Kurentov kostum: pred uporabo se ni potrebno posvetovati z duhovnikom ali eksorcistom!

26

Zagotovo kristjan ne more priznavati reinkarnacije, toda poganstvo vsebuje tudi koristne in pozitivne stvari. Tudi Krščanska Evropa je zrastla na določenih poganskih temeljih ali vsaj ruševinah antičnega kulturnega bogastva. Poganska božanstva je vsekakor »pozabila«, je pa zato obdržala marsikaj s področja arhitekture, matematike, filozofije, telesne kulture in vse to vgradila v novi kulturni kontekst, kar je dandanes nekaj samoumevnega. Tudi pozneje je iz poganskih kultov ohranila določene elemente, ki so sedaj razumljeni kot del folklore, ljudske tradicije. Dvomim da se kdorkoli preobleče v kurenta ali čarovnico z iskrenim namenom, da bi preganjal kakšne zlohotne nadnaravne sile. Tudi nikakršne obsedenosti ali duhovnih preganjavic kurentovanje ne povzroča. Vsaj ni znano da bi. Gre za zanimiv ljudski običaj, del izročila, ki ga je vredno ohranjati, in ki bogati naša praznovanja ter vzbuja zanimanje etnologov, pa tudi turistov. Kaj dosti več kot to pa menda ne.

Patetično starozavezno čistunstvo

Če nekateri pravoverni kristjani zavračajo vse kar je azijatskega, razen morda avtomobilov znamke Nissan in kitajskih kulinaričnih dobrot, če ravno ne gre za pohane kače, potem je treba biti dosleden in obsoditi tudi to kar je na Stari celini ostalo predkrščanskega. Ob tem se je nujno vprašati kaj je pravzaprav resnični namen krščanstva? Da se človek po starozavezno obredno opere, vsakič, ko se dotakne česarkoli poganskega oziroma po animistično boji vsega okoli sebe, ker ga obkrožajo sami demoni. Srečal sem že namreč duhovnika, ki je iz zvočnikov izganjal hudiče, da ne bi motili nekega verskega srečanja. Mislim sicer, da ni egzorcist, je pa nekdo, ki se v svojih nagovorih dotika podobnih tematik kot izganjalci sami.

Krščanstvo je sol, luč in kvas ali detergent tega sveta?

Je krščanstvo sol, luč in kvas ali pa morda klistir Zemlje? Je njegov namen dati svetu okus, ga oplemenititi kot košček kvasa kruh, ga potemtakem narediti mehkejšega, bolj dojemljivega za Božjo navzočnost, ga razsvetliti, ali pa jo je potrebno temeljito očistiti z »WC račko« vseh poganskih madežev, na katerih kot bakterije razsajajo zli duhovi? Kitajska bo po vsej verjetnosti že v 15 ali 20 letih največja krščanska država sveta. Kako naj tamkajšnji verniki pristopajo do globokega in nadvse bogatega večtisočletnega izročila svojih prednikov? Naj na kulturnem področju dokončno »odbrusijo« kar ni uspelo komunističnemu primitivizmu in posvojijo evropsko kulturo, ki je »duhovno bolj varna«, ali pa še bolj preprosto – postanejo butasti potrošniki, sužnji izpraznjene duhovnosti – moderne popkulture z nakupovalnimi središči, sexshopi, kinotekami, diskotekami, lunaparki, kjer ljudje bolj kot neko duhovno globino iščejo potešitev svojih živalskih nagonov po adrenalinu. Ker se s kopji ne morejo več po kamenodobno poditi za mamuti, to počnejo z noro zabavo na vlakcih smrti. Obenem je sicer potrebno, navkljub vse bolj globaliziranem svetu, v katerem se je krščanstvo prisiljeno vse pogosteje soočati z »nekrščanskimi praksami«, izpostaviti dejstvo, da med civilizacijami in kulturami razlike še vedno obstajajo. Če je morda Azijcem njihovo duhovno-kulturno izročilo bližje in razumljivejše, pa za nekega Zahodnjaka vsekakor utegne predstavljati »spolzek led«, saj težje prepozna vse eksotične nevarnosti.

Je svinjina nečista?

Pustimo času čas, da se interakcija med krščanstvom in poganstvom izkristalizira. Po nekaj desetletjih tega žal ni mogoče pričakovati. Pomembna razlika med starozaveznim judovstvom in krščanstvom se sicer skriva v svetopisemskem reku: »Kar je Bog očistil, tega ti ne imej za omadeževano!« (Apostolska dela). Pravoverni Judje ne jedo svinjine in nasploh zavračajo vse kar je nejudovskega, medtem ko je reformirano judovstvo, torej krščanstvo namenjeno prav »nečistim poganskim množicam«, torej vsem kulturam sveta in ne le »elitnemu plemenu z gore Sion«. Tudi grška filozofija je bila morda svoj čas povsem nezdružljiva s krščanstvom.

