L. Peterle, FB: Osamosvojitev ni dovolj …

14

… treba se je osvoboditi

Za nami je deset let polnopravnega članstva v Evropski zvezi. Izkušnjo prostovoljne skupnosti, ki živi v miru in svobodi ter temelji na skupnih vrednotah in načelih, smo si omogočili z odločitvijo za samostojno in demokratično slovensko državo. Brez nje ne bi uživali prostega gibanja, petstomilijonskega skupnega trga, skupne valute, podpor v kmetijstvu, kohezijskega in drugih skladov, študentom prijaznega Erazma, enakopravnosti slovenščine…

V prvih letih članstva smo veljali za najboljšo novo državo članico, uspešno smo ji predsedovali, uživali gospodarsko rast in ugled. Zadnja leta smo v krizi, postali smo rob EZ. Zavozili smo.

Ob desetletnici članstva nas propagandni stroj stare politične linije prepričuje, da so za naše stanje krive Evropa, osamosvojitev in demokracija. Več je govora o osmih plačah evropskih poslancev kot o odgovornosti in bančnih računih tistih, ki so nas spravili v bančno luknjo.

Kriza je jasno pokazala, da Evrope nismo sprejeli v bistvenih elementih. Nismo uveljavili pravne države, načela socialno tržne ekonomije le delno. Doživeli smo podaljšek Kardeljeve dogovorne ekonomije s sistemsko korupcijo, drago državo in zadolževanjem. Državne banke so financirale utrjevanje moči pretežno stare vodilne strukture. S podporo privatizacije so investirale so v negospodarske namene. Naših državnih podjetij niso neodgovorno upravljali tujci, tudi bank niso izsušili. Za krizo smo krivi sami. Za nesposobnost reform tudi. Iskanje krivcev in sovražnikov zunaj Slovenije je zavajajoče in škodljivo sprenevedanje. Prilike v EZ nismo izkoristili, je te dne jasno povedal komisar Potočnik. Če nočemo biti neto prejemnik, za to ni kriv Bruselj.

S padcem zadnje vlade smo doživeli še en drag dokaz, da tako ne moremo naprej. Nimamo nove politične krize, ampak samo njen nov izraz. Po šestih letih krize bi si želel, da bi bil zadnji, zagotovila za to pa ne vidim.

Lahko volimo junija, julija ali septembra – če bo ostal isti duh, ista mentalna shema, želja po plenjenju še tega, kar je ostalo, bomo padali še naprej, račun pa bo rastel. Spremeniti je treba stanje duha.

Ne gre samo za vprašanje gospodarske rasti. Odpovedali smo civilzacijsko, kulturno, ne gre nam bonton. Nesrečnike v Hudi jami smo prepustili naravnim silam. Ne upoštevamo niti rudarske etike. Oni nikogar ne pustijo v jami. Ker mrtvih ne pokopljemo, vedno na novo oživijo.

Več lahko preberete na Facebook strani.


14 KOMENTARJI

 1. Jedrnato povedana resnica. Škoda, da manjka celoten naslov, ki že sam pove kje je izhod za duhovnomoralni in materialni napredek.

  Naši evropski poslanci bi se morali redno oglašati v naših medijih in tako vzdrževati pristno vez z Evropo.

 2. Se strinjam in “podpišem”. Konkretne korake v smeri osvoboditve bomo naredili, ko bo začutili, da je slovenska pomlad naša naloga in zaveza. Smo sposobni ponovnega prebujenja še pred naslednjimi volitvami?

 3. Peterle se zelo boji uporabiti besedo socializem in jo označiti kot kriminal. Intimno je še preveč v tem. Zelo prav imajo protestniki, ki želijo nove obraze.

  Vse tri stranke ( in morda še kaka nova) naj se sestanejo na pomladnem taboru in postavijo skupni desničarsko-sredinski program za konec socializma in lustracijo. Sprejmejo naj cca 10 programskih točk in postavijo svet cca 40 izobraženih ( od 30 do 50 let stari) in mlajših kadrov, ki bodo morali ta program speljati po terminskem planu kot managerji. Vsi pa morajo dobiti potrdilo, konsenz vseh ostalih treh. Vsak naj predlaga tretjino + civilna družba Možine in Štularja prav toliko. Izberejo naj tudi mandatarja in ministre. S tem naj gredo na volitve. Na parlamentarnih volitvah naj se borijo vsak zase, toda ob predhodni zavezi takega programa, takega koalicijskega sveta in take vlade.

  Dosti je bilo prisklednikov in birokratov, ki so postali glavni fevdalci političnih strank in v bistvu mlinski kamen razvoja političnih strank in demokracije. Tudi popoln Kučanov program ne bi mogel tako zelo uničiti “desnih” strank kot so se same uničile s svojo kruhoborsko -fevdalno-birokratsko-mafijsko -socialistično logiko.

