L. G. Lisjak, PlanetSiol: Kako je SDS zavozila

43

Zakaj je Cerarjeva nemoč, da bi v državo vrnil moralo, ironija in tragedija za SDS?

V zadnjih mesecih je mogoče opaziti stopnjevanje pritiska, recimo tako, “desnosredinske civilne družbe” na SDS. Recimo tako, ker gre za razkropljene glasove, ki nimajo velikega vpliva v trdem medijskem jedru, prek katerega je SDS v zadnjih letih vzpostavila hegemonijo v sicer dokaj majhnem desnosredinskem getu.

Ti glasovi se pojavljajo občasno, na robovih desnosredinske javne sfere, a se – to je v zadnjih letih očitno – počasi, a vztrajno širijo, predvsem na krilih internetne komunikacijske revolucije.

V takšni ali drugačni obliki se ponavlja podobna kritika: SDS se je preveč osredotočila na usodo svojega predsednika in zanemarila resnične težave, ki tarejo državljane.

Čeprav očitek v dobršni meri drži, za jedrne podpornike SDS ne more delovati drugače kot cinično. Za ljudi, ki ne verjamejo le, da se Janezu Janši in soobsojenim godi nezaslišana krivica, temveč tudi, da gre pri Patrii za montiran proces, to pač ne more biti nič drugega kot glavna tema. Če živimo v represivnem režimu, kot menijo mnogi vztrajniki, potem je njegovo zrušenje glavna politična skrb, ki mora zaposlovati vsakega resničnega demokrata.

Paradokse takšne drže je pred tedni nazorno opisal kolumnistični kolega Kizo v članku Končni paradoks: stranka SDS je izdala Janšo!. Njegova teza je, da se je SDS zapletla v vrsto protislovij, zaradi katerih je vsaka nadaljnja strategija, ki bi temeljila na dosledno izpeljanih predpostavkah “ugrabljene države”, obsojena na neuspeh.

Kizo, če morda ne veste, je psevdonim, za katerim se skriva briljantni komentator (ali več komentatorjev, ne vemo) desno-liberalne usmeritve. Številne njegove obešenjaške, a vselej prodorne analize lahko razumemo kot eno od manifestacij zgoraj omenjenega pritiska. Kot dobronamerno kritiko torej, ki opozarja na zagate stranke, ki naj bi bila poklicana, da artikulira in vodi desnosredinsko alternativo.

“Oprostite, zmotili smo se”

Vendar se tu postavi vprašanje – pritisk za kaj? Čemu, točno, je namenjen ta dobronamerni pritisk? Kaj naj stranka stori?

Naj odstavi predsednika, ki je v zaporu? Naj spremeni središče svoje pozornosti, kot da se v zadnjih dveh letih, od izbruha vstaj in dokončne radikalizacije stranke, ni nič zgodilo?

Naj, tako kot visoki predstavnik njene zadnje (in očitno že nekdanje) politične zaveznice prizna, da Janez Janša ni politični zapornik, temveč politik v zaporu – pa čeprav krivično v zaporu?

Naj se njena poslanska skupina osredotoči na “vsakdanje težave ljudi” in pri tem pozabi, da je trenutni sklic državnega zbora razglasila za nelegitimen?

Naj reče: “oprostite, zmotili smo se, v resnici ne živimo v režimu”? Ali pa morda: “no, morda še vedno živimo v nedemokratičnem sistemu, a za zdaj bomo zaradi volilne računice malo pozabili na to in se usmerili v teme, od katerih si lahko obetamo večjo priljubljenost”?

Ne, to pač ne gre. SDS je zašla v cul de sac, iz katerega ne bo tako preprosto našla poti. Kajti čeprav bo sodba v zadevi Patria razveljavljena, se razen vrnitve Janeza Janše v aktivno politiko – če jo je, kljub zaporni kazni, kdaj zares zapustil – nič ne bo bistveno spremenilo. Nihče, ki do zdaj ni verjel tezam SDS glede politične motiviranosti zadeve Patria, zaradi tega ne bo spremenil mnenja. Sovraštvo do Janeza Janše se bo kvečjemu okrepilo zaradi suma – o katerem ne dvomim, da ga bo vplivni del medijev nemudoma lansiral v javnost –, da se je razveljavitev zgodila predvsem zaradi političnih pritiskov in proceduralnih, ne pa vsebinskih razlogov.

