L. Peterle, FB: Morali se bomo pogovoriti. Tudi s Kučanom.

103

Še preden nam iz zavožene države odide vsa mladina, se bomo morali pogovoriti. Tudi s Kučanom.
Konec prejšnjega in začetek novega tedna sem preživel v Libanonu. Srečal sem begunce – kristjane in muslimane – iz Iraka, ki so rešili gola življenja, vse drugo pa izgubili. Na izbiro so imeli troje – spreobrnjenje v “pravo vero”, izselitev ali smrt. Videl sem deklico, ki je v napadu džihadistov izgubila obe nogi. Srečal sem begunce iz Afrike, ki so več let potovali do Libanona in želijo v Evropo. Govoril sem z ženskami, ki so jih prevarali s ponudbami o delu…
Poslušal sem libanonskega politika kristjana, ki je razlagal notranjo politično blokado in zaskrbljujoče razmere v regiji. V Libanonu ne morejo oziroma nočejo izvoliti predsednika. Število beguncev je prešlo število milijon in pol. Posebej pa sem si zapomnil, kako je isti politik začel svoj nastop: “Če kdo pravi, da je tako dobro govoril, da so njegovo razlago o Bližnjem vzhodu vsi razumeli, ta ni govoril dobro.”
Primerjam nerazložljivost Bližnjega vzhoda z nerazložljivostjo Slovenije. “Ne razumem, kaj je pri vas narobe”, mi je reklo že nekaj diplomatov. Prvi vtisi so dobri, potem pa ugotovijo, da je nekaj narobe.
Del odgovora vidim v tem, da smo oboji doživeli koncepte trde moči, ki so se izdivjali z likvidacijsko izključujočostjo. Nasilje je ljudi razdelilo, mednje zasejalo strah, nezaupanje, prilagodljivost in stavo na golo moč. Čemur se čudimo danes v Iraku in Siriji, so naši ljudje začeli doživljati leta 1941, nekateri še po letu 1945. Brezprizivno in totalno.
Naš politični sogovornik, ki je bil v libanonski vojni ugrabljen in ranjen, je optimistično zaključil, da bo Libanon našel pot v spravo, spoštovanje različnosti in vključujoč model vladanja.
Kristjani, suniti in šiiti se morajo pogovoriti in dogovoriti. Čim bolj se bo umirila regija, tem lažje bodo našli skupen jezik.
…….
Tudi pri nas se bomo enkrat morali pogovoriti, zakaj nam ne gre. Tudi z Milanom Kučanom! Po nastopu o prihodnosti EZ na Forumu 21 nisem mogel verjeti, da lahko postane odziv na neko vabilo “dogodek” in zadeva nacionalnega opredeljevanja, ne da bo koga – razen STA – zanimala vsebina mojega nastopa. Zdi se mi, da sem prestopil črto, ki je določena s slovenskim polarizacijskim modelom. Šel sem “tja”, takorekoč k “njemu”. Ena centrala, ki pri nas izdaja politične certifikate in etikete mi je vpisala plus, druga pa minus.
Mene pa tudi po tem poskusu “prijateljskega” diskreditiranja zanima, kdaj se bomo kaj pogovorili, preden nam vsa mladina iz zavožene države ne uide na tuje. Pogovor o prihodnosti EZ je nujno pogovor o evropski prihodnosti Slovenije. Tega smo se na F21 komaj dotaknili.
Ko prebiram v Demokraciji Justina Stanovnika, se vprašam, kdaj bomo Slovenci našli pot iz “To niso moji ljudje.” v “To so naši ljudje.” Prvi stavek je o “drugačnih ljudeh” izrekel človek, ki je nemočen doživel grozo likvidacijskega komunizma. Drugi stavek lahko izrečemo samo skupaj, če hočemo živeti skupaj, naši mrtvi pa počivati v miru.

Več lahko preberete na Facebook strani Lojzeta Peterleta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


103 KOMENTARJI

 1. Pogovoriti z gospodom Milanom Kučanom? Zadnjim predsednikom slovenskih komunistov? Vodjem komunistične tajne službe?

  Možno. Ampak Nemci in Čehi oziroma Slovaki niso tako naredili. Oni so naredili lustracijo. Še celo Makedonci so leta 2009 pričeli lustracijo:

  Skopje – Uslužbenci makedonske javne uprave bodo morali do konca septembra dokazati, da niso sodelovali s komunističnimi tajnimi službami. V Makedoniji se je namreč danes uradno začel lustracijski proces, poročajo makedonski mediji. http://www.gibanje-ops.com/nujen-projekt-ops/tudi-drugi-so-to-naredili

  • Pogovori z gospodom Kučanom;
   izgleda da g. Peterle samega sebe še prepričuje, zakaj se je moral pogovoriti z bivšim predsednikom.
   Po izjavah sodeč pa tovrstnih dilem nimata njegova strankarska kolega ga. Novakova in mladi g.Tonin.

 2. Ne gleda na to, kar si kdo misli o Peterletu in F 21, si “preberte” kaj pisari SLO DRHAL pod tem Peterletovim tekstom na njegovem Facebooku !!!! Dokaz, da imamo v SLO DRHAL…ne samo KLIKE…

 3. teoretično ima, seveda, Peterle prav.
  Vendar!!!
  Prej, kot se pričeti pogovarjati z levico, bi se morala usesti za mizo DESNICA in se temeljito pogovoriti o sodelovanju.
  Kljub različnosti v svojih stališčih.

  Dokler pa DESNICA NE BO STOPILA SKUPAJ, TOLIKO ČASA SE PETERLE & TONIN VIDITA ZGOLJ KOT LAKAJA , KI LEZETA LEVICI V RIT.

 4. Tudi, če se s Kučanom ne bi o čem pogovorili , pa bi se morali z drugimi, ki so prav tako na drugem bregu in so prav tako prepričani, da so demokrati.

  Naravnost otročje in nezrelo je, da se ne pogovarjamo in ne dogovorimo o izgradnji skupnega dobrega, kar koristi zlasti našim zanamcem.

  Res pa je, da bi pri tem morali slediti civilizacijskim vrednotam, ne pa da jih levica ignorira ( arhivi, mediji. pravosodje…).

 5. Gospod Peterle. V času, ko je kučanova levica z udbomafijskimi metodami in medijskim agitpropom potisnila pomladne, kaj pomladne, slovenske vrednote
  v kot – dajete vi osebi, ki vse to poooseblja – tisto kar še potrebuje – široko legitimnost. Iz tega kotla ne
  boste zlezli. Očitno vam je cilj biti petelin na gnoju,
  pa čeprav vaškem, četudi grunt propade.

 6. Spoštovanemu tov.Peterletu sporočam,da se lahko z upokojencem tov.Kučanom pogovarja -npr. v kakšnem društvu opokojencev- kolikor ga je volja-saj tov.kučan je upokojenec,mar ne?Ne sprejemam pa,da se kot Slovenski in Evropski politik v našem imenu peča z nekimi zavednim Slovencem škodljivimi forumaši.Čas bi pa tudi že bil,da bolni Lojze Peterle malo izpreže…razen seveda,če ne more drugače poravnavati svojih dolgov…Nikakor pa ne pristajam na to,da bo Lojze Peterle meni in drugim vsaj v duhu bolj svobodnim državljanom od sebe ukazoval,s kom se moramo pogovarjati.

 7. Z Milanom Kučanom bi se morali najprej pogovarjati kriminalisti pod vodstvom lustriranih tožilcev, zatem pa sodniki lustriranega sodstva. Ker se nič od naštetega ni zgodilo, bi pošten človek pričakoval, da politik, demokratične drže, tako stanje vsaj obsodi, če že ne more ali ne zna storiti drugega. Ne pa da s svojo prisotnostjo daje priznanje združenju, v katerem tičijo izključno sile totalitarne oblasti prejšnje države, ki hromijo in uničujejo prihodnost države Slovenije.

