L. G. Lisjak, PlanetSiol: Bo Rado Pezdir srečal papeža Frančiška?

57

V soboto se bo zgodilo nekaj, česar v Sloveniji ne pomnimo. Nekaj povsem normalnega za razvite demokracije, torej skrajno nenavadnega pri nas.

Na strankarskem kongresu se bosta pomerila kandidata, ki ne predstavljata le lastnih ambicij in svojih klientelnih skupin, temveč dvoje jasno izrisanih alternativ razvoja. Škoda, da gre predvsem za alternative razvoja stranke, ne države. Ampak že to je napredek.

Gre seveda za kongres NSi, kandidata pa sta Aleš Hojs in Ljudmila Novak. Kljub zelo podobnim družbeno-ekonomskim pogledom poosebljata dve različni viziji razvoja krščanske demokracije na Slovenskem.

Novi kurz Mateja Tonina

Novakova predstavlja nadaljevanje “politike novega kurza”, katerega resnični arhitekt naj bi bil podpredsednik Matej Tonin in ki stranko oddaljuje od strateške navezave na SDS. Toninova formula je preprosta: ekonomski liberalizem, zmerna družbena konservativnost, umirjena retorika in opuščanje protikomunističnih poudarkov v strankinem diskurzu (ki, roko na srce, kljub drugačnemu vtisu v liberalni javnosti nikoli niso bili zares v ospredju).

Toda Tonin je še vedno kislo jabolko, je z značilno agronomsko metaforo povedala Novakova, zato naj do nadaljnjega ostaja v ozadju. Dokler ne dozori, bo sama skrbela, da bo “novi kurz” ostajal znotraj začrtanih tirnic.

Diskretni šarm Ljudmile Novak

To so tirnice previdnosti in uravnoteženosti, ki sicer pri nikomer ne povzročajo pretiranega navdušenja, a v zameno omogočajo veliko mero predvidljivosti. Kar je v času krize, ko se ljudje obupno oklepajo vsakega videza stabilnosti, nezanemarljiva prednost.

Novakova se je v zadnjih letih izkazala kot neprekosljiva smučarka na spolzkem terenu slovenske politike. Z umirjeno retoriko, s katero premišljeno deli bombončke na levo in desno – zjutraj intervju za Mladino, zvečer za Reporter –, je dosegla premirje z mediji. Zelo priljubljena ni, vendar se zdi, da nikomur ne gre na živce. S to karizmo dobrohotne nevtralnosti počasi zaseda sredinski prostor, ki ga je odprl premik SDS na desno.

Neglamurozna strategija preživetja

Testo zmerne in ekonomsko-liberalne krščanske demokracije je zgneteno, zdaj ga je treba le še pustiti vzhajati.

Ta ne preveč glamurozna strategija preživetja žanje solidne uspehe v času, ko mediji obupno iščejo karkoli, kar bi bilo vsaj malo podobno “žlahtni desnici”. Verjetno se tudi Tonin zaveda, da bo treba kaj več od tega, če se hočejo zavihteti na prvo mesto med strankami.

Slovo od pomladi

Da je to njegova ambicija, je dal že večkrat jasno vedeti. Tonin je verjetno prvi desnosredinski politik, ki je pred slabega pol leta razumel nauk Žige Turka: tranzicije je konec. Z njo pa pomladne paradigme.

Zdi se, da je Tonin to zaslutil in iz tega potegnil sklepe, ki so enako logični, kot so naivni.

Kot kaže, Toninova mladina verjame, da je prišel čas za slovo od “slovenske pomladi” – tega hibrida med disidentskim zanosom, radikalizmom in ekonomskim eklekticizmom – in dokončen vstop v moderno desnosredinsko usmeritev po srednjeevropskem (bolj nemškem kot avstrijskem) vzoru.

“Novostrujaši” menijo, da v Sloveniji obstaja velik neizkoriščen potencial za normalno, zmerno, umirjeno desnosredinsko stranko, ki bi na profesionalen način predstavljala široke srednje sloje in zagovarjala čim bolj nevtralno “tehnokratsko” politiko, ki bi državljane osvobodila vsakodnevne politizacije. Neke vrste LDS s konservativnim obrazom.

Vrnitev v devetdeseta?

Toda: a to ne spominja na nekaj? Ni to pravzaprav ponovitev Peterletove vizije iz zgodnjih devetdesetih? Če Peterletu ni uspelo postati slovenski Kohl, bi Novakova lahko postala slovenska Angela Merkel?
Zelo verjetno bo ta vizija trčila na enake ovire kot v devetdesetih.

