Laik in laikinja na čelu Tiskovnega urada Svetega sedeža

2

burke paloaPapež Frančišek je sprejel odpoved Federica Lombardija z mesta direktorja Tiskovnega urada Svetega sedeža ter za novega direktorja imenoval Grega Burkeja. S svojim delom začne 1. avgusta 2016. Istega dne nastopi službo tudi namestnica direktorja, Paloma García Ovejero, dosedanja dopisnica v Italiji in pri Vatikanu za Cadena Cope, Radio Española ter druge medijske hiše.

56-letni Greg Burke je sprva iz Vatikana poročal za različne katoliške medije, kasneje za revijo Time in Fox News. V vatikanskem Tiskovnem uradu je deloval od leta 2012, od decembra 2015 kot namestnika direktorja službe za odnose z javnostmi. Burke je član Opus Dei, kot laik celibater. Burke bo zamenjal 73-letnega jezuita Federica Lombardija, ki je na tem mestu deloval deset let, imenoval ga je še papež Janez Pavel II. Vatikanist John L. Allen imenovanje Burka razume tudi v luči spodkopavanje videza antiameriškosti aktualnega papeža, saj dobivajo ZDA s tem položajem pomembno mesto v Cerkvi. Allen izpostavi še desno-sredinsko usmerjenost sicer profesionalnega Burka, s čimer papežu ni mogoče očitati, da na položaje imenuje ljudi, ki so mu ideološko blizu, marveč gleda na njihove sposobnosti.

40-letna Paloma García Ovejero je prva ženska na položaju namestnice direktorja vatikanskega Tiskovnega urada. Za španski Cadena Cope je delala od leta 1998, v Rimu je od leta 2012. Crux poroča, da je bilo imenovanje presenečenje in skrivnost ne samo za starše Palome García Ovejero ampak tudi za španske škofe, ki so hkrati tudi njeni delodajalci (Cadena Copa, druga največja radijska postaja v Španiji, je škofijska). García Ovejero je sicer povedala, da ni bistvo, da je na tem položaju sedaj ženska, ampak da gre za moškega in žensko, oba laika. “Poslanstvo je oznanjati Jezusa Kristusa, umrlega in vstalega, in to je nekaj, k čemur smo poklicani tudi mi, ne samo duhovniki,” je še dodala nova namestnica direktorja Tiskovnega urada Svetega sedeža.

2 KOMENTARJI

  1. Če je gospod Greg Burke pripadnik OPUS DEI kot zapriseženi celibater, potem ni ne vem kakšen laik. Še gospa Paloma García Ovejero naj bo npr. tretjeredovnica.

    Nimam nič proti izbranima osebama, samo ne me vleči za nos z nekimi laiki. Naj bodo osebe, ki so dali vse prisege, le da so pošteni strokovnjaki z referencami!

  2. Vsaj enkrat se strinjava,Alfe-bo namreč kar držalo,kar trdite:laik ste vi,onadva pa sta strokovnjaka.

Comments are closed.