Cenovno ponoreni potrošniki: kupujmo slovensko!

14
Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Vsaka stvar je za nekaj dobra. Tudi afera z poljskim mesom. Novinarji klasičen kriminalen primer obračajo na vse možne načine. Kritizirajo nadzor nad uvozom hrane, delo veterinarjev, trgovino … Manjka samo še trditev, da za vsem stoji poljska vlada in njen zli duh Jarosław Kaczyński.

Torej nekako tako, da gre za načrtovano dejavnost protievropskih konzervativnih desničarskih sil. Lahko pričakujemo poziv, da, če ne moremo kupovati slovenskega blaga, naj segamo po ruskem, kitajskem, nikaragavskem, venezuelskem …

Nikoli nisem razumel ljudi, ki jih je polna usta antiamerikanizma, pa je na njih vse ameriškega porekla, poslušajo samo ameriško glasbo, gledajo samo ameriške filme …

Kje je zdrava pamet?

Problem povezan z poljskim mesom ni enostaven. Ljudje smo proti kriminalu dejansko brez zaščite. Samostojna Slovenija ima na tem področju izjemne izkušnje: divja privatizacija, banke, TEŠ6 … Kot vse kaže, te izkušnje nič ne zaležejo. Ljudje skoraj popolnoma pasivno spremljajo nove načrte v zvezi z drugim tirom in karavanškim predorom. Očitno so sposobni dojeti le manjše goljufije, velikih, v katere so vpletene stranke in ideologije, niso sposobni videti. Kje je zdrava pamet?

Nisem še srečal človeka, ki bi zavestno kupoval pokvarjeno hrano. Raje je lačen.

Na njeno pomanjkanje očitno računajo tisti, ki nam očitajo, da pri nakupih preveč gledamo na cene in premalo na kvaliteto. Večina Slovencev komaj “štuka” začetek meseca z njegovim koncem. Poznam upokojence, ki veliko časa porabijo za iskanje trgovin, kjer je kaj ceneje. Če je še boljše, toliko boljše. Ignoriranje cene si lahko le malokdo privošči. Običajno snobi.

Kupujte slovensko! Vpijejo trgovci in prekupčevalci

Ali so pokvarjeni “trgovski” Slovenci ali naivneži. Zakaj bi kupoval slovenske makarone, če dobim italijanske, ki so neprimerno bojši, za polovično ceno. Naštel bi lahko še vrsto domačih izdelkov, ki so slabši in dražji od tujih. Zakaj pa taisti Slovenci ne kupujejo samo avtomobilov, ki so izdelani v Sloveniji, da bi tako pomagali delavcem v Novem mestu?

Naši trgovci in prekupčevalci se sklicujejo na svojo poštenost. Zaradi njih naj bi spremenili ali odpravili zakon o javnih naročilih, ki daje vsaj malo transparentnosti. Popraviti ga je treba, ne odpraviti v imenu slovenstva! Nas ni dovolj vlekel za nos Janković z najboljšim sosedom?

Lepo. Po mesarijah pogosto iščem govedino starih krav, ki so najboljše za juho. Čeprav jih odkupujejo približno trikrat ceneje kot  mlado govedo, se to pri ceni nikoli ne pozna. Podobno je tudi pri zasilnih zakolih, ko si žival zlomi nogo ali kaj podobnega, odkupovalec izkorišča stisko rejca z nižanjem cene, pa tega kupci v denarnici nikoli ne opazimo. Pravijo, da gre ogromno mesa, ki ga zgoraj omenjam, predvsem v predelavo, da se kupci z njim ne srečamo. So zato mesni izdelki cenejši? Dokler dobi pridelovalce pšenice od kilograma kruha le okoli 5 % njegove tržne cene, mi ne govorite o pošteni trgovini.

Kriminal je kriminal, pa naj bo slovenski ali poljski!

Nedavno smo lahko slišali in videli, da je Slovenija vodilna po kvadraturi trgovin na prebivalca. Iz ljubezni do preskrbovanja Slovencev? Ne nas imeti za norca. Imenujte stvari z pravim imenom”!

Slovenski potrošniki so večinsko skromni in revni. Zato tudi tako množično nasedajo razprodajam. Očitno to ni dovolj. Poslej jih bomo izkoriščali še z zlorabljanjem slovenstva. Kaj pa, ko bi bili enkrat tisti, ki so si naslovno parolo zmislili, slovensko pošteni?

14 KOMENTARJI

 1. Kar tako 3 primeri:
  Leta opažamo, da se slovensko blago v Sloveniji prodaja dražje, kot zunaj. “Kupimo Radensko, elanke… v tujini in jih uvažajmo nazaj v SLO!” smo se smejali. Med tem so otroci odrasli, a zamisel še vedno velja!
  Znane verige “tujcev” nudijo vse več slovenskega blaga. Ali ste opazili, da je to redno dražje kot so bili njihovi izdelki?
  Ikea – nakupi znosne kakovosti in iznajdljivih rešitev za vsak žep. Samo v Slovenijo je še niso spustili.
  K mesu iz Poljske: A nimajo trgovci dolžnost kontrole kakovosti? Ali so na razpolago rezultati analiz, ali pa mediji blatijo uvoznike in prodajalce brez dokazov?
  Ali ne bi po vseh možnih zablodah raje uveljavili spoštovanje desetih zapovedi, preden bomo uničili drug drugega?

