Kult resnice

28

 

 

kajn in abel»Filozofija se je rodila v trenutku, ko se je ugotovilo, da obstaja kritična razlika med zunanjim videzom in realnostjo… Filozofirati pomeni poskus odpreti vrata, ki nam omogočajo, da prestopimo prag zunanjega videza in vstopimo v kraljestvo realnosti. Filozofija zahteva pogum, saj ne vemo, kaj je na drugi strani vrat preden jih ne odpremo…Filozofija zahteva tudi odkritost, da lahko opišemo to kar vidimo, tako kot je, brez olepševanja in brez omalovaževanja.« (Donald Demarco)

Ko Hegel opisuje nastanek Rima, vzpostavi tesno povezavo med načinom nastanka države in njeno posebnostjo. Pravi, da se država, ki temelji na nasilju, mora tudi vzdrževati z nasiljem. Ko se v Sloveniji prepiramo o izvoru in zaslugah za nastanek slovenske države in slovenske državnosti, lahko na grobo izluščimo dve konkurenčni si interpretaciji. Po eni se je zasnova slovenske državnosti konkretizirala predvsem v uporu proti okupatorju (in posledično v državljanski vojni) med drugo svetovno vojno, po drugi interpretaciji pa šele z osamosvojitveno vojno, ki je ravno pretrgala popkovino z režimom, ki je nastal po drugi svetovni vojni. Kot ponavadi, se Slovenci tudi pri tem vprašanju delimo nekje na pol. Sam menim, da obe interpretaciji delno držita in si nista nujno v nasprotju. Slovenci imamo oba elementa v svojem zgodovinskem spominu in razumevanje tega pojava je eden izmed ključnih elementov za razumevanje naše identitete.

Z drugo svetovno vojno se je v Slovence naselil arhetip Kajna in Abela ali Romula in Rema. Druga svetovna vojna je rodila enega zmagovalca, ki je drugega pahnil v izgnanstvo in simbolično smrt. Z osamosvojitveno vojno je delno oživel drugi brat, ki sedaj terja svoj delež. Drug drugemu odrekata legitimnost in pravico do predstavljanja resnične identitete slovenstva. Če sprejmemo interpretacijo, da se je slovenska zavest o državnosti (delno) rodila tudi med drugo svetovno vojno, smo prisiljeni tudi priznati, da je ta zavest rojena v nasilju in prevarah. Zato se je ta ideja, tako kot v antičnem Rimu, lahko ohranjala in se še lahko ohranja le s podobnimi metodami. Naša nesposobnost in nepripravljenost, da se soočimo z najtemnejšimi globinami naše identitete, se kaže vsak dan predvsem preko umetnega ustvarjanja zunanjega videza, kot je obujanje boljševiških mitologij, čaščenje domnevnih zgodovinskih bitk in herojev ali demoniziranje ideološkega nasprotnika. Živimo v navideznem svetu, kjer nekateri storijo vse, da se vzdržuje določen videz, pa naj bo še tako popačen. Nimamo poguma, da priznamo tudi lastne temne strani in kar je gnilega. To je ravno v nasprotju s temeljnim postulatom filozofije, kot jo izrazi ameriški profesor Donald Demarco. Nobena družba ne more dolgoročno obstati, če v njej ne prevladuje ljubezen do resnice. Dlje ko se ji bomo izogibali, bolj bo pritiskala na nas. Šele ko bomo kult laži, prevar in sprenevedanj zamenjali s kultom resnice, bomo Slovenci lahko zaživeli v svobodni in odprti družbi.

Pripis uredništva: razmišljanje našega avtorja je bilo najprej objavljeno v Slovenskem času, št. 37

Foto: Centroaletti

28 KOMENTARJI

 1. Zakaj ne morem objaviti svojega mnenja? Tudi, ko sem tekst skrajšal, se ni pojavil.

 2. Želim se navezati na tale dva stavka iz posta:

  Po eni se je zasnova slovenske državnosti konkretizirala predvsem v uporu proti okupatorju (in posledično v državljanski vojni) med drugo svetovno vojno, po drugi interpretaciji pa šele z osamosvojitveno vojno, ki je ravno pretrgala popkovino z režimom, ki je nastal po drugi svetovni vojni.

 3. Aha in še manjkajoči citat: ” Ko se v Sloveniji prepiramo o izvoru in zaslugah za nastanek slovenske države in slovenske državnosti lahko na grobo izluščimo dve konkurenčni si interpretaciji.”

  Tudi glede slovenske osamosvojitve obstajata dve konkurenčni si interpretaciji.