  Zato tudi Tonin nima prav nobene moralne osnove za svoje trditve, ko razlaga slovenskemu občestvu, da je JJ politik v zaporu, ne pa politični zapornik.
  Ker promovira Tonina tudi predsednica NSi, kot bodočega vodjo te stranke, smem sklepati, da je celotno trenutno vodstvo NSi sovražno razpoloženo do stranke SDS. Tako stanje v tej stranki pa ne obeta nič dobrega, ne za to stranko in ne za Slovenijo.

 8. Gospod Peterle, svetujem vam, da najprej vprašate predsednika ZDA, ali se on slučajno kdaj pogaja s teroristi.

  • Točno tako! Spoštovani g. Peterle in ostali mostograditelji v NSi in SLS in še kje. Dokler levica ne bo priznala, da je bila revolucija poosebljeno zlo in rak rana v slovenskem narodu, dokler levica ne bo pomagala simbolno in fizično očistiti Hude jame in bodo tamkajšnje dekliške kite nepokopane, toliko časa je levica teroristična, z njimi se človek pokončne drže ne more družiti; dokler ne zvemo, kdo je bila naša mladina v tistih rovih, toliko časa se ne daje intervjujem v Mladino. Vi niste uspeli s pravo lustracijo, zato ste za nas preteklost. Mi pa lahko izpeljemo vsaj tako lustracijo na vsakodnevni ravni, kot sem jo nakazal tule.

   • JJ je imel celo leto 2012 čas,da bi izpraznili hudo jamo,raziskali,kdo so pobiti…..Zakaj tega ni storil??? Aja,je moral pisati bolne umotvore na FB in obračunavati z koalicijskimi strankami!

   • Dr. Spomenka Hribar, ki si že leta tudi prizadeva za spravo,pravi: »Prav bi bilo, če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej. Revolucija je že med vojno, še posebno pa prva leta po njej, naredila ljudem toliko hudega.«
    Tudi sam sem tega mnenja.

    • Spomenka Hribar si že leta prizadeva za spravo? Pa kje ti živiš?
     Nekje globoko v kočevskih gozdovih, najbrž.

  • Vprašaj koga V ZDA koliko volitev lahko tam izgubi politik?Enkrat.Ne tako kot Janša,ki izgublja volitve za volitvami,zato bi se mu pa morali vsi na desnici priklanjati.Janša je politični zgubaš,ki bi v Z.Evropi ali S.Ameriki že imel zaključeno politično kariero

  • Primerjava s teroristi je za F21 in Kučana vendarle hudo pretirana, niti se, Peterle, vsaj kolikor je javno znano, ni z nikomer o nečem pogajal.

   Časnik.si ima zapisano v naslovu- magazin z mero, in očitno nekateri to večkrat prezrejo. In ja, pomembno je izražati se premišljeno, natančno, z dokazi in z mero. Drugače ne bomo daleč prišli…

    • Vsi od njih verjetno niso mafija, vsaj ne zavestno. Razen tega je taktika pametnih med drugim ta, da med mafijci dobijo skesance. Na Hrvaškem je recimo med komunisti in celo udbovci precej skesancev in spreobrnjencev. Eni tega fenomena ne marajo. Pa mojem pa, hvala Bogu, za ljudi, ki spregledajo in se iskreno pokesajo. 😉

 9. 1. Dokler se desnica ne zbere in se začne pogovarjati, sem proti temo da Peterle ali Tonin hodita k nasprotnemu polu. Enostavno delata sramoto vsem kristjanom.

  2.Ko bo SDS počistila z vodstvom stranke, saj delujejo skupaj s komunisti( SD ) v elektrogospodarstvu, dokler ne spucaj vse člane ( Lovšin, Časar, TEŠ 6 – Vizjak, …) ta čas nimajo v SDS nobene moralne pravice pljuvati čez tiste kateri imajo kritični pogled na neokomunistično SDS.

   • Računsko sodišče je lepo povedalo kdo je kriv in to je skupno delovanje SD in SDS v energetiki, pa saj to vsak vidi, kaj ne vidiš TEŠ in Savske elektrarne, da ne rečemo kako je SDSovski kader uničil Inerevropo, skoraj da Luko Koper, Janševa manipuliranja z zemljišči…

    • Glede Časarja se z vami popolnoma strinjam. Ostalo pa je komentarja nevredno, ker ni nič drugega, kot golo ponavljanje nekonkretnih navedb, ki jih plasirajo mediji pod političnim pokrovom režima iz prejšnje države.
     To slednje, ki ga je plasirala bivša KPK pa je prava sramota izrazu strokovnosti (Finance).

    • Ocenjuješ poceni in površno, v isti koš mečeš hruške in jabolka, tudi kar se elektrogospodarstva tiče, vidna je tvoja iracionalna averzija do SDS in navijaštvo za N.Si. Jaz sem recimo od začetka velik nasprotnik TEŠ6 in TET3, ampak kljub temu na tvoj način ni možen razumen dialog. Recimo trditev: Janševa manipuliranja z zemljišči ?? Zamisli si, to je udbovska metoda natolcevanja.

 10. G.Orgličar!

  Ko sem v nekaj korakih polagoma brutalno prepoznal nove koordinate potovanja kometa NSi, sem znancem in znankam, tudi ga. soprogi, samim vernim dušam, ki so padale na glavo, češ: “Ljubi svojega sovraga, to ja -razumemo, sprejemamo- ampak – tole politikanstsko lakajsko sprenevedanje (jasno je , da se je začelo z toninčkovo Lažjo in ni popustilo čez noč!)in trmarjenje brez jasne objave spremembe smeri-to je pa grdobni megličasti zasuk !

  ” Prisila skozi mariborsko katastrofo, trgovanje med trgovci z novci?, Nevidna moč, toplovodarji, visokocerkvena kamarila,vpletena v tistih, koliko že?
  500, 700, 800 milijonov?
  Tak denar, zapacan nekje v balkanskih zgubarskih/prihvatizacijskih nadprojektih? – zmeša še take glave in dela hudo hude stvari!

  S tem zasukaš deset Peterletov, sedem Ljudmil in sto Toninčkov vajencev!
  Boljševiški naskok na zgodovinski Maribor je totalka.
  Ceno bo plačal ves narodov arzenal, na naš račun v vseh oblikak, tudi v konvertitnosti NSi.

  Ljudmilina najava, da bodo kmalu najmočnejši na desnici, hkrati pa Rdeča kamarila ravno zajaha
  Janeza Janšo… to niso slučaji.To je za bedake.
  To je Organizacija.
  Rekel sem, takrat – hudi sivi stric iz Ozadja! Kdo?
  Odgovor je : naduti trdoegoistek, Orgličar!

  Dobro jutro, Peterle! A misliš, da je na slovenskem res polno idiotskega naroda?

  A zdaj nam boš pel Levite in pridigal o usmiljeni dobroti in o nastavljanju levodesnega lička, o spoštovanju katere že, Božje zapovedi ? Povej , Peterle!

  A u Libanon si se peljal, da so ti šinili dobrotni nauki med ušesa?
  SRŽNO VPRAŠANJE, PROSIM :
  ———————————————————
  Da boš najavljal “pogovore, tudi z trdorokim boljševiškim zmajem, ki je , itak, zjebou vse, kar se zjebat da? Nas programsko in strateško spet sprl, obubožal do zadnjih beličev, otroke naših otrok zapufal za 15.000Eur v zibko in pognal mlade družine, da trumoma, v tisočih bežijo v tujino!?
  Prevarant in manipulator za tabedaste, figura nesposobna, igralec sramotne predstave!

