Kuntner: Sodelovanje pri proslavljanju države – utegnilo škoditi!?

11

Avtor: Tone Kuntner. Vir: Reporter. Zaupana mi je bila čast, da v suhem in neprizanesljivem času svoje drage domovine, ob prazniku njene samostojnosti in enotnosti, pripravim državno slovesnost; da oblikujem umetniški program, ki bo vreden velikega praznika države.

Pripravil sem scenarij, ki govori o materi Sloveniji s sliko, glasbo in poezijo od prebujanja narodne zavesti do oblikovanja državne samostojnosti.

Za uresničitev tega programa sem poskušal pridobiti najprimernejše umetniške ustvarjalce, najboljše v deželi, ki so s svojim umetniškim delom resnično domovini v ponos!

Zaprosil in povabil sem nekaj vrhunskih umetnikov, da se pridružijo nam, ki smo se za ta časten posel v tem suhem času odrekli honorarju. Med igralskimi kolegi sem nagovoril samo tiste, ki imajo stalen angažma in ki ne živijo od priložnostnih zaslužkov.

Od vseh povabljenih sem dobil prijazne odgovore, od nekaterih, da so žal zasedeni, od drugih, da so zasedeni, pa da bi tudi sicer premislili, če bi sploh sodelovali, zaradi porazne politike in njenega odnosa do kulture, do tretjih, da iz istih vzrokov načelno ne bi sodelovali, pa da jim tudi ni mar za denar,… do najbolj iskrene izjave mlajšega umetnika, da bi se temu projektu z veseljem pridružil, vendar pa bi mu sodelovanje na proslavi utegnilo škoditi. Sodelovanje pri proslavljanju države – utegnilo škoditi!? Ta zadnja izjava me je najbolj prizadela, ker je v njej izpovedana resnica, ki stoji domala za vsemi vljudnostnimi opravičili.

Tako smo za izvedbo državne proslave ostali le maloštevilni nastopajoči, ki smo se z materjo Slovenijo ponosno veselili in srčno proslavili spomin na veličastne dni rojevanja njene samostojnosti.

Danes se pa ob prazničnem veselju tudi trpko sprašujem ali smo Slovenci sploh vredni svoje samostojne države, ko si je ne upamo odkrito počastitii? In, ali je bila osamosvojitev morda res napaka, kakor sem tudi že slišal? Slišal seveda od tistih, ki te domovine ne ljubijo.

Zahvaljujem se vsem srčnim sodelavcem, ki so se proslavljanju države kljub divjaškim metežem slovenske zime brez pomislekov pridružili.

Ob prazniku izrekam iskrene čestitke vsem, ki so pred dvaindvajsetimi leti v teh decembrskih dneh množično glasovali za pomlad, srčno upali in se veselili in ki v današnjih zimskih dneh dihajo pomladno, sejejo upanje in se – vsemu navkljub – veselijo.

Vir: Reporter


11 KOMENTARJI

 1. Gospod Kuntner, vedno sem Vas cenil kot odličnega igralca in pesnika, ob tem dejanju pa kapo dol, kleni slovenci bomo to znali ceniti. Čestitam.