 4. Fantastičen članek, ki jedrnato pove bistvo slovenskega problema in hkrati nakazuje kako enostavna je rešitev, če le hočemo.

  Strinjam se z avtorjem, da je rešitev enostavna, če upoštevamo stvarstvene, večne vrednote: resnicoljubje in pravičnost.

  Zanimivo je, da na pravičnost prisegata obe strani. Glede resnice, od katere odvisi pravičnost, pa sta že bolj mlačni. Res je, iskrena resnica, je naša rešitev.

  Vendar le pod pogojem, da bodo nekateri prenehali z zavajanjem, da ima vsak človek svojo resnico, pri čemer resnico poistovetijo z lažjo.

 5. PRJATLI-RAZUMNI:
  Tekst clanka zastavljen, v zgodovinskem aspektu, popolnoma, popolnoma napacno!
  V kolikor jemljemo, da smo nekak UMETEN narod z UMETNIM jezikom, Slovenci, se bomo v nedogled prepirali kje so nasi koreni, zacetki nase drzave.
  V OF ali v letih 1990!

  Ko pa bomo spoznali, da govorimo umeten jezik, ki je bil ustvarjen, da bi ga govorili vsi Slovani, ostal pa je samo Slovencem, ko bomo spoznali, da nismo popolnoma NOBENI juzni Slovani, ko bomo ovrgli Rusko zastavo in konzerva grb in pijansko Zdravljico in SLI K SVOJIM KORENINAM,
  SLI K SVOJIM GENOM VENETSKIM, TEDAJ BOMO NACIJA!

  Mi smo Veneti in nasa zgodovina je slavna od izhoda iz Azije, kjer smo bivali z Goti in Skifi, preko Troje, do prvih, sedanjih nacij, v Evropi.
  O tem pisejo Rimljani, ki sicer pojma niso imeli ali so omalozevali sosednje narode.
  O tem govori nasa genetska slika.
  O tem celo Rusi v svojem modernem filmu o Spartaku!

  Mi pa o OF in o Jansi in Pucniku!

  • Janša in Pučnik sta velika Slovenca, OF pa oprostite le tolpa razbijačev in ničvrednežev. (Ne)delovanje našđih sodišč je glede tega zgovornejše od mnogih učenih razprav in razlag.
   Še nisem slišal, da bi plemenit človek skočil z nožem drugemu za vrat in potem z lažnimi podtikanji dokazoval njegovo krivdo, da bi s tem zameglil svoj surov zločin.
   Komunisti so tega sposobni; bili, so in bodo. Vendar se naj nikar ne slepijo. Plemeniti so sposobni darovati svoje pokončno življenje za plemenite ideale; bili, so in bodo.
   In ravno to je barbarom(komunistom) garancija za njihovo dokončno sesutje, Boga namreč niso nikoli imeli na svoji strani. Kako so se zmogli proti njemu tako srdito boriti, če res niso verjeli v njegov obstoj?
   Komunizem in njegovo revolucijo na vseh ravneh pokopava njuna popolna zlaganost. Raj na zemlji je namreč popolna utopija.
   Komunizem je vseskozi sposoben samo tega: demokratično sožitje ljudi v miru prekucniti v njegovo nasprotje.
   Alternativa je samo ena: PIPS poštenost, iskrenost, pozornost, sodelovanje.
   In morja(v Biblijčnem jeziku morje pomeni Zlo) ne bo več.

  • ja, bom pogledal film o Spartaku, samo ne vem, če bi vam verjel. vsi jezikoslovci, ki imajo kaj pojma, so zavrnili venetske teorije, saj je naš jezik kar lepo južnoslovanski.

   • Tvoj problem je v tem, ker ne poznaš prave venetske teorije, ampak neko nacionalistično predelavo.

    Po venetski teroiji smo vsi Slovani Veneti – Beseda je nastala tako, ker ostali niso znali izgovoriti Sloveneci – in so rekli Veneti.

  • DAJTE NO, KAR DELO.SI, bi citirali!

   Bo pa potrebno kaj resnega za referenco, ne pa Ljubljanski kuplerajski Delo.si!
   NISTE RESNI!

  • Jaz bi ločil dve različni stvari: genetska slika prebivalstva in jezikovna skupina govorjenega jezika. To dvoje je včasih povezano, pogosto pa tudi ne.

