L. Peterle, FB: Zarote ni bilo, Bratuškova je padla sama

21

Zarote ni bilo, Bratuškova je padla sama. Žal je bilo v drugo spet bolj pomembno, kdo je „naš“, kot kdo primeren

Slovenija je imela izredno dobro priliko, da bi v Evropski komisiji prvič zasedla podpredsedniško mesto in hkrati prevzela odgovornost za energijo kot enega od ključnih izzivov evropske prihodnosti.

Vlada, ki je opravljala tekoče posle, je predlagala predsedniku Evropske komisije tri kandidate. Ta je izbral Alenko Bratušek. Evropski parlament je našo kandidatko zaslišal tako kot druge. Kar nekaj kandidatov je doživelo težja vprašanja in komentarje kot ona, nekateri so imeli drugo zaslišanje – ne na njihovo željo, ampak po odločitvi Evropskega parlamenta.

Naša kandidatka je bila ocenjena negativno zaradi njene slabe predstave na zaslišanju. Teorija zarote, koncept notranjih in zunanjih sovražnikov lahko mogoče še prepriča koga v Sloveniji, v Bruslju zagotovo ne. Bila je tekma, bili so interesi, bila so lobiranja, ni pa bilo dogovora proti Bratuškovi. Kandidatka se je pokopala sama predvsem zato, ker ni dokazala kompetentnosti.

Berimo odzive evropskega tiska. Ponovnega zaslišanja Bratuškova ni dosegla, ker razen ALDE – njene bodoče politične skupine, nobena politična skupina – tudi tiste, ki so bliže “Bandiere rosse”, niso videle utemeljenega razloga za to.

Po negativni oceni dveh odborov Evropskega parlamenta je nastopila druga faza in s tem nova možnost. Edino prav je, da je dobila nova vlada možnost za nov predlog. Prav je tudi, da je predsednik vlade suvereno odklonil “zunanje pritiske”, čeprav se vsakega pričakovanja ali priporočila visokih predstavnikov strank ali držav ne da spraviti v rubriko pritiskov.

Po polomiji s prvo kandidaturo sem iskreno pričakoval ambicijo vlade, da se v novi rundi izkaže s kompetentno kandidaturo. Žal se je model odločanja ponovil. Vlada v duhu nacionalnega in evropskega interesa ni iskala najboljšega, najbolj kompetentnega, ampak ponovno najbolj “našega” kandidata – to pot iz zmagovite stranke.

Ponudila je osebo s tritedensko izkušnjo za pomembno politično mesto (tako se govori v Bruslju in s tem ne želim karakterizirati kandidatke same).

Verjamem, da je naredila na predsednika Evropske komisije “odličen vtis”, tudi name je naredila dobrega, kar prešerno samozavestnega, vendar ne govorimo o osebnem odnosu in osebnih kvalitetah kandidatke, pač pa o razlikah v političnih kriterijih in kulturi med Ljubljano in Brusljem, ko gre za eno najpomembnejših političnih pozicij v EZ.

V političnih krogih v Bruslju se te dni ne debatira politične genetike nove kandidatke, ki je bila evropskemu političnemu odru doslej neznana, ampak se govori o njeni pomanjkljivi politični izkušnji, ki se je ne da nadomestiti po nekaj dnevih priprav z dobrim nastopom pred Evropskim parlamentom.

Slovenija je preslišala sporočilo Junckerja, da želi imeti politično močno in kompetentno komisijo. Če pogledamo druge, že potrjene kandidature, vidimo, da jih krasijo močne politične izkušnje doma, v Evropi ali oboje. Slovenija je odigrala drugače, proti vetru. Sedaj imamo kandidatko predsednika vlade oziroma vodilne stranke, ki je doživela znotraj koalicije podobno polarizacijo kot kandidatura Bratuškove. Tudi to se ve v Bruslju, ki je pozoren tudi do podrobnosti v življenjepisu kandidata.

Več lahko preberete na facebook strani Lojzeta Peterleta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


21 KOMENTARJI

 1. Zakaj nas prikazujete kot podrejene Junkcerju? Junkcer ni nikogar izbral. Juncker je spregledal (s prezirom) naš seznam treh in “izbral” prvega. Da ta seznam ni imel nobene vrednosti dokazuje nadaljevanje, kjer se nihče nikoli ni skliceval na seznam, ampak so sprejeli Bulčevo, kot kandidatko, povsem mimo seznama.

  Gospod Peterle, zakaj se vlečete po tleh kot kakšen suženj? Deležni ste lahko samo prezira.

 2. Verjetno je še prezgodaj za napovedovanje, kako bo Bulčeva kos nalogi. Je niti ne poznamo dovolj. Domnevamo, da je bolj inteligentna in neprimerno bolje baranta vsaj z angleščino od AB. Tudi, če nam njeno šamanstvo pobuja zavijanje z očesi, če že ne zgražanje, bo bistveno, ali bo svoje komisarsko delo gradila na razumu, na znanjih in stroki Zahoda ali se bo tudi kot komisarka izgubljala v new-age duhovnosti, klicanju energij, zanašanju na intuitivna spoznanja.