SDS je stranka pred razpotjem

Sicer pa SDS neprestano opominja svoje kritike, naj se ne ukvarjajo toliko z njo, naj odločanje v stranki prepustijo njenim članom. Mislim, da bi tem pozivom veljalo prisluhniti.

SDS ima velik kadrovski potencial, ki je v precejšnji meri skrit pred očmi javnosti, saj tako iz političnih kot generacijskih razlogov nikoli ni imel priložnosti, da pokaže svoje sposobnosti pri upravljanju države. To je škoda za vso državo, če ne drugega zato, ker je vzpostavitev bolj uravnotežene politične alternative interes vseh državljanov – tudi tistih, ki težijo proti levici.

Toda, kot rečeno, usoda tega potenciala je odvisna od SDS same. Ali bodo ti kadri ostali v stranki in jo skušali reformirati od znotraj, ali se bodo prilagodili trenutno prevladujoči usmeritvi in s tem zelo verjetno zapravili najbrž zadnjo priložnost za programski preboj pomladne opcije, ali se bodo pasivizirali, ali se priključil kaki drugi stranki – vse to bo njihova suverena odločitev.

Vse kaže, da na desnici nastaja nova stranka

Zdaj pa je postalo jasno, da obstaja precejšen del desnosredinske politične in intelektualne elite, predvsem liberalne usmeritve, ki ne bo več čakala na preobrazbo SDS v liberalno-konservativno stranko po evropskem modelu. Očitna nesposobnost NSi, da bi nagovorila urbane volivce, in njeno zapletanje v stare zanke nenačelnega peterletovskega taktiziranja napovedujeta ustanovitev nove stranke na desnici.

Ponavlja se torej zgodba iz leta 2011, ko je liberalni brain trust iz nezadovoljstva s spogledovanjem stranke SDS s populizmom ustanovil DLGV.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


43 KOMENTARJI

 1. Če pisec kolumne pozorno spremlja govore pred sodiščem, bo lahko ugotovil, da se debata že zdavnaj ne vrti več zgolj okoli zaprtega Janše, ampak gnilobe pravosodja na splošno. 😉
  Nasploh pa je motivacija res velika, da lahko že toliko mesecev vztrajniki vsak dan prihajajo pred sodišče. Očitno pa je Božja previdnost hotela, da je bila potrebna Janševa obsodba za to, da se razgali rak rana slovenske tranzicije. Kot sem že večkrat tudi sam povedal: sodba v zadevi Patria je samo vrh ledene gore, dejansko smo priča povsem neenaki in že v izhodišču povsem nepošteni tekmi, ko sodstvo mimo volje volivcev na povsem političen (!) način določa, kdo sme biti v politiki (kaj šele vladati) in kdo ne. Če v zahodnem svetu nek politik reče, da je treba "sfukati" tekmeca, se lahko ob tem samo nasmehnemo – tu pa ni več šale. Si predstavljate, da se lahko nekdo v pravosodju osebno maščuje vam in vam življenje zagreni, čeprav sami niste nič krivi?
  Mimogrede, pred sodišče vsak dan prihaja tudi eden najbolj znanih vztrajnikov Robert Fojkar, ki shode tudi fotografira. Gre za človeka, ki se je več kot desetletje boril s sodno birokracijo, da je dokazal svojo nedolžnost – sicer bi lahko sedel kot "pravnomočno obsojeni pedofil", zaznamovan za vse življenje. Kdo ve, morda bi bilo pa bolje, če bi se s prvotno sodbo kar sprijaznil, ali pač? Prav njegova zgodba mi je šele dala misliti, da slovenski pravosodni sistem ni niti več nek otroški vrtec, ampak zgolj zloglasna kafkovska karikatura nekega demokratičnega in neodvisnega pravosodnega sistema. Torej se ta sistem dela za nekaj, kar v resnici ni, ob tem pa arbitrarno določa, kdo lahko deluje v politiki in kdo ne. Pošastno! Zato je moraliziranje o strankah z domnevno enakimi izhodiščnimi možnostmi tu odveč – ne glede na njihove napake.