Krščanska joga

Na zahodu in drugod po svetu se sicer že pojavljajo pristopi, ko določene vzhodnjaške tehnike služijo kot okvir krščanske molitve, torej nekakšen pripomoček. V skladu s tem pristopom se celo nekateri kleriki poslužujejo zen meditacije ali raztezalnih vaj iz joge, ki jih kombinirajo z »mantrami« s krščansko vsebino. Govora je celo o krščanski jogi in zen krščanstvu. V tem ne vidim nevarnosti sinkretizma, saj tehnika še vedno služi bistvu, to je veri v Kristusa in evangeljskemu izročilu. Seveda pa ni v skladu z dobrim starokatoliškim predkoncilskim duhom, kjer je vse približno tako togo, okostenelo in večno kot sama Božanska komedija Danteja Alighierija. V zahodni Evropi in ZDA so tovrstne prakse morda nekoliko bolj sprejemljive kot v srednji Evropi, kjer bi takšno početje marsikateri vernik, ki stvari vsaj malce pozna, nemudoma okronal za Satanovo delo. Bedasto se mi zdi demoniziranje vsega japonskega ali indijskega, skratka česarkoli kar le malce »zaudarja« po kakšni duhovnosti »sumljivega porekla«. Potem je vsaj potrebno biti dosleden in po Mojzesovo prepovedati uživanje nečistega sushija ter drugih specialitet Daljnega vzhoda, ker v skladu v nekaterimi vzhodnjaškimi filozofskimi nazori navajajo k vegetarijanstvu ali celo veganstvu, česar krščanstvo ne uči. Amen.

Je Harry Potter pošast iz Apokalipse? Je znamenje konca sveta?  

Med nekaterimi eksorcisti gre opaziti tudi pretiravanje na področju literature, na primer o Harryju Potterju. Vzniknila so celo mnenja, da je omenjeni pravljični junak antikrist, pa zastraševanja z okultno simboliko, iskanje enakosti s hudičem, povezanosti s čarovništvom. Mnogi zlo odkrivajo že v samih zakonitostih pisanja omenjenih knjig, ali pa sveto zatrjujejo, da se avtorica J. K. Rowling tudi sama ukvarja z okultnimi praksami, ki jih dosledno opisuje pri svojem pisanju. Pojavili so se celo avtorji, ki so se lotili temeljitega analiziranja, odkrivanja tisočerih duhovnih nevarnosti za bralce in vsesplošnega demoniziranja. Menda so nekatere verske skupnosti po svetu kar zažigale to najbolj brano mladinsko literaturo. Celo omenjeni poljski eksorcist Posacki se je lotil temeljitega seciranja in zastraševanja družbe s podrobnimi pojasnili glede tehnik škodovanja, ki jih je v svojih delih zlonamerno uporabila Rowlingova. Tresla se je gora, rodila se je miš. Verjamem da lahko Harry Potter hipnotizira marsikaterega otroka, vendar pa odraslemu bralcu kakšen izvod za pokušino ne bo škodoval. Konec koncev tudi evangelij pravi: »… in če bodo kaj strupenega izpili, jim ne bo škodovalo.« Krščanstvo je svoboda in ne strah.

26 KOMENTARJI

 1. Krščanska joga??? Nič nevarnosti ni videti? Nič nevarnosti, če te uči hinduist, kako s chi napolniti telo?

  “Tresla se je gora, rodila se je miš.”
  Ah! Gospod Domen ne vidi bistva pranja možganov. Sam po sebi Harry Potter ni nevaren, pravzaprav bi lahko bil celo simpatičen. Če ga pa gledamo z vidika pranja možganov, je pa samo še ena stopnja več. Naj pojasnim tehniko pranja možganov!

  Če takoj prideš na konec, recimo “Satan je prijeten!”, dobiš tak odpor, da je pranje končano. Začeti moraš postopoma, s tistim, kar človek pač še sprejme in ga bombardiraš s temi idejami in njegovo okolje zasuješ z ustrezno simboliko. In ko je ustrezno opran, bo brez težav sprejel idejo: “Satan je prijeten!”

  Harry Potter služi temu, da brišemo mejo med dobrim in zlim, ko simpatiziramo s čarovniki. So pa še drugi filmi … recimo Pirati s Karibov, kjer prav tako simpatiziramo s pirati. In ko bo meja med dobrim in zlim izbrisana, bodo prišli z “Satan je prijeten! Častite ga!” in bomo brez težav to sprejeli!

  • Gospod Igor,
   ste prepričani, da razumete pranje možganov? Ne moreš tako reči, da je Jezus Miki miška. Še preje morate sprejeti veliko drugih nesmislov in omenjeni pride čisto na koncu.