Za trenutek odmislimo družbene ovire (brez volilne baze v urbanih središčih ne moreš biti CDU, lahko si kvečjemu Bavarska kmečka zveza), resnična težava je drugje. Kolaps Peterletovega projekta je bil posledica nepripravljenosti, da bi se resno spopadel s centri ekonomsko-politične moči, podedovanimi iz nekdanjega režima. Obzorje njegovega delovanja je bilo sporazumno deljenje oblasti v sistemu korporativnega gospodarjenja. Po domače: sodelovanje v rezanju pogače paradržavnega gospodarstva.

Posledice takšne politike so na dlani: Hilda Tovšak, Ivan Zidar, mariborski nadškofijski Titanik itd.

Hojsova zagata

Morda se Tonin zaveda nevarnosti ponovitve Peterletovega neuspeha – poudarjanje liberalnega programa lahko razumemo tudi kot dokončno slovo od skomin državnega kapitalizma. Toda obstaja pomemben del stranke, ki njegov “novi kurz” z grozo dojema kot obujanje nenačelne politike devetdesetih.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


57 KOMENTARJI

 1. Tonin pa je v sporočilu za javnost dodal, da v predsedniški tekmi podpira Novakovo, “ki stranko gotovo modernizira po zgledu nemških in nizozemskih krščanskih demokratov”.

  Ta stavek o Toninu, Novakovi in njihovi liniji pove vse. Propad. Naj zmaga prava, načelna, katoliška linija!

   • Mene pač ne boš zmerjal z lumpenproletariatom, če se že sam takšnega počutiš! In želim ti povedati, da s svojim pisarjenjem izražaš najnižjo stopnjo primitivnosti, ki je možna, za kar bi si lepo zaslužil, da te skenslajo s tega portala brez kakršne koli škode za zmeraj.

 2. Na tale del članka bom odgovoril brez ženiranja zelo “antiintelektualistično”. Marsikateri študij in učenost človeka prej oddaljujeta kot peljeta k razsodnosti. Ali drugače k zdravi kmečki pameti.

  Sporočila Rada Pezdirja in sporočila papeža Frančiška so enostavno nezdružljiva. Družbeno-ekonomska sporočila seveda, ne sporočila o nogometu ali o tangu. Ne vem, ali tem sporočilom Luka Lisjak ne sledi prav v detajle, ampak prav to, kar Pezdir radikalno promovira, Frančišek skoraj vsak teden zavzeto kritizira. Gre, skoraj lahko poenostavimo, za nasprotna pola.

  Vsebinsko združevanje enega in drugega je torej možno le v okvirih shizoidnosti. V slučajih, da politika ni prvenstveno vsebina, ampak predvsem poza, kjer so načela malo važna, po potrebi hitro spremenljiva in bolj kot ne stvar propagande za vsakodnevno rabo – skratka v razmerah oportunistične politike, je pa to morda celo možno.

  Prav z besedo oportunizem bi sam na kratko označil pot N.Si, ki jo že prakticira in nakazuje za prihodnost Tonin in njegova skupina. Prilagoditvi temu, da v tej deželi iz vsake krtine pogleda komunistična in udbaška dediščina in privilegiji in ljubeče objemanje te dediščine in privilegijev bi pa komaj lahko rekli slovenska varijanta CDU.

  Slovensko varijanto CDU ali OVP po mojem mnogo prej, če sploh kdo, obeta Hojs kot Tonin!

  p.s. Če se hočeš pripeljat v Munchen, je treba na postaji potrpežljivo čakat na vlak v tej smeri ( prek Jesenic), pa čeprav ga vleče stara gomulka. Verjetno ni rešitev, da skočiš na prvi vlak, ki pripelje mimo, posebej če dobro izgleda ( recimo da je pendolino ali tgv).

  • Sicer če smo pri teoriji, je približek združitve med katoliškim družbenim naukom in kapitalizmom znan kot socialno tržno gospodarstvo. Boljšega približka še ni bilo in vprašanje, če je sploh možen.

   Radikalni klasični liberalizem je seveda daleč stran od preseka gornjih dveh pojmov. Ob tem, da je opazno, da je Frančišek poudarjeno socialni, torej levi interpret družbenega nauka Cerkve in ima zato celo že probleme s podporo znotraj nje.

   • Kapitalizem je čisto v redu sistem, če se ga jemlje kot gospodarskega. Kapitalizem je potreben pogoj za blaginjo, ni pa zadosten. Če bodo klasični liberalci malo manj samovšečni, je njihova teorija lahko čisto v skladu s katoliškim naukom.

    • Približno toliko je skladen kot socializem. V zahodnih demokracijah je bilo kar nekaj prepričanih katolikov že liberalcev, pa tudi socialistov. Prav veliko pa spet ne. Ne enih, ne drugih. Posebej ne v srednjeevropskem prostoru katoliške in avstoogrske tradicije.

