L. Peterle, FB: Ciprasova neizkoriščena priložnost

15

… ali – danes sta se v Evropskem parlamentu srečala dva paralelna svetova

Plenarna dvorana Evropskega parlamenta v Strasbourgu že dolgo ni bila tako polna kot danes, ko so nam spregovorili predsednik Evropskega sveta Tusk, predsednik Evropske komisije Juncker in predsednik grške vlade Cipras. Ko je Cipras prihajal v dvorano, sta mu močno ploskali skrajna desnica in skrajna levica, kar se sicer redko zgodi.

Seveda smo vsi napeto pričakovali, kaj bo povedal grški premier. Žal nam ni povedal nič novega, ponovil je nekatere stavke, ki jih že poznamo, na primer, da je strogo varčevanje pripeljalo Grčijo v recesijo in da reforme niso prijele. Popolnoma je obšel dejstvo, da so se v času predhodne- Samarasove vlade gospodarski trendi začeli obračati na bolje. Tudi ni povedal, da je njegova vlada vzpodbudne trende obrnila zopet navzdol. Cipras je napovedal “pristne” reforme, ni pa povedal, kaj bo bistvo te pristnosti. Žal mi je, da grški premier te enkratne priložnosti ni izkoristil za povečanje svoje verodostojnosti in za okrepitev zaupanja brez katerega ni mogoče graditi partnerskih odnosov.

Zaenkrat, kljub dramatični časovni stiski, ostaja vse v najavljanju namer, brez vsakega zagotovila za uspešno izvedbo napovedovanega. Glede na to ni čudno, da ga je s strani večjega števila mojih kolegov doživel kritiko zaradi nekonkretnosti. Povsem razumem kolege iz Španije, Portugalske, Irske .., ki so se tudi s pomočjo varčevalnih ukrepov, predvsem pa reform, uspeli rešiti recesije, da so Ciprasa zelo natančno spraševali, zakaj se v njegovega pol leta ni lotil nobenega resnega problema- vprašanja privilegijev ladjarjev, otokov, davkov, predimenzionirane državne birokracije, klientelizma tudi v vrstah Sirize, korupcije …

Več lahko preberete na FB profilu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. Gospod Lojze,
  lepo ste opisali obstoj dveh “svetov”:
  – tistega, ki dela in ustvarja ter
  – onega, ki bi delil ustvarjeno.

  Jaz bi samo pripomnil, da je tako že od nekdaj, da to ni nič novega. Edino, kar so Grki “na novo” naredili, je tako razdeljevanje plena, da ni bil nihče tako nezadovoljen, da bi šel spreminjati sistem. Tega recimo stara Juga ni imela.

  Kot se sedaj gleda nazaj, vdim, da so bili pomladniki identični Sirizi … nezadovoljni z razdelitvijo plena, vendar ne tako, da bi spreminjali sistem … njihovo nezadovoljstvo je izginilo, ko so prišli do korita.

  • AlFe: “Kot se sedaj gleda nazaj, vdim, da so bili pomladniki identični Sirizi … ”
   ===============

   Tako Peterletova kot Janševa vlada sta imeli uravnotežene finance, predzadnja desna vlada je celo zmanjšala javni dolg. Tako, da lažete kot predstavniki Sirize.

    • AlFe: “S krediti, kajne?”
     =================

     Javni dolg se meri v razmerju glede na ustvarjen BDP.
     Ker očitno nimate pojma o tem sprašujete take bedarije in se pri tem še smejete. Smejete se svoji neumnosti.

     • Bom preskočil vaše opombe, gospod Riki. Jaz se samo spomnil Janezovega uspeha zadolžitve po obrestni meri nad 5%, kar je predstavil kot gromozanski uspeh. No ja, do korita se je pa le spravil in kot kaže vi, gospod Riki tudi.