  • Razumem vas. A pranje možganov seveda razumem le izven vere. Vas najbrž moti tisto Šiva = sveti duh. Jaz sem črto potegnil drugje. Naša telovadba ima indijske korenine. Vse raztezalne vaje so ekspresne inačice asan. Delal sem jih pri hatha jogi. Tam mi je tuje bilo le meditiranje: “začutite mir v srcu in ga pošljite vsem ljudem”. Do sem najbrž tudi vas ne skrbi. A t

 2. No, kristjan lahko priznava tudi reinkarnacijo. Saj je bila v zgodnjem krščanstvu del tega nauka, kot pričajo tedanji zapisi in večina raziskovalcev tega obdobja. Katolištvo reinkarnacije ne priznava, klub temu jo pa, navajam po spominu, po mednarodnih anketah okoli 30% katoličanov vseeno priznava.

  Ni toliko pomembno ali je nekdo kristjan ali hindujec ali budist ali kaj tretjega, pomembno je, da se iskreno približuje Bogu in živi tako, kot je Bogu všeč.

  Gledano iz časovne distance, so bili v resnici večinoma heretiki bolj tisti, ki so druge obtoževali herezije, kot tisti, ki so bili tega obtoženi. Tu je v glavnem šlo bolj za oblast kot religijo.

  • kot pričajo tedanji zapisi in večina raziskovalcev tega obdobja.
   ===========
   Najdeš to kje med Cerkvenimi očeti? Kdo to priča?

   • Najbolj znan med njimi je Origen. O tem pričajo tudi najdbe zvitkov v Qumranu in Nag Hammadiju. Sledi naj bi bile tudi v Svetem pismu, ko sprašujejo, če je Janez Krstnik Elija, ki je sicer živel 500 let pred njim.

    Glavna razlika med reinkarnacijo in vstajenjem je, da se po verovanju v reinkarnacijo vstajenje zgodi v zadnji inkarnaciji, ko človek dozori za to, po verovanju v vstajenje v tem življenju pa naj bi se zgodilo že zdaj, če človek živi skladno s sporočilom Nove zaveze. Poleg tega človek, ki verjame v reinkarnacijo, verjame, da cerkveni posrednik med njim in Bogom ni potreben.

    Sicer mislim, da to vprašanje ni preveč pomembno. Pomembno je, da človek sedaj spontano živi skladno s sporočilom Nove zaveze ali čemu podobnemu. Ne glede na to ali verjame v reinkarnacijo ali ne.

    • Toda njegovo učenje je bilo razglašeno za herezijo. Vprašanje ali lahko živiš skladno s sporočilom Nove zaveze in v nasprotju z nauki, pa je tudi že vnaprej jasno, da ne moreš.

    • Gospod Tine, kaj ne bi napisali navedka antičnega teolog Origena, ki naj bi zagovarjal reinkarnacijo? Origen ni bil kriviverec. Le za svetnika ni bil razglašen iz določenih vzrokov. To o krščanski reinkaranaciji pa je pravi podvig. Reinkarnacija in odrešneje enostavno ne gresta skupaj! Ali si odrešene (po Jezusu Kristus) ali pač nisi (če se neprestano reinkarniraš zaradi svoje slabe karme ((greha)).
     Dajte, naevedite Origenov navedek, prosim!
     V Nag Hamadiju pa gre za celo vrsto gnostičnih spisov. In kolikor so me poučili, gnoza ni krščanstvo.
     In ni res, da je vseeno ali verjamem v reinkarnacijo ali ne. Gre za vprašanje: Ali verujem, da me je Kristus rešil, ali me bo reševela reinkarnacija. Za to gre.

     • Origenovih originalnih del nisem bral, sem pa bral komentarje raziskovalcev, ki pravijo, da se je pod vplivom grških filozofov Pitagore, Platona in drugih ukvarjal s “transmigracijo duš”.

      Gospod Farkas, če boste pozorno prebrali Novo zavezo, boste ugotovili, da Jezus Kristus ni nikogar vnaprej odrešil. Ni podpisal bianko menice. Je pa dal zgled, kako se to naredi in dal je na voljo svojega duha za ljudi, ki si to zaslužijo s svojimi ravnanji.

      “Jaz sem prava vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, otrebi, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti po besedi, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor živi v meni in jaz v njem, rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete ničesar storiti. (Jan. 15,1-5).

      V vsakem primeru je treba “roditi sad”. In gnostični krščanski spisi so seveda del krščanstva.

  • Gospod Tine: “No, kristjan lahko priznava tudi reinkarnacijo.”