 2. “”Večina Slovencev komaj “štuka” začetek meseca z njegovim koncem.” Ne nakladaj, Granda.Sam precej hodim po Evropi pa lahko vidim,da je pri nas zelo dober standard.Urejene hiše,urejeno podeželje,dobri avtomobili…..

    • Gospod Roman,
     midva lahko primerjava kogar koli s komer koli! Ker sva svobodna, ker nama nič ne morete! Tu sva na tej strani prehoda k Bogu zgolj iz ljubezni do nevednih revežev. Pa tudi vam želiva spreobrnitev in srečo!

     Opomba: Seveda je pa vprašanje, ali so vse primerjave umestne. Tako jaz Slovenijo ne primerjam z Venezuelo, pač pa samo opozarjam vse državljane, kam vodi ta trent, ki je sedaj v Sloveniji.

 3. S takšnim poceni populizmom, ki večino Slovencev kar enači z reveži, se nikakor ne morem strinjati (z vsem spoštovanjem do gospoda Grande ter do svoje domovine). Res je, obstajajo deprivilegirani, odrinjeni, revni, vendar je standard v Sloveniji na splošno na kar zavidljivi ravni. Mnogo, mnogo višji, kot je bil v bivši Jugi…še pomnite, tovariši: šećerna tabla, Ei Niš…
  “vidiš samo tisto kar želiš videti”, pravi Alfe, ki pa zgleda tudi ne vidi, česar ne želi videti: poleg revščine tudi pokazateljev prav tako visokega standarda. Oboje je prisotno. Če želite videti, kaj je resnična revščina in na drugi strani surrealistično razkošje, se odpeljite v Albanijo ali Moldavijo. Ko se boste vrnili, boste videli, da Slovenija NI dežela revežev. Pa kaj Moldavija…dovolj je že Bosna.

 4. Se pridružujem @bacovemu komentarju. Tako pogosto se imamo za reveže, kar kaže predvsem na skopuštvo.

 5. Podpiram, za razliko od Grande, spodbujanje kupovanja domace, to je slovenske, sploh pa lokalne hrane. Ce je sveza, sezonska, pridelana kontrolirano z malo ali nic kemije, toliko bolje. Javne ustanove bi morale biti pri kupovanju od lokalnih kmetov za vzgled. Enako velja pri gradnjah za kupovanje domacega lesa.

 6. Sploh so cene hrane v zadnjih desetletjih mocno zaostale in postavljajo profitabilnost kmetovanja pod velik vprasaj. Komu se pa npr. izplaca delati vrhunsko vino, skrbeti za vinograd in kletarjenje in potem dobiti za svoje vino euro ali dva? Nekaj evrov za kg mesa? 15 centov za kg sadja?

  Iz mnogih razlogov narod potrebuje kmete in obdelano zemljo. Ce to drzi, bo hrana morala dosegati visje cene. In ljudje razmisljati v smislu reka: pij malo, pij dobro! Tudi: jej malo, jej dobro!

  • Pri čemer je pa spet kilo kruha 3 evre! Noro. Pa cviček je menda najbolje prodajano vino. Primorski in štajerski kletarji lahko kar porežejo trte.

 7. In tudi naše mini družinske kmetije ne morejo napredovati. V Franciji imaš enega vinarja, za katerega dela praktično cela vas. Pri nas ima pa kmet svoje otroke zato, da delajo na poljih.

 8. Tudi to je stvar domoljubja in odnosa domače narave in soljudi.
  Enostavnejše je urediti poštene razmere v manjši državi kot v veliki, v majhni družini kot pa v veliki, v manjši skupini kot pa v veliki skupini ker je enostavnejši nadzor in enostavnejša organizacija aktivnosti.

  Poleg tega pa gre za vprašanje sposobnosti slovenske samooskrbe, ki je zlasti nujna v kriznih in vojnih časih.
  Kje pa je zdrava slovenska samozavest?! Brez nje, nas bo pobral vrag, ki komaj čaka, da še bolj pokažemo naše slabosti.
  Oprostite dr. Granda, tu ste pa iztirili, saj ste nakazali, da so multinacionalke alfa in omega, kar je pa domače, slovensko,pa je za staro šaro.

 9. Končno pa gre tudi za slovensko ustvarjalnost. Ali se ji naj odpovemo?
  Potem pa se tudi vi odpovejte ustvarjalnemu pisanju in le obožujte tisto, kar pišejo v tujini, zaničujte pa, kar zapisano in ustvarjeno na slovenskem!

 10. Skratka, pogoj napredka je, samospoštovanje in zaupanje v svojo ustvarjalnost ter naravne in druge pogoje, ki so nam dani, tako da smo lahko konkurenčni drugim , zlasti še na področju kvalitete, kar pa je bistveno.
  Zakaj pa ne bi smelo biti na slovenskem tudi nekaj patriotizma, vse velike in majhne države pa se z njim bohotijo, začenši z našimi sosedi!?
  Ne morem verjeti, da je takšen omalovažujoč odnos do slovenstva sploh mogoč!

Comments are closed.