     Noja, pa bomo preživeli, če bomo spet nek unikum v politiki. ( Ko bi nekateri hoteli narediti enačaj med katolikom in liberalcem). Tudi Kardelja smo nekako preživeli. Vsaj nekateri. Vsaj kot narod.

  • @IF: že 25 let na 45 let nimamo slovenske variante OVP ali CSU ali CSD, ker krščanski socialisti premzajo vse ves čas. In krščanskih socialistov je bilo prepolno v SLS, v SKD in v SDS.

   Komunisti so jih podkupili na kmetijskem ministrstvu, upravi za ceste, DARSu, po raznoraznih agencijah in državnih podjetjih.

   Zato se nič ni spremenilo.

   Tonin je za moje pojme naredil zelo zavrženo dejanja, da je podprl ohranitev velike penzije Kučanu, a po sedanjih informacijah so k temu obilno pripomogli še nekateri poslanci SDS, ki bi to lahko preprečili. Pa niso.

   Ko sta Pezdir in Tonin začela delati končno NESOCIALISTIČNO politično stranko ( nepripeto na državna korita), ki hkrati tudi ni odvisna o koncernov ali kmečkih lobijev ( milijonske subvencije letno pobirajo veliki kmetje – če jih dobijo – iz njih pa nekaj namenijo za podkupnine birokratov) – je janša in SDS začela totalno fronto na NSI.

   JJ bi lahko že zdavnaj ustvaril veliko koalicijo s SD ali Jankovičem ali sedaj s SMC, saj vsaka država lahko samo na tak način izstopi iz krize. Toda raje se še naprej igra lutkovne igrice v katerih vedno špila žrtev.

   • Pavel,
    zapisal si: “Tonin je za moje pojme naredil zelo zavrženo dejanja, da je podprl ohranitev velike penzije Kučanu, a po sedanjih informacijah so k temu obilno pripomogli še nekateri poslanci SDS, ki bi to lahko preprečili. Pa niso.”

    K čemu, kdaj in na kakšen način so obilno pripomogli nekateri poslanci SDS ter kaj in kako bi lahko preprečili, česar niso? Kdo ali kaj je tvoj vir informacij?

    Zapisovanje nekih trditev brez vsake utemeljitve je čisto navadno nekredibilno trobezljanje. Ali pa gre morda za čisto navadno obrekovanje in laži? To se ti namreč zelo rado dogaja.

    • Ujel sem, da je tista poslanka R. manjkala. To je v dokumentih NSI bilo in tudi na tem forumu so navajali eni iz NSI. Sedaj je za nagrado evropska poslanka.
     Če bi ona glasovala, bi bil edini glas Tonina enostavno povožen.

     Kaj naj bi obrekoval?

 3. Meni je tole odlična analiza. Čeprav ne vem kaj ima tu Rado Pezdir s papežem, razen v naslovu in zadnjem stavku na Planet Siol.
  Novakova je dosegla nivo Bratuškove in bilo pametno da se umakne. Razen Hojsa, ni nikogar, ki bi jo lahko zamenjal. Tonin ni resen. Če Hojs zmaga se nam obeta krepka rast na desnici. SDS bo imel več volje do dela, NSi pa bo začela zares. In Janša ne bo s Hojsom opletal kar tako. To je pot da se desnica pobere vsaj malo. SDS je premalo desna, NSi je pa mlačna, da ni za nikamor.

  • Iz zgodovine bi se lahko naučili, da kopiranje SDS, kot je bilo to v času Bajuka, pač ni recept za uspeh. Zakja bi volil kopijo, če lahko voliš oroginal. Tudi ne vem zakaj se Hojs ne priključi SDS-ju saj v celoti zelo uslužno podpira njeno linijo.

   • Nobene uslužnosti ni videti. Je edini od izpostavljenih v NSi, ki kaže hrbtenico.
    A zdaj ga pa že izganjate iz stranke? Bravo NSi!

    • Lej, jaz ga nič ne izganjam. Ne vem, če ga kdo izganja. To je retorika SDS medijev. Milka je javno zagotovila, da si želi, da ostane, Tudi zgornji spis je v to smer usmerjem, da se mu to zdi bistveno, morda iluzija.

     Jaz sem premala riba. Nisem bil nikoli član teh strank. Še danes nisem.

     Glede kopiranja pa takole: Ko je Bajuk prišel, sem ga volil. Potem sem 2x volil v 8 letih JJ. Sedajle sem spet NSI volil.

     Janša je imel toliko možnosti, da kaj spremeni, pa je vedno naredil sabotaže. Ne verjamem mu več. Sem bolj človek dvoma kot slepe vere, praznoverja. Verujem samo v Kristusa. In zaničujem Socialno in socialistično državo, ker spodbujata rakavo rast birokratov in zla.