  • pavel: “Vse tri stranke ( in morda še kaka nova) naj se sestanejo na pomladnem taboru in postavijo skupni desničarsko-sredinski program za konec socializma in lustracijo.”
   ===========

   Aha, pobudo za sestanek pa bosta dala Bogovič in Novakova, še posebej po zadnjih izjavah o Janši.
   Nekega dne bosta ugotovila, da sta že nekaj časa preveč žlahtna za desni tabor.

   Ah, kako sem mogel spregledat, seveda, Janša mora iti, in na desni se bo začel razcvet žlahtnosti.

   • Politiki so zdaj res v veliki zagati. Neposredno z Janšo bodo težko delali. Janša bo moral najti nekoga, ki bo nastopal kot njegov neuradni zastopnik, sicer ne bo mogel delati z nikomer.

     • Upam, da nimaš čisto prav. Recimo da bi se Novakova rada pobotala z Janšo, samo tega si ne upa na glas povedat.
      A sem jaz naivno dobrohoten… 🙂

     • Prvič vidim ta video in sem zelo skeptičen do take žlahtnosti.

      Hkrati pa tudi zavračam podtikanja. JJ lahko dobi samo med 20 in 25%. Če pa bi odreagiral pametnejše, in jaz tu ponujam eno od opcij, pa bi lahko vplival na cca 50+.

      Trn v peti. Ja, če želiš, da bo kaj drugače. Jaz si želim, da bi bilo v Sloveniji bolje, da se naredijo reforme. Očitno med birokrati ni želje, ker se vkopujejo v svoj prav.

      Če pa ostane pa bo spet dobil 23% in bo spet v opoziciji ali v neučinkoviti vladi.

  • Vse tole (oblikovanje predvolilne koalicije) spominja na večinski volilni sistem, ki pa seveda to ni. Ne vem pa zakaj bi Novakova rinila nazaj k SDS-u, če pa so se jasno odločili, da se bodo “osamosvojili” od njih. No, v osamosvajanju so se zatekli k SLS-u, me zanima, če bo tako tudi na državnih volitvah. Verjetno, saj je že ta dvojna koalicija v bistvu v funkciji osamosvajanju od SDS-u.
   V kratkem ni pričakovati te trojke.

   • Ej, večinskega sistema ne bo nihče razen JJ podprl.
    Torej je utopija.

    Torej je treba z drugačno strategijo. In o tem govorim. JJ nisem imel nikoli za svetnika in dobrega vodjo. Je pa seveda boljši kot ostali. A še vedno zelo omejen, da bi videl preko svojega birokratsko-socialističnega napuha, ki se drži vsake pozicije kot klop pa četudi z njo nič ne doseže dobrega za družbo.

    Za Novakovo sem iz prve roke od nekdanje osebe ( poslanska funkcija v NSI zadnjič na zabavi – krst) zvedel, da ga fejst biksa z napihnjenimi jupiji in da tudi sama težko opraviči neracionalne izpade Tonina in Novakove v javnosti in z glasovanji. Meni torej spet ostane volitev samo SDS, ker se očitno NSI ne misli opravičiti za Toninove babjosti in Novakove izpade babjosti.

    • Saj Tonin zdaj že dolgo kar ni naredil kakšne neumnosti. Zadnjo je naredila Novakova. Toda kaže da ko bo JJ v zaporu se bo približala SDS. Kaj moremo, tako je in nič bolje.
     Jaz tudi sicer nisem Janšev, ampak ne vidim da bi se dalo bolje od tega kar je zdaj. Čeprav Janša res tera oblast preveč svojeglavo in s tem odriva stran zmerne volivce.

 4. Nikoli nisem volil Janeza Janše in ga tudi sedaj ne bom. Mi ne “leži”, ker še zavoham “tovarišijsko formacijo” iz časov ZSMS-ja in FSPN-ja.

  Priznavam pa, da je poleg Pučnika, le malokdo prispeval za našo osamosvojitev toliko kot on. Pogrešam kakšen korak, ki bi me do konca prepričal, da je prerasel tisto “vzgojo”, npr. večjo spravljivost pri obnavljanju partnerskega sodelovanja na desni.

  Veliko bi pridobil, če bi se utrezneje odzival na slovensko sitauacijo leta 2014 in zmogel oziroma znal narediti konkretne korake k obnovitvi slovenske pomladi!

  Potreben je skupen program za zmago in jasni kriteriji za radelitev odgovornosti po volitvah. Mu jemlje pozitiven zalet Patria? Želim si in upam, da čimprej doseže pravico in da iskrivo kot zna, “twitne” kakšno o novi slovenski pomladi.

  Če tega ne bo, bo tudi po naslednjih volitvah še zmeraj tako kot je, nič novega in dobrega se nam ne obeta.

 5. Isti volilci večinoma volijo iste ljudi ali vsaj iste opcije. Ker volilcev ne moremo zamenjati, je potrebno najti nove opcije in tudi kaj novih ljudi. Brez tega ne bo nič bolje.

Comments are closed.