 2. Te dni lahko beremo dva teksta.
  Tega, ki je agitpropovski poden t. im. levakov proti edini stranki, ki moti enoumje, ki so ga takorekoč že vzpostavili in drugi tekst, ki ga je napisal Jože Možina v prilogi Družine, v Slovenskem času. Preberite si oba teksta in premislite s katerim se strinjate, premislite kateri odraža realnost in kateri je poln “indicev” in bolnega sovraštva do edine politične stranke ,, ki je alternativa sedanjemu stanju v državi. Če ste s stanjem v državi (ki ima predsednika, ki govori vse mogoče, le tistega kar bi moral ne, v državi, ki ima vlado, ki se sestavlja že več kot 4 mesece in je tragikomedija, v državi, kjer imamo komi sodstvo, v državi režimskih trobil….v državi, kjer vas dnevno žalijo z LAŽJO , hkrati pa vam pobirajo denar zaradi udbomafijskih ropanj bank in podjetij…) zadovoljni, potem boste ploskali LLG, če pa veste kako je v resnici, pa boste 3 krat prebrali Možino in tudi komu povedali kar mu gre !

 3. Če koga moti nestrinjanje s totalitarizmi, z nepravičnostjo, monopolizmi, nedemokratičnostjo, nedomoljubjem, naj ne ovira tiste, ki se borijo za pozitivne civilizacijske demokratične vrednote.

  Vrednote, ki lahko slovenski skupnosti zagotovijo duhovni in materialni preporod.

  • Ja, mene tudi čudi ta odziv. Pa tudi naslov je uredniški, in ne avtorjev.
   (Po mojem sicer obstaja prozaična razlaga: folk prebere naslov in začne pisat komentarje).

 4. Jaz tudi ne vidim, da bi bil komentar Luke Lisjaka zlonameren do SDS, ali da bi ga vodili neki zarotniški motivi. Opazil pa sem, da ga tudi tokrat niso kot dobronamernega sprejeli ne pri SDS, ne Janša osebno. ( Ne vem, mogoče imajo dodatna vedenja o kakšnih ozadjih, o katerih jaz nimam informacij.)

  Luka Lisjak je vendarle inteligenten človek in kvaliteten mlad politični opazovalec, analitik nelevičarskih, če hočete pomladnih ( ali samodefinirano konzervativnih) nazorov in ta njegov članek ga po mojem v tem potrjuje. Pa ni nujno, da se v vsem strinjamo z njim, kot se jaz tudi ne.

  Težko kot sprejemljivo vidim njegovo decidirano gotovost, da se po Janševi verjetni oprostitvi vseh obtožb v zadevi Patria v slovenski politiki in v javni percepciji stranke in Janše osebno ne bi nič spremenilo. Tudi sam imam nekaj dvomov glede tega, ampak tako decidirana gotovost … To bi dokazovalo zelo hudo politično patologijo v Sloveniji.

  Skratka, moj(nekoliko domišljavi) nasvet SDSu: pustite “goriškemu slavčku” :), da poje po svoje. Karkoli je končna resnica, verjetno je bolje za vas, da ga vidite kot dobronamernega.

  • Kako je svet enostaven, če se deli samo na vaše in naše …

   Nekaj intelektualnega naprezanja mogoče odkrije razliko med posameznimi pisci.

 5. “SDS ima velik kadrovski potencial, ki je v precejšnji meri skrit pred očmi javnosti, saj tako iz političnih kot generacijskih razlogov nikoli ni imel priložnosti, da pokaže svoje sposobnosti pri upravljanju države.”

  To je zelo zanimiv podatek in v njem se skriva upanje, da bo prišlo do preboja. Če naredim primerjavo z naravo: v senci visokih starih dreves težko kaj zraste. Zato se v naravi vedno staro umika novemu.

  Slovenci imamo pogosto zelo nerazčiščene pojme glede generacijskih vprašanj, kot je dobro izpostavil Aleš Čerin:
  https://www.casnik.si/index.php/2014/11/13/zloraba-cetrte-bozje-zapovedi/

 6. Zelo dobronamerna kritika SDSa, ki ji avtor hoče dobro, da bi se reformirala in da bi prišla bolj učinkovita iz te slepe ulice.

