacionalno gibanje in Belorusijo spremeniti v rusko gubernijo. Njegovo lomastenje po Ukrajini ni v bistvu nič drugega kot poskus, da bi na silo popravil vtis o tebi kot tistem, ki je Ukrajince usodno odtujil Rusiji. Težko je verjeti, da bodo njegove akcije njegov in ruski ugled pri sosedih izboljšale.

Vse navedeno vsaj meni zadostuje za sklep, da je, če kdo že jemlje za vzor niti ne neproblematičnega vladarja z začetka 19. stoletja, ruski predsednik s svojo sovjetoidno politiko v najboljšem primeru lažni car Aleksander.

 

 

20 KOMENTARJI

 1. Aleš Maver se je spravil s svojimi filipikami le na eno stran.
  Konotacija je: Rusi so slabi, Amekanci so dobro fantje.

  Aleš laže samemu sebi. Tako Rusija, kot Amerika sta imperijalni sili. Gledata predvsem nase, za druge jim ni mar. S tem, da zadnjih 30 let Američani delajo več škode po svetu kot Rusi. To je vsa razlika.
  Kar se pa tiče notranje demokracije, pa si poglej ameriška predmestja. Na desetine milijonov ljudi v revščini razpada pri živem telesu. K urc pa taka demokracija.
  So torej USA boljše od Rusije? NO, Holivud imajo. To je pa tudi vse.

 2. Včeraj sem registriral sele, kako mocne simpatije ima sovjetoidni Putin pri nas tudi na desni, ne le na levi. Diskusija Ernecla z Brscicem in BMZupancicem.

  Ja, mozno je z mentalno telovadbo zagovarjat marsikaj. Recimo, da so bili Nemci z odvzemom Porenja po WW1 potisnjeni razmišljati o novi vojni. Ali da so z zavzetjem Sudetov dosegli naravno pravico narodne samoodlocbe, enako z Anschlussom Avstrije.

  Pa kaj je Slovencem? Virus norih krav? Saj pri covidu19 jih je cel kup podobno nerazsodnih, cudaskih, neodgovorni, neenpaticnih…

  Kako morejo zagovarjati takšne kršitve mednarodnega prava kot so okupacije delov sosednjih suverenih držav, kot sta Gruzija in Ukrajina?! Kako morejo zagovarjati vazalske diktatorske režime, ki jih Kremelj vzdržuje z Lukasenkom, ali prej Janukovicem?! Kako morejo zagovarjati teror proti vsakrsni opoziciji in kritičnim glasovom, teror ki vključuje narocene umore doma in v tujini, vključno z bojnimi strupi, ki ogrozijo tudi nič vpletene civile drugih drzav?!

  Podpora Putinu je na ravni podpore Hitlerju ali Stalinu. Nevredna civiliziranega človeka.

 3. Ja, zmaga na začetku, gospodarski polom na koncu in umik ali razpad Putinovega sistema spotnikov in ruske globoke države, čeprav je ta najbolj trdoživa mutacija, kjerkoli se je postavil komunizem na oblast.

 4. Ja, tedanje popuščanje Evrope Hitlerju, da si je brez odločnega nasprotovanja evropskih držav, prilastil Porenje, Sudete in Avstrijo, je Hitlerju dalo krila, da je potem napadel Poljsko itd.

  Tudi Putin bo potem nadaljeval osvajalni pohod na Latvijske države in Srbski krajini oziroma Srbiji pomagal, da bo prišla do Jadrana. Z njimi pa tudi Rusija.

  Velika verjetnost pa je tudi, da bo oživel Veliko Srbijo do Triglava nad katero bo imel absoluten vpliv.

  • Ja svitase, peta kolona v EU dela na tem in če je njih želja ruski sistem, potem naj kar pridejo za nekaj let do Atlantika- kar povabijo naj Putina svojimi tajkuni, ampak ne v države nekdanjega komunizma, ker te že imajo še v spominu okus in vonj po tej zatohli, trhli razpadajoči brezperspektivnosti, je ne rabijo ponovno.

  • Ta primerjava z Hitlerjem in Porenjem ni sploh primerljiva. Porenje je del Nemčije, ki je bilo odvzeto kot kazen in nesprejemljivo. Za Sudete je bil predviden po vojni plebiscit, da se odločijo za Nemčijo ali Češko. Ta plebiscit se ni zgodil. Vse to je bila voda na Hitlerjev mlin. Početje Putina z Ukrajino lahko prej primerjamo s početjem Hitlerja do Poljske. Kot Hitler, je tudi Putin včeraj izjavil, v slučaju ukrajinske invazije bomo streljali nazaj!

   • Tudi Putin se lahko v svojih vedno večjih imperialnih hotenjih kot Hitlerjeva Nemčija sklicuje na voljo (pro)ruske večine v območjih Doneck in Lugansk in njihove domnevne ogrozenosti. Podobno bi mu lahko bili jutri tamkajsnji Rusi izgovor za agresijo na baltske drzave.