  ZAKAJ, PRAVIŠ ?
  A nismo dovolj razžaljeni, človeško pohabljeni, razčlovečeni, kastrirani in LUSTRIRANI, z ukradeno državo in nesvobodni!?

  ZAHTEVAM ODGOVOR, tov.gospod,PETERLE :

  Če ste že nastavili svoja politikanstsko nesposobna lica in svoje mozoljaste riti -ali ste naredili, vsaj sledeče :

  1.Ste povedali, izjasnili, napisali, pod mizo, Kučanu, carju paradržave Slovenistan, kaj je po vaše narobe v deželi?

  1.1 Ali ste / nameravate gornje narediti javno?

  2. Ste karkoli zahtevali, da se bivalna življenska svoboda in demokracija uveljavi v deželi tako kot je to po sprejetih postavah in po izkušnjah polovice sveta, na.pr. Indije, nit treba ZDA ali Nemčije…

  3.Ste sklenili vsaj virtualen ali pismo namere, če že ne pismen dogovor za VZPOSTAVITEV DEMOKRACIJE V SLOVENIJI in o odgovornostih na vseh nivojih institucij države?

  Šele, po tem, lahko nastaviš lice, dvigneš roko za caristično penzijo, nam pridigaš!
  Terjam odgovor!
  Če ga ne objaviš na strani Politikisa, smatram, da odgovora ni in si razlagam pričujoče zadeve z polno pravico do svoje pravice in sodbe o vsem napisanem.

  napej:

  In tulele mi bluziš o “šoli iz Libanona” ?

  A, da si srečaval tudi Kristjane iz Iraka ???

  Pa koga imaš za idiota, Peterle?
  A boš kdaj shodil?

  A boš rekel, da te žalim, mogoče?

  Peterle, jezen sem kot bik, da poiskušaš toliko ljudi imeti za idiote in norce!

  Obrača se mi, Peterle!

  A ne kapiraš?

  A ti nakažem….?

  Takole gre zgodba o tvoji velikanski zmoti in o nedonošenosti v politiki( s poštovanjem do marsičesa, kar si postoril, bil zraven) :

  – A –
  Iraški, Sirski, Jeruzalemski Kristjani imajo Sadata, Džihad. ISIS, Trdoroki Izrael.

  – B –
  MI, SLOVENSKI KRISTJANI PA IMAMO PARADRŽAVNI KRIMINAL, KUČANSKI SISTEMSKI APARTHAJD, DIKTATURO RDEČE BARVE,
  ŠIKANIRANJE, ZAPOSTAVLJANJE, USTRAHOVANJE, NEUKREPANJE PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI, MEGAKORUPCIJO, KAZNOVANJE NOVINARJEV IN OPROŠČANJE IZBORNIH KRIMINALCEV VISOKEGA RANGA, NEDELOVANJE INSTITUCIJ, BLOKADE ZARADI STREŽBE IZBRANIM SLUGAM PARASITEMA IN SODNO UVELJAVLJENO ŠIROKO KRŠENJE ČLOVEKOVIH PRAVIC!

  Zato, je pravilno, mislim, Peterle tole:

  Najprej, dolžan si, povedati, reševati in izdelati zadeve doma.Tudi, tako tvoja tema, pomagaj preizkušanim, šikaniranim, zapostavljenim in izničevanim slovenskim Kristjanom!
  Pokaži kaj znaš, uveljavi se in pokaži rezultate!

  Potem se lepo vrni v lepi,mirni Libanon, in nato globlje, v vroči, nevarni Irak in v Sirijo in tam pridigaj, svetuj, pomagaj jim!

  In pridi nazaj in povej kaj si naredil!

  ČE TO NI TO, POTEM NAJ MENI BOG POMAGA V MOJI SLEPOTI!
  ———————————————————
  Bog naj ti pomaga, torej, vrli večni Peterle, spregledati vse širine, ki se ti izmotavajo, nesrečnež!
  Enkrat si v parklamentu nekaj zinil o jajcih.
  Dajmo, torej, Peterle, z jajci naprej!

  Še vžigalni nasvet za tavajoče in mlačne, te bo Gospod, tako je povedal, izpljunil, ko pride do soočenja na Nebeški TV:
  Pokorno javljam, da se zapelji dol do Medžugorja, da boš, morda tam slišal zgodbe, kako so jugokučani tam urejali
  svoje boljševiško poslanstvo koncem devetdesetih.

  In ti bodo razložili, če boš poprosil, kako so oni dotrpeli in to uredili, da jih že dolga desetletja občuduje in se tam uči ves svet.
  Pojdi, dol, v spovednico sveta, pa Ljudmilo in malega Tonina vzemi na pot!
  Da bomo mi, potem brali sadove od tega in nevznemirjeno, nemoteno zaradi akrobacij vaše, torej krščanske politike, kot dostojneži in pokončneži živeli z drugačnimi, ki zdaj gazijo po nas.
  Pa še do Vicke stopite in dobro poslušajte.
  Vse dobro, torej, zatavani brat!
  Amen.

  • Ne razumem povsem….
   NSI, ki ima minimalno moč v slovenskem parlamentu, želite videti doma ali v tujini?
   NSI-ja nisem nikoli volil, pa vendar mislim, da so ena bolj načelnih strank v slovenski politiki. In zato je potrebno po mojem menjnju takšni stranki in njenim predstavniom vsaj prisluhniti…
   Pa čeprav razmišlajo tudi o tem ali je dobro, če se greš z levom pogovarjati v njegov brlog…

  • Pod Bajukom je bila nSI samo krožek SDS-a,da ne omenjam,da debilni Bajuk ni bil sposoben dobiti niti 4% za obstanek v DZ.Zraven nam je pa nakopal še 200.000 eur dolga,ki smo ga plačevali člani,sam se je pa valjal v 8000 USD pokojnine +poslansko nadomestilo

   • Sram te bodi, da napišeš “debilni” Bajuk za tega človeka, izjemnega Slovenca, svetovljana in izjemnega finančnega strokovnjaka, ki je bil v Bruslju razglašen med drugim za evropskega finančnika leta! 🙁

    Pojdi na tečaj olike in omike, drugače je stvar upravljavcev tega portala, da ti začnejo korigirat izražanje, če ga sam nisi zmožen ali voljan.

   • Ste pač neumni, kot tveziš v vsakem komentarju znova in znova. Desnica iz nekdanjih udbovskih špicljev, virov RKC. Ne me smejat!

 11. G. Peterle, že takoj odkar ste odšli iz Slovenije v EU parlament, je iz vas izpuhtela slovenskost. Postali ste Marsovec. Žal, vem da se niste spremenili v resnici in da ste to bili še ko ste bili v Sloveniji.
  Sicer bi razumeli, kakšna provokacija je bila vaše vabilo na F21 in vi ste tej provokaciji nasedli, kolikor ste dolgi in široki.
  Seveda vas zdaj zmerjajo z vseh strani. Tisti “pozitivni” odziv je v resnici prezir do vas in nas, ki smo sicer z vami, vsaj načelno, tisti “negativni” pa jeza zaradi vaše pritlehnosti.
  Razočarali ste nas vse. VSE!

 12. Točno to Frančišek:
  1.Ste povedali, izjasnili, napisali, pod mizo, Kučanu, carju paradržave Slovenistan, kaj je po vaše narobe v deželi?

  Ali ste to povedali, kar pišete na blogu, ali ste to povedali Kučanu na Forumu?

