L. Peterle: Diplomacijske prigode Oglejskega sporazuma (VIDEO)

9

Posnetek z naslovom “Diplomacijske prigode Oglejskega sporazuma” je izsek iz pogovora “Lojze Peterle – prvi slovenski predsednik vlade”, ki ga je 19. februarja 2016 organiziralo društvo Slovenski katoliški izobraženci.

Predavanje je bilo organizirano v sklopu obeležitve 25. letnice slovenske državnosti. Več vsebin na temo jubilejnega leta najdete zbrane na posebni strani SLO25.

Produkcija: Socialna akademija.

9 KOMENTARJI

 1. Koga pod 50 let starega sploh zanima DEMOS in Peterletovanje in Janševanje. Ti starci sploh niso opazili, da niti aktivnega dela v svoji egoistični karierističnosti nimajo zraven, kaj šele mlajših od 30 let. Večina mlajših od 50 let živi pri svojih starših, večina mlajših od 40 let ne more dobiti službe. Tu pa se gre par starcev mitomanijo in guncanje afen.

 2. Shod Facebook skupine Revni za revne:
  “Janša ni alternativa Cerarju in Cerar ni alternativa Janši. Oba sta obraza istih elit, tistih, ki plenijo državo že 25 let. Sta del politične kaste, ki ni nikoli služila delovnim ljudem, ampak le najbogatejšemu procentu. Sta del elit, ki vneto prodajajo orožje in nas vodijo v nove in nove vojne, zraven pa lažejo o tem, da jim gre za našo varnost,”
  https://www.casnik.si/index.php/2016/04/02/l-peterle-diplomacijske-prigode-oglejskega-sporazuma-video/

 3. Spomnim se, da je bil Peterle ožigosan kot neki veliki izdajalec zaradi Oglejskega sporazuma. Nisem takrat nikakor razumel za kakšno izdajstvo naj bi šlo in kot kaže ga niti ni bilo.
  Da pa smo se očitno zelo naduto pogajali z Italijani, pa kaže tudi, da je še danes nek denar (odškodnina), ki smo jo nakazali Italiji, kljub temu, da je Italija rekla, da denrja ne bo vzela in da problem ni rešen. Naši so pa kar nakazali denar na nek račun v Belgiji.
  Demos je očitno razpadel zaradi posesivnosti do neodvisne Slovenije. Nova desnica je tako posesivna, da so seveda nazaj prišli vsi bivši komunisti. Zadnja migrantska kriza je lepo pokazala, kako si nekateri predstavljajo domoljubje; kot privat dvorišče.

  • O tem gospodovanju socialistov na “desni”, ki ne znajo ustvarjati, gospodariti, ampak le “voditi” tlačane , birokrate, Kolektiv že eno leto tu pišem.

   O tej socialistični posesivnosti, ki je kot rak prisotna v vsaki slovenski družini. Stari Fotr za Janšo, sin za Cerarja, vnuk pa za Meseca. A so še vedno vsi gospodovalni socialisti.

 4. Nespoštovanje starejših in njihovih prispevkov kaže, da nekateri mlajši niso vredni niti teh prispevkov.

  Kot kaže, so sami še precej bolj nesposobni kot starejši. V svoji nesposobnosti so užaljeni, ker menijo, da drugi premalo storijo zanje.

 5. V ozadju pogroma nad Peterletom zaradi oglejskega dogovora je bila predvsem panika, da bojo prišli Italijani in nam pokupili celo Primorsko, predvsem pa obalo. Dokaz za pretirano in nesmiselno reagiranje je to, da je po več kot 20 letih, odkar lahko Italijani pri nas nediskrimatorno kupujejo karkoli, stanje za slovenijo v tem smislu povsem neogrožujoče.

  Osebno mislim, da je bila predkupna pravica, ki bi jo po oglejskih dogovorih omogočili ezulom ali njihovim potomcem za nepremičnine, kjer so mnogi stoletja živeli in so jim nato bile brez resne odškodnine zaplenjene s strani jugoslovanskih komunistov, nek civilizacijski minimum poprave krivice. Morda bi se nekateri ezuli odločili uveljavit predkupno pravico. Večina gotovo ne, ker že davno živi povsem drugje, ker so se generacije zamenjale in tudi ker nimajo denarja, saj so pri nas nepremičnine v povprečju precej visoko vrednotene.

  Razen tega v hišah in stanovanjih predvsem na obali, ki so bile odvzete ezulom, danes pretežno ne živijo Slovenci. Ampak predvsem ljudje iz drugih bivših republik YU. Torej, celo slovenskim nacionalistom bi lahko bilo relativno vseeno za dogovor Peterle – Martino. Ampak ne. Očitno je šlo tudi za to, da se oslabi Demosovo figuro, ki je tisti čas, vsaj volilno gledano, najmočneje kotirala.

  • Gospod Peterle je bil umorjen, medijsko seveda. Še sedaj, ko sploh ni več nevaren za rdeče, se začne medijsko zlivanje gnojnice, ko se pojavi kak članek o njemu.

  • Glede Ogleja so komunisti potegnili ven “desničarsko” vrednoto. In so “desničarji” branili nacionalni interes.

Comments are closed.