    Nevarne drzave, ki prozijo vojne za ozemlje sosedov in sirse, se bolj ali manj pravično in posrečeno kaznuje na razne načine, neredko z izgubo ozemelj. Lahko diskutiramo, če ni bi odzvem Porenja po WW1 pretirana in kontraproduktivna kazen za Nemce. Dejansko se danes nimajo recimo Strasburga z okolico, ki je v Franciji in ne delajo cirkusa iz tega. Niti iz tega, da nimajo Sudetov in obsežnih območij na vzhodu, ki so pripadla Poljski in nekdanji SZ. Nemčijo so tudi za kazen držali v dveh drzavah plus skrbno pazili, da ne bi Avstrija spet po nacionalnem ključu sla v povezovanje z Nemčijo. In kdor želi mir sprejema tudi po združitvi Nemčije ta dejstva. Avstrija za sebe in nedotakljivost meja.

    Enako naj velja povsod v Evropi. Vojna v ExYu v 90 letih je bila samo vnovični dokaz, v kakšno katastrofo peljejo ideje o “popravljanju meja” in o tem, da narodi niso pripravljeni živeti kot manjšinske skupnosti, temveč zahtevajo priključitev k maticam in ko ljudi za sabo v brezup povlecejo razni Seslji z idejami, da je Srbija povsod, kamor je kdaj stopila srbska noga. Ali pa Slovenija do Velikega kleka.

    Putin rabi trdo lekcijo združene koalicije proti njemu, da tako ne gre in da bo z imperialno politiko uničil predvsem ruski narod in zlasti sebe in svoje podrepniki.

    • “Putin rabi trdo lekcijo združene koalicije proti njemu”

     Tako je. Kar naj ta koalicija krene proti Moskvi. Tako kot je krenil nekoč Napoleon, pa kasneje Hitler.
     Moskva vas pričakuje.
     Vsa mehka in voljna.

     Bravo IF. Res si brihten.

 5. Pripravil je svojevrstno olimoiado, toda zasanjanost je premalo, če dtoletje in človek nista prava. Najprej bi moral svoje odvaditi piti preveč alkohola, da ne bi bilo treba odhajati ženskam v tujino… ali doma skrbeti za družino, narod.
  Drugo, poskrbeti za rodnost ali z demokratično družbo poskrbeti za visok standard in bi se posamezniki, narodi in države borile, katera bi bila prej na vrsti za vkljjuičitev v Rusijo. Rusija ima tudi sama DOVOLJ OZEMLJA, DA BI SE JIH NASELILO šE MILIJARDO, ki bi želeli biti Rusi. Putin bi zlahka dobival demokratične volitve in s propagando nasilja in vojn, izrednih razmer, čustev ogroženosti in “pravične zgodovinske popravke” za prikrivanje bede.
  Krščansko Crkev je spravil na verigo. Če bi delil duhovnost in politiko ze njo in vsemi, bi bil center dobrega duha na svetu. V državo bi drlo inovatorjev… Rusija bi postala “Amerika”-nekdanja Amerika v smislu svobode ne sedanja, iz katere prihaja v EU neka LGBTQčevost duha.
  Oba igralca: POBOLJŠAJTA SE, SAM ASA KRIVBA, NE PA DA DRUG ZA DRUGEGA.

 6. Seveda Putin ni noben svetnik. Širil se bo, do kamor se bo lahko. In v sedanjih razmerah se lahko širi, kamor se mu zljubi.

  Treba je priznati, da mu je vse to omogočil in ponudil sam Zahod. Na Zahodu so pač glavni problemi skupna stranišča, spolne in rasne kvote, nepremišljeno in brezglavo izločanje energentov zaradi nikoli dokazane človekove krivde za klimatske spremembe, kaznovanje tistih, ki ne spoštujejo neobstoječo vladavino prava, ukradene ameriške volitve itd. Vse to je mogoče, ker je negativna selekcija naplavila nesposobne, razvajene in impotentne voditelje. Putin nima enakovrednega nasprotnika. Začutil je, da je čas, ko lahko ukrepa.

  Glede sankcij je ruski veleposlanik na Švedskem lepo povedal: “Nam Rusom, se za je*e za sankcije. Vse so nas do sedaj še okrepile.” Kot sedaj kaže, bo Putin pokoril celotno Ukrajino. Na Zahodu ob tem ni pričakovati kaj drugega kot cepetanje z nogami razvajenega otroka. Ali bo baltske države pustil pri miru, je odvisno samo od Putinove dobre ali slabe volje.

  In zanimivo, v času Trampove vladavine je bil Putin čisto priden. Zahod potrebuje resno krizo, ki bo odplaknila nesposobno in verjetno skorumpirano vodstvo, katerega cilj je uničenje lastnih držav in narodov. Ob močnih, državniških zahodnih voditeljih, ki bodo skrbeli za razvoj svojih držav in narodov, se bo tudi Putin drugače obnašal.