 13. Po štiridesetdnevnem postu je Peterle zdaj na preizkušnji pri skušnjavcu. Sebe in nas prepričuje, da se mora z njim tako dolgo pogovarjat, da bomo vsi v en glas zavriskali: “To so naši ljudje!”

 14. Gospod Peterle, če bi zgornji tekst objavil vaš mlajši strankarski kolega bi še razumel, da ste pa to naivno besedilo objavili politik z večdesetletno kilometrino je pa smešno. Sicer lepo argumentirate vzroke za svoj nastop na F21, vendar ste najbrž vedeli, da vas g. Kučan ni povabil na razgovor, ker bi si želel vašega mnenja.

 15. SDS saj vas zastopim, boli če imate v stranki največ bivših partijcev, da ne rečem o tem kakšen odnos imate do cerkve.

 16. Lojze nima pravega tajminga. Na Forum 21 bi se moral upreti, ko je kandidiral za predsednika, ne pa da ga je podprla vsa pomladna stran. Takrat je totalno pogorel pri levih, sedaj se vrača na pogorišče, da vidi če bi lahko vstal iz pepela 😉

 17. Spoštovani vsi !
  Gre za dejstvo, da je slovenska krščanska in SLS pomladna struktura volilnega telesa hlapčevska do partijske strukture. Zaradi tega je do SDS tudi sovražna, ker ne zmore biti toliko poštena, da bi se lahko družili. Bistvo politike mora biti diplomatska poštenost, da se izpričuje: “Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik grešniku služi”. Partijska varianta pluralizma (SZDL) je popolnoma zgrešena in nemoralna, ker je hinavska in v interesu oblastniškega obvladovanja ljudi. Taki ljudje so mlačneži in neznačajni. !!

  • Halo, Mr.Buky!

   Tudi odlično!
   g.Tanko, Janša, ga.Bahova, ali slišite ?

   Naglavna parola Orgličarjev je:

   1—– Bomo Največji, Najvišji, Najmočnejši na
   desnici!
   2—– Osvobajamo se od SDS !

   In se rinejo ekstremno skozi rdečo v sam vrhunski kot Levega fašizma, naravnost do Kučana…kako se temu reče?

   Kako se temu reče v kontrapunktu vaših dveh naglavnih parol, navedenih zgoraj?

   ad 1—- iskanje tolažbe, kolaboracija,naslanjanje,
   prijateljevanje, tovarišija ?????

   ad 2—- a to bo pa enospolna zveza z levaki, kurbanje
   ali prešuštvovanje. KAAAAJ ?

   BUTNSKALCI! Bog grehe odpušča, bedarije pač ne!

 18. Buky, prosim da ne trosiš laži, večina partijcev je kvečjem v SDS in to se tudi danes dokazuje, dokler se velikemu vodji ploska je v redu, ko pa izrečeš kritiko, pa takoj horuk in na grmade.
  In dokler ne zamenjate vodja, ta čas desnica nima možnosti priti do uspeha.

 19. ..ja kdo pa je Kučan..??

  ..je kak predstavnik kake politične opcije, ki javno in preko volitev sodeluje v slovenski politiki ??..je kak civilno-družbeni predstavnik..??

  ..če to ni..potem pomeni, da je v neformalni in delujoč v sivi ali temni coni parlamentarne demokracije..

  ..torej nam Peterle pravi, da se moramo pogovarjati s to sivo ali črno cono, ki ima politično in družbeno moč in vpliv, ki si ša ga ne dobi na demokratični način..

 20. Bravo Lojze. Kot bivši predsednik vlade si povedal resnico. Resnica, ki jo priznavaš je, da je Milan Kučan dejansko vladar Slovenije in, da ti je že v času tvojega predsedovanja vladi RS naročal kaj in kako moraš “predsedovati”. Janša od tebe ni bil deležen v zadnjih 25 letih nobene podpore. Vedno si potegnil s “pravo” stranjo”. Sedaj razumemo tvoje obnašanje ob aferah Depala vas, trgovina z orožjem, Patria, KPK. Vselej si s svojo stranko NSi “stisnil rep med noge” in potegnil s tistimi, ki so Janšo obtoževali in mu podtikali zgoraj imenovane “afere”. Razen seveda v času, ko je stranki predsedoval Andrej Bajuk Tudi zaradi NSi in SLS danes Janša sedi v zaporu, saj se “menda” nočete vmešavati v njegov boj z Milanom Kučanom. Rajši greš predavat na Forum 21. Tvoj “mladinec” Tonin pa njegovo bivanje na Dobu imenuje “politik v zaporu”. Tudi Ljudmili Novak je bližje Mladina kot recimo Časnik. Počasi se odkrivate in sebe imenujete “žlahtna desnica”. Žal ste samo “žlahtna leva desnica”!

 21. Predsednik Milan Kučan ob 10 letnici spravne slovesnosti
  Predsednik Milan Kučan je ob 10 letnici spravne slovesnosti, ko sta se predsednik države in nadškof dr. Alojzij Šuštar skupaj poklonila mrtvim in žive povabila k spravi in sožitju v javni izjavi zapisal, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunajsodnih pobojev , ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin.
  Samo na podlagi pietete do mrtvih sta mogoča spravno sožitje med živimi in strpnost v skupnem bivanju ljudi različnih prepričanj drug z drugim, in ne drug proti drugemu, medtem ko politična zloraba preteklosti in mrtvih peljeta drugam, povzročata nove delitve in zbujata nova sovraštva, je med drugim v izjavi zapisal Milan Kučan, ko je obiskal množično grobišče po vojni pobitih domobrancev pod Krenom v Kočevskem Rogu in tam položil venec in prižgal svečko.
  Nedelo, 29. Julij 2000

  • To je zapel.

   Zraven njega je nadutonašobljeno paradiral z rokami v žepih sam olimpijski baron, Kocijančič, ja.
   Na slikah si oglej njihove ksihte.
   Kaj pove nj. body language in kshti ?

   Naredil nič od vsega.
   Nasprotno.Popolnoma nasprotno.

   On bi lahko bil z vso svojo mašinerijo prekupčevalcev
   in črnoborzijancev lahko spravil narod Slovencev!

   Pa ni.

   ker to nikoli ni bil in ne4 bo njegov cilj, še manj cilj njegove rdečeroke partije!

   Strateško iz paraozadja je zrežil en sam kreg, razdvajanje in novo sovraštvo.
   To je njegov strateški nateg.
   On rabi sovražnika.
   Seveda so bili izvajalci drugi, on samo nalaga polena na ogenj, kot se za diktatorčka spodobi. Mašinerija dela.

   Kocbek je bil svetovni nateg naivnega bućmana, ampak se Peterletovi Orglarji niso naučili prav ničesar.
   Kučanoljub Tonin pač najmanj, on samo izopolnjuje Peterletov saltomortale v propad.Toliko. Bedaki.