  Lisjak pravi, da ima SDS ogromen potencial pametnih ljudi. Kako potem ne vidijo, da večino “desnih” – torej ljudi, ki ne bodo nikoli volili “lvičarskih” derivatov – ne podpira več SDS in imajo že vsega dosti.

  Velik del ljudi je zaposlen v javnem sektorju, oz. v državnih in paradržavnih službah. ZUJF je bil pika na i, da je špla vlada vsem jemati enak % plače. Namesto, da bi sekal privilegije, politične službe, številna parkirišča FDV, FOV , EF, PF kadrov. Tega je kot sranja.

  Težko bi rekel kaj je glavni problem, da bi videl in rekel in naredil šah mat. Kar 10 let sem volil SDS, v zadnje sem zaradi programa volil NSI. Kar poznam ljudi, da niso komunisti, skoraj nihče noče voliti SDS. Večina jih ne voli več.

  Vidim problem v SDSu, da niso odprti za drugačno mnenje, za kritiko. So kot razvajen in prezaščiten mulc, ki ob ustrezni in dobronamerni kritiki ponori in začne žaliti kritika, avtoriteto.

  SDS in JJ držita tako kot Kučan in njegove lutke Slovenijo v pat poziciji, oz. v umiranju na obroke.

  Zdravemu človeku kritika pomaga. Prav tako zdravi skupnosti. Tukaj pa očitno ne gre več za to. Socialistične privilegije skušajo ščititi tudi v SDS, ker imajo ogromno kadra obešenega na korita. In ti bodo svojega predsednika in svojo linijo ščitili do konca, na račun nereform.

  Kot je Lisjak v zadnji kolumni opisal perverznost birokratskega aparata v javnem sektorju, ki je že zdavnaj pobezljal vsem nadzorom in regulacijam in ugrabil državo, politiko, medije, sodstvo, gospodarstvo, ma vse. Edino zdravilo bi bilo razsutje tega aparata, postaviten teh služb na polje svobodnega trga. Birokrati delujejo kapilarno – tukaj Kučan res ni tako pametna figura. Kot tudi JJ ni pametna figura. Oba sta na nitkah zločeste birokracije.

  Pri SDS pa gre očitno samo za to že ves čas: kdo bo vodil socialistično državo: ali Kučan ali JJ. Ampak socialistično državo je treba podreti, zrušiti, ne pa, da že 25 let sama od sebe crkava kljub velikem ščitenju Kučana, JJ in sindikatov.

  Kaj nam koristi aktivist, ki nima pameti in se zaganja v berlinski zid z glavo. Ne more človek uničevati komunizma, če je po svojem obnašanju in življenju še vedno komunisti in komunizem sovraži samo pri drugih. Ne bo socialistični birokrat podiral socialistične birokracije in socialistične mafije.

  V Sloveniji rabimo civilno družbo, ki bo generirala ideje in sodelovala pri uničenju socializma, pri gradnji svobodnega trga.

  Komunisti in socialisti so materialisti. Njih zavekomaj odsekaš iz oblasti tako, da jim odsekaš rilce do korit in zelo zmanjšaš korita davkoplačevalskega denarja.

  Sedaj pa birokrati uničujejo delavne slovence. Že 70 let.

  Oman je rekel: v 90ih sta Slovenijo unčila Kučan in JJ, kasneje pa Peterle in M. Podobnik.

  • pavel: “Socialistične privilegije skušajo ščititi tudi v SDS, ker imajo ogromno kadra obešenega na korita”
   ========

   Če jih je ogromno mi jih prosim naštejte vsaj 12?

  • pavel:“Socialistične privilegije skušajo ščititi tudi v SDS, ker imajo ogromno kadra obešenega na korita ”
   ========
   Če jih je ogromno mi jih prosim naštejte vsaj 12 ?