     • Janez ga izganja, ne ti. Če se z Janšo ne strinjaš, ok, saj si v drugi stranki. Ne vem pa zakaj rabiš vojno.

     • Upam, da se boš vsaj kaj pogovoril s Hojsom. Kajti zaenkrat ne slišim nič napačnega o njemu, razen izmišljotin in diskreditacij.

 4. Če ti je odlična, tudi prav. ( Koliko ljudi, toliko čudi.) Samo menda ne spregledaš, da je članek povsem jasna podpora liniji Novak-Tonin znotraj N.Si? Po angleško bi se reklo “active endorsement”. Si ti, ki hvališ Hojsa, tudi malo shizoiden medtem postal, ali…?

  Osebno sem sicer mislil, da z neke malo koherentne intelektualne pozicije, širše od ozko ekonomistične ( a la ljudje iz Financ in podobnih) skoraj ni mogoče stati za Toninom. Ampak sem kot kaže demantiran. ( Zmeraj se torej lahko kaj novega naučimo v življenju.)

  • Ni.
   Gre za analizo, zakaj je močnejša in bo verjetno zmagala.
   Vseeno hvala za branje in komentiranje.

 5. Ne vidim podpore Toninu-Novakovi. Če ji pripisuje diskretni šarm, ji daje neki nepotrebni kompliment. V tem še ne vidim podporo. Tonin sanja o tem da je tranzicije konec, a sam se je čisto zapletel v tranzicijo.
  Hojs je edini, ki lahko vleče naprej. Tonin-Novakova lahko samo planinarita po političnih hribovjih, brez orientacije.
  A, kot praviš, ni lahko biti pameten.

 6. Članek Lisjaka je v redu. Čeprav ni tako dober kot ostali njegovi članki. Tako kot Novakovi tudi Lisjaku manjka osebni uvid v koristnost liberalnega gospodarstva, ki edini ustvarja koristna delovna mesta, kvalitetna delovna mesta. Manjka strasti in osebne zavzetosti.

  Sploh pa ne razumem ne naslova in ne zaključka. F1 je socialist, Pezdir je klasični liberalec. Večina Slovencev je socialistov, prav tako večina katolikov, ki ravno zato ker so socialisti niso katoliki.

  Socialist verjame v boga Državo. Katolik verjame v JK in v posmrtno življenje, medtem ko socialisti hočejo nebesa tukaj in zdaj na račun ropanja drugih in pobijanja drugih.

  SDSovski birokrati so postali kot stekleni psi. IF napada NSI linijo kot da je Pezdir heretik in čarovnica in protibožji. Pa Pezdir zagovarja samo zmerno linijo. Podjetništvo in prosti trg, malega podjetnika in obrtnika. In NSI je trenutno edina zdrava stranka.

  SDS in SD in SMC so skorumpirane birokratske stranke, odvisne od državnih podjetij in korit. JJ je lažni prerok desnice.

  IF na eni strani govori kako so NSIjevci krščanski socialisti, na drugi strani pa govori, da imajo skrajno kapitalistični program. Velika nelogičnost.

  Kje je večja kolektivnost? V NSI ali v SDS? Kje je večja naslomba na Firerja. Milka je šibek šef, še šibkejši je Tonin.

  Hojs nima alternative. Če Hojs zmaga bo naredil Anschluss NSI_ja k SDSu. Ker ni nič drugačen.

  DEMOS je preživet tudi zaradi JJ. Treba je počasi graditi zdravo stranko s pomočjo ustvarjalnih in delovnih ljudi, ki podpirajo kapitalizem, oz. prosti trg.

  Birokratska socialistična država razpada, v Sloveniji je večina birokratsko razvajenega folka. Eni imajo za Firerja TITA in njegove transmisije v oblliki Kučana, Golobiča, Jankoviča, Cerarja. Druga grupa birokratskih socialističnih kolektivistov pa sledi lažnemu preroku desnice Janši. Vraževerje, praznoverje je na višku. NSI bo mogla trdo in počasi delati, % za %. Morda ima na začetku 10%. Ker je 90% Slovencev Fritzlovih žrtev in močnih privržencev socializma, VARNOSTI, KOLEKTIVA in PROTIPODJETNOSTI, ZAVISTI, ROPANJA PRIDNIH IN USTVARJALNIH.

  V soboto bom delegat na Vrhniki. Odbor mojega kraja me je prosil, če grem. Vprašali so me koga bi volil. Rekel sem Milko in dosedanjo politiko graditve prave sredinsko -desne stranke. Vse ostale so socialistične stranke. Dovolj je bilo krščanskih socialistov.

