L. Peterle, STA: Finančno izčrpavanje se nadaljuje

7

Lojze Peterle (EPP/NSi) se je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani osredotočil predvsem na stanje v slovenskem bančnem sektorju ter na proces vzpostavljanja evropske bančne unije. “Finančno izčrpavanje Slovenije se nadaljuje,” je ocenil in dodal, da to, kar se dogaja v zvezi z zasebnima bankama – Probanko in Factor banko – “ne temelji na javnem interesu”.

“V tem že dolgo vidim velik problem slovenske države, da se na bančnem in še kakšnem drugem področju, kjer nastopajo državna podjetja, preprosto ne upravlja te lastnine v javnem, ampak v nekem drugem, ožjem interesu,” je poudaril Peterle.

Glede načina reševanja obeh omenjenih bank je Peterle mnenja, da je model, za kakršnega se je odločila vlada, nevzdržen in škodljiv. Podobnega načina reševanja bank tudi ni našel ob pregledu sistemov, na kakršne so podobne težave reševali v drugih državah.

“Problem slovenskega bančnega sistema je star že 20 let,” je poudaril Peterle in dodal, da je že njegova vlada naletela na hude kritike, ko je hotela končati s prakso političnega bančništva. “Ta se vleče do današnjih dni,” je ocenil in dodal, da bo Slovenija, ker ni sama speljala zadev, prisiljena to izvesti v drugačnih okoliščinah, zato pa bo plačala visoko ceno.

“EU je dejavnik, ki dejansko lahko pomaga Sloveniji naprej,” je ob tem dodal Peterle. Kot pravi, je bil vesel, ko je videl jasna sporočila Evropske komisije in Evropske centralne banke ter njihove zahteve po neodvisnem pregledu stanja slovenskih bank.

“To pomeni, da bomo mogoče to pot prišli do pravih številk, do pravih podatkov in da se bo končal ta krog neprestanega saniranja, ki je šel doslej vedno na pleča davkoplačevalcev,” pravi evropski poslanec.

Peterle tudi pozdravlja dejstvo, da se ni zgodil hiter prenos terjatev na slabo banko tik pred počitnicami, kot je želela vlada. “Preglednost je ključen vidik, ključen element v tej zgodbi,” je poudaril. Tudi pri slabi banki je spet veliko prostora za tako imenovane “naše”, opozarja poslanec.

Glede trojke Peterle opozarja, da nekateri EU že vnaprej krivijo za zadeve, ki se bodo morale zgoditi. Bruselj je bil prijazen in je Sloveniji odobril čas, vendar pa se je ta sedaj iztekel, spominja. Spremembe pričakuje po nemških parlamentarnih volitvah. “Moti me to, da očitno vlada želi, da Bruselj pride s tršo besedo, kot da tisto, kar je obljubila, naredi sama iz svoje pobude in svoje odgovornosti,” je dodal.

Peterle tako odklanja evroskepticizem, ki temelji na napačnih izhodiščih. “Bruselj za to, kar imamo pri nas, ni kriv, bo pa naslov, iz katerega bo prišla nujna pomoč,” je menil in spomnil, da trojka vedno pride na povabilo in se ne vsili. “Meni je žal, da je tako taktično vladanje pripeljalo v situacijo, ko mislim, da brez zunanje pomoči ne bo šlo,” je poudaril.

Več: Reporter


7 KOMENTARJI

 1. Ko so kmetje rabili Peterleta za pomoč pri odpravljanju sladkornih kvot, ki jih je predpisal “neškodljivi” Bruselj ter s tem uničil sladkorno industrijo, se sploh ni odzvival. Tako, da bi bilo bolje, da ne pametuje, glede na to, da niti svojega dela kot EU poslanec ne opravlja ampak se samo hodi slikat.

  • Le zakaj bi “en nihče” Peterle reševal, kar se je zmenila dominantna, totalitarna oblast s Kučanom, Drnovškom in SLS na čelu in se je izpogajal v Bruslju prav But, ki je bil šef kmečke stranke?

   Kako lepo je vedno relativizirati dejstva in odgovornost prenesti iz očitnih oblastnikov na nikega slučajnega nihčeta, ki sam nima nobene moči ukrepati aeno ali kontra!

  • Ti pa tvoja pesa… Še dobro, da jo imaš, da lahko šimfaš Peterleta.

   Tvoji kljukci levaki pa niso bili nič boljši, si pa tiho kot miška.

 2. Gospod Peterle je odkril bistveni vzrok slovenske finančne krize.

  Zanimivo je, da so povzročitelji prav tisti, ki imajo vedno na jeziku nacionalni interes, ki ga istovetijo s svojim interesom.

 3. Peterle zgleda ni slišal, da je EU komisija pozdravila nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke, kar je smiselno, če se je zanjo Banka Slovenije odločila skupaj z Evropsko centralno banko in EU komisijo. Način reševanja, ki ne vključuje lastnike depozitov in določenih obveznic, sledi novih EU pravilih o državnih pomočeh, ki ne terjajo udeležbe lastnikov depozitov in obveznic pri likvidaciji. Tako naj Peterle vpraša EU komisijo in ECB zakaj podpirata takšen način reševanja.

  Viri:
  http://www.finance.si/8347253/Sanacija-ban%C4%8Dnega-sistema-Priprave-na-maksi-CoCo-stri%C5%BEenje
  http://www.rtvslo.si/evropska-unija/evroskupina-in-ek-likvidacija-probanke-in-factor-banke-pozitivna/317519
  http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/probanka-in-factor-banka-v-likvidacijo.html

  • Jasno, da je EU podprla likvidaciji. EU bi verjetno pozdravila tudi likvidacijo Slovenije!
   Peterletu sem najbolj zameril, da se je z nastopom poslanca EU obrnil proti Sloveniji (tako kot vsi naši poslanci). Toda tokrat sem prijetno presenečen, da razmišlja za Slovenijo. Čeprav, moram reči da ostaja malikovalec EU. Malikovanje je smrtni greh.

 4. Peterle je “pozabil” povedati, da je nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke pozdravila tudi Evropska unija. Naj se sedaj odloči: ali je EU res tako zanič, da mora pljuvati v lastno skledo, ali pa naj prizna, da je vlada v navezi z Banko Slovenije ravnala pametno.

Comments are closed.