 2. Včasih se ustrašim svojih lastnih mnenj, da mi utegnejo škoditi. Ob ljubezni do največjih vrednot, ki jih imamo v življenju, o tem nočem več razmišljati, trepetati. V Dantejevem Peklu so najnižje postavljeni izdajalci prijateljev, domovine(brezbožci in svetohlinci enako). Kot Slovencu, mi je sedaj v čast povedati, da sem bil že v osnovnošolskih letih ponosen na domovino, takrat Jugoslavijo in tovariša Tita. Tudi ob Kaplanu Čedermacu pa sem se osveščal za višje vrednote. Tudi Prešernov Krst pri Savici in njegova Zdravica ter Cankar v Podobah iz sanj seveda ob pogostem prebiranju sv. Pisma so bili moj navdih.
  Končno je danes praznovanje Njegovega rojstnega dne, ki mu je oblast že kot malemu otroku segala po življenju, zaradi prerokbe o rojstvu kralja si je kralj Herod želel prihraniti težave s tem da bodočega vladarja že v kali zatre. Tako je povzročil smrt mnogim nedolžnim dečkom, mlajšim od dveh let.
  Tega otroka so kasneje kot zrelega moža res umorili iz zavisti, ker je šlo vse ljudstvo za njim. Vendar je prav zato prišel na svet, da izpriča resnico. Po Njegovem vstajenju je bilo jasno, da je bil res to, kar je ljudem govoril, da je. Izkazalo se je, da je kralj in Ponciju Pilatu je tudi povedal, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta. Svojim učencem je napovedal njihovo usodo.
  Zaradi Njegovega imena jih bodo zasmehovali, preganjali, hudo lažnivo o njih govorili in jih celo izročali v smrt. Za vse prestano pa jim je obljubil tudi plačilo. Obilno že na tem svetu in večno srečo v očetovi hiši, kjer je pripravljenih mnogo bivališč. Napovedal je tudi usodo svojim do konca zakrknjenim nasprotnikom. Trpljenje brez konca. Res so nekateri tako močno vpeti v sovraštvo, da bi človek dejal, da za njih ni nikakršne rešitve. Vendar je sam dejal. Pri človeku je nemogoče, ne pa pri Bogu, kajti pri Bogu je vse mogoče. Najde se prostor tudi za največje zločince, če le želijo spoznati resnico o sebi, se pokesati in se poboljšati. Zato v teh praznikih verni več molimo za grešnike, da bi ti vsaj na smrtni postelji spoznali svojo zmoto in se rešili.
  Blagoslovljen Božič in vse dobro v novem letu.

 3. Berem: “Kot Slovencu, mi je sedaj v čast povedati, da sem bil že v osnovnošolskih letih ponosen na domovino, takrat Jugoslavijo in tovariša Tita.”

  Meni pa ni to v čast, počutim se neumnega in zmanipuliranega.

  • Verjetno je bil takrat ponosen – kdo pa ne bi bil pri teh letih? Dokler seveda ne izveš resnice… takrat se ponos spremeni v sram….

   • Danes me za tisto ni sram, saj je bilo navdušenje čisto, iskreno neomadeževano… nekdo je zapisal stavek, o katerem se bo še govorilo:”In stoletje bo zardelo”. Danes dovolj poznam resnico takratnega časa in se sprašujem: Kako to da tistih stricev še vedno ni sram stopati pred kamere v družbi z redečimi zvezdami in drugimi boljševističnimi simboli in znaki nasilja? Odgovor je jasen! Ker so še vedno dobro plačani rdeči brigadirji, ki med nami še vedno širijo svoje “resnice”, po katerih morajo biti tisti, ki so najbolj zaslužni, da živimo v svobodni in neodvisni državi, še vedno polivani z gnojnico laži in so žrtve lažnih podtikanj in javnega sramotenja, medtem, ko si drznejo človeka, ki je dokumentirano
    vodil zaroto zoper tiste, ki so postavljali temelje temu, kar danes lahko s ponosom praznujemo že dvaindvajseto leto, imenovati z laskavim nazivom oče naroda. V vsem, za kar se je ta človek zavzemal, je bilo v resnici bolj podobno njegovemu (narodovemu) grobarju.

    • Da, res je. Bil sem čist, iskren in neomadeževan bedak. Edino opravičilo je lahko … mlad bik, ko zavoha kravo, ki se goni, ne vidi, ne sliši nič drugega.