  • Najprej, Janša ni noben prerok, pa tako tudi lažni ne.
   Drugo, govoriš kot da greš v vojno z vsemi, levico in SDS, vsemi.
   Tretje, Hojs ne deluje “odvisno” od Janše. Tako da ne mu očitat tega.
   Da vas je strah da bo Hojs odpeljal stranko k SDSu, ne razumem. Hojs nikjer ni povedal nič takega.
   Če se pa v čem strinja z Janšo, zaradi tega še ni staelit SDS. Ti si postal nasproten Janši v vsem, ne glede na karkoli. A priori proti. To ni pametno.
   Imejte Milko. Če misliš, da lahko stranka deluje mimo ali brez predsednika. Nekdo bo moral uveljavljati ta vaš liberalni program. Kdo ga bo? Menda ne Milka-Tonin.

   • očitno je daljinsko voden, kar sem prebral iz teksta.
    Veliko je par dni pred kongresom zanimivih izpovedi. Zanima me koliko od njih je prisiljenih lagati v zameno za državno službico.

    • Opa, a Sušnik tudi. Pa ne ker javno podpira Hojsa?
     Sicer ste ga pa napadli huje, kot je kdaj Janša koga napadel. Postajate hujši od njega.
     Očitati Sušniku “nesramno sprenevedanje” je več kot blesavo, z vaše strani. In tudi lažniv očitek, mimogrede.
     Preberi si kaj piše na njihovem portalu.

  • Aha, zdaj mi je jasno.

   Pavel: “V soboto bom delegat na Vrhniki. Odbor mojega kraja me je prosil, če grem…. Rekel sem Milko…”

   Pavel tukaj fura neposredno predvolilno kampanjo in si privošči uporabo vseh metod, da bi oblatil konkurenta svoje favoritke. Zato klevete.

   • Ne furam predvolilne kampanije, ampak sem šel v borbo proti SDS predvolilni kampaniji za SDS kandidata v NSI. In razkril sem karte. Ker mi je že dolgo jasno, kako umazane igre igra SDS. Lažni preroki nacionalnega socializma.

  • pavel: “…In NSI je trenutno edina zdrava stranka.
   … Milka je šibek šef, še šibkejši je Tonin.
   ============

   Hahahaha …
   “Zdrava” stranka s šibkimi voditelji, in …

   … apologetih z Red buli v tresočih rokah in z delegati na Apaurinih.

 7. Še nekaj bom zatežil: premik od Kreka (Gosarja) na Friedmana je premik iz sredine v trdo desno, ne iz desnice v sredino. ( S tem ne bi avtorju dajal dodatne črne pike v mojih očeh). Ker tega, mislim da nihče v Sloveniji ne želi razumeti. Ampak se bom, tečnež z OCD, kar še naprej trudil ponavljat.

  Svoboda pomeni svobodo reči, da je dva in dva štiri, pravi Orwell.

  • Krščanski socialisti se ovirali premik iz skrajne levice ( socializma) v zdravo levico. Mi imamo v Sloveniji še vedno socializem in nobene socialdemokracije ( ki gradi iz kapitalizma, na podlagi kapitalizma).

   Edini premik se je dogajal že 20 let pred osamosvojitvijo, ko je komunizem transformiral v fašizem, ki ponuja več podjetniške svobode malemu podjetniku, kmetu in obrtniku kot komunizem. Vse ostalo je ostalo isto do 2014.

  • Friedman nič skrajno desnega ne zagovarja, kar ni bilo že v prvih časih človeka, v prazgodovini. Ljudje so si menjavali svoje blago. Vedno pa so se v ta trg vrinili paraziti in oblastniki, ki so hoteli imeti delež tega.

   To kar nastaja zadnjih 200 let pa je velik birokratski aparat požrešne države, ki ropa ustvarjalne tako zelo kot še nikoli v zgodovini človeštva ni bilo. Seveda s tem denarjem podkupuje tudi številne svoje volivce, ki so razvajeni od pridobivanja teh drobtinic subvencij in za to navijajo za “socialnost” in ” demokracijo”, če pa fejst voda teče.

   Kralj Herod je na obali Sredozemlja želel narediti novo pristanišče. Ker ni imel denarja, da bi ga zgradil, je obljubil vsem v državi, da 10 let ne bo od njih poobiral davkov. Nastala je svobodna cona. Prišli so trgovci in gradili pristanišče in mesto. Tja je prišlo ogromno delavcev. Postalo je zelo veliko mesto. Tudi družina sv. Pavla je prišla tja živet.

   Drug primer je ribiška vasica Shenzen na kitajskem. Kitajski kapitalisti s Friedmanovo idejo tržnega gospodarstva ( sicer na vrhu močno izkrivljeno, ker še vedno spominja na fevdalizem, prej pa je bil komunizem čisto perverzno sužnjelastništvo) so tam razglasili Tax free Zone. Danes je Shenzen najbogatejše in največje kitajsko mesto in tudi v svetu. V zgolj 30 letih.