 22. Smo se iz krvavega dvajsetega stoletja dovolj naučili?
  Saj ne, da smo se šele v dvajsetem stoletju naučili, kako slabo lahko gre, to smo vedeli že prej: da se ljudje pobijajo in da je vojna strašna, niso nikakršna nova spoznanja. Naučili pa smo se poslušati mnenja drugih, v drugi polovici dvajsetega stoletja pa smo se naučili prisluhniti tudi žrtvam. Tega prej ni bilo, vsaj ne v takšnem obsegu. Ljudje so preživeli nemška koncentracijska taborišča ali sovjetske gulage in o tem napisali knjige, to je novo, in v skladu s tem se je spremenilo tudi razumevanje pravnega in pravičnega, žrtve se jemlje veliko bolj resno kot prej.
  « Naučili smo se prisluhniti drugim«.
  V Sloveniji pa je še vedno veliko, kot pravite, nasprotnih pripovedi. Imeli smo žrtve nacizma pa tudi žrtve komunizma in žrtve vojne in tako naprej in včasih se zdi, da so Slovenci več kot pol stoletja kasneje še vedno zazrti v te spore.
  Bral sem o tem, da gre za nekakšno tekmovanje spominskih kultur, na primer protikomunističnih in katoliških, ki so Nemčijo v primerjavi s partizani videle kot manjše zlo.
  Kaj je lahko odgovor na te razkole? Čas. Vsak naj tudi naprej dela tisto, kar misli, da je prav, pa če je pri tem uspešen ali ne. Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda enkrat lahko skupaj odkrili spomenik.
  Profesor literature, socialni filozof, mecen, voditelj Hamburškega inštituta za socialne raziskave (HIS), profesor novejše nemške litera¬ture na hamburški univerzi in predsedujoči Ustanove Arna Schmidta, Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Hamburgu, v intervjuju, DELO, Sobotna priloga, 07.12.2013
  http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/naucili-smo-se-prisluhniti-drugim.html

  • Dober zapis.
   Najmočnejši deli pa manjkajo, zato tekst potrebuje dodatke.
   Kockbekjada brez meja.
   ŽAL.
   Preveč klenih zadev v vašem sporočilu manjka.
   Stare limance z obnovljeno žaubo.
   Brez zamera in vse dobro!

 23. To misel je danes na twiterju zapisal ddr. Klemen Jaklič:Na tujem smo, ker ste ta stari videli le sebe. In še popravek: tako že molzete, da medtem nismo več mladina.
  V dveh kratkih stavkih povedano vse.

 24. Dr. Spomenka Hribar pravi: »Prav bi bilo, če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej. Revolucija je že med vojno, še posebno pa prva leta po njej, naredila ljudem toliko hudega.«
  Tudi sam sem tega mnenja.

  • Ali je tu mišljena tista dr.Spomenka Hribar, ki je ustavljala politično desnico in ne teh, ki so v imenu revolucije vladali, najprej 45 let in ki še dandanes vladajo v državi Sloveniji?

   Če je to ta gospa, potem zgledovanje po njej ni kaj prida posrečeno.

  • g.Mihič!

   A veste kaj Vam povem, ker mi gredo kocine v luft:

   Zelo dobro, kar navajate, kot dejstvo.
   Če citirate ali navajate dobre misli, dobre prakse, dobra dejanja, celo posredno-preko oseb- citate Stare ali Nove zaveze, je pametno in učinkovito, če to naredite, da ne uporabljate pri tem ljudi, ki so strašno slab vzgled.

   Torej naravnost: ne uporabljajte ljudi, ki so sprijeni,
   konvertitni, slab zgled v mnogih primerih.Tovarišica je
   paradigmatski primer farizejstva najfinejše oblike na slovenskem in kvečjemu primer kako se besed ,ki jih navajate zgoraj ne sme uporabljati!

   Škoda, g.Mihič, moram rečt-ne nas pitat z zdravju škodljivo, postarano, popljuvano in pogreto hrano!
   Uničuje zdravje.
   Hudo slabo nabite energije prinaša ta tovarišica v slovenski eter in ne jih regenerirat, na tak način, če se da.

   Če smatrate, da se motim, potem ne jokat nad menoj, raje povejte kaj je ženšče dobrega naredila, dejanja, prosim!
   In ne o tem kaj je blebetala.To vemo,
   Ampak blebetanje je pri njej orodje.
   Njeni nameni so zdavnaj precejeni.
   Dovolj Farizejstva in zavajanja, slepjenja in razdvajanja in mlatenja prazne slame ali celo citiranja takih zavrženosti, g.Mihič.
   (Vem, da je Vaš namen dober, da smo na jasnem, hvala!)

 25. Nizkoten komentar, žaljiv za obravnavo temo in odraz odsotnosti vsake osebne integritete!
  To nikomur ne koristi, ne k spravi, ne demokraciji in ne pokojnim in ne živečim žrtvam revolucije.

    • g.Zdravko govori naravnost, kratko in brez dlake na jeziku, to enostavno preberem in vas samo izziva, sprašuje, da mu odgovorite.

     Torej, s spoštovanjem čakamo, da Zdravku odgovorite, g.Mihič.

     Zanimivo, dajmo!
     Čakamo.
     Hvala.

 26. Peterle in Tonin delata napako, toda SDS je stranka z največ bivšimi komunisti in tudi delujejo tako, poleg tega pa jih komunisti preoblečeni v SD nič ne motijo, ko sodelujejo v energetski kraji Slovenije.

 27. Ogledal sem si kar nekaj oddaj »Pričevalci« Jožeta Možine na RTV SLO. Pred dnevi sva z ženo obiskala pričevalca Alojza Arka iz Prigorice pri Ribnici, ki je izkazal izredno velik pogum, da je slovenski javnosti povedal svojo zgodbo o doživetih grozotah revolucije med NOB in po končani vojni.
  Njegovo pričevanje je eno najbolj pretresljivih. Govori jasno in zbrano, prizadeto, a ne maščevalno. Tudi doma se razgovori in še dopolni svojo pretresljivo življenjsko zgodbo, s katero živi.
  Tudi, ko smo sami, brez kamer, ni kančka maščevanja!
  Pričevalec gospod Alojz Arko pokaže zelo visoko integriteto!
  Pove, da po pričevanju ni doživel nobenega pritiska ali oporekanja, nobene grožnje. Nihče se mi oglasil. Najinega obiska je bil zelo vesel. Naslednji teden grem zopet k njemu.
  Mnogi komentarji te najbolj boleče slovenske teme, kažejo da avtorji nimajo integritete, ki je potrebna za obravnavo te teme, kot jo izkazujejo žrtve, pričevalci, ki pričujejo v spomin in opomin, vendar brez maščevanja.
  Pričevalci niso predmet za pogromaštvo, za hujskanje in za povečevanje razkola, temveč za iskanje sprave in sobivanja različno mislečih v družbi enakopravnih državljanov, kar je bistvo demokracije.
  Mnoge komentatorje te teme je lahko pred pričevalci zelo sram!

  • Vse spoštovanje Pričevalcem in oddaji.

   Pričevalce gledam in poslušam v svojem družinskem in v širšem slovenskem krogu že desetletja, g.Mihič.

   Mislim, da ne gre te veličastne zgodovinske, socialne ali antropološke ter vrednostne slovenske dragotine, ki še zdaleč ni dokončana in je impozantna, zdajle dokladati na nivo na katerem se na tej strani lomijo kopja-tudi na. včasih, malo trd način.

   Ne devajte, prosim, spet, jabke in hruške skupaj!

   Če malo zasukam na en drug plafon:

   ALI BI VI,g.MIHIČ ANGLEŠKE PARLAMENTARCE LAHKO ZAČELI
   UČITI NAJ ZAČNEJO GOVORITI KOT NEMI KIPI; NAJ NE KRILIJO Z ROKAMI; NAJ GOVORIJO BREZ DVIGOVANJA GLASU ?

 28. Odprta, tudi polemična politična diskusija je temelj napredka v demokraciji. V normalnih demokracijah je najbolj naravno, če se na takih diskusijah pojavlja cel spekter mnenj in političnih opcij.

  Peterle ima po svoje prav, ko se čudi, zakaj se ga ne ocenjuje po tem, kaj je povedal, ampak samo po tem, kam je šel to povedat.

  Problem na trdi desnici v SLO vidim v stalnem iskanju sovražnikov in zlasti “izdajalcev”. Čim več boste agresivno pritiskali na ljudi z iskanjem sovražnikov in “izdajalcev”, tem več jih boste našli. Pravzaprav jih boste celo producirali.

