L. Peterle, FB: Živeti po jugoslovansko danes

13

Pred triindvajsetimi leti smo Sloveniji omogočili pot navzgor in ugled navzven. Slovenija je veljala za zgled drugim nekdanjim komunističnim državam. Doživeli smo petnajst let gospodarske rasti.

Razvili smo lokalno samoupravo, ki je poživila z novimi občinami razvoj tudi v Vaših krajih. Vesel sem, da tu, kot po vsej Sloveniji, srečujem table, ki govorijo o projektih sofinaciranih s strani EZ.

Zadnja leta doživljamo globoko krizo. V nekaj letih čakamo že četrto vlado, ki jo bo rešila. Janševa vlada je ni smela, druge je niso znale ali zmogle.

Ljubljanske leve razlage krivijo za krizo Bruselj, demokracijo, osamosvojitev in majhne občine.

Dragi praznovalci, nič od tega ni krivo.

Krivi so tisti, ki so hoteli več zase in na račun drugih. Krivi so tisti, ki so neodgovorno upravljali z državnim premoženjem. Krivi so nadzorniki, ki so gledali stran, ko so drugi odnašali iz državnih bank. Kriva je politika, ki je pozabila na skupni blagor in privatizirala državo za ozke interese, poravnavo zapitka pa prepustila davkoplačevalcem. Tako je politika sama povzročila krivične socialne razlike in revščino.

Tam, kjer ne deluje pravna država, se pojavijo korupcija, selektivno sodstvo in revščina. Pri nas se je zgodilo vse troje.

Pravijo, da smo vsi krivi. Ne bo držalo. Tam, kjer so vsi krivi, tam se težko najde tiste, ki so res krivi.

Pravijo, da so vsi politiki enaki. Tudi to ni res.

Če bi bili leta 1990 enaki, ne bi postavili Demosa in države.

Takrat smo dokazali, da lahko Slovenci stopijo skupaj, se odločijo za skupne projekte in jih tudi uresničijo.

Tudi danes nismo vsi enaki. Tisti, ki smo drugačni, še nimamo prave besede.

Imamo pa podobno izbiro kot v letih 1990, 1991. Alternativi sta dve – ali bomo nadaljevali po slovensko in evropsko, ali pa po jugoslovansko.

Propadle so že tri Jugoslavije, pri nas bi jo nekateri še častili. Kaj pomeni živeti po jugoslovanko v Sloveniji danes?

Imeti predrago državo, se drago zadolževati, ovirati podjetnost, mladino pa pošiljati na delo v Nemčijo. Vse to smo že doživeli.
V tem zavitem krogu se gibljemo, ker smo se leta 1991 samo osamosvojili, osovbodili pa ne. To sem povedal že ob dvajsetletnici samostojnosti.

Na začetku devetdesetih let smo imeli program, korajžo in voljo. Odločeni in odločni smo bili za spremembe. Danes te volje ne vidim. Še najmanj pri novih strankah, ki tekmujejo v všečnosti in različnosti.

Triindvajset let v zgodovini naroda, ki od kralja Sama ni imel več svoje države, ni mnogo. Spomnimo se, kako dolgo so se Judje pomikali iz egiptovskega suženjstva v obljubljeno deželo. Njim je kazal pot božji oblak, pa so se raje obrnili stran in častili zlato tele. Tako nekako je tudi pri nas – doživeli smo čas zlatega teleta.

Doživeli smo tudi, da so enega od nosilcev slovenske pomladi, osamosvojitelja, pred enimi volitvami obtožili, pred drugimi obsodili, pred tretjimi pa sredi volilne kampanje zaprli.

Čim dlje traja kriza, tem bolj je jasno, da so njeni vzroki domači. Naših bank niso navrtali Bruseljčani – ti so se poslovili od NLB z izgubo – tudi ljudje iz Poljanske doline niso najemali milojonov brez zavarovanja.

Jasno je tudi, da se bomo morali izkopati iz zagate predvsem sami. Kaj je treba narediti vesta Ljubljana in Bruselj. Čim dlje bo trajala neodločnost tem večji bo račun.

Več lahko preberete na Facebook strani Lojzeta Peterleta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 

13 KOMENTARJI

 1. Briljantno na kubik, gospod Peterle!

  Brez slepomišenja in zavajanja. Bobu se reče bob.

  To je naš katekizem o vzrokih krize in njeni rešitvi.

  Peterle, Oman in Janša so bili poleg Pučnika stebri osamosvojitve.

  Vi ste doživeli pristna hotenja ob osamosvojitvi in jih izkusili kako so bila v veliki meri ignorirana z napačno politiko vlad.

  Trkajte na našo vest, da se povrnemo na osamosvojitveni razvojni tir Slovebnije!

 2. En pregovor mi prihaja na misel: Po bitki so vsi generali – kakšni že? Nekdo je parafraziral: žametni!

  Toliko vas je, ki ste bili tako ali drugače zraven, ko so se dogajale nečednosti, o katerih se nam, navadnim državljanom, niti sanjalo ni. Mnogo jih je držalo žakelj, če drugače ne, pa z molkom, ko bi morali vpiti in opozarjati.