   • Oho, naš apologet kapitalizma kitajske komunistične partije, kajne? Pa še davčne oaze zagovarja. A te niso nič naučile najnovejše Junckerjeve muke?

    Evo, take mi v EU dajemo pod giljotino. 🙂

  • Orwell je socialist, bil je nekaj časa celo komunist, pa je v Španski državljanski vojni kot eden redkih spoznal kaj je resnični komunizem ( teroristična mafijska tolpa veleroparjev) in za las ušel ekskekuciji, ki so jo komunisti izvajali nad anarhisti in komunisti, ki se niso popolnoma podredili Kominterni. Eden od teh glavnih Stalinovih eksekuterjev je bil Josip Broz Tito. Tito pomeni: Tajna internacionalna teroristična organizacija. To ime je ukradel enemu od vodilnih srbskih komunistov, ki jih je dal osebno on Stalinu v likvidiranje.

 8. Eh, mislim, da ima Luka bolj dar za književne spise kot za politične analize. Če se samo spomnim, kaj vse zloveščega je izpeljeval iz šamanizma Bulčeve, pa se je dama na koncu, zanimivo, dobro izkazala. Tako po mojem tudi krepko zgreši dilemo Pezdir (=klasični liberalizem = Toninova struja)proti Frančišku (=poudarjena socialna nota = Hojsova struja) in pri tem pobožno upa na sintezo obeh. Menim, da je bistvena razlika med njima bolj načelne narave: (ne)angažiran odnos do (ne)delovanja pravne države in s tem povezanimi ozadji. Na kakšne načine vse lahko deluje 3. veja oblasti, pa bo pozoren poslušalec, če ga že zanima, najbrž zmogel razbrati tudi iz tega pogovora:
  https://www.youtube.com/embed/yh7ZLU6d_y4

  • Vidim, da je JJ Lisjaka primerjal s Hitlerjem.
   Pa ne morem verjeti.

   Politik, ki večino ljudi (čeprav so socialisti) najbolj spominja na to osebo po številnih dejanjih – obsoja enega nepomembnega pisunčka, ki si ga upa posredno kritizirati.

   • Ah, neumnosti. Opažam pa to obojestransko averzijo v stopnjevanju. Škoda. Mogoče je kaj osebnega zraven, o čemer mi pojma nimamo. Mogoče je tudi zato Lisjak tako odklanjajoč do Hojsa, ker ga enostavno veže na Janšo.

    Podobno kot ti, pavel. Spomni se pavel, jaz se spomnem- par mesecev nazaj si se hvalil, da si na evropskih volitvah volil Hojsa osebno.

    Oh, ljudje Božji, kako ste muhasti. Kot vreme. Kot ženske. 🙂

    • Dodatno glede Hojsa. Ne razumem osnovne logike očitka, da je Hojs blizu SDSu. Kakšen očitek je pa to?!

     Komu naj bi pa bil blizu nek desnosredinski politik kot politiki drugih desnosredinskih opcij? Je normalno, da bi bil blizu Združeni levici? Milanu Kučanu? Alenki Bratušek?

     Saj sedijo v isti politični skupini ( EPP) v evroparlamentu, pa si ne bi smeli biti blizu?!

     Chirac in Giscard sta bila v Franciji velika tekmeca s svojima strankama na desni sredini. Ampak vsem v državi je bilo vedno jasno, da njuni stranki spadata skupaj v vlado ali skupaj v opozicijo!

     A pri nas je pa samoumevno, da mora biti N.Si na drugem bregu kot SDS?! Pa kakšni trotli smo v Sloveniji! 🙁

     • Glede Hojsa: kaj ponuja Hojs: “vrednote slovenske pomladi” – to je že prežgana župa, ki jo ponavljajo tisti, ki ne vedo kaj še govorijo.

      To je tako kot SKD in NSI, ki so 20 let prodajali v politiki ” krščanske vrednote”. Kr neki.

      Šele sedaj imajo resen program. Problem pa je res, da večina funkcionarjev in volivcev ne pozna tega, ker so socialisti.

      Tako kot večina SDS ne podpira Brščiča in še Sirca ste ugrabili tako kot LDS takrat za predsednika, da ga imate za maskoto , transparent, za transmisijo.

      Kolikokrat sva se midva tu na forumu spopadla, ker sem podpiral ideje Brščiča SDS, ti si ga pa blatil.

      Kje je več socialistov in krščanskih socialistov, da ne rečem komunistov: v SDS ali v NSI? Jaz pravim ,da jih je absolutno in relativno več v SDS. Neprimerno več.

    • @if: dober spomin imaš. Res je. Volil sem Hojsa. Peterleta ne maram. SLS tudi ne, pa tudi SDS mi je vedno bolj zoprn.