   Slovanska plemena na vzhodnem delu Nemčije, so bila v glavnem germanizirana (še vedno pa obstaja njihov ostanek v Lužiških Srbih). Slovanska plemena na tleh Romunije, so bila v rimski državi latinizirana zaradi takrane meje, državne vojske in preskoka uradnega jezika na celotno prebivalstvo. Tudi Makedonci imajo velike težave s tem – govorijo slovanski jezik, genetska slika pa ni ravno slovanska, oz. je takšna le v majhnem delu (pa če prišteješ k temu nacionalizem, pa dobiš današnje sranje na obeh straneh meje, makedonski in grški). Britanija je tudi zanimiv primer.

   Seveda pa etnično čisto prebivalstvo v starih časih nikoli ni nikjer obstajalo, ljudje in skupine so se vedno selili.

  • Vse kar piše v Delu, je popolnoma prav.

   (Petrovca pa kar ignorirat, če bi njega bral, bi si hitro nakopal mentalne probleme).

 6. Se strinjam z gospodom Goršetom, da je bil pomembnejši temelj samostojne Slovenije sprejet leta 1848 s Programom Zedinjene Slovenije kot pa tisti iz 2. svetovne vojne, ki ni gradil na samostojni Sloveniji, ampak le na sestavnemu delu neke druge države.

 7. Prav taradi te resnice, bi se morali vsako leto spomniti Programa Zedinjene Slovenije iz leta 1848 in s tem pokazati kako modro so ravnali leta 1848 naši predniki in kako dolga je naša zgodovina samostojnosti.

 8. NI RES, BILA JE NAPAKA:
  Govorim o programu ZEDINJENE SLOVENIJE iz 17.03.1848, ki je predvideval Slovensko kraljevino v okviru AvstroOgrske!
  Program objavljen v Novicah 29.03.1848.

  Po marcni, liberalno-mescanski revoluciji, ki je v veliki pomladi narodov leta 1848, odstranila Metternichov rezim, so stevilni narodi v AvstroOgrskem cesarstvu videli priloznost narodne krepitve.
  Tudi tu je napaka, po liberalno-mescanski revoluciji so STEVILNI POVZPETNIKI VIDELI moznost, da postanejo kralji, casarji in dvorjani, brez dela na ramah ljudstva!
  V tej dobi so tudi slovenski “izobrazenci”, pravilno povzpetniki, prvic postavili svoje zahteve oziroma zastavili svoj povzpetniski program.

  Ta politični program se je imenoval Zedínjena Slovénija in zahtevali skupno Kraljevino Slovenijo, v okviru Avstrijskega cesarstva.
  Toda TA PROGRAM, z imenom Zedinjena Slovenija
  NI ZAJEMAL CELOTNEGA SLOVENSKEGA OZEMLJA!!!!!!!!!
  Program ni zajemal Slovencev v Beneski Sloveniji, Furlaniji in Reziji, prav tako pa tudi ne Slovencev v Ogrskem delu kraljestva.
  Vse to kaze na pomanjkljivo vedenje o zgodovini VENETOV, KOT O NASI RAZSIRJENOSTI!
  TA program kaze, da so pristali na imenovanje Slovenci, ki je zgodovinsko in koreno gledano ZLOCIN NAD NACIJO!

  Prvi je o bistvu Zedinjene Slovenije pisal koroski Slovenec, celovski stolni kaplan in narodni buditelj Matija Majar Zilski.

  S PRISTAJANJEM NA NAZIV SLOVENCI, SLOVENIJA, S KRAJO RUSKE ZASTAVE, so nam ti povzpetniki unicili zgodovino!

  Takim nazivanjem je slo na roko tako Habsburghom, kot Karadjordjevicem, kot Titu!
  Slovenci brez korenin v Evropi, Slovenci z umetnim jezikom, Rusko zastavo, brez zgodovine, Slovenci pritepenci izza Krpatov, tam leta 700!

  ZLOCIN NAD NACIJO JE BIL ROJEN!

 9. ZABLOJENIM:
  Ni se nasa zgodovina zacela 1848, z nekaj povzpetniki!
  Nasa zgodovina sega takole 5.000 let nazaj, v Azijo, v Evropi smo bili prvi narod, pred Nemci, Rimljani!
  In celo za casa Rima smo poseljevali od Bavarske do Zadra!

 10. > po drugi interpretaciji pa šele z osamosvojitveno vojno,

  Tudi glede osamosvojitve sta vsaj dve interpretaciji. Po eni smo se osamosvojili zahvaljujoč skrivanju in tihotapljenju orožja, uporabi turških voznikov šleperjev za živi ščit, “razpršitvi obremenitev” na celo državo in posledično izklapljanju vode in elektrike vojašnicam in streljanju na osemnajstletne “okupatorske” vojake.