  Nanizanih je nekaj dejstev – mene pa bi zanimala tudi konkretna opredelitev glede njih (npr. glede zaprtja vodje opozicije oz. vsaj na splošno: glede sodbe), da bi vedeli, kam naj vas pravzaprav “postavimo”. Zapis se sicer lepo bere, toda zgolj z všečnimi besedami se naša puščavska blodnja le še nadaljuje: kot bi vsak zase iskal izhod (zase – in zgolj zase) iz puščave.

 3. Svitase pa je kar poskočil od navdušenja.
  Tudi jaz se pridružujem @marti. Gospod Peterle, vaš pokroviteljski ton je neumesten. Takrat marsičesa niste dokazali, pa bi morali. Državo ste prepustili volkovom, čeprav ste imeli sabljo pripasano. Spomnim se vas iz predsedniške kampanje s Tuerkom, kjer niste v ničemer blesteli. Sramežljivosti ker hodite v cerkev vam ne morem odpustiti.
  In sedaj niti besede o sodbi. Sramota. Ostanite tam v Bruslju in uživajte. Kar ste storili je odnesel veter. Tudi vaše besede je odnesel veter. Naša puščavska blodnja pa se nadaljuje. Vi ste zase izhod našli.

  • Zdravko,

   @svitase res “skače”, mislim oz. vem;
   morda bi lahko celo rekla, da čutim.

   Sicer pa kaj pa če se on heca in je to vic? Pa midva ne razumeva?

   Kakorkoli že, danes je Praznični dan. Kljub kislemu vremenu in že jutranjem potresu

   lep dan še naprej želim.

  • Zdravko, si morda bral prehitro in spregledal. Obsodba, čeprav brez omembe imena, je jasna.

   “Doživeli smo tudi, da so enega od nosilcev slovenske pomladi, osamosvojitelja, pred enimi volitvami obtožili, pred drugimi obsodili, pred tretjimi pa sredi volilne kampanje zaprli.”

   Za bolj objektivno presojanje Peterletove vloge v času osamosvajanja in demokratizacije preberi, kar je pisala o padcu Peterletove vlade Rosvita Pesek. Boš videl, kdo je popustil ozadju (stricem in tetam) in kam je kdo vlekel. Jože Pučnik je kasneje izjavil, da je bila to napaka. Žal samo prva, kasneje so jih različni ponavljali. Tako je žal vse do današnjih dni!

   • Jože, ne zadošča! Peterle ni neki poštar, da tako komentira. On je poslanec te dežele, ki je zaprla osamosvojitelja. On je del tega, česar se jaz sramujem. Zato pravim, njegov pokroviteljski ton je neumesten.
    Naj odstopi kot poslanec dežele, kjer so zaprli osamosvojitelja, na primer. Potem lahko piše take komentarje. Dokler pa je poslanec dežele, ki se je sramujem, se sramujem tudi njega. V tem je problem.

    • Ne razumem te. Odstopi v Bruslju? On ali vseh pet? Bruselj ni kriv za zadrege in krivice v Sloveniji.

     Na Slovenijo sem ponosen, Slovenije se ne sramujem, Slovenijo imam rad. Sram naj bo tiste, ki jim zanjo ni mar, ki jo izkoriščajo zase, ki v njenem imenu krivično odločajo… Skupaj z vsemi, ki dobro v srcu mislijo – tudi s tabo – si bom prizadeval za njen boljši danes in jutri.

     • Če ti vame skačeš, to pomeni samo, da Slovenija, to si ti. In da misliš, da je Peterle v Bruslju pri tebi v službi.
      Potem si lahko ponosen samo sam nase in pokroviteljsko ljubiš Slovenijo. Tako kot Peterle.
      Mimo tega se strinjava in se boriva za isto stvar.

    • Žal ne. Baje informator od RKC, vendar nikoli ni ne sam raziskal ne pojasnil, ali je bil aktiven ali pa nevede zlorabljen.

 4. Gospod Peterle!
  Zasrali ste Slovenijo Vi (NSi!!!) in ostali levi politiki – rešujemo naj jo pa mi, navadni državljani, a ne?
  Kje je lustracija?
  Kje je obsodba povojnih komunističnih grozodejstev?
  Zakaj so okostja pobitih v Hudi Jami še vedno v plastičnih gajbicah?
  Zakaj, kot zaveden državljan Slovenije veljam manj od vsakega transvestita?
  Koliko Slovencev se lahlo ponaša s tako visokimi prihodki kot prav vi?
  In da ne bi bili sami, je vaš Judež Tonin še Kućanu povišal penzijo!

 5. Gospod Peterle je povedal tisto, kar bi morala gos.Novakova. Ne vem pa zakaj bi on odstopil, če recimo g. Zver ne, pa zakaj bi tudi on? Saj niso desni zaprli Janše, protestira se pa ne v lastno demokratično škodo.
  Vsekakor zapis, ki ni obremenjen s predvolitveno pozicijsko strankarsko bitko v NSi.

 6. Oba gospoda, Lipa in Mrkislav imata prav. Sicer pa gospod Lojze sedaj točno ve, kje so ga žejnega peljali preko vode. Ampak .. da bi on bil vsega kriv … mar potrebujemo novega JJa?

Comments are closed.