L. Peterle, FB: Inflacija novih levih strank

9

7 odgovorov, ki jih pričakujem od (novih) strank ali – dovolj je koalicij leporečja, potrebujemo koalicijo, ki bo rešila Slovenijo.

Inflacija novih levih strank v Sloveniji je pomembno in pomenljivo politično dejstvo. Model očitno še deluje, čeprav smo doživeli v zadnjih letih hiter zaton kar nekaj novih in lepih obrazov.

Nekatera imena so doživela s primerno medijsko podporo sorazmerno visoko popularnost, čeprav gre v osnovi za isti micelij, kar se ne pokriva nujno vedno z ozadjem enih in istih stricev.

Strici niso problem sami po sebi – problem je koncept politične moči, ki ga škodljivo uveljavljajo še naprej. Mislim na koncept politike, ki Slovenije ne postavlja na prvo mesto, ampak se z oblastjo okorišča.

Po propadu LDS in Zares, kontroverznem lomastenju do nedavnega relativno večinske Pozitivne Slovenije, ki se je odgovornosti za Slovenijo pred nujnimi reformami rešila z delitvijo in vladno krizo, je bilo nujno novo recikliranje nepomladnega dela slovenske politične politične slike. Ne uživam v zadregi levice. Raje bi videl jasno in stabilno profiliran slovenski strankarski prostor v duhu evropskih političnih standardov.

Politična govorica novih političnih društev in strank je izrazito všečna – socialna, solidarna, sredinska in zelena, celo protikorupcijska. Bolj konkretnih programskih ali projektnih točk v zvezi z glavnimi odprtimi vprašanji nisem zasledil.

Če bo šlo to dvorjenje tako naprej, bodo ljudje še enkrat ostali doma. Leporečje ne nagovarja na volitve. Tudi protislovja ne. Nove stranke druga za drugo pozivajo k povezovanju. Če se niso mogle povezati za evropske volitve, kako se bodo za državnozborske? Je obsedenost z Janšo v prilog ideji povezovanja?

Več lahko preberete na Facebook strani Lojzeta Peterleta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. ja, a nismo bili za demokracijo, katere del je tudi pluralizem političnih strank? 🙂 kogar moti demokracija tudi z vidika vseh njenih pojavnosti, tudi tistih, ki so morda res bolj negativne narave, je demokrat s figo v žepu. 🙂 v peterletovi politični karieri pa se je takih fig nabralo kar nekaj. 🙂

  skratka, imamo demokracijo, vsak ima pravico, da ustanovi svojo stranko, volivci bojo pa na koncu na t.i. prazniku demokracije oddali svoj glas ali pa ne. 🙂

  pa še komnetar na tole izjavo:

  “Mislim na koncept politike, ki Slovenije ne postavlja na prvo mesto, ampak se z oblastjo okorišča.”

  če bi v teh 25 letih v sloveniji dejansko obstajal vsaj en koncept politike, ki slovenijo postavlja na prvo mesto, potem danes ne bi bili tam kjer smo. 🙂

 2. G. Peterle, malo večjo gnečo na levi dela po novem še ena stranka – NSi. S podporo novemu zakonu o arhivih ste postali del slovenske levice. Žal to pomeni bližnji konec vaše stranke. Udba je vse od osamosvojitve dela “luknje” v vaši stranki, zdaj jih je toliko, da se bo počasi sesula sama vase. Glavni “vrtalci” so Ljudmila, Tonin, pa ideologa Capuder in Strgar in še veliko drugih.

  Zato je, g. Peterle, vaše čudenje glede koalicije leporečja čisto navadno leporečje.

  Razočaran sem še nad marsikom, tudi zunaj politike. Recimo nad Jožetom Dežmanom, ki je menda pri pripravi novele arhivskega zakona celo sodeloval in zdaj pridno molči. Kdor molči, zakon seveda podpira.

  Ali ste vsi skupaj pač za floskulo “arhive stroki, politiko stran od arhivov”?

  Kdo in kje bo revidiral zgodovino, če ne politika? Zgodovinarji a la Repe in Pirjevec?

  Če se bo NSi še enkrat vendarle prešvercala v parlament, bo to zagotovo zadnjič. Napovedujem ji hiter razpad. Mnogio v stranki molčijo samo zaradi osebnih koristi.

  • Vaš odnos do žrtev komunističnega sistema je skrajno žaljiv, neodgovoren, vreden, da se od sramote pogreznete v tla.

   • Res je naravnost grozljivo, da je na situ tistih, ki nasprotujejo novemu arhivskemu zakonu ostala samo SDS. In še več, za nameček se stranko, ki se edina bori za pravični cilj, še dodatno izpostavlja kot skupino skrajnežev, ki zaradi ozkih političnih interesov želi narodu slabo.

 3. Še to bi dodal: Kdor zdaj molči (se ne opredeli) avtomatično podpira novi zakon. To si bomo mnogi zapomnili. Lovili vas bomo na lažeh. Denimo, kako ste za demokracijo in podobno. Za demokracijo, ja … Jajca! (Balls)!

 4. Odličen prispevek gospoda Peterleta.

  Ustanavljanje novih strank je za levico očitno način, kako biti stalno politično prisoten z gospodarsko neučinkovitim programom in neustreznimi ljudmi ter povzročanje politične nestabilnosti.

 5. Hvaležnost gospodu Peterletu , ker je bil doslej naš evropski poslanec, ki ga je resnično skrbela razvojna pot Slovenije in pri tem nakazoval ustvarjalne rešitve.

 6. Glede na to, kakšni odzivi so sledili temu Peterletovemu sestavku, bi rekel, da je avtor zadel v osje gnezdo. Namreč, med odzivi sem opazil tudi tiste, ki se imajo za privržence Mira Cerarja, nastopajo pa precej agresivno ("vstajniško").
  Ne glede na to, da sem imel na držo g. Peterleta v preteklosti tudi kakšno pripombo, bi rekel, da zdaj res nima kaj izgubiti, če predstavi stvari takšne, kakršne so, brez olepševanja.

Comments are closed.