  Po drugi interpretaciji je osamosvojitev posledica višje gospodarske razvitosti, velikega angažmaja kulture in mirovništva. Ustavarjanja višje zavesti in posledične monolitnosti in odločnosti prebivalcev Republike Slovenije, da bomo sami živeli, tako kot smo si želeli. V demokraciji, pravni državi, ekonomsko učinkoviti državi bližje Europski Uniji.

  Je zmagalo enotno zavračanje, da bi se podredili? Ali je jugoslovanska armada imela premalo vojakov, tankov in letal?

  • Enotnosti ni bilo. Komunisti so ravnali povsem izdajalsko in zarotniško. Bili pa so ideji in zgodovinski priložnosti predani posamezniki, ki so s svojo trdno odločnostjo skupaj s Cerkvijo na Slovenskem in z zvezami z njo širom Evrope “mobilizirali” vse razpoložljive sile, da je z Božjim dopuščenjem, oz. z Njegovo pomočjo prišlo do za sovražnike Boga usodnega premika. Težišče obrambe Slovenije ni več Balkan, temveč združena Evropa. Grobišča po nasilno umorjenih nekomunistov pričajo o pravilnosti poti, ki nas približuje Evropi in njenemu kulturnemu izročilu, ki stoji na zvestobi krščanstvu in pada, kadar se mu začne oddaljevati.

 11. Zgodovina našega naroda je zavita v meglo, saj so si okupatorji našega rodu ves čas prizadevali, da se ne bi zavedli svojih korenin. Ali so Slovenci Veneti ali ne? Mislim, da je naš narod starejši od Venetov in prebiva na tem ozemlju že več kot 10000 let in sploh niso prišli iz Azije, ampak so enoten narod že od vesoljnega potopa dalje. Narod pa se je Bogu Stvarniku očitno priljubil, da nas je ohranil do današnjih dni, ko so mnoge mogočne civilizacije izginile. Tudi v današnjem času so mogočne civilizacije v mevarnosti, ker hočejo vsiliti kult bog narod. Tako pojmovanje imamo tudi v naši neposredni soseščini. Začeti bo potrebno z biblijo in bomo odkrili svoje korenine.

 12. “Če sprejmemo interpretacijo, da se je slovenska zavest o državnosti (delno) rodila tudi med drugo svetovno vojno, smo prisiljeni tudi priznati, da je ta zavest rojena v nasilju in prevarah. Zato se je ta ideja, tako kot v antičnem Rimu, lahko ohranjala in se še lahko ohranja le s podobnimi metodami. Naša nesposobnost in nepripravljenost, da se soočimo z najtemnejšimi globinami naše identitete se kaže vsak dan predvsem preko umetnega ustvarjanja zunanjega videza kot je obujanje boljševiških mitologij, čaščenje domnevnih zgodovinskih bitk in herojev ali demoniziranje ideološkega nasprotnika. Živimo v navideznem svetu, kjer nekateri storijo vse, da se vzdržuje določen videz, pa naj bo še tako popačen. Nimamo poguma, da priznamo tudi lastne temne strani in kar je gnilega.”
  S tem se povsem strinja in samo dodajam:
  Predsednik države Milan Kučan pa je v javni izjavi zapisal, da obžaluje in obsoja povojne zunaj sodne poboje, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin ( NEDELO, 9.julij 2000 ).

  Eden najuglednejših slovenskih ekonomistov pokojni akademik dr. Aleksander Bajt je v svoji knjigi z naslovom »Bermanov dosje« zapisal: » Moja ocena partije je, da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, …da je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase.«
  Slovenski filozof dr. Slavoj Žižek o knjigi dr. Bajta pravi, da je knjiga zanimiva in da praktično vse v njej sprejema kot resnico (DELO-SP, 19.avgust 2000 ).

  Da, revolucija je bila že med vojno! Naravno je povzročila tudi protirevolucijo. Mnogi, bolj razgledani, so se boljševizma bali, saj so ga že pred vojno spoznali. SZ je vseskozi izvajala revolucijo in nasprotnike pošiljala v Sibirijo. Stalin je likvidiral celo najbližje sodelavce in generale in oslabil SZ, da je imela zato še več žrtev v spopad z nacisti. Boljševiki so leta pred 2. svetovno vojno izvršili v Ukrajini “Gladomor”, izstradali 4-10 milijonov Ukrajincev, cele družine. Zasedli Estonijo, Latvijo, Litvo, del Finske in skupaj za Nemci vkorakali na Poljsko. Zato smo mnoge družine v Sloveniji že pred vojno ob večerih sledili pozivu. “Molimo za Rusijo in Ukrajino”!
  Komunisti pa so zavajali in obljubljali raj na zemlji po sovjetskem vzoru! Mnogi so nasedli.