     • AlFe: “Jaz se samo spomnil Janezovega uspeha zadolžitve po obrestni meri nad 5%, kar je predstavil kot gromozanski uspeh.”
      ================

      Kje ste bili vi takrat, ali kdorkoli drug, da bi lahko dobili denar pod boljšimi pogoji? Končno, smo bili že na 7% donosih za obveznice. In to je bilo za časa druge JJ vlade in ne prve o kateri je bilo govora!!! Takšna je bila takrat pač realnost finančnega trga.
      Nesramnost in zlobnost je vaša lastnost, a ne?

     • Pa … takoj, ko so prišli nasprotniki JJa na oblast, so dobili boljše, boljše obresti …

      Veste, gospod Riki, vi ste tipični janšist. Kot Janez, tudi vi odbijate vse normalne ljudi. So vas poslali, da podite potencialne volivce?

     • AlFe: “Pa … takoj, ko so prišli nasprotniki JJa na oblast, so dobili boljše, boljše obresti …
      ============

      Kot prvo, Bratuškova sama ni nič doprinesla, na oblast je prišla brez programa, zato je samo prevzela (v glavnem samo deklarativno) ukrepe prejšnje vlade in na podlagi teh deklarativnih zavez so se pogoji izboljšali.
      Skratka, prevzela je ukrepe katerim je prej nasprotovala. Za njo je potem enako naredil Cerar, še en od LDS-klonov.
      Kot drugo, pogoji so se izboljšali za vse ne samo za Slovenijo ker so se razmere na finančnih trgih spremenile.
      Kot tretje, čas ne stoji, kot se tudi razmere se spreminjajo. Lep primer je ta zadnja vlada. Ni naredila nobenih novih ukrepov in se hvali, da ima gospodarsko rast zaradi svojih ukrepov. Vsi pa vemo, da imamo majhno gospodarsko rast samo zaradi tega, ker gre tistim katerim naši izvozniki prodajajo gre bolje. Samo zaradi tega in ne zaradi kakšnih novih ukrepov.

      In, ste tipični antijašistični opranoglavec, ki odbijate normalne ljudi.

     • Gospod Riki,
      stara oblast je vam pomladnikom, ki navijate za Janeza, zopet primazala klofuto:

      DZ bo razpravljal o ukrepih, ki naj bi preprečili veriženje podjetij. Zdaj lahko namreč nepošten delodajalec ustanovi tudi stotine podjetij, delavce pa pusti neplačane.
      http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/konec-goljufivega-verizenja-podjetij/369378

      Kako je to možno, da tega ni spremenil Janez, ko je bil na oblasti? Aja! Ali je hotel sam to koristiti ali uživa, ko reveži trpijo?

     • AlFe: “Gospod Riki, stara oblast je vam pomladnikom, ki navijate za Janeza, zopet primazala klofuto: …”
      =========================

      #1 Članek je napisal L. Peterle.
      #2 Vi ste ga takoj napadli z: “da so bili pomladniki identični Sirizi”
      #3 Ker je Peterle pomladnik in ker je vodil uspešno prvo vlado, ki je Sloveniji pripeljala osamosvojitev od komunistične Jugoslavije in ga primerjali s Sirizo sem se pač oglasil. Peterletova vlada je tudi izboljšala ekonomsko in finančno stanje, Siriza ga je v pol leta svojega vladanja zelo poslabšala in državo pripeljala do bankrota (nezmožnosti odplačevanja obveznosti)

      Kdor pomladnike primerja s Sirizo je tepec!

      In, o kakšnih klofutah vi?
      Po vaše t.i. stara oblast (verjetno vam za vzgled) je pač spremenila en zakon, ki ga je v preteklosti sama uvedla.
      V svobodno tržnih družbah ima lahko ena oseba več podjetij.

 2. Ah, teh pesnikov združene Evrope imam dost. Peterle opeva evropski parlament, vsebine pa seveda ni. Ni niti besede kaj je Cipras slabega povedal ali kaj so ga to dobrega povprašali vsi ti njegovi “kolegi”.
  Čisto za razumeti je Angleže ko razmišljajo o izstopu. Če so tudi drugi takšni kot Peterle je to vse samo družba malikovalcev Evrope in gorje tistim, ki bi z njmi prišli navzkriž.

Comments are closed.