  In to je evidentno kontraproduktivno za isto desnico. Združevati je treba začet ljudi, ne pretežno diferencirat. ( Seveda, če ne želiš biti večna opozicija in manjšina. A to je mazohizem)

   • Spomnim se Zbora za republiko iz 2004,kako so po njegovi zaslugi pomladne stranke premagale “večno” LDS.Če danes poslušaš pametovanja in nastope vodilnih iz Zbora za republiko /B.M.Turk,Brščič…./lahko veš,da bo t.i.levica brez truda na oblasti še 3 mandate.Zaradi teh nesposobnih bebcev,ne pa zaradi Tonina ali Peterleta!!!!!Bršič,ki vsevedno pametuje po twitterju,hkrati pa je že celo življenje prisesan na proračun! To je vaš problem,SDS,+žaljivi komentarji JJ po tw.

 29. Če bi kazalo, da je šel Peterle v hotel Union res na pot v Canosso, bi si res zaslužil, da se ga raztrga. Za takšno domnevo sam ne vidim dokaza.

  Po drugi strani je vendar problem v sodelovanju na način odzivanja na njihovo okroglo mizo s Kučanom in njegovimi. Ker še nismo normalna demokracija. Daleč od tega. Mogoče vse manj.

  Ker je Kučan ne le dolgoletni šef komunistične partije, ampak je visoko sporna tudi njegova vloga po letu 1991. Ni recimo normalno stanje, da je vsak dozdajšnji župan/ županja v mestu, kjer Kučan živi, torej prestolnici države, volitve dobil tako, da ga je pred volitvami ta isti izrecno javno podprl. Ni normalno, da isto velja za vse dosedanje predsednike države z izjemo zadnjega Pahorja. Ni normalno recimo, da ne desnica, ne kristjani ne morejo v samostojni Sloveniji nikoli (!)izvoliti svojega človeka za predsednika. Ni normalno, da pravosodje najvišjim udbovcem ( SLO in YU) omogoča preganjanje novinarjev, ki samo skozi arhivske dokumente razkrivajo njihova zločinska početja, medtem ko Markaču in Pekoviću iz sosednje države za enaka dejanja sodijo v Nemčiji. Ni normalen proces ( ki se vleče skozi 7 let) in zapor voditelja opozicije brez vsakršnega dokaza.

  Zaradi vsega tega se sam, za razliko od Peterleta, v tem trenutku ne bi odločil, čeprav sem dialoško razpoložen, evropske politične diskusije na Kučanovem terenu. Na vsaj domnevno nevtralnem terenu, recimo v nacionalni RTV hiši pa verjetno da.

 30. Sedaj bo zvenelo mičkeno grobo a je verjetno res.
  Med vojno so se kristjani pečali s fašisti in izgubili.
  po vojni se je Kocbek pečal s komunisti in izgubil.
  Po letu91. je vsako pečanje SKD z levimi strankami pripeljalo do njenega poraza.
  Peterleta so kolegi še leta 92 klicali buldožer, ker je sam sebe rinil naprej ne glede na posledice za stranko.Nikoli ni odpustil JJ in Bavčarju, ker sta ga hotela kmalu po vojni zamenjati. Je solist in populist, ki ljubi sebe.
  V vodstvu SDS odpustijo levim in desnim, pozabijo pa ne.
  V vodstvu Nsi odpustijo in pozabijo grehe levim, SDS-u pa nikoli.

 31. Buldožer so v Franciji poimenovali Jaquesa Chiraca. Za Peterleta še nisem slišal tega izraza. Verjetno pa res pomladna opcija v SLO do zdaj ni imela še enega liderja brez izrazitih šibkih točk in ne takega, ki bi bil izrazito napisan na kožo povprečnemu slovenskemu okusu. In seveda ne brez hobija, da se grizejo med sabo bolj in bolj javno kot na Kučanovi levici.

  Tudi glede na kvaliteto, ne samo kvantiteto je verjetno bil vrh političnega zastopništva slovenske pomladi leto 1990. Mislim recimo, da je imela pomlad takrat boljše, ne samo močnejše zastopstvo v parlamentu ( pa čeprav samih amaterjev v politiki) kot ga ima danes po 25 letih demokracije. To pa vsaj mene zaskrbljuje.

  Ne vem – naj povabijo Jakliča s Harvarda v politiko, ne raznih liberalnih otroških vrtcev …

 32. Ko berem komentarje, sem osupel, zmeden in se sprašujem, kdo je sploh res za spravo, saj so vsi en sam veto Lojzetu Peterletu in njegovi pobudi za korake sprave? Ni komentarja, ki bi upošteval njegovo svarilo, da slovenska mladina odhaja, ker se v državi prepira in ne skrbi za razvoj ekonomije in za to potrebnega znanja. Kot, da to nič ne šteje, a vsi žive od tega.
  Kdo vse daje veto iz “višjih razlogov” Peterletovi pobudi, je neznano.
  Vsi avtorji komentarjev so anonimni, a seveda “iskreni, dobronamerni in pravimi razlogi”; a res?
  Kot da sem na forumu skrivnostne lože?
  Kje je osebna integriteta razpravljavcev ob razpravi od ravnanju sočloveka, evropskega poslanca podpisanega s imenom in priimkom, kje je osebna integriteta ob razpravi o tako usodni in zahtevni ter potrebni javni temi, kot je narodova sprava?
  Žal to niso obeti za spravo. Pričevanja pričevalcev ne dajejo mandata za veto za spravo!
  Kdo vse govori in poučuje o odpuščanju in spravi, kot dosežku omike? Iskreno? Očitno še ne! Kredibilnost!?

  • Gospod Mihič sprava v Sloveniji se bo začela tisti trenutek, ko se bo pokopalo mrtve in bo za te ljudi slovenska država izdala mrliške liste. Takrat se bo v fizični obliki videla vsa razsežnost genocida komunistične partije nad svojimi brati. Zato pa tega tudi nikoli ne bodo storili, ker takrat bo konec pravljic o zveličavni NOB. Vse ostalo so le prazne besede, floskule.

   Z veseljem bi pozdravila razpravo gospoda Lojzeta Peterleta na Forumu 21, če zmogel tej eliti naliti čistega vinca, pa tega ni zmogel storiti, zaradi vpliva foruma na politiko in gospodarstvo je Slovenija zadnje ;sviralo; v Evropi. Če bi gospod Peterle to zmogel bi bila zelo ponosna nanj , tako se je pa šel le priklonit stricu oz. kralju partije, ki vlada.

   • Sprava se bo pričela, ko bo deklarirano omikano odpuščanje v življenju zaživelo, pa se bo vse ostalo zgodilo! Od besed k dejanjem!

    • Gospod Mihič Angleži takemu praznemu besedičenju pravijo cheap talking in ravno to pravijo na naši levici. Nakladajo v nedogled, še enega samega samcatega spomenika ne morejo udejaniti. Zato,da jim bom verjela, da s spravo mislijo resno naj začnejo izdajati mrliške liste in pokopavati mrtve. Pa da vidimo. Pa vem, da se to ne bo zgodilo jih predobro poznam.

     Vem pa kaj bi storila jaz, če bi kateri moj sorodnik izginil po vojni. Že zdavnaj bi se morali najti sorodniki in za začetek vložiti tožbo proti državi, ker še po tolikih letih ni izdala mrliških listov. Potem pa ta primer voditi do konca tudi do evropskega sodišča za človekove pravice.

     • Tako je. Tu so jih pa “podkupili” z nekaj evri iz zakona o popravi krivic in gotovo. Pa še Cerkev jih je “spodbujala” naj se poravnajo za prgišče denarja, s tem pa priznajo legitimnost krivicam.