   • SDS je zadnjih 20 let najvčeja opozicijska stranka. V zadnjih letih (tudi ko je vladala) se je javni sektor okrepil za 25.000 “delovnih”, sinkeurnih mest. Med njimi je tudi veliko SDS kadra. Dobro veste, da volilna baza SDS niso samo obrtniki, podjetniki, kmetje in ekonomsko svobodni ljudje, ampak je veliko birokratov. Moj namen ni tukaj ovajati javno ljudi, ki so vodje agencij, vodje bolnic, šol, …

    Prav je, da se SDS bori proti krivičnemu sodstvu, proti Brglezu. Toda večino državljanov pričakuje ukrepe, ki bodo takoj pomagali njim. Npr. da SDS da pobudo, da se ukinije vse AGENCIJE, da se odpusti vse zaposlene v teh agencijah, raznih zavodih. Ne pa da se špara na zdravnikih, sestrah, policajih, gasilcih.

    Treba je zmanjševati birokracijo. Na policiji je pol kadra v pisarnah, pol pa na cesti. Tisti, ki so na terenu imajo 2x nižje plače kot tisti v pisarnah.

    Še Milošević – NAZI -boljševik se je šel vsaj na papirju ANTIBIROKRATSKO revolucijo.

    A sploh veste koliko simpatij bi dobili med večino ljudi, če bi predlagali ukinitev 20.000 delovnih mest v agencijah – in s tem preprečili da ostalim 130.000 delavcem v JS zmanjšajo plačo za 10%????
    Zakaj tega SDS ne naredi? Verjetno, ker imajo agencijski birokrati prevlado v stranki, tako kot v SD in SMC…

    Zato se odpirajo samo ves čas obstranski problemi, ki na življenj večine ljudi nimajo pozitivnega vpliva.

    • Pavel, odpuščanje ni samo matematika. Sicer bi imel prav, teh 130.000 ne bi z očesom trenilo, če bi tistih 20000 letelo na cesto.
     A, kot pravim, JS ni samo matematika.
     Poleg tega nobena vlada ne bo “priznala” da so agencije odveč, da so napaka, ker s tem režejo vejo na kateri sedijo.
     Zato tak cirkus okoli zmanjšanja JS. Moralo bo denarja zmanjkat. Po mojem, ne bo šlo drugače.

 7. Jaz mislim, da sploh ne gre za dobronamerno kritiko, temveč celo za pohvalo zdravemu jedru SDS. A jurišniki tega ne vidijo, oz. očitno preberejo le naslov – po principu “Rajši lajam, pa me gospodar poboža in umiri, kot da pozabim lajati in me zato ustreli”.

  Žal je percepcija javnosti do Odbora 2014 popolnoma drugačna, kot bi si sami želeli. Začeli so s podporo Janši, zadnje čase pa poudarjajio gnilobo sodstva. Prepozno. Sodstvo ni gnilo od afere Patria, temveč je gnilo že 50 let. Kaj je delal Janšev minister za pravosodje? Ko so prišli na oblast, so se na žalost “spajdašili” s sumljivimi direktorji. Nič več jih ni motila korupcija in gnilo sodstvo. Nikoli se niso oglasili proti nepravičnim sodbam.

  SDS ne volim (saj vem, sedaj bodo rekli, naj se pol v stranko ne vtikam), a stranke ne bom volil, dokler je polna bivših komunistov. Ki jih naenkrat moti komunizem. Jaz v prejšnjem sistemu nisem bil član partije, čeprav bi mi verjetno pomagalo pri poslu in napredovanju. A sem opravljal svoj poklic in me za njih ni brigalo – njihove pomoči prrav tako nisem potreboval. Sedaj pa mi najbolj gredo na jetra tisti, ki so s pomočjo ZKS prišli zelo visoko, ne da bi v zivljenju karkoli naredili (npr. komandir policijske postaje), sedaj pa jih naenkrat motijo.

  Prav tako je delovanje SDS na las podobno delovanju ZKS. Nenehne diskreditacije, napadi na drugače misleče, iskanje notranjih sovražnikov, ponarejanje dokumentov v namen diskreditacije političnih nasprotnikov, … Bog se nas usmili takšnih demokratov.