     Komunistov oz. transmisije rdečih fašistov pa tako ali tako nikoli ne bom volil – tle imam iste vrednote kot večina volivcev SDS. Le da jaz JJ ne zaupam več. Dolgo časa sem ga prenašal in volil s stisnjenimi zobmi.

     Pomisli, da SDS danes dobiva 10%. Na račun tega, da več kot 50% ljudi ne gre voliti. Torej gre JJ na živce 90% Slovencem.

     Stopnjevanje krize in konflikta za vsako ceno gre najbolj na roke komunistom, skrajnežem.
     V tem bankrotu bank in gospodarstva so uspeli vse zlo zliti na ramena “desnice”, SDS. Pa dobro vsi vemo, da so najbolj krivi rdeči direktorji, Mancinger Kučan Janković naveza, mediji, F21, sodstvo,…

     Ne pozabite logike komunistov iz leta 1941. Samo 1.000 jih je bilo. Uničevali so vas, streljali iz vasi, sodelovali z okupatorjem pri mehkem genocidu ( izgon Slovencev v Srbijo). Iz požganih vasi od okupatorja so ljudje s sovražnimi srci tekli v gozdove k komunistom. Leta 1945 so imeli večino in so domobranci bežali pred njimi.
     Večja je kriza, bolj uspešni so v manipulaciji komunisti.

    • Muhast kot ženske?

     V politiki sem realist, zato sem vedno volil najmanjše zlo: 2xJJ, 1x Bajuka, 1x ZSMS na prvih volitvah ( pa mi je prekleto žal) in v zadnje Novakovo NSI.

     Za razliko od večine žensk pa ne padam na visokorastle in vitke moške ” s karizmo”, ki imajo pod sabo zdresirane množice. Taka brezhrbtenična “baba” pa tudi nisem.

     Ker razmišljam. Ker se cenim.

     • Pa kaj si ti za en narcisoidni bedak ….pa saj ves čas pisariš o sebi, koga si volil, kolikokrat, kdaj, kaj ti misliš….
      če si bolan, pojdi k zdravniku…

     • hrvatini, jaz sem ga sprovociral; ne mu tako zamerit. Volil je namreč Hojsa, tako kot tudi jaz, zdaj gre pa par mesecev kasneje na kongres v Vrhniko podpret gnezdo s Toninom in drugimi mladiči. Pa reči, da ni zaslužil, da ga jaz malo zbodem. ( Za tvoje bodice prevzamem sokrivdo.)

 9. Ne vem, zakaj skoraj vsi komentatorji (plus Lisjak) jemljete kot samo po sebi umevno, da je tranzicija pri nas končana. Količkaj pošten človek pač ne more tega reči. Preprosto so se stvari zavozlale, končanega pa ni še nič, ker svet brez lastne globine ne deluje (razen seveda socialistični). Recimo, obisk lovca na stasijevce je pokazal le to, da predsedniku tuje države pač ni dovoljeno loviti human rights abuserjev pri nas, čeprav jih pozna, in nič drugega. Nekateri torej kar pristajate eksplicitno ali implicitno, da je pač za Slovenijo že dobra takšna demokracija, kot jo imamo zdaj, ko vse skupaj nežno (v primerjavi s tistim pred letom 1990 res zelo nežno) kontrolira nekdanja Partija, ki je seveda uradno ni. In pod to kontrolo se v Sloveniji lahko narejajo stranke kakršnega koli pola in se gre kakršno koli “politiko”. Le JJ, ki ne igra te igre, je še treba s..kati, pa bo.

  • Kako so se samo trudili, da so Gaucka držali stran od kakršnegakoli kontakta s protestniki. Niti s tisto politiko, ki je blizu protestnikom, Gauck ni smel priti v stik, čeprav je SDS za to zaprosila. Za protestnike so tudi poskrbeli, da niso bili v nobenem provladnem mediju cel čas obiska Gaucka, čeprav jih je bilo menda 500 s transparenti pred Unionom v času, ko je bil Gauck tam. A temu se reče normalnost in demokracija?

  • TRANZICIJA NI končana. Ta atavek je tudi mene zelo zbodel. Prišel naj bi od Turka.

   Celo Pezdir je knjigo napisal pred 6 leti, kjer je dokazal, da je tranzicija popolno spodletela. Niti začela se ni.

   Ko bomo nekaj tisoč državnih podjetij prodali na svobodnem trgu in dali zdravstvo in šolstvo ven iz državnih monopolnih krempljev : takrat bo konec tranzicije.

   Tako, da je iz tega vidika Lisjakov članek dosti na trhlem temelju.