   • Zakaj JJ vlada ni izdala mrliških listov v 2004-08 ali 2012?Šturm je bil minister za pravosodje.Kaj je delal?Mrliški listi se lahko izdajo brez posebnega zakona!

  • Govorjenje Kučana in njegovih “prijateljev ” o spravi je podobno kričanju lopovov UJEMITE TATU, da lažjekradejo.
   Besed je bilo veliko preveč, namesto dejasnj pa norčevanja po časopisih, stožiške rdeče maše, ukinjanje komisij…

   • Izjave, ki še vedno veljajo, tudi izjava Milana Kučana in Spomenke Hribar niso šala, in ni potrebno da so predmet posmeha, če delamo iskreno za spravo.
    S kom pa naj bi se spravili, s tistimi, ki se jim posmehujemo?

    • Te izjave so se izkazale kot šala. Bile so šala. Če bolj pozorno preberete Kučanovo izjavo je razvidno, da je šala. Nadškofa Šuštarja je potegnil za nos, takrat v Rogu.

     Te izjave so šala! Slaba šala.

    • Na katerem planetu pa živiš, človek?

     Ne nalagaj več teh szdlejevskih pobožnjakarskih
     in ravnogliharskih otrobov!

     Utemeljim:

     Kar sta Kučan in Spomenka izustila pred davnimi leti se je že izpričalo kot nevredno, popolnoma NEVERODOSTOJNO, ker je bilo tisočekrati demantirano po faktualnih povsem nasprotnih strateških in naglavnih dejanjih samih avtorjev!

     Ali si zadolžen, da vzdržuješ in servisiraš že davno propadle agitpropovske nebuloze za debilne ostrižena ovce in ovne?

     Kar naprej:

     — predsednik Kučan je reku
     pa
     — Spomenka je rekla……

     PA KATERI FAKTOR PA SO TILE FOSILI V TVOJEM ZAVEDANJU IN V PARADIGMATSKI PODATKOVNI BAZI TVOJEGA MOŽGANOVJA, ČLOVEK!???

     Nikjer ne navajaš, recimo, spoštovanih imen, kot PUČNIK, morda OMAN, veliki B.PAHOR,morda BOŠTJAB TURK; ne navedeš enega samega citatka iz knjige ZA KULTURO ŽIVLJENJA od Janeza Janše
     itd,itd

     Recimo.
     Še čakam prejšnji odgovor, torej dva odgovora.
     Hvala vnaprej.

 33. Gospod Mihič očitno vam bajke pa miti nikoli v življenju niso bili predstavljeni pa še kako so resnični,
  ker skozi živalski svet se vidi človeška beda.

  Če bi pa tovariša Kučana spoznali v živo in videli njegovo primitivnost pa imam pravico soditi o njemu.

 34. Ponovim! Zakaj jih ne pokopljemo in jim ne postavimo spomenika?
  Vprašanje, doklej bomo še barbari? To vprašanje se mi postavi, ko berem odličen prispevek novinarke Anuške Delić, ki se sprašuje o usodi žrtev povojnih pobojev oz. konkretno žrtev v Hudi jami. Na regalih v rovu Hude jame, ki je bil pred dobrima dvema letoma preurejen v nekakšno kostnico, na dostojen pokop čakajo posmrtni ostanki 778 pobitih. Toda v jašku rova so posmrtni ostanki še več tisoč pobitih, pri čemer je njihovo število mogoče oceniti zgolj glede na globino jaška in druge relevantne parametre. Ocene so, da jih je okrog 2500 oziroma največ 2800, po drugih ocenah jih je tam še najmanj 3500. Praviloma je pokop pokojnika stvar svojcev, toda njihovo vlogo mora v primeru žrtev množičnih pobojev prevzeti tudi družba. Ležijo na pragu, zloženi v raznobarvne gajbice, in čakajo, da jih bodo nosilci družbene moči opazili, čeprav je obletnica odprtja Barbare rova že minila. Zakaj vsaj teh, katerih spokoj smo z najdbo in izkopom že zmotili, ne pokopljemo? To vprašanje nima nikakršne zveze s politiko ali z ideologijo. To vprašanje zadeva človeškost, je vprašanje civilizacijskih norm, ki jih ljudje sicer ne odrečejo nikomur, niti svojim hišnim ljubljenčkom ne. Dejstvo je, da so bili pobiti v Hudi jami nekoč »samo« ljudje, iz mesa in krvi, in da danes njihovi skeleti čakajo na razsodnega sodobnika, ki jih bo pokopal in jim končno dal večni mir. Se bomo le streznili, postali normalni civilizirani ljudje? Smo res brez empatije in pietete? Povsem se strinjam z Alijem Žerdinom, kolumnistom in urednikom DELO SP, ki pravi:
  »Dejstvo, da je vlada v načrt razvojnih programov uvrstila tudi postavitev spomenika žrtvam vseh vojn, je hvalevredno. Odločitev o postavitvi spomenika je nujna. Ni pa zadostna. S spomenikom bi na simbolni ravni izrazili spoštovanje žrtvam vseh vojn, hkrati pa resnični posmrtni ostanki žrtev povojnih pobojev še vedno ležijo raztreščeni; denimo v rudniškem jašku Barbare rova. Podobe posmrtnih ostankov, ki so v globini rudnika za nedoločen čas shranjeni v pisane gajbice, kjer čakajo na dostojen pokop, kričijo. Najglasneje nam govorijo, da odnos do mrtvih preprosto ni pravilen. V Srebrenici stoji spomenik. Hkrati pa v Srebrenici vsako leto 11. julija dostojno pokopljejo nekaj sto žrtev pokola, ki se je zgodil leta 1995. Leta 1995. Ne leta 1945.«
  Mehmedalija Alić, ki se je soočil z vsemi hudimi zločini druge polovice 20. stoletja na naših tleh, s povojnimi poboji v Hudi jami, z izbrisanostjo, z genocidom v Srebrenici pa odkrito pravi: »Po nekaj mesecih dela v Hudi jami ter analiziranju dogajanja v Barbarinem rovu junija 1945 in v Srebrenici julija 1995 sem spoznal, da med njima ni bistvene razlike. Vse, kar se je zgodilo, se je dogajalo po istem kopitu; le odvijalo se je v drugem času. Dogajanje petdeset let pozneje je bilo videti kot nekakšno kolektivno diplomsko delo sinov ideoloških učiteljev iz prvega dogodka. O resnici moramo govoriti, naj bo še tako boleča: in to zaradi vseh žrtev, zaradi nas, ki smo še vedno živi, zaradi naših otrok in naše prihodnosti. V novi zgodovini moramo očistiti pretekle zločine in laži, in to tako, da glasno govorimo o resnici. Sovraštvo je smrtni greh, ljubezen pa upanje in življenje«. Temu lahko le pritrdimo. V nekdanji skupni državi smo Slovenci veljali za poštene in delovne. Danes je ostal le sram, do kakšnega dna smo segli. A tudi upanje, da ne vsi. Nikakor pa ne dojamem mnenja Spomenke Hribar, ki pravi, da je bila ena od obravnavanih lokacij za postavitev spomenika tudi Trg republike, -v enoumju pa Trg revolucije, da se ne pozabi-, toda ta je že »zaseden«, pravi, s spomenikom revolucije. Kdo ima še vedno torej prednost, revolucija? Po moje nikakor ne!
  »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega «, bi bilo tudi za Spomenko Hribar prav. Saj tudi pravi: »Medtem ko je bil še posebej prva leta po vojni poudarek na revoluciji kot zaslugi partije, se je zdaj revolucija kar nekam izgubila in tudi zveza združenj borcev se je preimenovala v zvezo združenj borcev za ohranitev vrednot NOB. Vrednote narodnoosvobodilnega boja so predvsem »narodne in osvobodilne«, ne pa revolucija.«
  Postavimo vendar končno spomenik vsem žrtvam vseh vojn, menda tudi žrtvam revolucije, če cenimo poštenje in pieteto do vseh mrtvih. Bilo bi to častno dejanje, da se znebimo »barbarizma« razmetanih kosti po grapah in jamah, ki še čakajo pokopa. Revolucije naj bo vendar že enkrat konec. To bo velik vložek za spravo in v prihodnost razvoja Slovenije.
  Franc Mihič

  REŠETO 2013

  • In ste zdaj dobili priliko za samopromocijo. Čeprav na račun žrtev povojnih likvidacij.
   Samo za to vam gre!