 8. “Vse kaže, da na desnici nastaja nova stranka”
  Glede na videno , se nam obeta ista usoda, kot jo ima leva stran: vedno nove stranke z vedno manj vsebine in ničnost politike. Desno politično intelektualne elite so desna varianta Cerarja, ker je vzgib in način plasiranja v javnost popolnoma enak par letnemu vzponu “modrega” Cerarja. Vsi sami sinovi Kardelejvih dobrih idej.
  Če je Luka in tako imenovani Kičo, del te nove elite, potem ne dvomim, da je moja ocena stanja točna.

  • Brez masovnih medijev ni mogoče dobiti volitev. Žal! 😮

   Če pa k temu dodamo še nepravno državo, potem pa dobimo prvaka opozicije v zaporu! 😮

 9. Lep primer pozitivnega in negativnega odnosa do moralno etičnega napredka, ki je pogoj materialnega napredka, je današnja seja slovenskega parlamenta.

  SDS si prizadeva, da bi se o tem tvorno pogovarjali, pozicija pa to ignorira, se posmehuje in žali.

  Nam je jasno, zakaj se v Sloveniji stvari ne premaknejo na boljše?!!!

 10. Poslanci SDS so pravi profesorji za pozicijske in ZL.

  Škoda, da ni slišati poslancev NSI. Očitno se s pozicijsko držo strinjajo.

  • ne,oni ta čas rešujejo gospodarstvo..ustanovili bodo vlado v senci.
   Mirko Krašovec bo finančni minister

 11. Zdaj pa pomislimo, kdaj bi prišle civilizacijske vrednote in demokratični standardi na dnevni red, če to ne bi izpostavila SDS.

  In to v razmerah, ko je splošno znano, da so te vrednote zapostavljene.

 12. Poslanec gospod Tanko je neverjeten intelektualec in retorik.

  Umirjeno in argumentirano in prepričljivo parira žaljivim napadom celotne pozicije in ZL.

 13. Danes smo se lahko prepričali kdo je za vrednoten razvoj v Sloveniji in kdo ga zavestno bojkotira.

  Iz razprav v parlamentu je to jasno razvidno.

  Še posebej žalostno pa je, da vrednoten razvoj, poleg oblastnih strank, bojkotira tudi NSI.

 14. Strinjam pa se z Romanom, da bi moralo uredništvo Reporterja in Demokracije, takoj onemogočiti objavo sovražnih in žaljivih komentarjev!!!

  Medij, ki si prizadeva za človekove pravice, jih ne sme kršiti. Z objavo takšnih sovražnih in žaljivih komentarjev, pa so grobo kršene, saj je prizadeto človekovo dostojanstvo in občutek za vrednote.

 15. Poslanci SDS so, s svojimi prizadevanji za vrednote in nastopom, resnično briljirali.

  Ponovno so se zavajajoče in neustvarjalno delovali nekateri mediji. Npr: TV Planet ni predvajal vsaj en vsebinski in briljanten nastop poslancev SDS, ampak je le predvajal negativne in razdiralne izjave pozicijskih poslancev o nepotrebnosti takšnih razprav.

  Poslanci SDS so ponovno razgalili javnosti, kje so pravi vzroki naše duhovnomoralne in materialne krize.

 16. Ali nismo še dojeli, da brez ustvarjalnega sodelovanja v parlamentu in upoštevanja koristnih predlogov opozicije, zaman pričakujemo duhovni in materialni napredek.

  Pozicija pa se negativno in neustvarjalno ukvarja le s tem, kako bi onemogočila opozicijo in njenega voditelja namesto, da bi se ukvarjala tvorno v sodelovanju t opozicijo o duhovni in gospodarski prenovi slovenske skupnosti.

  Koliko časa še rabimo, da bomo spoznali to škodljivo ravnanje pozicije za razvoj slovenske skupnosti in posameznika v njej?!

 17. Naravnost grozljivo je bilo videti, kako se NSI v parlamentu bori , skupaj s pozicijo in ZL, proti vrednostnem razvoju Slovenije!

 18. Žal, res. NSI se osvobaja vrednotne drže in vrednotnih slovenskih ciljev!

  Ali smo zato oblikovali svojo državo, da bomo z njo ravnali kot najslabša mačeha z otrokom?!

 19. Pa res, meni se gravža poslušati in gledati Hanzi tv in nenehne in primitivne napade na Janšo in edino opozicijsko stranko ter modrovanja komi politikov in zato marsikatero informacijo na tretjem kanalu zamudim. Hvaležen bi bil, če bi jo dobil na tem portalu, ki ga rad prebiram.