   • In tako naj bi Tonin razumel, da je tranzicija končana. Sicer pa tale večna tranzicija ne pelje nikamor. To paše komunistom, ki bi večno reformirali reforme, do razpada sistema in države.
    Ja, če bi Tonin vedel kam gre, bi jaz bil z njim. Hojsova jeza nad nevtralnostjo NSi do pravne države, pa je sama sveta jeza.
    Tega Novakovi in Toninu ne morem odpustit! Koga briga njihov liberalni program, če ne vidijo v kaj smo se zaleteli s pravno državo.

 10. Danes se je pa Pavel res razpisal čisto kot njegov svetniški soimenjak pred 2000 leti. Še vedno hladnokrvni analitik Hrvatini se je razp….dil.

  • Pa ima kar prav. Tranzicija se dejansko sploh še ni začela, tudi po zaslugi gospodov Janeza in Tonina. Pa ker sem kristjan, moram tema dvema gospodoma pripeti še slovenski škofe od nadškofa Šuštarja dalje.

   Kaj hočemo, za naravno lustracijo pač nimamo časa, v teh dnevih so zelo dinamični časi. Pa še izumiramo. Pišukaaaaaaaaaaa! 😕

   • Vprašanje je samo to: ali zaupamo starim prdcem v politiki, ki v 25 letih niso nič naredili v smeri tranzicije, niti programa niso imeli, le cenen populizem in neke nebeške vrednote pod katerimi se lahko skriva vsak hudic.

    Tonin mi osebno ni vsec. Kot brata podobnik ali birokrat kucan ali politik jj po osamosvojitvi.

    Z edino razliko, da ima tonin rezultate:
    Program, ki je prvi normalen v SLO
    Ekipo
    Obudil je stranko od mrtvih

    Na zivce mi gre histericni pogrom nad njim, ki ga vidim kot tipicno spodmikanje lojtre v fritzlovi kleti, da ja ne bi nihce pobegnil in nas resil.

    • Kako da greš ti na Vrhniko, če obenem trdiš, da nisi niti njihov član? Kako boš lahko glasoval in podprl Novakovo, če niti član nisi? Takale lojtra je nekam hudo trhla, tako se zadevam v resnih demokracijah ne služi. Bo treba kar še trpet v Fritzlovi kleti.

 11. Vsi vi iz NSi, se bojite Janeza Janše in SDS. SDS se ne ukvarja s Toninom, Ljudmilo, Lojzetom in NSi-jem.Z njimi se ukvarjajo Kučan, Forum 21, Mladina, Dnevnik, Delo, … SDS se ukvarja s slovenskim pravosodjem, z nezmožnostjo Mira Cerarja, da najde kompetentnega ministra za gospodarstvo, Brglezovim vodenjem Državnega zbora…, skratka SDS se ukvarja s stanjem v Sloveniji in je edina resna opozicija koaliciji, ki vodi vlado, NSi pa je postala “opozicija” SDS!
  Matej Tonin, Ljudmila Novak in Lojze Peterle se dosti bolj ukvarjajo z Janezom Janšo kot pa on z njimi. Hodijo od Foruma 21, Dela, Mladine, Dnevnika in drugih levih medijev in razlagajo kakšen je zapornik je Janez Janša in kakšna stranka je SDS ter, da se hočejo znebiti njenega vpliva, čeprav sta JJ in SDS najmanj kriva, da ta vpliv sploh obstaja kot priznavajo, torej so neodrasli otroci. Ne zmorejo niti izdaviti, da je JJ politični zapornik, ampak uporabljajo skovanko “politik v zaporu”.
  Ne morejo izdaviti, da je Janez Janša zaprt zaradi tega, ker je Erjavec kupil “napačne” osemkolesnike. Erjavec bi moral naročiti namesto Patrij “Krpane”. Tako bi pokasirali tisti, ki so del provizij že prejeli in so jih morali vrniti. Vsi vemo kdo so ti “fantje”. Kučan & CO. To vedo tudi v NSi, vendar se sprenevedajo. Tudi zato so na volitvah prejeli zgolj 5 % volilnih glasov. Kljub “fantastično dobremu gospodarskemu programu”, ki jim ga je napisal nihče drug kot “liberalni komunist” Rado Pezdir. Dokaz za to trditev je, da v Sloveniji volitve lahko dobiš brez volilnega programa (SMC)!
  Zato nehajte napadati Janeza Janšo in SDS ter jim “obešati” krivdo za neuspeh desnice na volitvah. Za neuspeh desnice sta dosti bolj odgovorna NSi in SLS kot pa SDS. Janša in SDS nimata pri tem nič. Vsaka stranka zase mora iz volilnega poraza potegniti nek nauk. NSi je za to, da je prejela premalo glasov okrivila SDS.
  Napaka! Volivci niso nori.

Comments are closed.