   Ja, samo potem je samoimenovani kristjan. So pa zanimive razne raziskave in predvsem komentar:

   “Najbolj zanimivo je, da le 9 odstotkov vseh vprašanih oz. le 42% vseh vernih Kristjanov dejansko verjame v fizično vstajenje po smrti, na čemer pravzaprav temelji krščanska vera. Izkazalo se je, da se je pri ljudeh vera v dušo in posmrtno življenje vsidrala bolj po zaslugi Platona in drugih velikih grških filozofov kot pa po zaslugi učenj biblije,” je izsledke komentiral eden od raziskovalcev.
   https://www.cosmopolitan.si/astro/zanimivosti/polovica-jih-verjame-v-zivljenje-po-smrti/

   Ja, na tem področju je zmeda in to taka zmeda, da prodira islam.

 3. Reinkarnacija in vstajenje, je razlika. Večkratno vstajenje gotovo ni krščansko verovanje. Še prvo, enkratno, je za mnoge vprašljivo.
  Pri Kurentih in karnevalu se avtor lepo ustavi, tam kjer mu zmanjka. To mi je zelo všeč.
  V zadnjem odstavku se skoraj odpelje, tako kot se je v prejšnjem članku.
  O strupu pa je zelo važno, da ni v velikih količinah. In Harryja Potterja je koliko knjig že? Ne ena. To pa že lahko vpliva tudi na otroke. Tu je Rowlingova malo pretiravala. Ne bi ji bilo treba toliko denarja zaslužit s tako trash literaturo, kjer je vsaka naslednja knjiga slabša od prejšnje.

 4. Kitajska po čez 20 let krščanska?
  Ko pa prebereš članek še enkrat, pa kdo je ta Domen Mezeg!?
  V verskih stvareh je malo preveč pameten. Drugače pa fajn piše.

  • Razmišlja in piše bujno, ampak za moje pojme precej kaotično in nedisciplinirano. Na način mešanja krščanstva z raznimi zahodnimi interpretacijami vzhodnih kultur in duhovnosti bi se krščanstvo zlahka izgubilo v mineštri new-age duhovnosti.

   Nobenega problema nimam, če bi Kitajska vztrajala pri svojem Konfuciju in se ne bi predajala stranpotem zahodnega potrošništva. Žal se dogaja po mojem prej obratno od tega, kar članek piše; namreč imam vtis, da se kitajska kapitalistična zgodba dogaja v slabši različici zahodne.

   Ne vem, zakaj bi bilo dobro, če bi Evropo vse bolj preplavljale vzhodnjaške kulturne prakse in duhovnost. Isti avtor recimo zavrača prodor islamističnih, pa čeprav imamo s to kulturo iste abrahamitske korenine. Z Daljnim vzhodom imamo skupnega v glavnem samo to, da pripadamo isti species.

 5. 🙂 ja bohseusmil s čem se eni ljudje ubadajo…

  Pozivam Mezga, da poizkusi eno leto prekticirati krščanstvo brez poganstva.
  Za poseben bonus, pa naj še budizem vzame iz krščanskosti, pa da vidimo, kako mu bo verovati in kaj bo lahko prakticiral v vakumu, ki mu bo preostal.

  Morda se bo lahko samo po židovsko obrezal…

 6. Gospod Farkas, če boste pozorno prebrali Novo zavezo, boste ugotovili, da Jezus Kristus ni nikogar vnaprej odrešil.
  ______
  Gospod Tine. To ni krščanski učenje. Jezus nas je odrešil, vnaprej, saj nas takrat še ni bilo. Ali bomo ta dar prejeli, “vnovčili” je res odvisno od našega sodelovanja, sprejetja. Ljudje si ne moremo nič zaslužiti. Odrešenje je dar in nič več kot to. Ta dar lahko sprejmem (sodelujem) ali pa odklonim – zavržem. To je v moji moči. Orešenje pa je že doseženo, enkrat za vselej.

  Glede Origena. Ukvarjati se z nečim in zagovarjati to isto sta dve različni stvari. Zato sem prosil za besedilo. Lahko se ukvarjam in preučujem delovanje pr. mafije, pa zato še ne delim njihovega mišljenja, nisem mafijec.

 7. Obveznoime. Pa vi to resno! Krščanstvo je nadaljevanje judovstva in ne poganstva. Prav odklanjanje poganstva je v prvh stoletjih povzročalo preganjanje, veliko število mučencev. Če bi sprejemali pogansko vsebino, s tem tudi prakso, jih ne bi preganjali.
  Le kje vidite vsebine budizma v krščanstvu? Dobro bi bilo, če bi navedel, kaj konkretno je iz budizma.

  • AQ ne vidiš, da le provocira?

   On sovraži kristjane in krščanstvo. Zato bo vsako najmanjšo podobnost krščanstva s poganskimi religijami – proglašal, kot, da je krščanstvo le mešanica vsega.

Comments are closed.