Lah: Benedikt XVI odhaja

2

V karnevalsko vrvenje je vstopil Benedikt XVI. s kratko izjavo, da bo Rimskokatoliška cerkev v marec vstopila brez papeža. Pustu sledijo post, poglobljenost, molitev – in volitve novega papeža. Če ne bo nepredvidenih zapletov, se bo 117 kardinalov dva tedna pozneje zbralo v veličastni Sikstinski kapeli, iz katere bo izšel 266. naslednik prvega rimskega škofa, apostola Petra, nekdanjega ribiča iz Galileje…

Urednik ene od sekcij Radia Vatikan je večerni druščini opisal zanimiv pojav pri papeževih govorih. Pravilo je, da se papež drži vnaprej pripravljenega besedila. Benedikt pogosto odstopi od tega pravila, kadar pride do besedne zveze »vsemogočni Bog«. Nadomesti jo z izrazom »Bog, ki je ljubezen«. Ta majhen redakcijski poseg nakazuje bistveno potezo odhajajočega papeža. Njegova prva enciklika ima naslov »Bog je ljubezen«. Papež ni hladen in brezoseben administrator velike verske organizacije.

Več: Finance

2 KOMENTARJI

  1. Tisti, ki so ga imeli za “pancer-kardinala”, so se pošteno zmotili. No, pravzaprav je res imel nehvaležno vlogo velikega inkvizitorja, toda to je bila fasada. Je pa res, da je predstavnik nemške oz. srednjeevropske teologije, ki je zelo spekulativna in bolj malo praktična. Morda bo naslednik iz kakšnega cvetočega krščanskega središča z velikim posluhom za karizme.

  2. Bog je novega papeza ze izbral. Sedaj so na potezi kardinali, da ga uganejo in izvolijo. V tistem trenutku, ko bo novi odlocitev sprejel, bo postal papez. Upajmo, da ga bodo tako sprejeli vsi katolicani.

Comments are closed.