  Dejstvo je, da nima političnih izkušenj. A ta bi bila bolj nujna za koordiniranje, ki ga je predvidel podpredsedniški položaj kot na komisarstvu za transport. Tudi Potočnik ni imel kakšnih velikih političnih izkušenj. Erjavec jih pa recimo ima. Pa zame noben od treh predlogov vlade AB ni bil dober. Ponavljam, Bulčevo je prezgodaj ocenjevat.

  To, da bi leva vlada predlagala za komisarja nekoga iz desne opozicije je pa, iskreno, nerealno pričakovanje. Ne vem, če se je celo na ravni celotne EU to kdaj zgodilo, kaj šele pri nas. Vsaj Romani Jordan bi bil sicer prejšnja s strani Junckerja nudena pozicija lahko pisana na kožo. Niti to, da se zdi, da je v nemilosti vodstva svoje stranke, jo najbrž ni postavilo v položaj, da bi Cerarjevi kakorkoli razmišljali o njej. ( O Peterletu in Zveru pa sploh ne.)

  • Menda je mojstrica prvega vtisa. Sem slišal iz druge, tretje roke od podjetij, ki jim je prišla svetovat.

 3. Včasih berem komentarje posameznikov in nekateri so taki, kot da bi pisali o površini Marsa. Tukaj imam v mislih Zdravkota, ki razmišlja tako nepovezano, da na koncu ne veš ali nima urejenih misli ali pa je slabo pismen.

   • Zdravko, tvoji komentarji so zelo pogosto problematični zaradi eksplicitno izražene nasilnosti.

    A tokrat si s seznami res popolnoma usekal mimo. Ne poznaš dejstev?

    • Kakšnih dejstev? Nimaš nobenih argumentov!
     V zgodovini EU se še ni zgodilo da bi katera članica poslala seznam, pa naj izbirajo! Še nikdar. In se tudi ne bo, ker EU tako ne funkcionira.

     • Bereš samo Časnik? 😉 V slovenskem tisku (tudi na spletu) so velikokrat ponovili, da je tudi Junker, ko je še bil predsednik vlade, poslal seznam več kandidatov za evrokomisarja. Tako da bralci Časnika s tem večinsko že seznanjeni.

     • Ma, daj, katera dejstva jaz ne poznam, v zgornjem komentarju?
      Zdaj je prepozno navajati neke medije, češ kaj je Juncker počel nekoč…
      Povsem jasno je da članice pošljejo svoje kandidate, da so članice pri tem suverene, in delovanje Junckerja je očitno kazalo na to da “ne vidi” nobene liste.
      Kot je tudi povsem normalno. Bratuškova ga je hotela prelisičit, predvsem nas, češ da ni “poslala” sebe ampak seznam, pa bo on izbral… Seveda je dobila bombo v obraz z najvišjim položajem v komisiji, ki mu seveda ni bila kos.

     • Zdravko, glede na tvoje izjave bi človek pomislil, da imaš težave z duševnim zdravjem.

      A jaz sem prepričan, da ti povsem pravilno dojemaš realnost, le res nesprejemljivo dozo neuvidevnosti, nesramnosti in nasilja si privoščiš.

     • Ustrezen komentar bi bilo opravičilo vsem sogovornikom, do katerih si bil nesramen. Pri za komentiranje še odprtih postih je tehnično enostavno izvedljivo. Le minimum srčne kulture je treba imeti.

  • Zdravko je eden tistih komentatorjev na Casniku, ki ga najraje prebiram. Ker ima jasna nacela in marsikaj pri sebi zelo dobro razcisceno. Dalec od tega, da bi njegovo pisanje razumeli kot opisovanje povrsine Marsa.
   A tudi bralec mora vcasih razumeti, za kaj gre.

   • Veronika, lepo je človek ima svoje mnenje. A spoštovati je treba tudi dejstva. Moje mnenje je, da Adolf Hilter ni nikoli obstajal, saj ljudje ne moremo biti takšne zveri.

     • Hvala!!! 🙂 🙂 🙂

      Ko sem bil v veliki stiski, ki se je končala s poskusom samomora in zdravljenju z antipsihotiki, sem, priznam, res tako verjel. Verjel sem, da nas prostozidarji zastrupljajo s tovrstnimi novicami in posledičnim sovraštvom in strahom, da bi z večjim veseljem plačevali davke in ubogali vsak svojo oblast.

      No, še zdaj menim, da takrat nisem povsem mimo usekal…

      V desetletju po tem mi je bilo najbolj hudo, da nisem uspel pravočasno prepoznati ljudi v podobnih stiskah in jim na pravi način pomagati.

 4. Seveda je padla sama, nikakršnega maščevanja užaljenih ni bilo, a ne? 😉

  Če se malo ciničen, lahko dodam, da ji je Lojze Peterle pravzaprav hvaležen, ker ga je letos že enkrat “obvarovala” podobnega scenarija pri njegovi kandidaturi. 😉

   • A se pogovarjava o isti osebi? Jaz sem komentiral vlogo Alenke Bratušek pri zaustavitvi evropskih ambicij Lojzeta Peterleta. Če se ne motim, je o njih poročal tudi Časnik.

Comments are closed.