 4. Glede nato , da so komunisti zalezovali svoje nasprotnike več rodov in jih onemogočali , bo ta izjava kar držala !
  Pa poglejmo slučaj g. JANŠE ! Njegov oče , kot domobranec in ubežnik iz brezna je bil zagotovo drugo-tretje razredni državljan , KOT MI MNOGI OSTALI ! Sedaj se ne spravljajo samo na njega , sina JANEZA JANŠO , ampak celo na njegove hčere //TA NI UPRAVIČENA NITI DO SLUŽBE // , ali pa celo britja norcev na račun sinčka iz plenic ! Ker PA SO ŽE HČERE ODRASLE IN SI BODO MORDA KMALU USTVARILE LASTNE DRUŽINE , SE BO PROGROM Z GOTOVOSTJO PRENESEL ŠE V ČETRTO KOLENO ! TO JE KOMUNISTIČNA MANIRA IZ MURGEL !
  TURKOVA hči je dobila pri JANKOVIĆU , na gradu zaposlitev brez zapletov , drugim pa je to onemogočeno ! Sposobnoi so pač levaki , ta selekcija je prava , zato pa smo tako daleč !

 5. Pesnik in velik domoljub je popolnoma razgalil in ostrl lažno kurtulniško mentaliteto.Razumljivo; uživajo vse sadove svoje ideološke zadrtosti brez potrebnih umetniško-kulturnih dosežkov.Preberite ponedeljkov interviju s udbocvsko-partijskim parazitom in ničvrednim qasi pisunom tauferjem.

 6. Gospod Kuntner,dober dan!

  Neskončna Vam hvala za prekrasno pripravljeno proslavo v Cankarjevem domu!
  Hvala, seveda vsem sodelavcem in sodelujočim.Izbor avtorjev in tekstov je bil
  vibracijsko vrhunski, slika na Tv v krasnem sozvočju.
  V kontekstu kvazi vstaje ldsovih liberalnih manipulatorjev in ob pljuvanju odpisanih akterjev krvavega boljševizma je bilo vse dogajanje ob proslavi še toliko bolj vredno.
  Vse, kar ste storili, je vredno dajanje na oltarje Domovine.Bil je eden od redkih razsvetljenskih dogodkov te dolge zime.
  Nič zato, če je bilo nekaj sedežev v dvorani praznih in nič zato, če so Vam odrekali sodelovanje.Sicer globoka škoda, če jim je do drugih vrednot.
  Človeška beda in klečeplaštvo orje neverjetno trde ledine drobtinarstva in priskledništva.
  Kaj bodo ti ljudje povedali svojim otrokom, svojim vnukom?

  Ne bodo mogli, ali pa bodo lagali, da so bili zdraven z dušo in telesom.
  Namreč, Slovenija bo enkrat kmalu bogata dežela, kjer bo veselje živeti.

  Prihaja čas, ki so ga hrepeneli in nikoli izživeli tisoči, desettisoči gorečih
  in delavnih ter poštenih garačev, trpinov in mučencev.

  Hvala Vam, Gospod Kuntner, da nam kažete pot, ki nas pelje do tja!

  Bog vas čuvaj in Vam daj zdravja!

 7. Mene je vedno motila ta bleferska miselnost, češ da smo samostojnost dosegli v popolni enotnosti, vsi smo bili zraven, levi in desni. Pa ni bilo tako. Precejšen del (neo)komunistične elite je v projekt osamosvojitve privolil iz pragmatičnih razlogov in to še praktično tik pred zdajci. Drugi pa so bili vedno proti in so še sedaj. Še posebej v zadnjem času se je pokazalo, kdo je res za samostojno Slovenijo in kdo bi rad vrnitev socialističnega pašaluka. In ti slednji zato svoje “domoljubje” izražajo na raznih partizanskih proslavah z rdečimi zvezdami, ki pa nimajo nič s pravim domoljubljem. Gre za čisto internacionalni socializem, ki je le še izgovor za vladanje neokomunističnih elit iz ozadja.

 8. Gospod Kuntner, vi ste pateticni. “z materjo Slovenijo ponosno veseli ….” na bruhanje mi gre, ceprav sem ponosen Slovenec.

Comments are closed.