  • Zdaj je pa dovolj, drugare Mihiću!

   Nihče normalen si ne želi vaše fantomske “sprave” ali kakorkoli že temu komunističnemu žaljenju pravičnosti in spodobnosti pravi drugarica Diklić, mladoupokojenka, ki, mimogrede povedano, meni, da bi bilo fajn, ako se delovna doba podaljša. Jasno, tovariš Vrednota Genocidnega Kao NOB?

   Pot k civilizirani družbi in vladavini prava je kazenski pregon še živečih komunistov, ki so pobijali, zatirali in zatrli Slovence, pamet, etiko in ekonomijo, ne pa nekakšna kurčeva “sprava”! In seveda kazenski pregon komunistov, ki so si na temelju početja svojih (starejših) tovarišev zgradili (politično) kariero.

   Torej, še enkrat, drugaru Mihiću: z nobeno jebeno “spravo” me ne boste pitali brez kazenskega pregona komunistov, prepovedi totalitarnih simbolov in visokih denarnih in/ali zapornih kazni za vsakogar, ki omalovažuje komunistično-partizanarski genocid ali njegovo težo zmanjšuje z “vrednotami” NOB.

   Smrt socializmu, svoboda človeku!

 35. Ja gospod Mihič so pa že bolj življenske kot neke prazne besede Milana Kučana in Spomenke Diklič Hribar. To je tista poslanka, ki je govorila kako je potrebna pokojninska reforma da bi delali dlje sama je šla pri kolikih letih (malo več kot 50 jih je imela) v pokoj in ima več kot 1200 evrov pokojnine za 28 let delovne dobe moja mama pa za isto leta dela (ne poležavanja ampak težkega fizičnega dela) 308 evrov kje je sedaj tako opevana levičarska pravičnost obeh.

 36. Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je tudi obiskal grobišča v Kočevskem Rogu. Podal je upoštevanja vredna mnenja: »Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo. Če ne sprejmete dejstva, da pri vsakomur, pri vsakem gibanju obstajajo dobre in slabe stvari, imate težavo. V Sloveniji ljudje 70 let niso mogli govoriti o tem in zelo težko zdaj sprevidijo, da je zgodovina bolj zapletena, da stvari niso tako jasne, kot si ljudje želijo.« Zato je še kako aktualen poziv iz Roga, naj oblast kljub krizi poskrbi za popravo krivic in civiliziran pokop žrtev medvojnih in povojnih pobojev.

 37. V vojnem in povojnem nasilju je umrlo 6,5 % Slovencev so rezultati projekta popisovanja žrtev medvojnega in povojnega nasilja, pravi vodja projekta, zgodovinarka dr. Vido Deželak Barič na Inštitutu za novejšo zgodovino v intervjuju, ki je objavljen 10. junija 2012 strani RTV SLO, kjer zgodovinarka med drugim pravi: »Najbolj je bila prizadeta Ljubljanska pokrajina. Tu je bil center slovenske politične elite – tako meščanske izpred vojne kot tudi novo nastajajoče revolucionarno-odporniške, kar je poleg italijanske okupacijske politike odločujoče pogojevalo tok dogodkov. Ljubljanska pokrajina je zgubila 9,5 odstotka prebivalstva. Tukaj se je namreč vzpostavil zelo močan odpor proti okupatorju, ki je šel z roko v roki z revolucijo, čemur je sledila reakcija meščanskega tabora. V Ljubljani so se že leta 1941 dogajale likvidacije, nato so množične likvidacije potekale leta 1942 na partizanskem ozemlju. To je bistveno spodbudilo vzpostavitev samoobrambnih vaških straž, po kapitulaciji Italije, ko se dogaja radikalni obračun s četniki in vaškimi stražarji, pa organiziranje domobranske vojske. Med partizanstvom in zlasti v Ljubljanski pokrajini dobro izurjenim ter številčnim domobranstvom je potekal intenziven spopad med vojno, temu pa je sledil tudi strahoten obračun zmagovite strani nad premagano po končani vojni. Prav zaradi naznačenega dogajanja ima Ljubljanska pokrajina največ smrtnih žrtev, pri je čemer najvišje število žrtev imela protirevolucionarna stran, in to predvsem zaradi povojnih pobojev. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja).
  http://www.rtvslo.si/slovenija/prvi-pravi-popis-v-vojnem-in-povojnem-nasilju-je-umrlo-6-5-slovencev/284939

  Sprava je življenjsko potrebna, vsaj na minimalnem konsenzu, ve omikana in odgovorna politika!

 38. Demokracija je tekma za glasove svobodnih volivcev. Desnica se dovolj ne potrudi, ne nudi rešitev za probleme zadostne večine, jih niti ne analizira, raziskuje.
  Ni vse na forumih, zlasti ne na anonimnih.
  »Kdo so naši volivci? Kaj jim ponujamo? Po katerih komunikacijskih kanalih? V kolikšni meri so volivci zadovoljni z našimi izdelki in storitvami? Ali naši izdelki in storitve rešujejo dejanske probleme, trenutne in strateške? Ali imamo ustrezne vire, človeške in finančne za udejanjanje ciljev? Ali imamo primerne načrte? Ali smo ustrezno organizirani za zadane cilje? Ali imamo prave vodje za doseganje teh ciljev?«
  Odlično in akutno aktualno za tiste, ki spoštujejo volivce in demokracijo!
  Na zadnjih volitvah je bil poraz desnice doslej največji, katastrofalen.
  Volivci desnice in še manj vodstva strank desnice, razen NSi in SLS, to je predvsem SDS, ko da sploh niso zaznali poraza in prevzeli odgovornosti pred volivci.
  Za anonimne dejanja in izjave praktično ni nihče odgovoren.
  Kdaj bo torej v Sloveniji poznana prakticirana odgovornost, ki je temelj pravega napredka družbe in predpogoj delovanja države, predvsem pravne države?
  V kateri desni stranki je kdo, oseba ali organ, že analiziral vzroke lastnega neuspeha, a ne demagoško, »vsega so drugi krivi, mi smo žrtve in nismo nič krivi, pri nas je vse v redu, samo volivci nam tega ne priznajo, i.p.«
  Zopet in tudi nič o potrebni spremembi volilnega sistema, vendar ne, vse po naše ali nič.
  In ostaja Nič sprememb.
  Spremembo volilnega sistema pričakuje večina volivcev, kar so pokazale evropske volitve s preferenčnim glasom.
  Na zadnjih volitvah je bil poraz desnice doslej največji, katastrofalen.
  Volivci desnice in še manj vodstva strank desnice, razen NSi in SLS, to je predvsem SDS, ko da sploh niso zaznali poraza in prevzeli odgovornosti pred volivci.
  Kje je tu odgovornost, kar je glavni manko v kulturi Slovenije, zlasti v kulturi politikov?

Comments are closed.