L. Peterle, FB: Človek ne sme biti odpadek!

5

Danes sem izvedel za etično skrajno vprašljivo ravnanje pristojnih ob smrti Elizabete K. in pozivam vse vpletene k spoštovanju dostojanstva pokojne Elizabete in pravic njenih staršev. Pričakujem, da bo humanost zmagala in da bosta starša lahko izkazala svoj odnos do hčerke. Pristojne želim opozoriti na dejstvo, da 1. člen Listine Evropske unije o temeljnih pravicah pravi, da je človekovo dostojanstvo nedotakljivo. Iz sodbe Sodišča Evropske unije v zadevi Brüstle pa je jasno, da človek dostojanstvo in pravice pridobi že s spočetjem.

Naša sedanja zakonska ureditev je nehumana in neevropska, ker ni v skladu z omenjeno sodbo. Tudi ne poznam znanstvene podlage za postavitev meje, od kdaj spočeto človeško bitje štejemo za otroka. Pričakujem, da bo nova vlada med svoje prve prioritete uvrstila spremembo zadevnega zakona in dovolila pokop mlajših mrtvorojenih otrok tudi, če niso stari še 22. tednov.

Kot oče, državljan Republike Slovenije in evropski poslanec si ne morem predstavljati in absolutno protestiram, da bi se spočeto človeško bitje – živo ali mrtvo – v katerikoli fazi obravnavalo kot medicinski biološki odpadek.

Več lahko preberete na FB profilu L. Peterleta.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Zelo se strinjam z napisanim. Ampak močno me skrbi, da se ne bo tole spet sprevrglo v nov politično-kulturni boj. Ki bo dal veter v jadra “naprednim” snovalcem novega družinskega zakonika iz LGBT vrst.

  Če se bo kdo tega lotil, naj bo natančen in senziblien.

  Vsekakor bi bil, bolj od Lojzeta Peterleta, primeren kdo iz mlajše generacije.

 2. Če ostane samo pri FB zapisu, bo premalo…

  In prav take ali podobne, vsekakor etično sporne ali sprevržene teme se utegnejo “po novem” pri belem dnevu pomnožiti v zakonodaji.

  2/3 v parlamentu imata v rokah škarje in platno. Že v izhodiščih pa vemo, kakšen odnos imajo do “konzervativnih” (a vendarle preživetvenih) vrednot. A da je naše upanje kakšen referendum? Ne, kvorum to preprečuje – ker ni sile, ki bi zlepa spravila na referendum dovolj indiferentnega in nezainteresiranega “ljudstva”. Da le imamo kruha in iger – to bo dovolj.

 3. Dajmo vprašat kakega starega zdravnika, ali župnika, če smo že pri tem, kako je s pokopavanjem mrtvorojencev. Saj to ni problem od včeraj. In nekoč so to vse lepo urejali. Le danes ne vemo več kaj s tem, ker so nam komunisti odrezali vso tradicijo.
  Meni osebno se zdi neprimerno pokopavanje zarodka.

  • Tudi na min. za družino nimajo možnosti za “pametno” delo. Drobniču se je desna vlada odrekla, kaj bi počela šele leva …

   Celo Bajuk kot finančni minister v “pomladni” vladi je moral “plesati” po ukazih mladeničev iz koalicijske stranke …

Comments are closed.