  • No, no. Ce Putin napade baltske drzave, je avtomaticno v vojni z vsemi članicami NATA, tudi s Slovenijo, ne le z ZDA. Ce se NATO tega ne bi držal, bi se samoukinil. Seveda ne gre za klic k vojni, ampak obratno. Članice NATA si nihče ne sme niti v sanjah drzniti napasti. Prav v odnosu do NATA in do Putina so bili nepredvidljivost, nezavezanost pravnim normam in politicnim tradicijam zahoda in improvizatorstvo Trumpovega predsednikovanja dvomljive vrednosti in potencialno nevarni, zlasti dolgorocno. Putin ni demokrat in zaveznik demokracij.

   Glede ekologije in fosilnih goriv pa smo tu že večkrat. Samo ta naš modri planet lahko zaenkrat naseljuje in upravlja človeška vrsta in prav je, da ga vsaka generaciji prepusti naslednji kvecjemu v boljšem in lepšem stanju, kot ga je prejela, ne pa da ga izkoristi, zasvinja in uničuje. Nafte je nenazadnje škoda za kurjenje.

 7. Še huje je Tine, ker je leva peta kolona tam in ker niso le voditelji politično “impotentni”, temveč se je to razširilo vzporedno z opuščanjem krščanstva med mnogimi verskimi pastirji in ljudmi rastočih trebuhov v katarih ni zarodkov in malih duhov in male srčnosti.Kakšni pridejo ven vojaki takih držav?!: vsesplošna impotenca, ker so nekoristni, ker niumajo več stika s tistim, ki življenje daje in ga gradi, obnavlja z njimi samimi ali ga ne, e gredo po poti parazitstva.

 8. No, no. Ce Putin napade baltske drzave, je avtomaticno v vojni z vsemi članicami NATA, tudi s Slovenijo, ne le z ZDA. Ce se NATO tega ne bi držal, bi se samoukinil. Seveda ne gre za klic k vojni, ampak obratno. Članice NATA si nihče ne sme niti v sanjah drzniti napasti. Prav v odnosu do NATA in do Putina so bili nepredvidljivost, nezavezanost pravnim normam in politicnim tradicijam zahoda in improvizatorstvo Trumpovega predsednikovanja dvomljive vrednosti in potencialno nevarni, zlasti dolgorocno. Putin ni demokrat in zaveznik demokracij.

  Glede ekologije in fosilnih goriv pa smo tu že večkrat. Samo ta naš modri planet lahko zaenkrat naseljuje in upravlja človeška vrsta in prav je, da ga vsaka generaciji prepusti naslednji kvecjemu v boljšem in lepšem stanju, kot ga je prejela, ne pa da ga izkoristi, zasvinja in uničuje. Nafte je nenazadnje škoda za kurjenje.

 9. Še manjši so “veliki” politiki EU-LGBTqrčki, ki trepetajo za plin, medtem pa se jim svet smeje in naznanja konec Zahodne civilizacije!

 10. KUPČIJA:
  Pravzaprav pasivnost ZDA EU in Nata razkriva nekaj drugega: globalni kapitel je napadel Ukrajino. Kominterna napreduje, kapital pa si mane roke, ker bo dobil na zahod milijone migrantov, ko je z Arabci obupal, ker v nemčiji tarnajo, da jih preveč papca, premalo dela, Ukrajinci pa so se izkazali kot delovni in mirni, ko so v “dobrih rokah”.
  Države izpod vpliva Sovjetske zveze, so le kmetje na šahovnici in po starem rečeno: “Kanonen – Furer”, če to hočejo početi v solidarnost z Ukrajino.

 11. Spominja, kako so pognali leve nad kristjane v rimski areni, na tribunah pa so to gledali in to se je PONAVLJALO IN SE PNAVLJA. HVALA GLEDALCI, ZARES STE ZMAGOVALCI IN JUNAKI, A IMPERIJ JE PROPADEL-VSAK BREZBOŽNI CAR Z NJIM- SEGNIL!
  tODA, KRISTJANI SO MOLILI, KO SO NEHALI MOLITI PA TO NISO BILČI VEČ IN ZOPET SO PRIŠLI LEVI…, (SE SPREMENILI V LEVE)…

 12. UKRAJINO BODO RAZDELILI NA VEČ REPUBLIK IN JO TAKO UNIČILI, DOKLER NE BO RAZPADLA NOVA SOVJETSKA ZVEZA.

 13. Putin je napovedal “denacifikacijo”. Kaj to pomeni v konkretnem primeru? Odprava ukrajinščine v javnosti, uradih, v izobraževanju, skratka v ukrajinski kulturi, odprava ukrajinske kulture. S spominjate “kulturnih jeder” v jugi? To je bil začetek, ki se, do ponovne okupacije komunizma, ne nadaljuje. Odvisno ali bo peta kolona komunistov poklicalča na pomoč velikega brata ali ne.

Comments are closed.