 20. Splošno znano je, da smo zabredli v krizo zaradi nevrednotne drže v politiki, državnih organih in
  institucijah kot tudi v gospodarstvu.

  Danes pa smo priče, ko se je včeraj v parlamentu pozicija s pomočjo Združene levice in celo s pomočjo NSI, arogantno in žaljivo trudila, kako onemogočiti vsakršno razpravo o preobrazbi iz nevrednotno v vrednotno slovensko družbo.

  V to smo se lahko prepričali, če smo gledali TV prenos iz slovenskega parlamenta.

  Kako hitro se je pokazala volilna prevara, s katero je SMC uspelo pretentati volivce ćeš, da bo odslej v politiki več morale in etike ter sodelovanja.

  Upam, da so spregledali vsi, ki so nasedli tem lažem.

 21. Žalostno je tudi, da je SMC še znižala politične standarde delovanja, ki so doslej bili že itak na primitivnem nivoju s tem, ko je potvarjala pomen intervjuvanega besedila intervjuvanega predsednika državnega zbora v Mladini in ko se je na čelu s tem predsednikom aragontno in totalitarno trudila z oblastne pozicije, kako se prezirljivo posmehovati resnicoljubju in prizadevanjem za vrednotno delovanje državnih institucij, ki bi naj dajale vzgled državljanom.

  Kako naj pričakujemo vrednotni preporod ob takšnem oblastnem stanju?!

  Kako naj ob takšnem stanju pričakujemo, da bodo politiki in državni organi delovali bolj zavzeto v smeri večje pozitivne učinkovitosti za boljše upravljanje z državo, večjo odgovornost in ustvarjalno sodelovanje med pozicijo in opozicijo, v korist vseh državljanov ter države?!

 22. In še nekaj bistvenega:

  Levica je zgodovinsko in tudi danes najbolj šibka na vrednotnem področju.

  Ko skuša desnica doseči prehod iz nevrednotno v vrednotno družbo, levica takoj zavpije z očitkom, da gre za ideološko delovanje desnice.

  V resnici pa temu ni tako. Civilizacijske in demokratične vrednote danes niso več stvar ideologije, ampak neobhoden odraz človeške družbe.

  Zato mora desnica te zavajajoče očitke levice argumentirano ovreči in nadaljevati s prizadevanji za vrednotno preobrazbo.

  Delovanje desnice za vrednotno preobrazbo slovenske družbe naj bo umirjeno, argumentirano in prepričljivo, nearogantno, nežaljivo in nasploh vzgledno, kako se deluje na primeren način za dobrobit slovenske skupnosti, posameznika v njej in slovenske države.

 23. Sicer pa so bili včerajšnji nastopi poslancev SDS, šolski primer optimalnih nastopov v parlamentu, ki prispevajo k vrednostnem preporodu slovenske skupnosti in slovenske države!

 24. Človek se je samo čudil, kako dobri govorci so poslanci SDS, tako v vsebinskem kot tudi nastopnem pogledu.

  V tem so drug drugega prekašali.

 25. Komentar je dobronameren.

  Zanima me nekaj: zakaj je SDS že v devetdesetih rušil desni blok – v času združevanja takratnih SKD in SLS?

  Zakaj je SDS pred volitvami 2011 takoj ostro napadel DLGV – eno redkih strank ki bi takrat Slovenijo lahko potegnila iz krize + svoje naravne politične ZAVEZNIKE?

  Desnica oziroma konservativno-liberalni blok se je preveč izčrpal v medsebojnih bojih. Kako lepo bi bilo spremljati odprto razpravo na desnici, ki bi bila široka in bi vključevala liberalce.

  Hkrati je desnica premalo stavila na strukture civilne družbe. Le-te morajo biti intelektualni steber, kateremu morajo biti trdno organizirane desne stranke podpora.

  Če bi vse to delali zadnjih 15 let, bi danes za Janšo na cesti protestiralo na desettisoče ljudi, tako pa si je odtujil potencialne podpornike.

  Škoda.

Comments are closed.