  Partizanski komandant Franc Sever – Franta, letalski polkovnik JLA, ki se je ob koncu vojne pogajal tudi o predaji ustašev, je na RTV SLO 1, v nedeljo zvečer 14.04.2013, med drugim povedal, da so mu po vrnitvi iz študijev in bivanja v SZ, po končani 2. svetovni vojni, ob vrnitvi v Beograd, ko je povedal, kakšen režim in težko življenje ljudi je videl v SZ, najprej zabičali, da mora o tem molčati, saj mu je tudi Matija Maček visok komunistični funkcionar in vodja slovenske OZNE tudi dejal:

  »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane!«

  http://tvslo.si/predvajaj/intervju-franc-sever-franta/ava2.163832398/
  To pove veliko in vse.

 13. PRJATLI RAZUMNI:
  Pa se najde tu nek komentator, ki naso SLAVNO zgodovino citira kar po nekem neznanem novinarcku iz DELA!
  RESNICA PA JE:
  -Potrebno bo precitati, vsaj, Hansa F. Helmot-a: Weltgeschichte-“Veni praprebivalci (Ureinvolker) srednje Evrope.
  (Knjiznica Narodnega Muzeja v Ljubljani)
  ITD
  -Kar se tice genetske slike pa vsaj G.Joze Skulja, ki je povzel 34 dokumentov genskih analiz celega sveta in dokazano pisal, da smo Sl;ovenci, pardon, Veneti, po genetski sliki najblizji Svedom in Norvezano, danes.
  In DA S SLOVANI NIMAMO NIC SKUPNEGA!
  Seveda je popolnoma druga/ce, ce analiziramo kakega danasnjega Slovenca iz Fuzin v Ljubljani.

  Vse nasteto je povsem jasno razvidno iz uglednih in obseznih zgodovinskih del.
  Bilo bi zelo zazeljeno, ce bi tudi slovenski doktorji zgodovine koncno priceli v slovensko zgodovinopisje vnasati trditve, ki so imele in se zmeraj imajo trdne znanstvene temelje v primarnih zgodovinskih virih. Za razliko od teh, primarni viri o slovenski naselitvi na današnjem prostoru v 6. in 7. stoletju NE OBSTAJAJO!
  A kljub tem sploSno znanim dejstvom, se naSi otroci v slovenskih Solah še zmeraj uCijo popolne nesmisle in »znanstveno« ponarejene lazi!
  Novinarji pa pisejo, kot pisejo, za ubogi kruhek!

  • Ali se za psevdonimom “Petrovc” morda skriva kak zgodovinar z mednarodno reputacijo, da lahko zapiše: “Pa se najde tu nek komentator, ki našo SLAVNO zgodovino citira kar po nekem neznanem novinarčku iz DELA!” Mislim, da ne: strokovnjak z reputacijo ne nastopa tako zviška.

 14. Strinjam se z vami, gospod Petrovc, da moramo pridobivati svoj pozitiven življenjski sok iz svojih zdravih korenin, torej naših prednikov,
  Če hočemo, da bo naše slovensko drevo bujno rastlo!

  Adam Bohorič je v prvi slovenski slovnici Zimske urice proste iz leta 1584, zapisal: Vsi pa, ko so dosihmal zgodovino pisali inu v jej preiskovali izvor inu običaje ludstev, vsi v tem soglašajo, da so Heneti, Veneti ali Venedi, Vindi inu Slovenci, isto ljudstvo ter enega inu istega izvora.

 15. Tudi Avstrijci so nam vedno rekli Vindi, Vindišarji.

  Res pa je, da smo imeli tudi Karantanijo.

  Zato bi bilo prav, da bi dali naziv naši državi Karantanija ali Venetija, pa nas ne bi zamenjevali s Slovaško ali celo Slavonijo.

 16. Ta napuh je res neverjeten. Očitno se delate gluhe in nepismene da ne morete pritrditi podobnostim med slovenskim (Slovaška) in slovenščino. Povsem očitno je da so nas presekali nemci-madžari in smo se razdelili geografsko. Potem pa skozi stoletja še drugače, toda očitne podobnosti so ostale.

  Seveda pa so na teh prostorih živeli tudi druga ljudstva. Najbrž od jamskega človeka dalje. Nekateri bi radi tudi njih imeli za slovence.

 17. Menda ne mislite na Venete, za katere velja “da so Veneti bili Evropski staroselci že iz časov stare kamene dobe.” ???

Comments are closed.