Kurz še trepeta

6
Avstrijski zunanji minister in vodja avstrijske ljudske stranke ÖVP v pogovoru z novinarji pred voliščem na Dunaju. (Foto: AFP/Getty Image)

Nazadnje za Sebastiana Kurza današnje volitve v Avstriji vendarle niso bile sprehod na vrh. Glede na prve ocene je  Nova ljudska stranka pod njegovim vodstvom komaj presegla 30 odstotkov glasov in s tem zaostala za vsemi predvolilnimi napovedmi. Glede na to, da ocena upošteva predvsem podeželske občine (trenutno so sicer prešteli glasove že v več kot treh četrtinah občin, a brez velikih mest), je možno celo, da prvo mesto še izgubi. Svobodnjaki, ki so pravi zmagovalci teh volitev, in socialdemokrati ji namreč dihajo za ovratrnik. “Modrim” so napovedali slabih 27, “rdečim” pa dobrih 26 odstotkov glasov. Če bodo socialdemokrati in svobodnjaki v velikih mestih, zlasti na Dunaju, veliko boljši od “črnih”,  se lahko volilni večer za Kurza še spremeni v nočno moro. Majhne stranke so ostale tokrat na robu. Zeleni so več kot prepolovljeni, njihov nekdanji paradni konj Peter Pilz naj bi s svojo novo listo komaj prilezel v parlament. Tudi izplen liberalcev iz stranke Neos je precej povprečen, obeta se jim nekaj več kot pet odstotkov glasov.

Začasni rezultati volitev, ko so bile ob 21. uri prešetete vse glasovnice. Volilna udeležba je bila 79, 7 %. (https://www.profil.at)

Znani so že dokončni rezultati iz zahodne deželice Predarlsko. Tam so pridobile vse tri velike stranke, daleč največ Ljudska stranka. Zeleni so v enem svojih matičnih okolij potonili približno tako kot na zvezni ravni. Kaj natančnejšega bo moč reči v naslednjih urah, že zdaj pa je jasno, da bodo o sestavi bodoče vlade odločali desničarski svobodnjaki. Glede na nepriljubljenost velike koalicije sta pravzaprav najverjetnejši črno-modra in rdeče-modra koalicija. Sredinska koalicija krščanskih demokratov, obeh zelenih list in liberalcev ni mogoča. Glede na odziv v volilni centrali Kurzeve stranke se tam očitno ogrevajo za prvo od navedenih možnosti.   Ljudski stranki naj bi po dosedanjih ocenah pripadlo 57 od 183 sedežev, svobodnjakom 51, socialdemokratom 49, zelenim in liberalcem po 9, stranki Petra Pilza pa osem.

 

6 KOMENTARJI

 1. Upam, da vendarle po dolgem času Ljudska stranka pridobi relativno večino. Čas bi že bil, da se ponovno prebije iz sence večno drugega. Škoda, da ne bo možna njena koalicija z liberalci in zelenimi. Pri koaliciji s svobodnjaki bo potrebna pazljivost in zahteva po zmernosti partnerjev, da se zgodba ne konča podobno kot pri poroki Schussla s Haiderjem.

 2. Zeleni so izpadli iz parlamenta, to je vsekakor nekaj, kar lahko pozdravimo! Podobno kot večina ostalih zelenih strank v Evropi so namreč glas najbolj radikalne urbane levice. To me žalosti, ker mi je okoljska politika drugače blizu in srčno upam, da se bo kje kdaj pojavila uspešna zelena konservativna stranka. Navsezadnje sta vrednostni in naravovarstveni konservatizem naravna zaveznika.

  • Tudi meni je blizu zelena konservativna politika. Škoda, da večina znane zelene politike nagiba v levo. Mislim, da je na Tirolskem in Predarlberškem nekoliko drugače, kjer tudi Ljudska stranka sklepa koalicije z njimi. Ne vem, kakšna je orientacija močnih baaden-wuertenberških zelenih ( dežela je tradicionalno precej konservativna, podobno kot Bavarska), ki so tudi bili že v koaliciji s CDU.

   • Zeleni v Baden-Würtembergu so bolj sredinski kot v večini ostalih nemških deželah. To velja predvsem na gospodarskem področju … glede na tradicionalno močno avto-industrijo tam, jim drugega niti ne preostane. Konservativna zelena stranka v Nemčiji je sicer ÖDP, ki pa je precej marginalna, osvaja nekako do 1% glasov.

    Tudi v Avstriji so Zeleni v tradicionalno desnih deželah seveda nekoliko bolj zmerni, a še vedno so izrazito leva stranka. Na teh volitvah jih je navsezadnje vodila znana LGBT aktivistka U. Lunacek.

Comments are closed.